Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuza, domyślam się że jesteś przygotowana z cukierkami? Moja córa z koleżankami wymalowała się upiornie i właśnie gdzieś latają po sąsiadach... Ale nie wszyscy obchodzą Haloween i ciekawe czy cokolwiek cukierków uzbierają :?:
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Takie jesienne kolory sa cudne ;:138 ;:138 jeszcze kilka dni ma być ładnie wiec w ogrodzie można robić. ;:136
Masz rękę do zdjęć każde foto jak malowane na zamówienie. ;:196
Zuza miłego wieczoru. :wit
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Są dwa rodzaje smagliczki - ostatnio mi pani na targu tłumaczyła, ze prócz tej ogrodowej jest też taka do donic o dużym kwiecie, ale ja takiej nasion nigdzie nie widziałam. Ta ogrodowa w tym roku wysiewała mi się jak szalona. Na szczęście łatwo się wyrywa i przesadza. Jak zaczyna robić się brzydka to przycinam i zaraz odbija i ma świeże kwiaty. Poza tym ona się pięknie przewiesza, więc można ją dać do kompozycji w skrzynkach lub donicach. Czy inne kolory inaczej pachną to nie wiem - miałam w tym roku wysiać fioletową i jakoś do tej pory jeszcze mi się to nie udało....
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza pięknie kolory jesienne pokazałaś. ;:63 Dlatego że ostatnie, to kwiaty tak cieszą. Mam białą i fioletową smagliczkę, dla mnie pachną podobnie. ;:222
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza jeszcze u Ciebie ładnie jesień gra kolorami,a dalia jasnoróżowa cudna ;:108
Sobota była słoneczna i bardzo przyjemna,oby więcej takich dni,a w czwartek podobno ma być u mnie 15 stopni i słonko...już nie mogę się doczekać,bo wciąż pełno liści do uprzątnięcia ;:224

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, nie wiem gdzie ja przeczytałam, że zamawiałaś u Ewci ;:131 Musisz mi wybaczyć, ale każdy wątek kipi od różanych zakupów i czasem człowiek coś pomiesza ;:173
Niesamowite, że mimo jesieni potrafimy wynaleźć w naszych ogrodach tyle życia i kolorów. I ta żółciachna róża, cudeńko ;:167
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuza super pomysł z tym obornikiem ;:138 Jaśminowiec docenił Twoje starania, na pewno odwdzięczy się pięknym kwitnieniem w przyszłym roku, ja swojego obsypywałam skoszoną trawą, bo z wodą to u mnie krucho było w lecie,a trzymał się całkiem dobrze tzn. nie zasychał :wink: co prawda nie urósł dużo,wiesz ja teraz obłoże go obornikiem, niech ma ;:183
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Zuza, choć jak piszesz zostały pojedyncze kwitnienia, to na zdjęciach świetnie się prezentują! A na te Twoje obrzeża trawnika to nie mogę się napatrzeć!!!! Równiutkie, czyściutkie, zadbane.. ani traweczki wrośniętej... mistrzostwo świata ;:63 ;:63 ;:63
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zuziu twój ogród jak na "ostatnie podrygi" kwitnie jeszcze bardzo ładnie. A co to są te piękne zawijańce?
Obrazek

Białe kuleczki to śnieguliczka?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jest co oglądać u Ciebie. Ogródek z taką ilością kolorowych akcentów, pięknie przebarwionych, to cudo :) Nie pamiętam, jak duży masz teren, bo chyba podobny do mojego (700arów).
Róża w donicy wygląda niewiarygodnie świeżo, zupełnie jakby było lato.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuziu jak pięknie i kolorowo jeszcze u Ciebie. ;:oj
W listopadzie cieszy każdy nawet najmniejszy szczegół.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

_oleander_, cukierki oczywiście były przygotowane ;:108 Pierwszy rok po przeprowadzeniu się tutaj jedna grupka dzieci które pojawiły się jako pierwsze dostały słodycze z rodzaju "cokolwiek słodkiego co było w domu" a potem trzeba się było pochować, spuścić rolety i udawać że nas nie ma. W mieście dzieci nie chodziły po blokach ;:131 Kolejne lata już przygotowujemy się wcześniej. Dzieciaki fajne, malowane aż miło popatrzeć. A jak tam Twoja córcia, nazbierała coś?
Kasiula, dzięki ;:196 Kolorki cieszą, choć jest ich w całości ogrodu naprawdę niewiele. Taka kolej rzeczy, byle do wiosny ;:333
Ksiu-vimen, smagliczkę widywałam często w różnych ogrodach, ale jakoś u siebie nigdy nie sadziłam. Może w przyszłym roku uda mi się to zmienić ;:108
cyma2704 pisze:Mam białą i fioletową smagliczkę, dla mnie pachną podobnie. ;:222
Soniu, czy ta łapka ;:222 znaczy że twoim zdaniem smagliczka nie pachnie za ciekawie? Może najpierw powinnam posadzić do doniczki, żeby sprawdzić czy dla mnie ten zapach będzie przyjemny... :roll:
Aniu-Annes 77, ta "cudna dalia jasnoróżowa" to w rzeczywistości chryzantema ;:306 Może mylić zdjęcie, bo z bliska zrobione, w rzeczywistości sam kwiat niewielkich rozmiarów. U mnie w dzień słonecznie, ale zanim zdążę po pracy do domu, to juz szaro i mgły.
Sabina, róże od Ewki pewnie i by były, gdyby nie ta nieszczęsna charming piano która tak ujęła moje serce ;:167 Musi mi się teraz mocno za to odwdzięczyć, że całe zamówienie przez nią poszło z taką niepewnością w nieznane ;:183 "żółciachna róża, cudeńko" to moja zmora pomyłkowa ;:306 Nie dość że nie mój kolor, to jeszcze nie udało się pannicy zidentyfikować :twisted: Tyle że rośnie już parę lat, kwitnie praktycznie nieprzerwanie i długo więc jakoś na razie nie mam serca jej usunąć.
Krysiu, sama jestem ciekawa czy w przyszłym roku ten jaśmin podrośnie coś więcej, na razie te nowe pędy wyrosły na wysokość starych, przyciętych po kwitnieniu. Ale w przyszłym roku na pewno powtórzę akcję z obornikiem i podlewaniem ;:108
Agnieszko, w moim poprzednim wątku pokazywałam dlaczego nie mam wrośniętej trawy w obrzeża - ZOBACZ
Małgosiu, te "piękne zawijańce" to cyprysik Tsatsumi Gold, a białe kuleczki to nie śnieguliczka a pernecja. Mam jeszcze różową, ale nie zawiązała kuleczek bo brak jej było "samca" którego właśnie kupiłam i dosadziłam. Zobaczymy w przyszłym sezonie czy będą i różowe kuleczki ;:183
Jolu, mój ogródek sporo mniejszy niż twój - to zaledwie 4,5 ara bo resztę miejsca pochłonął dom z podjazdem. Dlatego też mocno zastanawiam się nad posadzeniem każdej nowej roślinki. Mam spore ograniczenia co do jej docelowych rozmiarów, szczególnie na szerokość ;:108
Aneczko, z każdym dniem kolorów coraz mniej ;:151 Za chwilę będzie już tylko szaro-buro a potem... biało Obrazek No ale potem już z górki i moja ciekawość Twojej działeczki na wiosnę wreszcie zostanie zaspokojona ;:183 Cały czas widzę przed oczami ogólne zdjęcie Twoich zakupionych cebul ;:180
------------------------
Kochani piękne słońce świeci w dzień, w nocy mrozik szczypie, a rano i wieczorem mgły jak mleko rozlewają się po drogach i łąkach. Przed wyjściem do pracy napawam się widokiem pięknie oszronionych kłosów rozplenic i miskantów ;:167 Niestety zdjęcia nie udało mi się pstryknąć, bo zbyt ciemno i nie ma efektu. Za to mam zdjęcie.... kupionych cebul Obrazek
Przecena z 23 zł na 5 zł za hiacynty pełne i tulipki po 3 zł zrobiły swoje. Ale i tak rozsądnie bo jeszcze trzymałam w ręku krokusy i iryski za 1 i 2 zł, ale wspomniałam ostatnie sadzenie Obrazek i wróciły grzecznie na półkę sklepową.

Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Zuza czemu się zraziłaśdo irysów i krokusów ??? Ja kupowałam w ubiegłych latach posadziłam pomiędzy ciemiernikami i jestem zachwycona ,wspaniale kwitną ,a co do smagliczki popieram wypowiedzi koleżanek ,wysiej ją na rabatach , jest niewymagająca , ładnie się rozsiewa i kwitnie bardzo długo :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Marzenko, ja nie zraziłam się do kwitnienia irysów i krokusów, wręcz przeciwnie kwitną pięknie i troszkę już ich w tym roku posadziłam.
Ja zraziłam się do samego momentu sadzenia cebulowych do ziemi. Po wsadzeniu 350 cebul obiecałam sobie że więcej nie ;:185 ... do dziś ;:223
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Ha ;:306 ha ,ja tak miałam z posadzeniem 5 kg narcyzów ok.400 cebul ;:306 ;:306 sadziłam i sadziłam .
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”