Ogród zielonej III
- sweetdaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej III
Mój miskant cały żółciutki, a w rozplenicach kłosów praktycznie brak - wiatr skutecznie wyprosił wszystkie z ogrodu drogą powietrzną za płot 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Zuzka uwielbiam Cię!
Nasiona ryżu kupowane były w Ciastoramie.

Nasiona ryżu kupowane były w Ciastoramie.
- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu twój miskant w połowie zielony a moje ni to żółte ni to brązowe .Pewnie jak bym ich nie powiązała to już by ich nie było u mnie bo taka wichura była ostatnio,że żyć się nie dało a u ciebie jeszcze ładnie się prezentują .Tulipanki cudne :)Miłej nocy 

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu, dziękuję, na razie nie ma, są tylko w wysyłkowej, ale do wiosny na pewno się pokażą.
- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
Tulipany piękne ,ja zawsze tyle się nasadzę i tylko kilka wyrasta wiosną
Przyrzekam ,że już więcej nie kupie cebulek ale widząc je nie umiem się oprzeć.
W tym roku większość posadziłam w koszykach i w donicach -zobaczymy.
Przyrzekam ,że już więcej nie kupie cebulek ale widząc je nie umiem się oprzeć.
W tym roku większość posadziłam w koszykach i w donicach -zobaczymy.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Zuza u mnie wszystkie inne słomiaste. Ostatnie wichury też dokładnie wytrzepały kłosy.
Właśnie walczę z chęcią powiązania traw, bo już fruwają po ogrodzie.
Aniu dzięki,
pewnie jednak się na ryż skuszę ponownie.
Beatko wiatr rozwiał nawet jedlinę, którą okryłam przed mrozem młodziutką hortensję ogrodową.
Dopiero dziś przestało wiać. W piątek mam wolniejszy dzień, to będę szukać gałązek po rabatach. Przy okazji pozbieram suche trawy walające się wokół. Miskant przy tarasie nie daje mi spokoju. Ciągle nie mogę go nazwać.
Iga ja dziś pojechałam do swojego ulubionego sklepu na wyprzedaż cebul, a sklep zamknięty.
Sprzedawcy nie mogą pojąć, że niecierpliwi ogrodnicy już by chętnie kupowali nasiona i nie tylko. 
Marysiu ja kocham cebulowe, ale gryzonie skutecznie hamują moje zapędy zakupowe. Wszystkie tulipany posadziłam w tym roku w osłonkach. Inaczej nie tylko cebulki przetrzebione, ale każda rabata zryta wzdłuż i wszerz.

Aniu dzięki,

Beatko wiatr rozwiał nawet jedlinę, którą okryłam przed mrozem młodziutką hortensję ogrodową.

Iga ja dziś pojechałam do swojego ulubionego sklepu na wyprzedaż cebul, a sklep zamknięty.

Marysiu ja kocham cebulowe, ale gryzonie skutecznie hamują moje zapędy zakupowe. Wszystkie tulipany posadziłam w tym roku w osłonkach. Inaczej nie tylko cebulki przetrzebione, ale każda rabata zryta wzdłuż i wszerz.

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
U mnie działkowa furtka już na skobel zamknięta i nawet mnie nie ciekawi co tam się dzieje...Sarny już zaczynają mnie odwiedzać
bo już zaglądały do moich zadołowanych doniczek...zostawiły odciśnięte na nich głębokie ślady
. Położyłam na nie agrowłókninę, może się odczepią od nich! Dlaczego nie podwiązujesz traw Soniu? Ładnie powiązane też są ozdobą w zimowym ogrodzie .
Miłego dnia !

Miłego dnia !

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Soniu, na wyprzedaż cebul to już trochę późno, było mnóstwo w listopadzie. Nie oparłam się jak zwykle, bo "przecież taka okazyjna cena"
Nasionko, znalazłam w sklepie wysyłkowym i już były w koszyczku, ale przyszło opamiętanie.
Przecież tak miło kupuje się je w lutym. 

Nasionko, znalazłam w sklepie wysyłkowym i już były w koszyczku, ale przyszło opamiętanie.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Też się wzięłam do wiązania miskantów, bo po ostatnich wietrzyskach zaczęły już się sypać po ogrodzie, a potem trudno takie pojedyncze źdźbła wydłubywać z innych roślin.
Soniu, sorry, ale ten podpisany tulipan to na pewno nie jest Purissima, bo Purissima jest czysto biała o dużych kwiatach.
Soniu, sorry, ale ten podpisany tulipan to na pewno nie jest Purissima, bo Purissima jest czysto biała o dużych kwiatach.
- Yollanda
- 500p
- Od: 23 maja 2014, o 14:34
Soniu, stworzyłaś cudny ogród. Masz wielkie wyczucie harmonii i naśladowania natury. Na Twoich rabatkach rośliny wyjątkowo pięknie pasują do siebie , tworząc spójną całość.
Nie widzę żadnych dysonansów. Masz artystyczne spojrzenie i wspaniałe pomysły. Podziwiam Twoje zamiłowanie do porządku i ładu oraz własnoręczne rozmnażanie roślinek. Dobór roślin też idealny. Wiele kwiatów kremowych lub w bieli nadaje spokój i łagodny nastrój. Szczególne spodobały mi się perowskia z białą kleome i rozplenicą, w tle iglaki, białe hortensje przy wejściu do domu, kłosowce, białe cynie, żeniszki, floksy szydlaste. Piękne trawy , jeżówki i żurawki tez godne podziwy. Ale masz i przestrzeń , wielkie rabaty , to też pomaga w cudnych aranżacjach.
Wiele jest na forum pięknych ogrodów, ale z Twojego śmiało można brać wzorce do naśladowania.
PS Ten jasny biało różowy, liliokształtny tulipanek wygląda bardziej na 'Elegant Lady'.
Nie widzę żadnych dysonansów. Masz artystyczne spojrzenie i wspaniałe pomysły. Podziwiam Twoje zamiłowanie do porządku i ładu oraz własnoręczne rozmnażanie roślinek. Dobór roślin też idealny. Wiele kwiatów kremowych lub w bieli nadaje spokój i łagodny nastrój. Szczególne spodobały mi się perowskia z białą kleome i rozplenicą, w tle iglaki, białe hortensje przy wejściu do domu, kłosowce, białe cynie, żeniszki, floksy szydlaste. Piękne trawy , jeżówki i żurawki tez godne podziwy. Ale masz i przestrzeń , wielkie rabaty , to też pomaga w cudnych aranżacjach.
Wiele jest na forum pięknych ogrodów, ale z Twojego śmiało można brać wzorce do naśladowania.
PS Ten jasny biało różowy, liliokształtny tulipanek wygląda bardziej na 'Elegant Lady'.
- cyma2704
Marysiu masz dobrze, bo nie spoglądasz przez okno na rabaty. Jakoś nie wierzę, że nie zajrzysz, jak na dworze dziesięć stopni i słońce.
Nie wiązałam z lenistwa, mam sporo tych traw. Dzisiaj się jednak zmobilizowałam i część już związana. Jutro pewnie reszta dostanie kokardki. Za dużo nazbierałam źdźbeł po ogrodzie, ostatnie wiatry mocno poszarpały trawy.
Koło mnie na razie tylko bażanty się pałętają, saren jeszcze w tym roku nie widziałam. Miłe zwierzęta, ale potrafią narobić szkód.

Igo w moim ulubionym sklepie w grudniu cebulki są po 30-40 groszy. Za taką cenę jestem skłonna nawet nornicom dać się pożywić.
Chęć sadzenia jest większa od rozsądku.
W lutym można kupić już kolejne nasiona.

Wandziu zdjęcie tulipana zostało przetworzone w Picassie, dlatego tak dziwacznie wygląda.
W ubiegłym roku zostały zidentyfikowane jako Purissima.
Ja się rozwijają są żółto-kremowe, potem czysto białe, a przekwitając różowieją. Nie mam przyzwoitego zdjęcia.

Jolu dzięki,
tyle ciepłych słów o moich rabatkach. Próbuję jakoś ogarnąć ogród, pewnie jeszcze długa droga przede mną. Stale szukam najlepszych, moim zdaniem, rozwiązań. Zmiany są wpisane w mój ogród, bo rośliny nie zawsze chcą się dostosowywać do moich pomysłów.
Zawsze powtarzam, że zimozielone w ogrodzie przydomowym są konieczne, zimą patrząc z okna nie widzimy tylko szarości. Działka ma tylko dziesięć arów, ale zaplanowałam dużo rabat, bo ładnego trawnika na moich piaskach nigdy się nie doczekam.
Dla ciebie tulipan w moim ulubionym kolorze.

Igo w moim ulubionym sklepie w grudniu cebulki są po 30-40 groszy. Za taką cenę jestem skłonna nawet nornicom dać się pożywić.

Wandziu zdjęcie tulipana zostało przetworzone w Picassie, dlatego tak dziwacznie wygląda.

Jolu dzięki,

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Soniu, przepiękny ten biały tulipan z ostatniego zdjęcia
Moje trawy wciąż szumią na wietrze niepowiązane. Może w weekend

Moje trawy wciąż szumią na wietrze niepowiązane. Może w weekend

- cyma2704
Zuza najbardziej lubię tulipany w fazie lekko rozwiniętej, ale ten w pełni otwarty, jakoś z góry ładnie wygląda. Niestety to z pierwszych cebulek, kiedy jeszcze nazwa nie była istotna.
Trzeba wiązać trawy, bo dziś nazbierałam się śmieci. 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,miło spaceruje się wśród pięknych tulipanów,uwielbiam te wspomnienia ,można dłużej przyjrzeć się kwiatuszkom i pomarzyć o wiośnie i lecie,pozdrawiam 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Tulipanki w grupie najładniej wyglądają
Oj jak ja je lubię
Trawy muszę powiązać koniecznie,pewnie Giganteusa poroznosiło po ostatnich wiatrach...dziś wiało bardzo mocno.Oby do sąsiada nie poleciały

Trawy muszę powiązać koniecznie,pewnie Giganteusa poroznosiło po ostatnich wiatrach...dziś wiało bardzo mocno.Oby do sąsiada nie poleciały