Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.1
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dziwaczek - Mirabilis jalapa
Oczywiście. U mnie od kilku lat nie sieję i nie sadzę dziwaczków, a mam zawsze kwitnące krzaczki samosiejek.
Dojrzałe nasiona spadają i wiosną kiełkują.

Dojrzałe nasiona spadają i wiosną kiełkują.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim

Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				limonkaa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja już wczoraj swoje wykopałam bo je mróz ściął , czyli koniec sezonu dziwaczków   

Siedzą sobie w piwnicy i czekają na następny rok .........

Siedzą sobie w piwnicy i czekają na następny rok .........
Bożena

- kama_80
- 1000p 
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Nie wiedziałam że trzeba wykopywać kłącza   Jestem daleko od działki a przymrozki mają być. Nie próbowaliście okrywać kłączy?
  Jestem daleko od działki a przymrozki mają być. Nie próbowaliście okrywać kłączy?

Jestem daleko od działki a przymrozki mają być. Nie próbowaliście okrywać kłączy?
  Jestem daleko od działki a przymrozki mają być. Nie próbowaliście okrywać kłączy?Pozdrawiam Jola

- 
				welkam
- 1000p 
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmm... ale skoro nasiona są w stanie przezimować w naszych warunkach, to może kłącza też???

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Nie wiem, czy to będzie pomocne, ale u mnie, we Francji, dziwaczki zimują w gruncie (tyle że temperatury zimą nie spadają poniżej -10°C, a dni w roku, w których również i w dzień pozostają poniżej zera daje się policzyć na palcach jednej ręki)...
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
W tym sezonie po raz pierwszy posadziłam dziwaczki, które dostałam od koleżanki.
Pięknie kwitły całe lato. Kwitną nawet teraz. Mam różowe, i pstre - takie żółto-różowe.

Pięknie kwitły całe lato. Kwitną nawet teraz. Mam różowe, i pstre - takie żółto-różowe.
- 
				ostatnia szansa
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Witaj Julio!
Brakuje Ci zatem jednokolorowych białych i żółtych . Dziwaczki są pięknymi kwiatami nie przez wszystkich docenianymi. Dla mnie stanowią nagrodę po ciężkiej pracy w ogrodzie, rozkwitają dla mnie na pożegnanie gdy wyjeżdżam z działki.
 . Dziwaczki są pięknymi kwiatami nie przez wszystkich docenianymi. Dla mnie stanowią nagrodę po ciężkiej pracy w ogrodzie, rozkwitają dla mnie na pożegnanie gdy wyjeżdżam z działki.
Dziwaczki do dzisiaj kwitną w moim ogrodzie, a co zrobi noc - zobaczymy.

Brakuje Ci zatem jednokolorowych białych i żółtych
 . Dziwaczki są pięknymi kwiatami nie przez wszystkich docenianymi. Dla mnie stanowią nagrodę po ciężkiej pracy w ogrodzie, rozkwitają dla mnie na pożegnanie gdy wyjeżdżam z działki.
 . Dziwaczki są pięknymi kwiatami nie przez wszystkich docenianymi. Dla mnie stanowią nagrodę po ciężkiej pracy w ogrodzie, rozkwitają dla mnie na pożegnanie gdy wyjeżdżam z działki.Dziwaczki do dzisiaj kwitną w moim ogrodzie, a co zrobi noc - zobaczymy.
Moje nowe imię Szansa  
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- kama_80
- 1000p 
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Mój dziwaczek działkowy jest czarny, czarny od nasion   

Jak mi się to rozsieje na działce to będzie prawie roślina inwazyjna.
Rosnący "braciszek" w cieniu praktycznie nie ma nasion.

Jak mi się to rozsieje na działce to będzie prawie roślina inwazyjna.
Rosnący "braciszek" w cieniu praktycznie nie ma nasion.
Pozdrawiam Jola

- stapeliowaty
- 100p 
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
Mam w doniczce dziwaczka, który nie chce przejść w stan spoczynku. Czy ktoś wie jak zmusić roślinę do schowania się w bulwę? Chciałbym go przezimować żeby zakwitł w przyszłym sezonie, a ten rośnie i wypuszcza pędy cienkie jak makaron spaghetti  Czy powinienem wystawić go na balkon żeby mróz go ściął?
 Czy powinienem wystawić go na balkon żeby mróz go ściął? 

- 
				ostatnia szansa
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Moje dziwaczki na polu też nie przechodziły w stan spoczynku w tym roku i w ubiegłych. Jak przyszedł czas, to ścięłam zieloną część ok. 5 cm nad ziemią i wykopałam. Podczas spoczynku w piwnicy te łodyżki odpadły.

Moje nowe imię Szansa  

- 
				aloz
- 200p 
- Od: 25 kwie 2014, o 18:01
A moje biedaki jeszcze w ziemi, mam nadzieję, że kłącza im nie pomarzły.

Pozdrawiam Ola  Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
 Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.

Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
 Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
A to moje dziwaczkowe dziwactwa ;) 

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468

viewtopic.php?f=2&t=117468
- stapeliowaty
- 100p 
Wystawiłem swojego dziwaczka na balkon, bo są dodatnie temperatury. Mam nadzieję, że to go zmusi do schowania się do bulwy 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie we Francji, gdzie temperatury nie spadają poniżej -10°C, a przez większą część zimy przymrozki są tylko w nocy, a w dzień temperatura wspina się odrobinkę powyżej zera, dziwaczki zimują w gruncie. Po pierwszym przymrozku część nadziemna zamiera, zazwyczaj sama odłamuje się przy poziomie ziemi i łatwo ją uprzątnąć.
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- stapeliowaty
- 100p 
Dziękuję LOKI, w takim razie poczekam aż będą przymrozki i zostawię swojego dziwaczka na balkonie na kilka godzin  Co ciekawe tylko dziwaczek z nasion nie chce się schować, inne, które kupiłem jako bulwy są od dawna w stanie spoczynku. Jeszcze mam pytanie w kwestii zapachu. Czy wasze dziwaczki pachną? W internecie czytam, że ich kwiaty silnie pachną i zapach się niesie na wiele metrów. Wszystkie dziwaczki, które miałem okazję wąchać były tylko lekko pachnące. Myślałem, że to kwestia klimatu, dopóki nie powąchałem dziwaczków w Chorwacji, tam też słabo pachną
 Co ciekawe tylko dziwaczek z nasion nie chce się schować, inne, które kupiłem jako bulwy są od dawna w stanie spoczynku. Jeszcze mam pytanie w kwestii zapachu. Czy wasze dziwaczki pachną? W internecie czytam, że ich kwiaty silnie pachną i zapach się niesie na wiele metrów. Wszystkie dziwaczki, które miałem okazję wąchać były tylko lekko pachnące. Myślałem, że to kwestia klimatu, dopóki nie powąchałem dziwaczków w Chorwacji, tam też słabo pachną 

Co ciekawe tylko dziwaczek z nasion nie chce się schować, inne, które kupiłem jako bulwy są od dawna w stanie spoczynku. Jeszcze mam pytanie w kwestii zapachu. Czy wasze dziwaczki pachną? W internecie czytam, że ich kwiaty silnie pachną i zapach się niesie na wiele metrów. Wszystkie dziwaczki, które miałem okazję wąchać były tylko lekko pachnące. Myślałem, że to kwestia klimatu, dopóki nie powąchałem dziwaczków w Chorwacji, tam też słabo pachną