Karolinko ja czytałam o dwóch odmianach Paulowni
To co zasiałam :
Majówka groniasta obecnie prawidłową nazwą jest ?Maianthemum racemosum?.
Wolno rozrastająca się kłączowa bylina, tworząca atrakcyjne kępy lekko przewieszających się pędów. Pędy te mogą być lekko zygzakowate. Liście naprzemianległe, podłużano-lancetowate o długości do 15 cm i szerokości około 6 cm. Na szczycie każdego pędu wiechowaty kwiatostan do 15 cm długości.
Rozmnażanie
Nasiona dojrzewają od sierpnia do października. Najlepiej jest wysiać je jesienią. Miejsce należy oznaczyć w sposób trwały, ponieważ wzejść mogą dopiero po 2 latach. Siewki przez pierwszy rok uprawiamy bez przepikowywania. Zasilamy co 2 tygodnie rozcieńczonym nawozem . Jesienią po zakończeniu wegetacji rozdzielamy małe kłącza na poszczególne doniczki. Na miejsce stałe sadzimy po minięciu okresu przymrozków. Nasiona są w miarę duże i siewu można dokonać rozkładając je z równymi odstępami. Nie należy kupować nasion wiosną, wymagają one co najmniej 3-4 miesiące stratyfikacji .
Actaea pachypoda - czerniec grubopędowy - Oczy lalki
uprawa i wymagania
Stanowisko półcieniste. Rozmnażany przez wysiew nasion bezpośrednio po zbiorze lub wiosną, po stratyfikacji. Kiełkowanie jest nieregularne.
Występuje na wschodzie Ameryki Północnej w lasach liściastych i mieszanych na glebach ciężkich, gliniastych. Uprawiana w ogrodach bylina ozdobna. 40-50 cm wysokości.
Roślina runa leśnego, sadzi się w półcieniu, pod drzewami, w ogrodach naturalistycznych.
Oczy lalki (Actaea pachypoda) ? czyli krzewinki jesienią pokryte białymi jagodami, tym bardziej ?przerażającymi?, że są ozdobione czarnym ?oczkiem? i osadzone na czerwonych gałązkach. W dodatku roślina może nie tylko przestraszyć, ale też otruć.