Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
- 
				JustynaL89
- 100p 
- Od: 31 lip 2014, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
W przyszłym roku będę musiała zaopatrzyć się w fertiplanty i przestrzegać kiedy który nawozić. Będę musiała pomyśleć też o nawodnieniu. Gdzieś w jakimś artykule na stronie internetowej wyczytałam,że jeśli posadzę chryzantemy w maju to nie wymagają one sterowania, dziś wiem że jednak wymagają, tak jak Zibi piszesz, tym bardziej te odmiany późne. Dzisiaj jeszcze raz popryskam chryzmki nawozem 10-20-30, z tą dawką 100g na 10 l, wczoraj malutko użyłam, więc myślę że im nic nie będzie 

Zibi_41 pisze:Evo , wszystkie z Twoich odmian wymagają sterowania co najmniej od 25 Lipca . Katalog podaje od 28-30 Lipca , ale to troszkę na styk. Bez sterowania będzie trudno , ale jeszcze może się udać. Przede wszystkim każde podlewanie z nawozem fosforowo-potasowym w normalnym stężeniu czyli 100g na 100 l. Polecam Polifoskę 8. Sprawdziłem na opakowaniu , nie zawiera chlorków. Dwa razy w tygodniu oprysk stymulantem , np. Fertiplant 10-20-30 w stężeniu jak już podawałem 100g na 10 L. Można użyć też zastępczo Polifoski 8.
Justynko , ostrzegałem przed Azofoską , jak czytam , bezskutecznie. Teraz są efekty
Zdjęcia z 09.10
Jutro wstawię aktualne fotki
Dziękuję za podpowiedź

Ja swoje podlewam co dwa-trzy dni kristalonem żółtym,tez co kilka dni opryskuję pąki tym nawozem.
Możecie polecić nawóz z potasem który jest ogólnodostępny. Wiem ze kristalon biały ma dużą zawartość ale to muszę zamówić w necie i czekać aż przyjdzie.  

- 
				dawidek1771
- 200p 
- Od: 25 lis 2011, o 08:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje  były sterowane tak jak data podana jest w katalogu a są jeszcze bez koloru, wiec wątpię czy jeszcze zakwitną na 1...   

A kule też sterowane z data z katalogu a nie wiem czy nie przekwitną znowu

A kule też sterowane z data z katalogu a nie wiem czy nie przekwitną znowu

Pozdrawiam-Dawid

- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli chodzi o nawóz wysokopotasowy , to jak już pisałem polecam Polifoskę 8. Zdania są podzielone ale sam ją wypróbowałem i daje dobre efekty.
Dawidzie , terminy sterowania podane są dla średnich temperatur naszego klimatu , a ten rok do normalnych nie należy. Przed nami jeszcze dwa tygodnie , jeśli będzie trochę cieplej i słonecznie , to zdążą. Pisałem o tym kilkakrotnie , staram się sterować już kilka dni przed zalecanym terminem , łatwiej przetrzymać chryzantemy niż podgonić ich kwitnienie. Musimy wyciągać wnioski i zbierać doświadczenia na kolejny sezon

Dawidzie , terminy sterowania podane są dla średnich temperatur naszego klimatu , a ten rok do normalnych nie należy. Przed nami jeszcze dwa tygodnie , jeśli będzie trochę cieplej i słonecznie , to zdążą. Pisałem o tym kilkakrotnie , staram się sterować już kilka dni przed zalecanym terminem , łatwiej przetrzymać chryzantemy niż podgonić ich kwitnienie. Musimy wyciągać wnioski i zbierać doświadczenia na kolejny sezon

Pozdrawiam Euzebiusz ,  Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r

- 
				dawidek1771
- 200p 
- Od: 25 lis 2011, o 08:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zobaczymy co będzie.  Jak na razie to ogrzewam tunel aby było ok 12 stopni cały czas może coś je podgonię. Opryskałem je też tym nawozem 10-20-30. 
A jak myślisz takie kule ile jeszcze będą?

A jak myślisz takie kule ile jeszcze będą?

Pozdrawiam-Dawid

- Zibi_41
Naprawdę nie wiem   W tym roku padło kilka moich teorii , uprawa nie chce trzymać się zasad , teraz już robię wszystko na wyczucie
  W tym roku padło kilka moich teorii , uprawa nie chce trzymać się zasad , teraz już robię wszystko na wyczucie  

W tym roku padło kilka moich teorii , uprawa nie chce trzymać się zasad , teraz już robię wszystko na wyczucie

Ja podobnie jak Ty Dawidzie dogrzewam cały czas tunel, myślę że to w jakimś stopniu pomoże. Zibi, a są  jakieś wcześniejsze niż staviski (40 tygodniowe)?  Trzeba wtedy już chyba tylko letnie, ale te pewnie dawno przekwitną do 1 .
Proszę zwracać uwagę na poprawną pisownię. Twoje teksty są jak szyfr. Ostatni raz poprawiam. Następne tak niechlujnie napisane wylądują w koszu. szarotka66

Proszę zwracać uwagę na poprawną pisownię. Twoje teksty są jak szyfr. Ostatni raz poprawiam. Następne tak niechlujnie napisane wylądują w koszu. szarotka66
- Zibi_41
W tym sezonie wszystkie drobnokwiatowe u mnie to odmiany letnie , część z nich powinna już być okwitnięta i sprzedana , a w tym roku musiałem dla swoich klientów kupować chryzantemy od kolegów. Nie bardzo się opłacało , ale nie mogłem wypaść z rynku   W tym roku sadziłem :
 W tym roku sadziłem :
- Proximę Violet
- Proximę White
- Conaco Orange
- Conaco Yellow
- Conaco Gold
- Bodę Red
- Amico White
Jako pierwsze zaczęły kwitnąć Amico White , Conaco Yellow i Proxima Violet i to nie wszystkie. Pozostałe dopiero teraz szykują się na wyjazd do Klientów

W tym roku sadziłem :
 W tym roku sadziłem :- Proximę Violet
- Proximę White
- Conaco Orange
- Conaco Yellow
- Conaco Gold
- Bodę Red
- Amico White
Jako pierwsze zaczęły kwitnąć Amico White , Conaco Yellow i Proxima Violet i to nie wszystkie. Pozostałe dopiero teraz szykują się na wyjazd do Klientów

- Zibi_41
Myślę , że będą na czas   Idzie ocieplenie , będą miały łatwiej
  Idzie ocieplenie , będą miały łatwiej   

Moje na dzień dzisiejszy wyglądają tak :

Moje na dzień dzisiejszy wyglądają tak :

- 
				JustynaL89
- 100p 
- Od: 31 lip 2014, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne są Wasze, eva mam nadzieję, że Twoje jak i moje zakwitną, bo szkoda Naszej pracy, ja całe lato latałam przy nich, nie miałam nawadniania, więc trochę się pomęczyłam żeby podlać, te które posadziłam w doniczkach. A podlewałam rano i wieczorem, w koncekwencji poszły wszystkie na straty.  Moje chryzmki na dzień dzisiejszy tak wyglądają...na samym końcu są te, które posadziłam w doniczkach...
 Moje chryzmki na dzień dzisiejszy tak wyglądają...na samym końcu są te, które posadziłam w doniczkach...

Moje chryzmki na dzień dzisiejszy tak wyglądają...na samym końcu są te, które posadziłam w doniczkach...

Jakie Justyno sadziłaś odmiany ? To są wszystkie jesienne czy też letnie?  Widać że większość  twoich chryzantem spokojnie zdąży. Pogratulować  .
 .

.
 .Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
Justyna ja przy swoich też latałam z konewką,jedynie w dni deszczowe miałam luz.Mam wielką nadzieję że rozkwitną się na czas.Widzę ze większość masz bardzo ładnych   jakie to odmiany letnie?
 jakie to odmiany letnie?

jakie to odmiany letnie?
 jakie to odmiany letnie?- Zibi_41
Justynko , nie jest żle   Jeśli nie złapie zima , to większość zdąży
  Jeśli nie złapie zima , to większość zdąży