Cynia wytworna daliowa Zinnia elegans dahliaeflora
Bardzo długo kwitnie, równa wysokości mieczyków - ok. 80cm, uwielbia , nie widać oznak schnięcia pod wpływem temperatury
A miał ktoś z Was cyniowego liliputka mniejszego niż 5 złotych? trafił mi się w mieszance kwiatów różowych i na razie nie zawiązała nasion a jest przecudna.
W tym roku wysiałam sporo odmian cynii. Wszystkie miałam podpisane jaka odmiana, lecz napisy ze znaczników zeszły i sporo roślin które wysiałam będę musiała mocno się głowić jaka nazwa.
To nakrapiana cynia - w tamtym roku miałam ich więcej i były grubaski.
U mnie kwitną nieprzerwanie od początku sierpnia, teraz jest więcej tych o pełnych kwiatach. Wcześniej tworzyły aranżację z jednorocznymi ostróżkami i krwawnicą, obecnie, po przekwitnięciu tamtych, z kosmosem. Rabata jest utrzymana w tonacji różu, fioletu i czerwieni, więc pozostałe kolory - miałam też cynie o pełnych kwiatach białych, żółtych i pomarańczowych, systematycznie usuwałam obrywając główki - ich nasiona wykorzystam na drugi rok w innych zestawieniach kolorystycznych. http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/re/q ... xRHNEB.jpg
tutaj inna rabata z cyniami dwukolorowymi w kombinacji z perovskią, barbulą i werbeną patagońską
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Witajcie,
czy możecie mi polecić odmianę cynii która będzie miała powiedzmy do około 50cm wysokości, ale duże kwiaty, nie jak u odmiany Liliput?
Miałem taką kiedyś kupioną już kwitnącą w centrum ogrodniczym, ale nazwy próżno na niej było szukać.
Tomku,
cynie chryzantemowe (elegans chrysantha) - wszystkie odmiany (kolory) rosną do wysokości 50-60 cm i w dodatku mają piękne, strzępiaste kwiatostany. Oprócz tych wysiewam cynię Super Yoga, która ma ogromne kwiatostany, ale jest też nieco wyższa od zwykłej cynii wytwornej (elegans) - rośnie do 70-80 cm.