Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Jolek, dzięki , to coś nowego, bo to są rzeczywiście te, które uważałam do tej pory za ozdobne.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj, Jolek Jolek zmusiłaś mnie do poguglowania i się bardzo zdziwiłam ;:oj , nie wiem gdzie, ale na turban musi się jeszcze znaleźć miejsce w ogrodzie ;:215
"Owoce tej dyni mają nie tylko walory dekoracyjne, ale są też smacznym warzywem, z którego można przygotować wyjątkowy posiłek. Dynie te mają posmak orzechów laskowych. Można je używać do pieczenia, gotować na parze lub przyrządzać z nich zupy, robić gnocci. Bardzo chętnie spożywa się je faszerowane. Dynia, ze względu na swój kształt, może być oryginalną wazą, w której można podawać zupę. Przed wlaniem zupy dynia powinna być posmarowana olejem i przez 5-10 min zapieczona w piekarniku.
Czas dojrzewania: 105 dni.
Czas przechowywania: 4-5 miesięcy"

http://saxifragafabrykadyn.blogspot.com ... tvmlo.html
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja w tym roku obędę się smakiem bo przy tej suszy ,,turbany" nie dały radę . Czy mają orzechowy posmak to nie wiem. Dość zdecydowanie doprawiam dynie. W każdym bądź razie nigdy ich nie robiłam gdy były w pełni wybarwione,dojrzałe, takie kiedyś dostałam wskazówki :roll: Nadrobiły za to dynie piżmowe, bez łupinowe i jakieś 2 małe do których się przymierzam. Będzie z nich posiłek ,,na ząb" :D
Obrazek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Rozbierałam dynię figolistną i szkoda zrobiło mi się chrupkiego, pachnącego miąższu. Najpierw pokroiłam na ćwiartki a te podpiekłam przez 30 minut w piekarniku. Zdziwiło mnie, że nie zmiękła tak jak inne dynie po tym czasie. Miąższ łatwo dał się oddzielić od skórki i rozdzielał się na twardy makaron, podobnie jak dynia makaronowa.
Posiekałam go, przesypałam 1/2 szklanki cukru, podsmażyłam na patelni aż stała się szklista:
Obrazek
zalałam sokiem z 1 cytryny, 1 limonki i 0/5 pomarańczy, wrzuciłam 1/3 laski wanilii i jeszcze trochę przesmażyłam, naładowałam w 3 słoiki a resztą nakarmiłam rodzinę wmawiając im, że to ananas.
Obrazek
NIKT nie poznał, że je dynię :lol:
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie znam takiej dyni, to znaczy słyszałam ale nigdy nie miałam. Przepis ciekawy a efekt końcowy wygląda apetycznie ;:333
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

To taka specyficzna dynia do szczepień http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 87&start=0 , ale jak najbardziej jadalna.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Ciekawy przepis z efektem ananasa.
Jak mi się kiedyś trafi taka dynia, to chętnie wypróbuję.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Super wątek,jestem na etapie dyni w mojej kuchni i brakowało mi ciekawych przepisów.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj (a właściwie już od wczoraj), popełniłam dyniowe "niebo w gębie", będzie ono popełniane już zawsze, oby tylko dyń wystarczyło, spróbujcie a nie pożałujecie, oprószone cukrem pudrem w ozdobnym słoiczku mogą być wspaniałym prezentem pod choinkę, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=448
Awatar użytkownika
MoWo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 13 wrz 2013, o 15:11

Post »

Nie wiem czy ktoś już to próbował ,ale ja wypróbowałem na święta kutię z dynią.
Zawsze robienie kutii spada na mnie.
W tym roku mam sporo dyni do przerobienia i pomyślałem sobie że wrzucę trochę drobno startej dyni do kutii.
Okazało się że dynia w proporcji do 30% nie zmienia zauważenie smaku a nadaje kutii lekkiego posmaku dyniowego i na pewno zmniejsza ciężkostrawność.
Ja się nią obżerałem , zresztą jak zawsze. :D
Dyniomaniakom polecam. ;:333
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie zamrożone resztki po świętach zostały wykorzystane jako farsz , dopieprzone, dosolone itp :D Uwielbiamy faszerowane dynie.
Dużo czasu nie zajmuje a ile radochy :D

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
iliaen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2016, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale dużo tu macie różnorodnych przepisów, na pewno jesienią się zainspiruję, bo teraz już tylko parę kawałków w zamrażarniku się ostało. :)

Ja najbardziej lubię dynię w wersji gulaszu z curry i ziemniakami, dynia rozpada się i powstaje pyszny sos <3 Przepis z bloga, tylko zamiast ciecierzycy używam soczewicy, bo bardziej ją lubię...

1 cebulę kroję i podsmażam na oliwie/oleju z łyżeczkę czerwonej pasty curry, w międzyczasie kroję pół dyni hokkaido (tą bo jej nie muszę obierać :D) i ze 3-4 ziemniaki w kostkę, jak cebula się podsmaży dodaję je do garnka razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewam to 1,5 szklanki wody, dodaję z pół szklanki suchej czerwonej soczewicy (w przepisie była cała szklanka ugotowanej ciecierzycy) i gotuję 15-20 minut (aż zmiękną ziemniaki i rozwali sie dynia). Pod koniec doprawiam solą i pieprzem (dużo pieprzu), gotuję jeszcze z 5 min, podaję z natką pietruszki. Jem z chlebkiem. :)

Najlepsze następnego dnia kiedy smaki się przejdą! Idealnie rozgrzewające na jesień/zimę.

Niestety nie mam zdjęć, następnym razem zrobię, ale nie jest to zbyt wyględne danie :D
Zrób dzisiaj coś, czego innym się nie chce. Jutro będziesz miał coś, czego wszyscy pragną.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pół godzinki, kolacja gotowa :D Tym razem na ostro. Zostały mi jeszcze tylko 3 szt do zjedzenia :wink:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
iliaen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2016, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś zrobiłam syrop z dyni do kawy i, jak zwykle kawa dziennie mi starcza, to jest tak pyszny, że wypiłam z 5 kaw już :D

Przygotowanie: (potrzebne będzie puree z dyni- w piekarniku pieczemy pokrojoną dynię, zależni od odmiany i wielkości kostek 20-60 min, do momentu aż będzie miękka, ja dopiero po upieczeniu obieram bo łatwiej i rozgniatam widelcem/ blenduję jeśli potrzebuję gładszej- do tego przepisu blenduję. Z reguły robię więcej puree za jednym razem i mrożę, mało miejsca zajmuje i przydatne do zup, ciast, kotletów itp.)

Przygotowujemy syrop cukrowy: do garnka wlewamy 1,5szkl wody i 200g cukru, gotujemy do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy 3 goździki, 1,5 łyżeczki cynamonu, szklankę puree z dyni, gotujemy na małym ogniu ok 20min,zostawiamy do wystudzenia, wyjmujemy goździki. Można zblendować dla uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe :) Idealny jako dodatek do kawy z mlekiem, polecam!
Zrób dzisiaj coś, czego innym się nie chce. Jutro będziesz miał coś, czego wszyscy pragną.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie tylko do kawy :D , do deserów, do polewania naleśników i innych placuszków, racuchów, a także do siorbnęcia prosto z butelki :wink:
To moje, trochę koślawe, Pumpkin Spice Latte, dla dyniomaniaków jak najbardziej wskazane ;:333

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”