Moje oczko w głowie cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje oczko w głowie cz. 7

Post »

Witam wszystkich we wtorkowy bielutki poranek ;:4
Ewuniu cierpliwości nie mam ale nad nią pracuje :D Ja też bym chciała żeby mi się roślinki wysiewały same ale jak nie chcą to muszę sobie jakoś radzić :)
U mnie tez biało - dzisiaj odpoczywam od działeczki .
Ja również pozdrawiam i posyłam ;:196
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też z cierpliwością do siania bywało różnie ale teraz nie mam tego problemu bo ciężko mi jest w ogrodzie jakiś patyk upchnąć a co dopiero całą skrzynkę wysianych roślin. Problem się sam rozwiązał , niestety wszystko ma dwie strony i czasem chciejstwo mnie na coś najdzie a tu miejsca nima :cry: Też mnie zasypało :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tereniu to Ty już coś posiałaś :?: ;:oj no to super ;:138 ja też kiedyś siałam do doniczek, ale u mnie ciepło i się powyciągały , były marne. lepiej mi wyszło kiedy posiałam od razu do ogrodu . Ale nie wiem czy wszystkie się tak udadzą ? np. katalpa mi nie wyszła a paulownia ma takie małe nasionka ,ze nie wiem czy się w gruncie uda / Co o tym myśli znawca ? :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Michał :wit :wit
Może i u mnie kiedyś tak będzie , że nie będę musiała wysiewać , jak to wszystko się rozrośnie :D
Chciejstw to ja mam dużo - tylko funduszy brak :(
Gdzie trzymasz zasiane czerwone jabłuszka - coś już widać ?? ja jeszcze nie zasiałam ;:185
U mnie powolutku ginie śnieg :)
Karolinko tak siałam ;:108 ale do doniczek i doniczki zadołowałam , zobaczymy co z tego wyjdzie ??
Mnie też lepiej w ogrodzie rośnie , choć w tym roku dużo siewek mi wyschło pomimo podlewania :(
Niby czytałam że Paulownia się czasami wysiewa , ale u mnie pierwszy raz ma nasionka , no i jak za wcześnie wzejdą to przymrozki majowe je zniszczą . Moja jest z nasionek siałam w marcu , podchodziłam do tego dwa razy bo za pierwszym razem myślałam że mi wzeszła pokrzywa i powyrywałam ;:306
Ty się tu ze mnie nie naśmiewaj - jaki tam ze mnie znawca ?? po prostu uczę się na błędach .
Dziękuję Wam za odwiedziny i pozdrawiam cieplutko ;:4
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Wsiałem w doniczkę w której rośnie mango lub awokado (nie wiem które bo wsadziłem 2 pestki , wyrosły 2 ale jedno zdechło) ale nic a nic nie dają znaku życia, musimy cierpliwie czekać....
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tereniu Michale sialiście Redlove? Iwonka ma już drzewko z pestki. Jak coś to mogę jeszcze pestek podesłać, bo nie zjedliśmy wszystkich jabłek :D
Pozdrawiam też przypudrowana na biało ;:138
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wydaje mi się, że to nie chodzi o suszę, bo ja też mam sucho, a podlewałam tylko w upały.
Siewki się pojawiały
Ciekawa jestem co będzie na nowej działeczce
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał ja jeszcze nie , ale wnet to zrobię ;:108
Marysiu Właśnie pytałam Michała o jabłuszka Redlove - bo ja jeszcze nie wysiałam ale właśnie się zastanawiam czy nie wysiać parę i nie zadołować na działce a resztę w marcu w domu ?? Nie wiesz jak Iwonka wysiewała ??
Marysiu a ten kwiatek to nie przypadkiem Dziób Papuzi ?? Ja swoje mam w domu ;:108
Gosiu to co może być za przyczyna ??
Zobaczymy jak tu będzie ?? na nowej działce nie mam nic ściółkowane przez te ślimaki , więc może coś się wysieje :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tak Tereniu to ten Dziób :D chyba muszę mojego przesadzić tylko ziemia w worku na zewnątrz zamarzła. Nie wiem jak postępowała z nasionami Iwonka, bo widziałam w wątku już wysiane drzewko. Z pewnością opisze Ci jak postępowała z nasiona jak do niej napiszesz, no może nie od razu, bo wybiera się na kolejny zabieg, ale po powrocie na pewno.
Dzisiaj -5 rano, ale za to piękne słońce. Życzę dobrego dnia! ;:196
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ty Tereniu wyrwałaś paulownie, a ja dla odmiany wśród paulowni wyhodowałam pięknego chwasta - nawet go przepikowałam.... :;230
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie mogę, Kasia przepikowała chwasta ;:306 ale spoko, ja stale takie rzeczy robię :;230 To mówisz Tereniu ze zadołowałaś doniczki z nasionami :?: a jakie nasionka to przezyją :?:
To ja posieję paulownie w marcu do doniczek . Raz siałam ale wcześniej, to mi się tak powyciągały ,że nic z tego nie wyszło. Mówicie tam o sianiu jakiegoś jabłuszka :?: jadalnego czy ozdobnego ? w życiu nie myślałam ,że i jabłuszka można siać z nasionek ;:oj Czego to się człowiek na stare lata nie dowie :;230
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Tereniu . ;:196
Nasionka Paulowni o których zapomniałam to Paulownia Tomentosa .Kilka lat temu siałam Paulownię i wszystkie nasionka pięknie powschodziły .Sadzonki porozdawałam ,a moje nie przetrwały .Nie zabezpieczyłam .
Pozdrawiam ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu ;:196 U mnie też słonecznie ale - 7 było .
Dziób Papuzi to fajna i ciekawa roślinka :D Napiszę do Iwonki zaraz i zapytam .
Dzięki i wzajemnie ;:168
Kasiu mnie też zdarzyło się wyhodować i pielęgnować chwasta ;:108 ;:306 ;:306
Karolinko mnie też się zdarzają takie rzeczy ;:108 :;230 :;230
Jakie nasionka przeżyją ?? to Majówka groniasta i Oczy lalek - one muszą się przemrozić przez trzy czy cztery miesiące , mam nadzieję że uda mi się wyhodować .
Jabłuszko Redlove - chcemy spróbować , to bardzo dobre jabłuszka i bardzo ozdobne ;:333
Alu witaj ;:196
Moja Paulownia to też - Tomentosa ;:108 Ja siałam dwukrotnie i zawsze mi wzeszły nasionka ;:108 Przez pierwsze dwa lata okrywałam włókniną młode roślinki ;:108
No i efekt tego jest kwitnąca w tym roku pięknie Paulownia :tan
Dziękuję i ściskam mocno ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O matko ;:oj Majówka , Oczy lalek --co to jest :lol: A Twoja Paulownia czymś różni się od innych ? Nie wiedziałam ,ze są odmiany Paulowni :shock:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko ja czytałam o dwóch odmianach Paulowni ;:108
To co zasiałam :
Majówka groniasta obecnie prawidłową nazwą jest ?Maianthemum racemosum?.
Wolno rozrastająca się kłączowa bylina, tworząca atrakcyjne kępy lekko przewieszających się pędów. Pędy te mogą być lekko zygzakowate. Liście naprzemianległe, podłużano-lancetowate o długości do 15 cm i szerokości około 6 cm. Na szczycie każdego pędu wiechowaty kwiatostan do 15 cm długości.
Rozmnażanie
Nasiona dojrzewają od sierpnia do października. Najlepiej jest wysiać je jesienią. Miejsce należy oznaczyć w sposób trwały, ponieważ wzejść mogą dopiero po 2 latach. Siewki przez pierwszy rok uprawiamy bez przepikowywania. Zasilamy co 2 tygodnie rozcieńczonym nawozem . Jesienią po zakończeniu wegetacji rozdzielamy małe kłącza na poszczególne doniczki. Na miejsce stałe sadzimy po minięciu okresu przymrozków. Nasiona są w miarę duże i siewu można dokonać rozkładając je z równymi odstępami. Nie należy kupować nasion wiosną, wymagają one co najmniej 3-4 miesiące stratyfikacji .

Actaea pachypoda - czerniec grubopędowy - Oczy lalki

uprawa i wymagania
Stanowisko półcieniste. Rozmnażany przez wysiew nasion bezpośrednio po zbiorze lub wiosną, po stratyfikacji. Kiełkowanie jest nieregularne.
Występuje na wschodzie Ameryki Północnej w lasach liściastych i mieszanych na glebach ciężkich, gliniastych. Uprawiana w ogrodach bylina ozdobna. 40-50 cm wysokości.
Roślina runa leśnego, sadzi się w półcieniu, pod drzewami, w ogrodach naturalistycznych.
Oczy lalki (Actaea pachypoda) ? czyli krzewinki jesienią pokryte białymi jagodami, tym bardziej ?przerażającymi?, że są ozdobione czarnym ?oczkiem? i osadzone na czerwonych gałązkach. W dodatku roślina może nie tylko przestraszyć, ale też otruć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”