Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
- Ola2310
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
Zuza, domyślam się że jesteś przygotowana z cukierkami? Moja córa z koleżankami wymalowała się upiornie i właśnie gdzieś latają po sąsiadach... Ale nie wszyscy obchodzą Haloween i ciekawe czy cokolwiek cukierków uzbierają 

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Takie jesienne kolory sa cudne
jeszcze kilka dni ma być ładnie wiec w ogrodzie można robić.
Masz rękę do zdjęć każde foto jak malowane na zamówienie.
Zuza miłego wieczoru.

Masz rękę do zdjęć każde foto jak malowane na zamówienie.

Zuza miłego wieczoru.

Są dwa rodzaje smagliczki - ostatnio mi pani na targu tłumaczyła, ze prócz tej ogrodowej jest też taka do donic o dużym kwiecie, ale ja takiej nasion nigdzie nie widziałam. Ta ogrodowa w tym roku wysiewała mi się jak szalona. Na szczęście łatwo się wyrywa i przesadza. Jak zaczyna robić się brzydka to przycinam i zaraz odbija i ma świeże kwiaty. Poza tym ona się pięknie przewiesza, więc można ją dać do kompozycji w skrzynkach lub donicach. Czy inne kolory inaczej pachną to nie wiem - miałam w tym roku wysiać fioletową i jakoś do tej pory jeszcze mi się to nie udało....
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zuza pięknie kolory jesienne pokazałaś.
Dlatego że ostatnie, to kwiaty tak cieszą. Mam białą i fioletową smagliczkę, dla mnie pachną podobnie. 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Zuza jeszcze u Ciebie ładnie jesień gra kolorami,a dalia jasnoróżowa cudna
Sobota była słoneczna i bardzo przyjemna,oby więcej takich dni,a w czwartek podobno ma być u mnie 15 stopni i słonko...już nie mogę się doczekać,bo wciąż pełno liści do uprzątnięcia
Pozdrawiam

Sobota była słoneczna i bardzo przyjemna,oby więcej takich dni,a w czwartek podobno ma być u mnie 15 stopni i słonko...już nie mogę się doczekać,bo wciąż pełno liści do uprzątnięcia

Pozdrawiam

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Zuza, nie wiem gdzie ja przeczytałam, że zamawiałaś u Ewci
Musisz mi wybaczyć, ale każdy wątek kipi od różanych zakupów i czasem człowiek coś pomiesza
Niesamowite, że mimo jesieni potrafimy wynaleźć w naszych ogrodach tyle życia i kolorów. I ta żółciachna róża, cudeńko

Niesamowite, że mimo jesieni potrafimy wynaleźć w naszych ogrodach tyle życia i kolorów. I ta żółciachna róża, cudeńko

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuza super pomysł z tym obornikiem
Jaśminowiec docenił Twoje starania, na pewno odwdzięczy się pięknym kwitnieniem w przyszłym roku, ja swojego obsypywałam skoszoną trawą, bo z wodą to u mnie krucho było w lecie,a trzymał się całkiem dobrze tzn. nie zasychał
co prawda nie urósł dużo,wiesz ja teraz obłoże go obornikiem, niech ma 

Zuza, choć jak piszesz zostały pojedyncze kwitnienia, to na zdjęciach świetnie się prezentują! A na te Twoje obrzeża trawnika to nie mogę się napatrzeć!!!! Równiutkie, czyściutkie, zadbane.. ani traweczki wrośniętej... mistrzostwo świata

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Zuziu twój ogród jak na "ostatnie podrygi" kwitnie jeszcze bardzo ładnie. A co to są te piękne zawijańce?

Białe kuleczki to śnieguliczka?

Białe kuleczki to śnieguliczka?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Jest co oglądać u Ciebie. Ogródek z taką ilością kolorowych akcentów, pięknie przebarwionych, to cudo
Nie pamiętam, jak duży masz teren, bo chyba podobny do mojego (700arów).
Róża w donicy wygląda niewiarygodnie świeżo, zupełnie jakby było lato.

Róża w donicy wygląda niewiarygodnie świeżo, zupełnie jakby było lato.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Zuziu jak pięknie i kolorowo jeszcze u Ciebie.
W listopadzie cieszy każdy nawet najmniejszy szczegół.

W listopadzie cieszy każdy nawet najmniejszy szczegół.
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
_oleander_, cukierki oczywiście były przygotowane
Pierwszy rok po przeprowadzeniu się tutaj jedna grupka dzieci które pojawiły się jako pierwsze dostały słodycze z rodzaju "cokolwiek słodkiego co było w domu" a potem trzeba się było pochować, spuścić rolety i udawać że nas nie ma. W mieście dzieci nie chodziły po blokach
Kolejne lata już przygotowujemy się wcześniej. Dzieciaki fajne, malowane aż miło popatrzeć. A jak tam Twoja córcia, nazbierała coś?
Kasiula, dzięki
Kolorki cieszą, choć jest ich w całości ogrodu naprawdę niewiele. Taka kolej rzeczy, byle do wiosny
Ksiu-vimen, smagliczkę widywałam często w różnych ogrodach, ale jakoś u siebie nigdy nie sadziłam. Może w przyszłym roku uda mi się to zmienić
znaczy że twoim zdaniem smagliczka nie pachnie za ciekawie? Może najpierw powinnam posadzić do doniczki, żeby sprawdzić czy dla mnie ten zapach będzie przyjemny...
Aniu-Annes 77, ta "cudna dalia jasnoróżowa" to w rzeczywistości chryzantema
Może mylić zdjęcie, bo z bliska zrobione, w rzeczywistości sam kwiat niewielkich rozmiarów. U mnie w dzień słonecznie, ale zanim zdążę po pracy do domu, to juz szaro i mgły.
Sabina, róże od Ewki pewnie i by były, gdyby nie ta nieszczęsna charming piano która tak ujęła moje serce
Musi mi się teraz mocno za to odwdzięczyć, że całe zamówienie przez nią poszło z taką niepewnością w nieznane
"żółciachna róża, cudeńko" to moja zmora pomyłkowa
Nie dość że nie mój kolor, to jeszcze nie udało się pannicy zidentyfikować
Tyle że rośnie już parę lat, kwitnie praktycznie nieprzerwanie i długo więc jakoś na razie nie mam serca jej usunąć.
Krysiu, sama jestem ciekawa czy w przyszłym roku ten jaśmin podrośnie coś więcej, na razie te nowe pędy wyrosły na wysokość starych, przyciętych po kwitnieniu. Ale w przyszłym roku na pewno powtórzę akcję z obornikiem i podlewaniem
Agnieszko, w moim poprzednim wątku pokazywałam dlaczego nie mam wrośniętej trawy w obrzeża - ZOBACZ
Małgosiu, te "piękne zawijańce" to cyprysik Tsatsumi Gold, a białe kuleczki to nie śnieguliczka a pernecja. Mam jeszcze różową, ale nie zawiązała kuleczek bo brak jej było "samca" którego właśnie kupiłam i dosadziłam. Zobaczymy w przyszłym sezonie czy będą i różowe kuleczki
Jolu, mój ogródek sporo mniejszy niż twój - to zaledwie 4,5 ara bo resztę miejsca pochłonął dom z podjazdem. Dlatego też mocno zastanawiam się nad posadzeniem każdej nowej roślinki. Mam spore ograniczenia co do jej docelowych rozmiarów, szczególnie na szerokość
Aneczko, z każdym dniem kolorów coraz mniej
Za chwilę będzie już tylko szaro-buro a potem... biało
No ale potem już z górki i moja ciekawość Twojej działeczki na wiosnę wreszcie zostanie zaspokojona
Cały czas widzę przed oczami ogólne zdjęcie Twoich zakupionych cebul 
------------------------
Kochani piękne słońce świeci w dzień, w nocy mrozik szczypie, a rano i wieczorem mgły jak mleko rozlewają się po drogach i łąkach. Przed wyjściem do pracy napawam się widokiem pięknie oszronionych kłosów rozplenic i miskantów
Niestety zdjęcia nie udało mi się pstryknąć, bo zbyt ciemno i nie ma efektu. Za to mam zdjęcie.... kupionych cebul 
Przecena z 23 zł na 5 zł za hiacynty pełne i tulipki po 3 zł zrobiły swoje. Ale i tak rozsądnie bo jeszcze trzymałam w ręku krokusy i iryski za 1 i 2 zł, ale wspomniałam ostatnie sadzenie
i wróciły grzecznie na półkę sklepową.

Kasiula, dzięki

Ksiu-vimen, smagliczkę widywałam często w różnych ogrodach, ale jakoś u siebie nigdy nie sadziłam. Może w przyszłym roku uda mi się to zmienić

Soniu, czy ta łapkacyma2704 pisze:Mam białą i fioletową smagliczkę, dla mnie pachną podobnie.

Aniu-Annes 77, ta "cudna dalia jasnoróżowa" to w rzeczywistości chryzantema

Sabina, róże od Ewki pewnie i by były, gdyby nie ta nieszczęsna charming piano która tak ujęła moje serce

Krysiu, sama jestem ciekawa czy w przyszłym roku ten jaśmin podrośnie coś więcej, na razie te nowe pędy wyrosły na wysokość starych, przyciętych po kwitnieniu. Ale w przyszłym roku na pewno powtórzę akcję z obornikiem i podlewaniem

Agnieszko, w moim poprzednim wątku pokazywałam dlaczego nie mam wrośniętej trawy w obrzeża - ZOBACZ
Małgosiu, te "piękne zawijańce" to cyprysik Tsatsumi Gold, a białe kuleczki to nie śnieguliczka a pernecja. Mam jeszcze różową, ale nie zawiązała kuleczek bo brak jej było "samca" którego właśnie kupiłam i dosadziłam. Zobaczymy w przyszłym sezonie czy będą i różowe kuleczki

Jolu, mój ogródek sporo mniejszy niż twój - to zaledwie 4,5 ara bo resztę miejsca pochłonął dom z podjazdem. Dlatego też mocno zastanawiam się nad posadzeniem każdej nowej roślinki. Mam spore ograniczenia co do jej docelowych rozmiarów, szczególnie na szerokość

Aneczko, z każdym dniem kolorów coraz mniej

------------------------
Kochani piękne słońce świeci w dzień, w nocy mrozik szczypie, a rano i wieczorem mgły jak mleko rozlewają się po drogach i łąkach. Przed wyjściem do pracy napawam się widokiem pięknie oszronionych kłosów rozplenic i miskantów

Przecena z 23 zł na 5 zł za hiacynty pełne i tulipki po 3 zł zrobiły swoje. Ale i tak rozsądnie bo jeszcze trzymałam w ręku krokusy i iryski za 1 i 2 zł, ale wspomniałam ostatnie sadzenie

- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Zuza czemu się zraziłaśdo irysów i krokusów ??? Ja kupowałam w ubiegłych latach posadziłam pomiędzy ciemiernikami i jestem zachwycona ,wspaniale kwitną ,a co do smagliczki popieram wypowiedzi koleżanek ,wysiej ją na rabatach , jest niewymagająca , ładnie się rozsiewa i kwitnie bardzo długo 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Marzenko, ja nie zraziłam się do kwitnienia irysów i krokusów, wręcz przeciwnie kwitną pięknie i troszkę już ich w tym roku posadziłam.
Ja zraziłam się do samego momentu sadzenia cebulowych do ziemi. Po wsadzeniu 350 cebul obiecałam sobie że więcej nie
... do dziś 
Ja zraziłam się do samego momentu sadzenia cebulowych do ziemi. Po wsadzeniu 350 cebul obiecałam sobie że więcej nie

- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Ha
ha ,ja tak miałam z posadzeniem 5 kg narcyzów ok.400 cebul
sadziłam i sadziłam .