Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Post »

Aniu ależ się narobiło z tymi moimi różami... :oops: Napisałam ok 17 do Ewy czy to możliwe, by paczka wysłana we wtorek jeszcze nie dotarła? O 17.30 Ewa zadzwoniła, że sprawdziła na stronie śledzenia przesyłki (o ja blondynka ;:223 ,sama na to tym razem nie wpadłam), że paczka jest zostawiona w sklepie, ok 500 metrów ode mnie. No to biegiem wskoczyłam w buty i poleciałam. Swoją drogą dlaczego kurier nie dzwonił, skoro był podany mój numer? No nic. Najważniejsze, że teraz gołe panny mączą nóżki w moich wiadrach. :lol: A jutro "pójdą do piachu" ( w przenośni oczywiście :wink: )
Co do cebul. Staram się teraz tworzyć większe plamy, mniejszą ilością odmian niż mniejsze plamy w więcej odmian. Zobaczymy co stwierdzę wiosną. ;:131

Oj Tulapku wcale ich jeszcze nie wkopywałam. W kinie byłam. :D A poza tym jeśli ktoś miałby tu kogoś zakopywać, to Em mnie a nie na odwrót. ;:306

Gosiu, jak mnie Em pyta o różne ogródkowe sprawy, to ja też często nie wiem. No niestety, kiedyś nos mi urośnie jak Pinokiowi. :lol: Niech śpi spokojnie, prawda? Po co ma się denerwować. ;:170

Marlenko ano tak jakoś wyszło, że Graham Thomas do mnie przyjechał... ;:131 Jedno jest pewne: albo się zakochamy albo znienawidzimy. Z taką żółtością nie może być inaczej. Nawet mu żółtego liliowca zostawiłam nieopodal do towarzystwa. ;:215
Jutro ma być piękna pogoda, to i sadzenie pójdzie.

Na dobranoc dzisiejsza sesyjka Pastelli. Jutro muszę ją przesadzić. Patrząc na jej pączki aż mi serce ściska. No ale muszę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

aneczka1979 pisze:
Jestem tak różanie napalona, że jeszcze w dzień wysyłki domówiłam jedną sztukę. A teraz żałuję, że tylko jedną... ;:131 Oszalałam! A raczej się zakochałam. ;:131

O ile dobrze na szybko policzyłam to miałam 33 róże. Teraz doszło 17. Daje nam to piękną czterdziestkę. :D
Boże zachowaj mnie przy zdrowych zmysłach, bym nie zmieniała zbyt szybko tej okrąglutkiej liczby.
A mówiłam, że to zaraźliwa "choroba"? :;230 50 szt. w ciągu jednego sezonu ;:224 Jak tak dalej pójdzie to w przyszłym ta liczba się podwoi ;:306 , ale będzie co podziwiać. Tak trzymaj! Moja krew! ;:196

Piękne krzaczki dostałaś, dorodne. I jak tutaj nie zakochać się w tych kolcach? No jak? Z takich gołych badylków takie cudne kwiaty nam się pokazują ;:167 Już nie mogę się doczekać kolejnego sezonu u Ciebie ;:65 A swoją drogą ciekawa jestem co też wyeksmitujesz z ogrodu żeby znaleźć miejsce na kolejne chciejstwa? ;:306 Bo, że takowe będą to nawet nie mam wątpliwości... ;:209
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, jakie piękne kolory ma Twoja Pastella ;:138 U mnie wszystkie paki róż pochłonięte przez sarenki, więc musze czekać do kolejnego sezonu na takie widoki ale podziwiam za to Wasze ślicznotki, które jesienią przybierają wyjątkowo intensywne barwy :D
Przyszły tydzień zapowiada się ciepło, więc można jeszcze działać ogrodowo :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani. :wit
Chciałam się pochwalić, że wszystkie moje róże siedzą już pod kopczykami. Każda na swojej miejscówce. ;:138
Muszę przyznać, że dostały mi się charakterne panny. :D Moje ręce podrapane, ze ho ho. A to zadziorne dziewczyny.

Przesadziłam Pastellę, bo rosła obok Artemisa i musiała zwolnić miejsce dla drugiego A, bo uwielbiam tę różę! A że Pastellę też uwielbiam to i jej posadziłam siostrunię. Czy przesadzoną Pastellę powinnam przyciąć?

Moni mnie najbardziej podobał się kolor pierwszego kwitnienia. Taki pastelowo -budyniowy. Letnie kwitnienie było już całkiem blade. A teraz jest takie różowiaste. A raczej było, bo po dzisiejszym przesadzaniu kwiaty i pąki poszły do różanego nieba. ;:145 Czy mam jej też skrócić gałązki, tak jak tym sadzonym teraz golasom? Czy mogę zostawić jej dłuższe gałązki. Doradź proszę.
Twoje sarenki są cudne ale ja nie dałaby im wcinać kwiatów i pędów różanych. A jak wiosną Ci je znów oskubią?

Obrazek

Dorotko a ja myślę sobie, że nie będę szaleć z większa ilością, bo po prostu nie mam miejsca. Może jakaś zamiana będzie wchodzić w grę. Może któraś mnie nie zachwyci i będę wymieniać? Bardziej chciałabym iść w stronę podwójnych sadzonek. Bo wiadomo jedna to nie dwie. W kupie zawsze wyglądają lepiej. Ughhhh dlaczego ja muszę mieć tak mało miejsca? ;:223
Mam miejsce na jeszcze jedną różę, no może dwie. Jednak to już wiosną. Zobaczymy co mi się przez zimę "w głowie urodzi". ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu te dwa bukiety we wiadrach wyglądały pięknie. ;:138 Jaka to będzie radość jak zakwitną. :tan Pastella cudna w takim kolorze. Mam nadzieję, że moja Queen Elizabeth będzie właśnie w takim kolorze. Liczenie sztuk nie jest potrzebne, a oglądanie wyciągów z konta zupełnie zbędne. :wink: Smagliczka sfotografowana nowym aparatem, wygląda jak jakiś rarytas. ;:138
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tyle jeszcze kwitnie u Ciebie Aniu ;:oj
Coś pięknego o tej porze roku :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, wiosną też skubią :lol: Jest trochę spokoju gdy mają małe - wtedy radzą sobie jakoś inaczej, a później znów buszują.
Co do róż - ja w swoim ogrodzie przesadzam bez przycinania. Chyba, że ciężko mi wykopać, bo krzak spory, to ułatwiam sobie sprawę przycinając. Na pewno o tej porze roku możesz jednak przesadzać bez cięcia, jednak na wiosnę i tak Cię to nie ominie :wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ania, jakoś wesoło opowiadasz o tych posadzonych różyczkach. Ja prawie palcem nie mogę kiwnąć tak mnie plecy, barki i ręce bolą ;:222
Do tego pozostałe 200 cebul wysadziłam i właśnie idę się gdzieś zaszyć, paść i czekać na regenerację organizmu.
Jak się w przyszłym roku zabiorę za kupno cebul, niech mnie ktoś w du..ę kopnie ;:108 I to zdrowo ;:14

P.S Fotki coraz lepsze ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bo to trzeba dziewczyny tak jak ja - sadziłam te cebule i sadziłam (a mój czerwony tulipan rozmnożył się bez litości...) i sadziłam i nic z tego wiaderka nie ubywało. I wtedy pojawiła się sąsiadka za siatką. Od razu jej resztę tych cebulek wcisnęłam ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że jutro pogoda będzie dopisywać, bym mogła wziąć się za porządkowanie rabat. Bo jak na razie, to było tylko sadzenie i przesadzanie. Muszę pościnać straszące ususzone już badyle niektórych bylin. I pozbierać tony liści z orzecha włoskiego walające się po każdym zakątku działki. No i wypadało by podwyższyć drabinę w poziomie dla poziomych pędów Flammentanz, bo jest za nisko i zasłaniają ją kwitnące piwonie. :roll:

Obrazek

Kasiu co jak co ale ja swoich tulipanów to nie oddam. No chyba, że to pomyłkowe. :lol:

Obrazek

Zuzka wesoło, bo bardzo się cieszę, że mam to już z głowy. :tan A sama wiesz (i czujesz) że nie łatwe to zadanie. ;:224 I tak bardziej byłam obolała po sadzeniu tej, pierwszej wielkiej partii cebul. :oops: No ale ziemi była jak skała. :oops: A teraz na dodatek w połowie sadzenia przyjechał Emuś i pomógł. :heja

Obrazek

Moniś dzięki za odpowiedź. W takim razie nie przycinam. Leciutko się łudziłam, ze kwiatki i pączki Pastelli się nie skapną, że właśnie mają przeprowadzkę. Niestety. Zauważyły. I bardzo im się to nie spodobało. Jutro będę musiała je ściąć.
Z sarenkami, to najważniejsze że Ty jesteś zadowolona. Jestem pewna, że oglądanie ich w ogrodzie wynagradza Ci straty. ;:215

Obrazek

Aga kwitnie jeszcze więcej. ;:215 Nie wszystko pokazałam. Jednak ogólnie jak się patrzy to już jest bardzo smętnie. Nawet trawy żółkną już na całego. ;:222 Ja chcę wiosnęęęęęęę!!! Obrazek

Obrazek

Soniu ja liczę sztuki, bo po prostu lubię wiedzieć. Nie liczę ile ubyło z konta, bo to zbędna i nie potrzebna mi do niczego wiedza. ;:215 ;:306 I w sumie to tego akurat nie lubię wiedzieć. ;:224
;:215 Queen Elizabeth chyba bardziej różowa. Pastella u mnie o tej porze to dość mocny róż, pomieszany z łososiem.
Mam nadzieję, że te nasze pannice będą pieknie kwitły nam w przyszłym sezonie.
;:215

Obrazek

Na zakończenie portreciki Pomponelli, zdrowej i cudownej urody róży. ;:167 I werbeny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może pokażę jeszcze jak upycham cebule do doniczek. Choć to ostatnie już z ostatnich i z braku doniczek powsadzane o jedną cebulkę więcej, niż normalnie wtykam.

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu lubię oglądać fotki z prac,a to zdjęcie jak umieszczasz cebule bardzo pomocne ;:108 i obiecujące:)
Wczoraj troche porządkowałam rabaty,po deszczach zielsko się rozpanoszyło ;:222
Miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam w Leroy... ;:183 ;:183 ;:183 Jak myślicie co się tam wydarzyło? ;:183 ;:183 ;:183
Otóż trafiłam na wyprzedaż cebul -50%
No jak się nie skusić? Jak? Tylko trzeba macać każdą cebulkę, bo w wielu paczkach były już miękkie zgniłki. ;:222

Obrazek

I zobaczyłam parę doniczek z trawami. Po 5 zł każda. Jak zobaczyłam seslerię to musiałam ją wziąć. ;:131 Były dwie, to wzięłam dwie. Choć przydałyby się trzy. ;:131

Obrazek

Obrazek

Aniu ja miałam porządkować rabaty dzisiaj. Niestety jak zajechałam najpierw się wzięłam za robienie zdjęć i zastał mnie deszcz. ;:222
Porządki czekają więc do czwartku. Tak samo wsadzanie nowych zdobyczy. :wink:

Tymczasem mała sesyjka:

Obrazek

Moja róża okrywowa NN. Może jednak ktoś ma pomysł, kim Ci ona?

Obrazek

Obrazek

Powojnikowe czuprynki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I śliczna róża pnąca sąsiada:

Obrazek

Pomponik śmierdzioszka :lol: :

Obrazek

Przetaczniki. Niektóre powtarzają:

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczorku Wam życzę. :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale poszalałaś z cebulami ;:oj
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia a wiesz, że kwiatki pastelki i pączki też, dziś znów były wyprostowane i jędrne?! Dobrze, że wczoraj ich nie ścięłam! :tan

-- 25 paź 2015, o 16:18 --

Monia a wiesz, że kwiatki pastelki i pączki też, dziś znów były wyprostowane i jędrne?! Dobrze, że wczoraj ich nie ścięłam! :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”