Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
-
- 100p
- Od: 31 lip 2014, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
W przyszłym roku będę musiała zaopatrzyć się w fertiplanty i przestrzegać kiedy który nawozić. Będę musiała pomyśleć też o nawodnieniu. Gdzieś w jakimś artykule na stronie internetowej wyczytałam,że jeśli posadzę chryzantemy w maju to nie wymagają one sterowania, dziś wiem że jednak wymagają, tak jak Zibi piszesz, tym bardziej te odmiany późne. Dzisiaj jeszcze raz popryskam chryzmki nawozem 10-20-30, z tą dawką 100g na 10 l, wczoraj malutko użyłam, więc myślę że im nic nie będzie 

Zibi_41 pisze:Evo , wszystkie z Twoich odmian wymagają sterowania co najmniej od 25 Lipca . Katalog podaje od 28-30 Lipca , ale to troszkę na styk. Bez sterowania będzie trudno , ale jeszcze może się udać. Przede wszystkim każde podlewanie z nawozem fosforowo-potasowym w normalnym stężeniu czyli 100g na 100 l. Polecam Polifoskę 8. Sprawdziłem na opakowaniu , nie zawiera chlorków. Dwa razy w tygodniu oprysk stymulantem , np. Fertiplant 10-20-30 w stężeniu jak już podawałem 100g na 10 L. Można użyć też zastępczo Polifoski 8.
Justynko , ostrzegałem przed Azofoską , jak czytam , bezskutecznie. Teraz są efekty
Zdjęcia z 09.10
Jutro wstawię aktualne fotki
Dziękuję za podpowiedź

Ja swoje podlewam co dwa-trzy dni kristalonem żółtym,tez co kilka dni opryskuję pąki tym nawozem.
Możecie polecić nawóz z potasem który jest ogólnodostępny. Wiem ze kristalon biały ma dużą zawartość ale to muszę zamówić w necie i czekać aż przyjdzie. 

-
- 200p
- Od: 25 lis 2011, o 08:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje były sterowane tak jak data podana jest w katalogu a są jeszcze bez koloru, wiec wątpię czy jeszcze zakwitną na 1...
A kule też sterowane z data z katalogu a nie wiem czy nie przekwitną znowu

A kule też sterowane z data z katalogu a nie wiem czy nie przekwitną znowu

Pozdrawiam-Dawid
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli chodzi o nawóz wysokopotasowy , to jak już pisałem polecam Polifoskę 8. Zdania są podzielone ale sam ją wypróbowałem i daje dobre efekty.
Dawidzie , terminy sterowania podane są dla średnich temperatur naszego klimatu , a ten rok do normalnych nie należy. Przed nami jeszcze dwa tygodnie , jeśli będzie trochę cieplej i słonecznie , to zdążą. Pisałem o tym kilkakrotnie , staram się sterować już kilka dni przed zalecanym terminem , łatwiej przetrzymać chryzantemy niż podgonić ich kwitnienie. Musimy wyciągać wnioski i zbierać doświadczenia na kolejny sezon
Dawidzie , terminy sterowania podane są dla średnich temperatur naszego klimatu , a ten rok do normalnych nie należy. Przed nami jeszcze dwa tygodnie , jeśli będzie trochę cieplej i słonecznie , to zdążą. Pisałem o tym kilkakrotnie , staram się sterować już kilka dni przed zalecanym terminem , łatwiej przetrzymać chryzantemy niż podgonić ich kwitnienie. Musimy wyciągać wnioski i zbierać doświadczenia na kolejny sezon

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 200p
- Od: 25 lis 2011, o 08:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zobaczymy co będzie. Jak na razie to ogrzewam tunel aby było ok 12 stopni cały czas może coś je podgonię. Opryskałem je też tym nawozem 10-20-30.
A jak myślisz takie kule ile jeszcze będą?
A jak myślisz takie kule ile jeszcze będą?

Pozdrawiam-Dawid
- Zibi_41
Naprawdę nie wiem
W tym roku padło kilka moich teorii , uprawa nie chce trzymać się zasad , teraz już robię wszystko na wyczucie 

Ja podobnie jak Ty Dawidzie dogrzewam cały czas tunel, myślę że to w jakimś stopniu pomoże. Zibi, a są jakieś wcześniejsze niż staviski (40 tygodniowe)? Trzeba wtedy już chyba tylko letnie, ale te pewnie dawno przekwitną do 1 .
Proszę zwracać uwagę na poprawną pisownię. Twoje teksty są jak szyfr. Ostatni raz poprawiam. Następne tak niechlujnie napisane wylądują w koszu. szarotka66
Proszę zwracać uwagę na poprawną pisownię. Twoje teksty są jak szyfr. Ostatni raz poprawiam. Następne tak niechlujnie napisane wylądują w koszu. szarotka66
- Zibi_41
W tym sezonie wszystkie drobnokwiatowe u mnie to odmiany letnie , część z nich powinna już być okwitnięta i sprzedana , a w tym roku musiałem dla swoich klientów kupować chryzantemy od kolegów. Nie bardzo się opłacało , ale nie mogłem wypaść z rynku
W tym roku sadziłem :
- Proximę Violet
- Proximę White
- Conaco Orange
- Conaco Yellow
- Conaco Gold
- Bodę Red
- Amico White
Jako pierwsze zaczęły kwitnąć Amico White , Conaco Yellow i Proxima Violet i to nie wszystkie. Pozostałe dopiero teraz szykują się na wyjazd do Klientów

- Proximę Violet
- Proximę White
- Conaco Orange
- Conaco Yellow
- Conaco Gold
- Bodę Red
- Amico White
Jako pierwsze zaczęły kwitnąć Amico White , Conaco Yellow i Proxima Violet i to nie wszystkie. Pozostałe dopiero teraz szykują się na wyjazd do Klientów

- Zibi_41
Myślę , że będą na czas
Idzie ocieplenie , będą miały łatwiej
Moje na dzień dzisiejszy wyglądają tak :

Moje na dzień dzisiejszy wyglądają tak :

-
- 100p
- Od: 31 lip 2014, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne są Wasze, eva mam nadzieję, że Twoje jak i moje zakwitną, bo szkoda Naszej pracy, ja całe lato latałam przy nich, nie miałam nawadniania, więc trochę się pomęczyłam żeby podlać, te które posadziłam w doniczkach. A podlewałam rano i wieczorem, w koncekwencji poszły wszystkie na straty.
Moje chryzmki na dzień dzisiejszy tak wyglądają...na samym końcu są te, które posadziłam w doniczkach...

Jakie Justyno sadziłaś odmiany ? To są wszystkie jesienne czy też letnie? Widać że większość twoich chryzantem spokojnie zdąży. Pogratulować
.

Justyna ja przy swoich też latałam z konewką,jedynie w dni deszczowe miałam luz.Mam wielką nadzieję że rozkwitną się na czas.Widzę ze większość masz bardzo ładnych
jakie to odmiany letnie?

- Zibi_41
Justynko , nie jest żle
Jeśli nie złapie zima , to większość zdąży