Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Mój miskant cały żółciutki, a w rozplenicach kłosów praktycznie brak - wiatr skutecznie wyprosił wszystkie z ogrodu drogą powietrzną za płot ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka uwielbiam Cię! :lol:

Nasiona ryżu kupowane były w Ciastoramie.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu twój miskant w połowie zielony a moje ni to żółte ni to brązowe .Pewnie jak bym ich nie powiązała to już by ich nie było u mnie bo taka wichura była ostatnio,że żyć się nie dało a u ciebie jeszcze ładnie się prezentują .Tulipanki cudne :)Miłej nocy ;:196
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu, dziękuję, na razie nie ma, są tylko w wysyłkowej, ale do wiosny na pewno się pokażą.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Tulipany piękne ,ja zawsze tyle się nasadzę i tylko kilka wyrasta wiosną
Przyrzekam ,że już więcej nie kupie cebulek ale widząc je nie umiem się oprzeć.
W tym roku większość posadziłam w koszykach i w donicach -zobaczymy.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza u mnie wszystkie inne słomiaste. Ostatnie wichury też dokładnie wytrzepały kłosy. ;:222 Właśnie walczę z chęcią powiązania traw, bo już fruwają po ogrodzie.

Aniu dzięki, ;:196 pewnie jednak się na ryż skuszę ponownie.

Beatko wiatr rozwiał nawet jedlinę, którą okryłam przed mrozem młodziutką hortensję ogrodową. ;:223 Dopiero dziś przestało wiać. W piątek mam wolniejszy dzień, to będę szukać gałązek po rabatach. Przy okazji pozbieram suche trawy walające się wokół. Miskant przy tarasie nie daje mi spokoju. Ciągle nie mogę go nazwać. ;:131

Iga ja dziś pojechałam do swojego ulubionego sklepu na wyprzedaż cebul, a sklep zamknięty. :shock: Sprzedawcy nie mogą pojąć, że niecierpliwi ogrodnicy już by chętnie kupowali nasiona i nie tylko. ;:306

Marysiu ja kocham cebulowe, ale gryzonie skutecznie hamują moje zapędy zakupowe. Wszystkie tulipany posadziłam w tym roku w osłonkach. Inaczej nie tylko cebulki przetrzebione, ale każda rabata zryta wzdłuż i wszerz. ;:145
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie działkowa furtka już na skobel zamknięta i nawet mnie nie ciekawi co tam się dzieje...Sarny już zaczynają mnie odwiedzać :twisted: bo już zaglądały do moich zadołowanych doniczek...zostawiły odciśnięte na nich głębokie ślady ;:131 . Położyłam na nie agrowłókninę, może się odczepią od nich! Dlaczego nie podwiązujesz traw Soniu? Ładnie powiązane też są ozdobą w zimowym ogrodzie .
Miłego dnia !

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Soniu, na wyprzedaż cebul to już trochę późno, było mnóstwo w listopadzie. Nie oparłam się jak zwykle, bo "przecież taka okazyjna cena" ;:306
Nasionko, znalazłam w sklepie wysyłkowym i już były w koszyczku, ale przyszło opamiętanie. ;:223 Przecież tak miło kupuje się je w lutym. :tan
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Też się wzięłam do wiązania miskantów, bo po ostatnich wietrzyskach zaczęły już się sypać po ogrodzie, a potem trudno takie pojedyncze źdźbła wydłubywać z innych roślin.
Soniu, sorry, ale ten podpisany tulipan to na pewno nie jest Purissima, bo Purissima jest czysto biała o dużych kwiatach.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Soniu, stworzyłaś cudny ogród. Masz wielkie wyczucie harmonii i naśladowania natury. Na Twoich rabatkach rośliny wyjątkowo pięknie pasują do siebie , tworząc spójną całość.
Nie widzę żadnych dysonansów. Masz artystyczne spojrzenie i wspaniałe pomysły. Podziwiam Twoje zamiłowanie do porządku i ładu oraz własnoręczne rozmnażanie roślinek. Dobór roślin też idealny. Wiele kwiatów kremowych lub w bieli nadaje spokój i łagodny nastrój. Szczególne spodobały mi się perowskia z białą kleome i rozplenicą, w tle iglaki, białe hortensje przy wejściu do domu, kłosowce, białe cynie, żeniszki, floksy szydlaste. Piękne trawy , jeżówki i żurawki tez godne podziwy. Ale masz i przestrzeń , wielkie rabaty , to też pomaga w cudnych aranżacjach.
Wiele jest na forum pięknych ogrodów, ale z Twojego śmiało można brać wzorce do naśladowania.

PS Ten jasny biało różowy, liliokształtny tulipanek wygląda bardziej na 'Elegant Lady'.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu masz dobrze, bo nie spoglądasz przez okno na rabaty. Jakoś nie wierzę, że nie zajrzysz, jak na dworze dziesięć stopni i słońce. :) Nie wiązałam z lenistwa, mam sporo tych traw. Dzisiaj się jednak zmobilizowałam i część już związana. Jutro pewnie reszta dostanie kokardki. Za dużo nazbierałam źdźbeł po ogrodzie, ostatnie wiatry mocno poszarpały trawy. ;:222 Koło mnie na razie tylko bażanty się pałętają, saren jeszcze w tym roku nie widziałam. Miłe zwierzęta, ale potrafią narobić szkód.

Obrazek

Igo w moim ulubionym sklepie w grudniu cebulki są po 30-40 groszy. Za taką cenę jestem skłonna nawet nornicom dać się pożywić. ;:108 Chęć sadzenia jest większa od rozsądku. ;:306 W lutym można kupić już kolejne nasiona. :lol:

Obrazek

Wandziu zdjęcie tulipana zostało przetworzone w Picassie, dlatego tak dziwacznie wygląda. ;:131 W ubiegłym roku zostały zidentyfikowane jako Purissima. ;:218 Ja się rozwijają są żółto-kremowe, potem czysto białe, a przekwitając różowieją. Nie mam przyzwoitego zdjęcia. :oops:

Obrazek

Jolu dzięki, ;:196 tyle ciepłych słów o moich rabatkach. Próbuję jakoś ogarnąć ogród, pewnie jeszcze długa droga przede mną. Stale szukam najlepszych, moim zdaniem, rozwiązań. Zmiany są wpisane w mój ogród, bo rośliny nie zawsze chcą się dostosowywać do moich pomysłów. :;230 Zawsze powtarzam, że zimozielone w ogrodzie przydomowym są konieczne, zimą patrząc z okna nie widzimy tylko szarości. Działka ma tylko dziesięć arów, ale zaplanowałam dużo rabat, bo ładnego trawnika na moich piaskach nigdy się nie doczekam. ;:108 Dla ciebie tulipan w moim ulubionym kolorze.

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, przepiękny ten biały tulipan z ostatniego zdjęcia ;:167
Moje trawy wciąż szumią na wietrze niepowiązane. Może w weekend ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza najbardziej lubię tulipany w fazie lekko rozwiniętej, ale ten w pełni otwarty, jakoś z góry ładnie wygląda. Niestety to z pierwszych cebulek, kiedy jeszcze nazwa nie była istotna. ;:160 Trzeba wiązać trawy, bo dziś nazbierałam się śmieci. ;:202
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,miło spaceruje się wśród pięknych tulipanów,uwielbiam te wspomnienia ,można dłużej przyjrzeć się kwiatuszkom i pomarzyć o wiośnie i lecie,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Tulipanki w grupie najładniej wyglądają ;:333 Oj jak ja je lubię ;:333
Trawy muszę powiązać koniecznie,pewnie Giganteusa poroznosiło po ostatnich wiatrach...dziś wiało bardzo mocno.Oby do sąsiada nie poleciały ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”