Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- Daria_Eliza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Jolek, dzięki , to coś nowego, bo to są rzeczywiście te, które uważałam do tej pory za ozdobne.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Oj, Jolek Jolek zmusiłaś mnie do poguglowania i się bardzo zdziwiłam
, nie wiem gdzie, ale na turban musi się jeszcze znaleźć miejsce w ogrodzie
"Owoce tej dyni mają nie tylko walory dekoracyjne, ale są też smacznym warzywem, z którego można przygotować wyjątkowy posiłek. Dynie te mają posmak orzechów laskowych. Można je używać do pieczenia, gotować na parze lub przyrządzać z nich zupy, robić gnocci. Bardzo chętnie spożywa się je faszerowane. Dynia, ze względu na swój kształt, może być oryginalną wazą, w której można podawać zupę. Przed wlaniem zupy dynia powinna być posmarowana olejem i przez 5-10 min zapieczona w piekarniku.
Czas dojrzewania: 105 dni.
Czas przechowywania: 4-5 miesięcy"
http://saxifragafabrykadyn.blogspot.com ... tvmlo.html

"Owoce tej dyni mają nie tylko walory dekoracyjne, ale są też smacznym warzywem, z którego można przygotować wyjątkowy posiłek. Dynie te mają posmak orzechów laskowych. Można je używać do pieczenia, gotować na parze lub przyrządzać z nich zupy, robić gnocci. Bardzo chętnie spożywa się je faszerowane. Dynia, ze względu na swój kształt, może być oryginalną wazą, w której można podawać zupę. Przed wlaniem zupy dynia powinna być posmarowana olejem i przez 5-10 min zapieczona w piekarniku.
Czas dojrzewania: 105 dni.
Czas przechowywania: 4-5 miesięcy"
http://saxifragafabrykadyn.blogspot.com ... tvmlo.html
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja w tym roku obędę się smakiem bo przy tej suszy ,,turbany" nie dały radę . Czy mają orzechowy posmak to nie wiem. Dość zdecydowanie doprawiam dynie. W każdym bądź razie nigdy ich nie robiłam gdy były w pełni wybarwione,dojrzałe, takie kiedyś dostałam wskazówki
Nadrobiły za to dynie piżmowe, bez łupinowe i jakieś 2 małe do których się przymierzam. Będzie z nich posiłek ,,na ząb"

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Rozbierałam dynię figolistną i szkoda zrobiło mi się chrupkiego, pachnącego miąższu. Najpierw pokroiłam na ćwiartki a te podpiekłam przez 30 minut w piekarniku. Zdziwiło mnie, że nie zmiękła tak jak inne dynie po tym czasie. Miąższ łatwo dał się oddzielić od skórki i rozdzielał się na twardy makaron, podobnie jak dynia makaronowa.
Posiekałam go, przesypałam 1/2 szklanki cukru, podsmażyłam na patelni aż stała się szklista:

zalałam sokiem z 1 cytryny, 1 limonki i 0/5 pomarańczy, wrzuciłam 1/3 laski wanilii i jeszcze trochę przesmażyłam, naładowałam w 3 słoiki a resztą nakarmiłam rodzinę wmawiając im, że to ananas.

NIKT nie poznał, że je dynię
Posiekałam go, przesypałam 1/2 szklanki cukru, podsmażyłam na patelni aż stała się szklista:

zalałam sokiem z 1 cytryny, 1 limonki i 0/5 pomarańczy, wrzuciłam 1/3 laski wanilii i jeszcze trochę przesmażyłam, naładowałam w 3 słoiki a resztą nakarmiłam rodzinę wmawiając im, że to ananas.

NIKT nie poznał, że je dynię

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- zielonajagoda
- Kontakt:
Nie znam takiej dyni, to znaczy słyszałam ale nigdy nie miałam. Przepis ciekawy a efekt końcowy wygląda apetycznie 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
To taka specyficzna dynia do szczepień http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 87&start=0 , ale jak najbardziej jadalna.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Ciekawy przepis z efektem ananasa.
Jak mi się kiedyś trafi taka dynia, to chętnie wypróbuję.
Jak mi się kiedyś trafi taka dynia, to chętnie wypróbuję.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Super wątek,jestem na etapie dyni w mojej kuchni i brakowało mi ciekawych przepisów.
- zielonajagoda
- Kontakt:
Dzisiaj (a właściwie już od wczoraj), popełniłam dyniowe "niebo w gębie", będzie ono popełniane już zawsze, oby tylko dyń wystarczyło, spróbujcie a nie pożałujecie, oprószone cukrem pudrem w ozdobnym słoiczku mogą być wspaniałym prezentem pod choinkę, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=448
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Nie wiem czy ktoś już to próbował ,ale ja wypróbowałem na święta kutię z dynią.
Zawsze robienie kutii spada na mnie.
W tym roku mam sporo dyni do przerobienia i pomyślałem sobie że wrzucę trochę drobno startej dyni do kutii.
Okazało się że dynia w proporcji do 30% nie zmienia zauważenie smaku a nadaje kutii lekkiego posmaku dyniowego i na pewno zmniejsza ciężkostrawność.
Ja się nią obżerałem , zresztą jak zawsze.
Dyniomaniakom polecam.
Zawsze robienie kutii spada na mnie.
W tym roku mam sporo dyni do przerobienia i pomyślałem sobie że wrzucę trochę drobno startej dyni do kutii.
Okazało się że dynia w proporcji do 30% nie zmienia zauważenie smaku a nadaje kutii lekkiego posmaku dyniowego i na pewno zmniejsza ciężkostrawność.
Ja się nią obżerałem , zresztą jak zawsze.

Dyniomaniakom polecam.

Pozdrawiam Wojtek
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- iliaen
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2016, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale dużo tu macie różnorodnych przepisów, na pewno jesienią się zainspiruję, bo teraz już tylko parę kawałków w zamrażarniku się ostało.
Ja najbardziej lubię dynię w wersji gulaszu z curry i ziemniakami, dynia rozpada się i powstaje pyszny sos <3 Przepis z bloga, tylko zamiast ciecierzycy używam soczewicy, bo bardziej ją lubię...
1 cebulę kroję i podsmażam na oliwie/oleju z łyżeczkę czerwonej pasty curry, w międzyczasie kroję pół dyni hokkaido (tą bo jej nie muszę obierać
) i ze 3-4 ziemniaki w kostkę, jak cebula się podsmaży dodaję je do garnka razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewam to 1,5 szklanki wody, dodaję z pół szklanki suchej czerwonej soczewicy (w przepisie była cała szklanka ugotowanej ciecierzycy) i gotuję 15-20 minut (aż zmiękną ziemniaki i rozwali sie dynia). Pod koniec doprawiam solą i pieprzem (dużo pieprzu), gotuję jeszcze z 5 min, podaję z natką pietruszki. Jem z chlebkiem. 
Najlepsze następnego dnia kiedy smaki się przejdą! Idealnie rozgrzewające na jesień/zimę.
Niestety nie mam zdjęć, następnym razem zrobię, ale nie jest to zbyt wyględne danie

Ja najbardziej lubię dynię w wersji gulaszu z curry i ziemniakami, dynia rozpada się i powstaje pyszny sos <3 Przepis z bloga, tylko zamiast ciecierzycy używam soczewicy, bo bardziej ją lubię...
1 cebulę kroję i podsmażam na oliwie/oleju z łyżeczkę czerwonej pasty curry, w międzyczasie kroję pół dyni hokkaido (tą bo jej nie muszę obierać

Najlepsze następnego dnia kiedy smaki się przejdą! Idealnie rozgrzewające na jesień/zimę.
Niestety nie mam zdjęć, następnym razem zrobię, ale nie jest to zbyt wyględne danie

Zrób dzisiaj coś, czego innym się nie chce. Jutro będziesz miał coś, czego wszyscy pragną.
- iliaen
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2016, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś zrobiłam syrop z dyni do kawy i, jak zwykle kawa dziennie mi starcza, to jest tak pyszny, że wypiłam z 5 kaw już
Przygotowanie: (potrzebne będzie puree z dyni- w piekarniku pieczemy pokrojoną dynię, zależni od odmiany i wielkości kostek 20-60 min, do momentu aż będzie miękka, ja dopiero po upieczeniu obieram bo łatwiej i rozgniatam widelcem/ blenduję jeśli potrzebuję gładszej- do tego przepisu blenduję. Z reguły robię więcej puree za jednym razem i mrożę, mało miejsca zajmuje i przydatne do zup, ciast, kotletów itp.)
Przygotowujemy syrop cukrowy: do garnka wlewamy 1,5szkl wody i 200g cukru, gotujemy do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy 3 goździki, 1,5 łyżeczki cynamonu, szklankę puree z dyni, gotujemy na małym ogniu ok 20min,zostawiamy do wystudzenia, wyjmujemy goździki. Można zblendować dla uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe
Idealny jako dodatek do kawy z mlekiem, polecam!

Przygotowanie: (potrzebne będzie puree z dyni- w piekarniku pieczemy pokrojoną dynię, zależni od odmiany i wielkości kostek 20-60 min, do momentu aż będzie miękka, ja dopiero po upieczeniu obieram bo łatwiej i rozgniatam widelcem/ blenduję jeśli potrzebuję gładszej- do tego przepisu blenduję. Z reguły robię więcej puree za jednym razem i mrożę, mało miejsca zajmuje i przydatne do zup, ciast, kotletów itp.)
Przygotowujemy syrop cukrowy: do garnka wlewamy 1,5szkl wody i 200g cukru, gotujemy do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy 3 goździki, 1,5 łyżeczki cynamonu, szklankę puree z dyni, gotujemy na małym ogniu ok 20min,zostawiamy do wystudzenia, wyjmujemy goździki. Można zblendować dla uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe

Zrób dzisiaj coś, czego innym się nie chce. Jutro będziesz miał coś, czego wszyscy pragną.
- zielonajagoda
- Kontakt: