Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Dorotko ja mam tylko ostnicę ?Pony Tails?, ona jest generalnie jednoroczna, ale rozsiewa się w setkach. Jeśli będzie łagodna zima, lub z dużą ilością śniegu, to przezimuje. Są jakieś inne ostnice, ale eksperymenty z nimi jeszcze przede mną. :)
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aaaaa, taka bajka. To zbieraj nasiona zanim się rozsieją. Posiejesz sama wiosną tam gdzie będziesz chciała. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę nasion pozbierałam, ale trzeba siać wcześnie, żeby uzyskać ładne rośliny. W ubiegłym roku posiałam chyba początkiem marca. Na szczęście przeżyły ubiegłoroczne. ;:215
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ponoć zima ma być niegroźna więc jest i w tym roku szansa na przezimowanie. ;:138
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Zapomniałam, że mam jeszcze Miskanta chińskiego. Jest już u mnie kilkanaście lat i w tej chwili tworzy już wielką kępę, którą co roku się zachwycam. Co prawda kłosy miał tylko jeden raz, ale ma wybaczone :;230 Kilka lat temu wymarzł prawie do zera, ale odbił i dalej mnie cieszy

To nieistotne, że zdjęcia robisz z takiej odległości i tak są super ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, bażanty pod domem genialne ;:oj Nie wiedziałam, że są jakieś trawy jednoroczne ;:218 Może warto na pierwszy rok posiać i kilka takich kępek wsadzić w odpowiednie miejsca ;:183 Zawsze to jakieś urozmaicenie, a jak się spodoba to wykombinować coś na stałe. Czy oprócz ostnicy są jakieś fajne jednoroczne?? Takie żeby można było w domu wysiać, a nie kupować gotowe sadzonki.
Ostatnio proponowano mi sadzonkę trawy cytrynowej, podobno rewelacja w ogrodzie i jako przyprawa w kuchni też niczego sobie. Tyle, że oglądałam jakiś program i okazuje się, że to trawa, którą należy wykopać na zimę.. Nasion nie zbierzesz, tylko rozmnażanie z kłączy.. Nadal się zastanawiam czy warto ;:218
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z trawą cytrynową uważajcie jak i z żubrówką. Wsadza się kawałeczek a za rok ma się już pół ogrodu i ciężko wytępić. ;:303
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu piękne te ptaki i zazdroszczę, że możesz w realu oglądać .
W moich stronach mało spotykane więc tym bardziej warto o nie dbać aby było jak najwięcej w środowisku naturalnym.
Trawy faktycznie dobrze się rozrastają i są ozdobą chyba... jesienią najbardziej zauważalną. Moje niektóre lekko rozwichrzone ale z situ lub innych traw robię tzw "powrósło" lub zaplatam warkocz i obwiązuję je, wtedy żaden wiatr nie potarga im czupryny ... :D Podwiązywania z naturalnego bo nie znoszę jak wiąże się je sznurkiem.
Co do trawy cytrynowej to nie ma mowy aby rozrosła się jak żubrówka bo Dorotko faktycznie trzeba ją wykopać . Uprawiam ją od wielu lat bo oprócz dodawania do herbatek, nalewek itp ma sporo właściwości leczniczych oraz wywołuje w naszym organizmie apoptozę.
Pozdrawiam życząc ;:3 ... my mamy długi pochmurny okres za sobą i bardzo za ;:3 tęsknimy.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ooooo, to może jednak nie cytrynowa jest. Ale na pewno żubrówkę mam i klnę co niemiara. :evil:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu cudowne musi to być uczucie obcować tak blisko natury. ;:215 Pan Bażant bardzo ładnie wystrojony. :wink: Pewnie dziewczyny mu w głowie. :wink:
Cieszę się, że już masz spokój z pracami ogrodowymi. Możesz odpoczywać. Ja mam nadzieję po weekendzie robić już to samo. ;:224
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ha ha, no jak to, Aneczko, cebulowych nie dokupisz? ;:183 ;:183 ;:183 ;:191

Soniu, u siebie siewek ostnic nie wypatrzyłam ;:185
Jak nie uda się wysiać to koniecznie muszę w przyszłym roku kupić nowe sadzonki ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuza a wyobraź sobie, że już więcej cebulowych nie dokupuję. A to z prostego powodu: chyba się wymodliłam, bo niby wyprzedaże nadal są ale nie ma już co kupić. :lol: Same narcyzy. :roll: I tylko żółciutkie jak kanarek. :roll:
...choć w Ciasto chyba coś jeszcze jest... ;:183 ;:183 Przyjedziesz pomóc w sadzeniu..? ;:183 ;:183
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Eee ;:185 ja to przyjadę wiosną... podziwiać ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko z zimą, to na dwoje babka wróżyła. :) Z trawami to bardzo uważam, tylko raz posadziłam wydmurzycę piaskową. Sama wysiałam, więc nie miałam wiedzy, ale jeszcze tego samego roku wykopałam. Na każdej rabacie mam wiele zimozielonych roślin i nie mogę sobie pozwolić na ich podkopywanie, usuwając ekspansywne trawy. ;:202

Iwonko mam kilka odmian miskantów, ale dwa niezawodnie co roku kwitną, wysoki NN i Beauty Queen. ;:215 Sarnom udaje mi się zrobić lepsze zdjęcia, są mniej płochliwe, ale ptaki niestety reagują nawet na drobny ruch.

Sabinko ostnicę mam drugi rok. W tym skusiłam się na jednoroczną trawę kanarkową. Niestety nie zachwyciła mnie. Kłosy miała ładne, ale listki uschły szybko. Z pewnością upały jej nie posłużyły. ;:218 Na ósmym zdjęciu, rośnie na skarpie.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=28

Krysiu u mnie dziś cały dzień pada, ale bardzo się z tego cieszę, bo nadal za dużo wilgoci nie ma. Miskanty wiązałam, ale niższe zawiązywałam w supeł. Ani jedne, ani drugie dobrze nie wyglądają. ;:222 W tym roku może zostawię w stanie naturalnym. ;:131

Aniu uwielbiam obserwować zwierzęta. Niestety budowa w sąsiedztwie je przepłoszyła. Teraz spokój, to może wrócą powoli. Najbardziej czekam na sarny. ;:65 W ogrodzie zostały tylko kopczyki do róż, ale na razie za ciepło. Chętnie bym ci nie tylko pomogła sadzić, ale nawet bym kupiła wszystkie twoje chciejstwa. :) Brakuje mi szaleństwa cebulowego. ;:145

Zuza wiosną, jak nie wypielisz na pewno będą. U mnie wysiały się ubiegłoroczne, już w czerwcu gubiły nasiona, więc zdążyły podrosnąć. Niektóre nawet przesadziłam kępkami, reszta rośnie spokojnie, najwięcej na skarpie, bo najsłoneczniejsza. Macie blisko, możecie z Anią podziwiać swoje włości. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu, w wątku chyba u Sabinki pisałam żebyś pokazała młode siewki sasanek.
Chciałabym je porównać z moimi które tak rosną jakby nie chciały... Chciałabym je przesadzić w inne miejsce bo teraz rosną za rh ale są tak cienkie i małe że nie wiem czy je ruszać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”