Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Miło czytać o tych planach wysiewowych ;:173... na razie chociaż tyle w tym temacie :wink:.
W ramach przygotowań przedsezonowych przejrzałam mój kalendarz zeszłoroczny (zeszłoroczny... jak ten czas leci :roll:) i wyczytałam w nim, że pierwsze nasionka pomidorów przeznaczonych do donic powędrowały na waciki 19 lutego, skiełkowały 25 lutego. Według mnie był to dobry termin i mam zamiar z donicowymi tak samo w tym roku zrobić. Czyli około 10 nasionek w tym wcześniejszym terminie wysieję :D.
Resztę będę siać razem z Wami :)
Oj, ale mnie już rączki świerzbią :lol:, choć prawda jest taka, że nie mam jeszcze ustalonych typów na ten rok. Muszę się wreszcie zająć przeglądem wszystkich nasion i wybraniem szczęśliwców na ten sezon ;:215
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit Małgosiu życzę Ci aby w nowym roku Twój Tymczasowy wyglądał jeszcze okazalej niż w tym i to nie tylko warzywnie,ale i ozdobnie. ;:215 Nasion u Ciebie dostatek i masz w czym wybierać. :) I o miejscu na śliwy też myśl intensywnie. ;:215
Rebelpik tak myślę będzie różnorodny i będzie można z najlepszych nasiona wybierać.A że mamusia była bardzo dobra w smaku ;:333 to myślę że i dzieci coś po niej odziedziczą.Pytasz ile wysieję.To jeden z moich topowych,więc rządek(60)musi być.Niedługo jadę po świeżą ziemię do wysiewów i wtedy wysieję drugi rzut do testów. ;:108
Beatko u Ciebie zdałby egzamin w folii taki większy(bo są dwie wielkości) piec na trociny z odpowiednio większym wkładem. ;:108 Przy dobrym ubiciu trotów powinien się palić nawet 9-10 godzin. ;:333
Kasiu przy wyborze nasion będziesz dokładnie obserwowana. ;:306 A jak Ci miejsca miałoby braknąć to myślę że wiesz co masz zrobić. ;:173 Wszystkie masz sprawdzić.Ta sprawa tyczy się wszystkich dziewczyn. ;:4 Innej opcji nie biorę pod uwagę. :)
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu wiedziałam, że u Ciebie znajdę pierwsze siewki w tym roku co prawda Irenki ale są! Mam nadzieję, że dzisiaj nie pognało Cie na wieś ;:oj bo nawet ja zaprawiona w codziennych pracach ogrodowych przemykałam prawie na wdechu przez ogród. Od czasu do czas co znalazłam jakąś rzecz nadającą się do okrycia roślin to otulałam biedne zmarznięte rośliny.
Małgosiu dużo zdrowia i sił do dalszej działalności na wszystkich frontach! ;:196

Wszystkim odwiedzającym Małgosi ogród życzę wspaniałego 2016 Roku!
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witek tak, wiem że wybór będzie obserwowany i chyba dlatego boję się policzyć ile odmian mam do przetestowania :;230. Lepiej trochę dłużej pożyć w błogiej nieświadomości :wink:.
Małgosiu patyczki róż pięknie wypuściły listki ;:138 . Tylko się zastanawiam, czy trzymać dalej tam gdzie dużo światła, ale cieplej czy wynieść na strych, gdzie zimniej, ale dużo ciemniej.

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Beatko To świetnie, że robisz poprawiny po wspaniałej imprezie. Takie leśne zabawy mają swój klimat i charakter a jeśli jeszcze do tego jest doborowe towarzystwo to już bajka. Mam nadzieję, że teraz odpoczywasz i nabierasz sił ;:215
Do pomidorów podchodzę w tym roku bardziej odpowiedzialnie i poważnie, niż w poprzednim sezonie. Ale to nadal zabawa ;:172
Kalendarz księżycowy próbowałam stosować w poprzednim sezonie ale ni jak, nie pasował do moich weekendowych wyjazdów na wieś ;:306
Jak miałabym ogród na miejscu mogłabym próbować a tak, z doskoku to się nie da ;:185

Kasiu Ja także przeglądam notatki z zeszłego roku i cieszę się, że wszystko notowałam. Teraz mogę posprawdzać, poczytać, przesunąć odpowiednio terminy. Nawet zorganizowany atak mszyc mam odnotowany ;:333
Ja niestety balkon mam od wschodu więc pomidory miałyby za ciemno ;:145
Czy masz już wybrane odmiany do donic?

Patyczki wyglądają bardzo dobrze, chyba coś z tego będzie ;:138 Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia ale wydaje mi się, że powinny jeszcze chwilkę w cieple posiedzieć. Jeśli mają już korzonki, to raczej małe i delikatne. Zmiana warunków może zniweczyć ich wysiłki. Jeśli dasz radę obniżać powoli temperaturę to byłoby to najlepsze rozwiązanie.
Ale Marysia może coś podszepnie, zna się na różach i patyczkach ;:215

Wituś Dziękuję za życzenia- niech się spełnią ;:108
O śliwach myślę bo wiesz, że lubię je najbardziej ze wszystkich owoców. Ale szczerze mówiąc jakoś ciasno mam na tej działce ;:306
Trzeba by może stodołę wyburzyć czy cuś ;:224
60 sztuk jednej odmiany.... a ja tu nad marną pięćdziesiątką rozmyślam i kombinuję ;:306

Marysiu No siejemy już, siejemy ;:306
Pojechałam dziś na wiś koło południa. Gdyby nie wiatr, byłoby bardzo przyjemnie.
Pookrywałam co wrażliwsze, sprawdziłam stan rur z wodą, tato naprawił bramę po ostatnich lotach przez wieś i wróciłam radośnie do Krakowa.
Ach, nakarmiłam i wygłaskałam sąsiadową kotę. Mam wrażenie, że wciąż jest głodna. Jak tylko przyjadę, zaraz pędzi miałcząc i nie może doczekać się wysypania smakołyków. Pogrzała się na poduchach i aż serc bolała, jak trzeba było ją wyprosić :roll:

A tak wyglądał dziś mój zmarznięty ogród

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Musiałam na szybko zawinąć borówki bo zające już zaczęły podgryzać młode pędy ;:124
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jako, że za oknem mroźna zima, wczoraj zlałam nalewkę z Pigwy. Tym razem robiłam wg sposobu Marysi.
Kolor zdecydowanie ładniejszy ale zasypane cukrem owoce nie puszczają soku :roll:
Może za mocno odcisnęłam?

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu po jednym dniu nie puszczą muszą jakiś czas postać, a puszczą i to dużo ;:215 Tak Ci już warga wisi :;230
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Podczas mieszania zalanych spirytusem owoców, coś na łyżce zostawało ale było okrutnie cierpkie o mocne (kawałki owoców). Wczoraj także nie omieszkałam oblizać coś niecoś i okazało się, że sam płyn smakuje zdecydowanie lepiej ;:215
Kusi mnie także herbata z takimi owockami na rozgrzewkę :mrgreen:
A słój teraz zamknąć szczelnie czy raczej z dostępem powietrza?

Ach.... owoce ogrodu to wspaniała rzecz!
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wszystko dobrze zamknąć bo procenty uciekają, nie wiem co Ty tam wyciągałaś cierpkiego ja nic takiego nie mam. Po tym jak owoce puszczą sok wymieszać i musisz spróbować czy jest dość słodkie i czy moc odpowiada. Jednym słowem dosmaczyć wymieszać i niech się przegryzie w jednym naczyniu (słoju) dopiero potem do butelek ;:215
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Marysiu. Tak zrobię. Jakaś niecierpliwa jestem z tą nalewką ;:65
Ostatnio robiłam z Pigwowca a ta będzie z Pigwy. Mam nadzieję, że obie wyjdą fantastyczne ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

:wit
I najlepiej trzymać w ciemnym miejscu , chłodnym .

Małgosiu ;:196

Jest duża szansa , że dopadł Cię już bakcyl robienia nalewek . ;:108
Jak on człowieka opanuje , to nalewki robi się dosłownie ze wszystkiego . Radocha pierwsza klasa . Można nawet sobie znaleść usprawiedliwienie , że nie dla smaku , a dla zdrowotności . ;:136
Mnie szczęśliwie bakcyl już opuścił .
Czy u Ciebie też tak zimno jak u mnie ? -20C w nocy , -12 w dzień plus wschodni wiatr . ;:185
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ;:168
U mnie jest mroźno ale na szczęście nie aż tak, jak u Ciebie.
W nocy było jakieś -13 i rano szybkim krokiem powędrowałam na przystanek. Nie ma wiatru i to jest plus. Teraz jest -6 czyli ociepla się ;:306
Twoją pogodę podglądam zawsze i nie zazdroszczę tego, co masz ;:185

Nalewki to Wasza sprawka ;:333 Na razie chcę skosztować tych dwóch a w tym roku jeszcze chce zrobić orzechówkę. Dostałam od Kasi i bardzo mi smakuje :tan
Najśmieszniejsze jest to, że ja takie trunki pijam niezmiernie rzadko więc to, co zrobiłam w tym roku starczy mi na kolejnych.... lat ;:306

Trzymaj się ciepło, bo jeszcze kilka nie fajnych dni i nocy przed Wami ;:168
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, to bardzo dobrze, że mają szansę poleżeć u Ciebie dłużej, bo im starsze tym lepsze. Ja też robię szybciej niż jestem w stanie wypić :;230 i te wyleżakowane są o niebo lepsze ;:108. Cieszę się, że orzechówka smakuje :D (prawdę mówiąc jej też przydałoby się jeszcze trochę poprzegryzać, bo jest stosunkowo młoda :wink: )

Zlewanie pigwówki dopiero przede mną. Na razie słoje siedzą jeszcze w piwniczce. Jak długo trzymałaś owoce w alkoholu?

Pomidorów do donic jeszcze ostatecznie nie wybrałam. Na pewno będzie Cytrynek Groniasty, Snow White, Rudy i K/141. Nad resztą jeszcze się zastanowię.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Trzymam się , trzymam . Dziękuję .
Ja nalewek nie pijam . Ewentualnie ciut , ciut na spróbowanie smaku . Orzechowa to jedna z nie wielu , które toleruję , a nawet rzec można lubię . I jeszcze dereniówkę , ale ta musi kilka lat poleżakować .
Podobno mrozy kiedyś odpuszczą , jest więc nadzieja . ;:333
Nalewki , nalewkami , a i tak skończy się na pomidorach ;:306 :;230
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deja vu ;:306