Basia
Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Ładne
, z egzotycznego na all?
Basia
Basia
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu ja też nie wiedziałam czy ruszą mimo iż przyszły już z korzonkami...ale postały sobie kilka dni w wilgotnym keramzycie i już widać efekty
oby nie zapeszyć ...
Basiu tak kupiłam na all... :DD
Dziś przedstawiam roślinkę która długo długo nic, następnie część pędów padła, znów długo nic...a teraz w ciągu kilku dni ożyła i rośnie...
hoja australis Lisa

a przy okazji ...mój nowy domownik czy też domowniczka Tosia ...papuga nimfa

taka ruchliwa skubana że ni jak porządnego zdjęcia zrobić

Basiu tak kupiłam na all... :DD
Dziś przedstawiam roślinkę która długo długo nic, następnie część pędów padła, znów długo nic...a teraz w ciągu kilku dni ożyła i rośnie...
hoja australis Lisa

a przy okazji ...mój nowy domownik czy też domowniczka Tosia ...papuga nimfa

taka ruchliwa skubana że ni jak porządnego zdjęcia zrobić
- brombiel

Dziękuję za liczne odwiedziny mego wątku. To podnosi na duchu i zachęca do dalszej działalności 
A dziś zdjęcia z cyklu... kosmici są wśród nas
Ceropegia sandersoni zadomowiła się i znów kwitnie

Oczywiście zdjęć było więc i ładniejsze ale jak to w życiu bywa, w trakcie cykania telefon się rozładował i zanim go podłączyłam większość zdjęć przepadła
... teraz już za ciemno, więc to musi wystarczyć...
Za parę dni będą ładniejsze większe okazy to się wstawi...
Aniu popatrz znów Ceropegia... ale masz szczęście

A dziś zdjęcia z cyklu... kosmici są wśród nas
Ceropegia sandersoni zadomowiła się i znów kwitnie

Oczywiście zdjęć było więc i ładniejsze ale jak to w życiu bywa, w trakcie cykania telefon się rozładował i zanim go podłączyłam większość zdjęć przepadła
Za parę dni będą ładniejsze większe okazy to się wstawi...
Aniu popatrz znów Ceropegia... ale masz szczęście
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale UFO! Ciekawe kwitnienie, ja nie mam roślin tego typu, więc pooglądam sobie u Ciebie 
A jak się sprawuje papużka? Czy robi dużo hałasu?
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawda, że C. sandersonii to udany zakup?...za każdą cenę (prawie
) - długo i z początku licznie kwitnie, łatwo się ukorzenia, prawie nie gubi liści na zimę...ideał!
A hoja australis 'Lisa' co taka zielona? - gdzie wielobarwne liście? Moja też po dobrym starcie jakoś tak zmarniała, zgubiła 4 dolne liście, ale w końcu rozwija teraz nowe...chyba ją przesuszyłam
Tosia
A hoja australis 'Lisa' co taka zielona? - gdzie wielobarwne liście? Moja też po dobrym starcie jakoś tak zmarniała, zgubiła 4 dolne liście, ale w końcu rozwija teraz nowe...chyba ją przesuszyłam
Tosia
- brombiel

Tosia przez dwa lata mieszkała w domu gdzie były psy...gadać nie potrafi natomiast świetnie naśladuje popiskiwanie psa...np młodego niecierpliwego chętnego do zabawy...ale nie jest głośna...powiedziałabym że raczej zbyt cicha. Bardzo rzadko krzyknie... staramy się ją rozruszać ale to trochę potrwa...i tak że już wychodzi z klatki, raz przyleciała do mnie, usiadła przy mnie, weszła na moją rękę...czyli że zaakceptowała dom i ufa mi. Teraz musimy dać jej sporo czasu...i powoli uczyć ...a to niełatwewisnia897 pisze:Ale UFO! Ciekawe kwitnienie, ja nie mam roślin tego typu, więc pooglądam sobie u Ciebie
Ooooo taaaak... cieszę się że ją kupiłam...bebos pisze:Prawda, że C. sandersonii to udany zakup?...za każdą cenę (prawie) - długo i z początku licznie kwitnie, łatwo się ukorzenia, prawie nie gubi liści na zimę...ideał!
A hoja australis 'Lisa' co taka zielona? - gdzie wielobarwne liście? Moja też po dobrym starcie jakoś tak zmarniała, zgubiła 4 dolne liście, ale w końcu rozwija teraz nowe...chyba ją przesuszyłam![]()
Tosia
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Kwiatki w kształcie "latarenek" są przebojowe
.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- brombiel

- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Twoja Ceropegia znów sie produkuje? No to długo nie odpoczęła
Moja idzie krosk w krok za Twoją. Właśnie przyuważyłam wczoraj malutki ogonek, ale stwierdziłam, że chyba fantazja mnie ponosi, że to kolejny kwiatek
A grudnik - cudo!!
Moja idzie krosk w krok za Twoją. Właśnie przyuważyłam wczoraj malutki ogonek, ale stwierdziłam, że chyba fantazja mnie ponosi, że to kolejny kwiatek
No właśnie? Dokładnie to samo pomyślałam!bebos pisze:A hoja australis 'Lisa' co taka zielona? - gdzie wielobarwne liście?
A grudnik - cudo!!
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Grudnik ma bardzo ładny kolor kwiatów
, moje są wszystkie jednokolorowe.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Grudnik śliczny
, zasłużył na dłuuugą chwilę uwagi.
Basia
Basia
- brombiel

Bardzo wszystkim dziękuję za zaglądanie do mnie... jesteście wszyscy dużą motywacją dla mnie 
Jak to opisać... lepiej może pokażę...
Na początku wyglądała tak

Piękna, gęsta, kolorowa....straciła trzy pędy i kilka listków z ostatniego najdłuższego pędu na którym zostały tylko zielone... i tak sobie wisiała w oknie...

Teraz wygląda tak jak wygląda bo został jej tylko ten jeden pęd na którym były tylko zielone listki...mam nadzieję, że z czasem wyrosną też z przebarwieniami... jeśli nie teraz to wiosną
Wszyscy jak jeden mąż chwalą kolor grudnia, a więc Basiu Moniko Lucy Beatko i wszyscy którym podoba się... dziś jest jeszcze piękniejszy bo więcej kwiatków zakwitło, za to zrobić mu zdjęcie to nie lada wyzwanie...

Lucy Ceropegia to temat morze...więc zaczynamy
Ceropegia sandersoni produkuje się i zwodzi mnie tak jak poprzednio...najpierw jeden, potem dwa, teraz już cztery...no ciekawa jestem ile jeszcze obcych mi tu do domu zjedzie

Ceropegia simonae 'Green form'... tak jak przypuszczałam zrzuciła jeden listek...ale na jego miejsce biegusiem rośnie mała odnoga już z mikroskopijnymi listeczkami

Ceropegia simonae v.nova... obawiałam się że zrzuci świeżo wypuszczony stożek wzrostu, a tu proszę...niespodzianka...rośnie

Lucy, Beatko pytacie o Hoyę... czemu taka zielonaonectica pisze:Twoja Ceropegia znów sie produkuje? No to długo nie odpoczęła![]()
Moja idzie krosk w krok za Twoją. Właśnie przyuważyłam wczoraj malutki ogonek, ale stwierdziłam, że chyba fantazja mnie ponosi, że to kolejny kwiatek![]()
No właśnie? Dokładnie to samo pomyślałam!bebos pisze:A hoja australis 'Lisa' co taka zielona? - gdzie wielobarwne liście?
A grudnik - cudo!!
Na początku wyglądała tak

Piękna, gęsta, kolorowa....straciła trzy pędy i kilka listków z ostatniego najdłuższego pędu na którym zostały tylko zielone... i tak sobie wisiała w oknie...

Teraz wygląda tak jak wygląda bo został jej tylko ten jeden pęd na którym były tylko zielone listki...mam nadzieję, że z czasem wyrosną też z przebarwieniami... jeśli nie teraz to wiosną
Wszyscy jak jeden mąż chwalą kolor grudnia, a więc Basiu Moniko Lucy Beatko i wszyscy którym podoba się... dziś jest jeszcze piękniejszy bo więcej kwiatków zakwitło, za to zrobić mu zdjęcie to nie lada wyzwanie...

Lucy Ceropegia to temat morze...więc zaczynamy
Ceropegia sandersoni produkuje się i zwodzi mnie tak jak poprzednio...najpierw jeden, potem dwa, teraz już cztery...no ciekawa jestem ile jeszcze obcych mi tu do domu zjedzie

Ceropegia simonae 'Green form'... tak jak przypuszczałam zrzuciła jeden listek...ale na jego miejsce biegusiem rośnie mała odnoga już z mikroskopijnymi listeczkami

Ceropegia simonae v.nova... obawiałam się że zrzuci świeżo wypuszczony stożek wzrostu, a tu proszę...niespodzianka...rośnie

- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Brawa dla Sandersonii
Nic jej nie zatrzyma
A mnie padła simonae v.nova
za bardzo chyba ją podlałam i nim się zorientowałam zgniła....teraz muszę uważać z podlewaniem 
A mnie padła simonae v.nova
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- bardzo ciekawa roślina, jej "starsze" pędy przypominają "skamielinę", można się pomylić, że to żyjąca roślina.Ceropegia simonae v.nova... obawiałam się że zrzuci świeżo wypuszczony stożek wzrostu, a tu proszę... niespodzianka... rośnie
Grudnik, bardzo pospieszył się z kwitnieniem, ale kwiaty bardzo ładne
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Zazdroszczę wam tych grudników, tak umilają życie w zimowy czas. Znów kupiłam łososiowego i białego, ale chyba znów nic z nich nie będzie, bo Portos uwielbia się nimi bawić - tak wspaniale sprężynują. Jest dobrym ogrodnikiem dla wszystkich kaktusów, ale grudniki wykańcza w miesiąc - codziennie rano zbieram człony z parapetu