liście a trawa

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
wawo
200p
200p
Od: 31 maja 2007, o 12:36

liście a trawa

Post »

Może i wszystkie da się usunąć (były przymrozki, więc spadają), ale: ile tych liści w trawie, gnijących zwłaszcza, stanowi masę krytyczną owocującą chorobami grzybowymi etc.
Przykładowe zdjęcie - ile zostało u mnie:
Obrazek
pozdrawiam, WW
wawo
200p
200p

Re: liście a trawa

Post »

Hmm, ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie? Wrzucam jeszcze jedno poglądowe zdjęcie.

Obrazek
pozdrawiam, WW
Mazowszanka09
100p
100p
Od: 26 lis 2009, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na mojej działce rekreacyjnej nie grabię opadłych na trawę liści z drzew owocowych i ozdobnych, zostają na zimę. Rozkładają się, tzn. znikają, mniej więcej w kwietniu i maju następnego roku (zależnie od pogody). Trawie to nie przeszkadza, ale na działce nie ma trawnika, tylko ekstensywna murawa. Wizualnie najgorzej wygląda to w marcu po zimie: zrudziała trawa i butwiejące sczerniałe liście, ale mnie to nie przeszkadza, ponieważ nie bywamy na działce praktycznie od listopada do marca.
Pozdrawiam
Basia B
Zdenerwowana
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2015, o 18:45

Post »

Trawie te liście z całą pewnością nie zaszkodzą.
wawo
200p
200p

Post »

U mnie to jest jednak trawnik przy domu, siany w maju 2015 (już chciałem napisać "bieżącego roku")
pozdrawiam, WW
Mazowszanka09
100p
100p
Od: 26 lis 2009, o 16:52

Post »

Nie sadzę, żeby taka niewielka ilość liści, jaką pokazujesz na zdjęciu, zaszkodziła trawnikowi, nawet założonemu dopiero w 2015 r. Co innego, gdyby to była gruba, zbita warstwa drobnych liści, wtedy rzeczywiście taka świeża i słabo jeszcze ukorzeniona trawa mogłaby ucierpieć. Moje doświadczenie wskazuje, że wieloletnia murawa, złożona z gatunków traw naturalnie występujących na danym siedlisku (taka, jaką mam na działce) odnawia się co roku i bez problemu znosi nawet niemałe ilości liści opadłych z drzew, w tym liście orzecha włoskiego i katalpy.
Pozdrawiam
Basia B.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie, ze względu na sąsiedztwo wielu dużych drzew, trawnik jesienią wygląda tak, więc zbieram liście, zbieram i zbieram .... :lol:

Obrazek

Ale oczywiście nie co do jednego listeczka, bo nie ma takiej potrzeby. W takim stanie trawnik został zostawiony na zimę

Obrazek

Najważniejsze, to odpowiednie zadbanie o niego wczesna wiosną. Ja zawsze dokładnie go "wyczesuję" wertykulatorem. Usuwam dzięki temu obumarłą trawę, resztki liści, mech, jeśli w jakimś miejscu się rozrósł, trawa zostaje odpowiednio napowietrzona. Przez jakiś czas wygląda niezbyt ciekawie. Ale za to potem wygląda bez zarzutu ;:333

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”