Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Sabina, -20 stopni :shock: to ja te moje jesienią sadzone to chyba bym kołdrą poprzykrywała :shock: Zdawaj na bieżąco relację co z tą Twoją ziemią ;:65
Kasia, dziękuję i Tobie również kochana wszystkiego naj naj na ten nowy rok :uszy
Karolcia, trawy powiązane w celu zabezpieczenia przed mrozem i wilgocią. Taka mądra jestem, bo podpytałam dziewczyn ;:306 u mnie trawki pierwszy rok, zobaczymy jak przezimują ;:131
Madzia, słońce moje, ależ mi Twojego rancza brakowało ;:196 Te trawki to tegoroczne. Jedne to prezencik w formie kępy korzeni, drugie kupione jako sadzonki. Odpukać, wszystkie pięknie podrosły bez zbytecznego dbania o nie. Muszą mieć przepuszczalną ziemię, żeby woda nie stała. W tym sezonie nie nawoziłam wcale. Związałam po pierwszych mrozach i już. Zobaczymy wiosną :roll:
Iwonko, nareszcie wróciłaś. Mam nadzieję że zdrówko dopisuje, bo wiosna za pasem i ogródek czeka ;:198

-----------------

Kochani u mnie nic nowego. Śnieg leży jak leżał, odwilż na weekend. Powoli coraz intensywniej myślę o wysiewach, a i w sklepach już rozglądam się za nasionami. No i lilie mi chodzą po głowie... ;:224 Hmmm, w lutym Gardenia, choć ostatnio kupione tam lilie okazały się pomyłkowe i na moje nieszczęście żółte. Już zmieniły właścicielkę ;:198
Oj wiosno, jak ja już cię chcę ;:172
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tam nie narzekam, ze okazały się żółte :wink: Miałam dla Ciebie gaurę wykopać na jesieni, ale jak widać do wiosny mi się zejdzie ;:306
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza, pierwszy rok masz trawy i już takie duże??? ;:oj
Ja posadziłam zeszłej wiosny rozplenicę, ale cały sezon była mikra i w ogóle nie wytworzyła kłosów :( Może miałam lipną sadzonkę, hm...
Lilie Ci się marzą? Nie chcę nic mówić, ale już można robić zamówienia ;:224 Właśnie dzisiaj popełniłam jedno ;:306
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lilie moje w cieniu chyba za mocnym rosną, bo słabiutkie, muszę je przesadzić chyba, ale ja chciałam powiedzieć, że godzina 11 w dzień a u nas na termometrze na wys. pierwszego piętra nadal - 10 stopni ;:oj
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

A w tym roku będziesz na Gardenii ?
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka fajne masz te trawiaste czupryny. Jednak i tak wolę zieleń sezonu wiosenno-letnio-jesiennego. No ale cóż począć skoro mamy zimę. ;:224
Kochana ja już nie mogę doczekać się aż pan P. otworzy swoje liliowe królestwo. ;:65 Tylko to mnie teraz "czyma". ;:65
Bo niestety róże dają memu mózgowi nieźle w kość. Ciągle myślę i myślę i mądrzejsza nie jestem. :lol:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu, skarbie, a po czemu Ty oddałaś żółte lilie :?:
Nie lubisz żółtego koloru w ogrodzie?
Ja przeciwnie: bardzo lubię , bo w pochmurne dni kwiaty w tym kolorze zastępują ;:3
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Kasia, no i właśnie to jest piękne, że każdy ma swoje ulubione rośliny i kolory w ogrodzie ;:108 Jedni lubią zimne (jak ja) inni ciepłe, słoneczne. Niech Ci rosną zdrowo ;:333
Elwi, tak trawy u mnie pierwszy rok. Zaobserwowałam tylko że trawy muszą mieć dobrze przepuszczalną ziemię i dużo słońca. Podlewałam dość sporo z racji tych afrykańskich upałów które były, ale nie nawoziłam wcale. Ja rozplenice miałam z dwóch źródeł - jedną od zaprzyjaźnionej forumki, drugą ze szkółki. Pierwszą sadziłam tak z miesiąc przed drugą, i jedna tez później kwitła. Ale obie pięknie przyrosły. Może masz zbyt zbitą ziemię? A jak byś zrobiła im dobry drenaż? Zdradź dobre źródło do zamawiania lilii jak masz sprawdzone ;:180
Iwonko, lilie lubią słońce ;:108 Przesadź swoje to Ci się odwdzięczą pięknymi kwiatami. U mnie dziś minus osiem i spadł znów śnieg.
Monika, właśnie jeszcze nie wiem ;:218 W zeszłym roku przytargałam z Gardenii sporo pomyłek ;:222 Co prawda i dwie różyczki fajne kupiłam, ale sporo więcej za nie sobie życzyli niż w szkółkach. Jeszcze nie zdecydowałam, zobaczymy ;:224
Aneczko, zapadłaś ostatnio w sen zimowy, bo coś mało Cię widać? ;:183 Napisz na pw adres Pana P. Szukam sprawdzonego źródła cebul liliowych. Twoje różane rozterki widziałam ;:108 Ale jak Cię znam to do złożenia zamówienia lista i tak się jeszcze zmieni, a zapewne i wydłuży ;:306
Lucynko, no widzisz tak to jest, że każdy ma jakieś tam swoje widzi mi się :;230 Ja właśnie lubię zimne kolory w ogrodzie białe, różowe, niebieskie, fiolety. Mam jedną sporą różę pomyłkową, żółtą :evil: której nie mam serca wykopać, bo bardzo podoba się mojej mamie, która czasami mnie odwiedza. Ale nie ukrywam że jest mi solą w oku ;:192 Coś czuję że i na nia kiedyś przyjdzie czas Obrazek
Choć muszę ci się przyznać, że poooowoli na jakieś takie morelowe różyczki też zaczynam spoglądać łaskawszym okiem. Ot kobieta zmienną jest.

--------------------------

Ja czekam na zapowiadaną odwilż, a tu jak mi od wczoraj wieczora śniegiem sypnęło, to aż miło. Wszystko dostało grubą puchatą kołderkę. Szkoda tylko że na tak krótko. Ale dni są coraz dłuższe, ten śnieg dodatkowo rozjaśnia wieczory. Niedługo czas siać.
Czy ktoś już coś wysiewał? Pochwalcie się, ja już czekam w blokach startowych ;:183 Wczoraj kupiłam nasiona werbeny, już pokazują się paczuszki w sklepach, oj jak się cieszę :heja

A tak teraz wygląda mój ogród

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kostrzewa sina (teraz biała ;:306 ) i ostnice

Obrazek Obrazek

Całkiem zasypało wejście do furtki i obwódkę z lawendy. Mam nadzieję że przezimuje i nie zmarznie ;:202

Obrazek Obrazek

No i rodki, teraz to już całkiem wyglądają na chore, aż żal patrzeć ;:186

Obrazek Obrazek

Kochani, miłego, zimowego świętowania ;:128
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No to pierzynkę dostały rośliny, u nas nadal duży minus, a śniegu nie ma, lilie oczywiście przesadzę, bo chcę w końcu cieszyć się swoimi pięknotami :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ładnie to wygląda. Lepiej widać strukturę ogrodu, bo w sezonie przesłaniają ją rośliny. Masz pięknie, Soniu. :D
Kępy traw bardzo malownicze.
A rododendrony już tak mają w czasie zimy - bronią się przed mrozem, tworząc z liści rureczki.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Takiej to dobrze ;:108
No widzisz,z pogodą jak z kwiatkami,nikt nie wie co wymyślą ;:108
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

U mnie w nocy przysypał śniegiem, ale cieniutką warstewkę.
A wysiewy to i owszem, ale na razie roślinki wieloletnie: piwonie drzewiastą, wiciokrzew japoński, szczęślin, hibiskusy, pomarańcze trójlistkową i puyę żółtą. Teraz trzeba kupić ziemi i przygotować się do kolejnych wysiewów, bo zaraz czas na heliotrop, begonie, surfinie i werbenę :D
Boję się tylko tej ziemi - w zeszłym roku kupiłam specjalna do wysiewów i siewki padały mi na uwiąd jak muchy. W tym roku chyba zostanę przy najzwyklejszej uniwersalnej.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

U mnie za oknem tak jak w Twoim ogrodzie :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No proszę i u Ciebie śnieg :lol: i ślicznie wyglądają pod nim trawy iglaki , super ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Zuza, u mnie też śnieg posypał. No i dobrze, kołderka się przyda. Pytanie na jak długo? Zapowiadają w dzień na plusie od piątku. Ładnie to wszystko się u Ciebie prezentuje. Pasuje ten śnieżek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”