Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Grażynko, Twój aster sprawia mi wiele radości. Mam nadzieję, że w przyszłym roku, zakwitnie obficiej 8-)
A pamiętasz tego astra? Wpadł Ci w oko już w ub. roku 8-) Dziś właśnie pokażę astry wrzosolistne:
Obrazek

Violu masz rację; do końca listopada, jeśli tylko za mocno nie przymrozi, w ogrodzie moim jest kolorowo od chryzantem i astrów.
Nadwyżki tych ostatnich mam w ofercie w maju.
Astry wrzosolistne to jak kolorowe gwiazdki :wink: :
Obrazek

Karolciu, środki astrów lateriflorus do końca pozostają różowe, a potem brązowieją przekwitając.
Pokazywane przeze mnie astry można znaleźć w necie ale na stronach zagranicznych. O polskich szkółkach - zapomnij!
Tego astra już raz pokazywałem ale nadal kwitnie i ma typową dla wrzosolistnych żebrową strukturę:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście że pamiętam.
Białe słoneczka mnie wtedy urzekły i jego wielka delikatność.
Przypomina mi kwiaty rumianku.
Masz wspaniałą kolekcję astrów. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku :wit , dawno nie zaglądałam , widzę na tapecie astry. Piękna kolekcja chyba większa , nie chyba a na pewno :;230 większa niż rok temu. A asty lateriflorus- szczególnie ten pierwszy w fazie pół pączkowej , czy jak to nazwać jest śliczny.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

JACEK,napisz coś o astrach lateriflorus :!:
Bo takie inne ;:108
Pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, masz rację - astry wrzosolistne mają delikatne kwiatuszki ale jest ich mnóstwo! Mam do nich słabość. Oto następny; ma tak duże koszyczki, że w nazwie ma "złoty":
Obrazek

Dorotko tak, astrami wytapetowany jest mój wątek i ogród :wink: Kolekcja się powiększyła od ub. roku - to fakt ;:173
Najpóźniejszy aster wrzosolistny powoli się rozwija:
Obrazek

Sławku, astry lateriflorus (przy okazji dowiedziałem się, że jest już polska nazwa: aster bocznolistny) odróżnia od innych astrów różowy koszyczek. Gatunek jest wysoki i tę cechę zachowały odmiany 'Lady in Black' i 'Prince'. Mają pokrój wiechowaty. Natomiast odmiany niskie (u mnie 'Bucks Fizz' i 'Horizontais') są zwarte i pokrojem przypominają astry wrzosolistne. Dla porównania przypomnę:
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ja oczywiście nie zapamiętam wszystkich nazw :D , ale te wrzosolistne mnie urzekły najbardziej. Są delikatne, cudne. I widziałam je w realu. ;:333 Zaraz siadam do lekcji z botaniki i zaczynam studiować różnice pomiędzy belgijskimi i tymi pozostałymi. :D
Dziękujemy za wspaniale spędzony czas w Twoim towarzystwie. I oczywiście liczę na rewizytę...pamiętaj, że obiecałam przeciągnąć Cię po okolicznych zamkach. :uszy
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękne te wrzosolistne astry obsypane na maxa kwiatami ;:167 Golden Sprite ma ładne koszyczki zaś prostratus cudne kwiaty robi wrażenie ;:167 .Na takie bym się jeszcze skusiła :wink: bo to sama radość Śnieżna jodełka również szkoda ,że to wielkolud
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Śliczne maleństwa, szkoda że nie mam już na nich miejsca, bo urzekają pod każdym względem.
Pewno też bym się na nich skusiła, ale jak sam wiesz, na nowe zakupy mam już szlaban. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku Twoja kolekcja astrów znacznie się powiększyła od poprzedniego sezonu. Odmiany z serii lateriflorus są wyjątkowo urodziwe. Te ich ciemniejsze środeczki nadają im uroku.
Pozwolisz, że odpowiem Sławkowi na temat astra 'Milka'. Jest to wysoki krzew i bardzo rozłożysty. Ma grube łodygi, a każda gałązka obsypana jest kwieciem. Nie rozłazi się podziemnymi rozłogami.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, to ja dziękuję ;:136 Zamki bardzo lubię więc dam się przeciągnąć ale nie wiem, kiedy będzie mi dane ;:224
Tak, astry wrzosolistne mają wrodzoną delikatność. A pamiętasz tego? Traktuję go jak astra, ale dokładnie to kalimeris. Zachwycam się jego delikatnością, bo właśnie jest w pełni kwitnienia:
Obrazek

Jadziu astry, które wymieniłaś, są unikatowe i cieszę się, że mam je w swojej kolekcji. 'Schneetanne' raczej nie nazwałbym wielkoludem, bo ma ok.80cm. Nowobelgijskie czy nowoangielskie potrafią być dwukrotnie wyższe. Równie unikatowe są kalimerisy i oto następny:
Obrazek

Grażynko tak, trzeba rozsądnie podchodzić do kolejnych roślin, bo nasze ogrody nie są z gumy. Ja już też ograniczam się tylko do ukochanych kolekcji, a w astrach staram się dodatkowo nie pozwalać się im rozrastać.
Dla porządku - trzeci z moich kalimerisów:
Obrazek

Halinko, dziękuję, że coś więcej napisałaś o astrze 'Milka'. Informacją, że się nie rozłazi bardzo mnie zaskoczyłaś :shock:
Kolekcja, troszkę się powiększyła ale teraz już przystopowałem.
Nareszcie udało mi się zrobić właściwe zdjęcie astrowi typu 'variegata':
Obrazek

i jeszcze gałązka bez kwiatów ale pięknie wybarwiona:
Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacku,oglądając Twoje astry nawet nie wiem co powiedzieć ,bo wszystko już zostało powiedziane,nigdy nie myślałam ,że mnie tak urzekną ,chociaż mam parę w trzech kolorach,bo bardzo mi sie podobały ,ale te ilości odmian w Twojej kolekcji mnie powalają i teraz podobają mi się jeszcze więcej,moje już przekwitły ,a u Ciebie dalej tak kwitną ,czy po prostu masz zrobione zdjęcia i teraz pokazujesz,czy to są odmiany ,które kwitną później,bo z tego co piszesz to wynika ,że to obecne kwitnienia ,świetne to jest ,bo ciągle w ogrodzie kolorowo,pozdrawiam i czapki z głów za te rośliny, o których praktycznie wszyscy zapomnieli ,lub nie przywiązywali wielkiej uwagi,a ich skromność,prostota ,zwiewność ,delikatność zasługują na wielkie uznanie ;:168
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Kolekcja coraz większa ;:138 Zastanawiam się czy jest ktoś kto ma większą...
Wszystkie są piękne. Każdy ma to coś. Jedne zachwycają kolorem, inne obfitością kwiatów, a jeszcze inne detalami.
Podziwiam Cię, że starasz się je wszystkie zidentyfikować i sklasyfikować. To bardzo trudne zadanie ( z różnych względów).
U mnie też wciąż jeszcze sporo astrów kwitnie rozświetlając działkę w te ponure listopadowe dni.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku aster 'Milka' rozrasta się, ale w obrębie swojej kępy. Nie mogę o nim napisać, że tworzy zwarty krzew. Jego gałązki rozchylają się na boki i zajmują sporo miejsca. Może w Twojej żyznej glebie będzie rósł inaczej.

Wstawię jego zdjęcie z poprzedniego sezonu, potem usunę:

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

A ja mojego Variegata w tym roku nie sfotografowałam,trudno będę podziwiać u Ciebie
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Takie pytanie ...
Gdzie się kupuje astry marginata :?:
Moze u Ciebie :?:
Piękna kolekcja,co raz to jakieś nówki,przynajmniej dla mnie :!:
Nie pamiętam,czy żółtego też pokazywałeś :wink: