Jaka węgierka do śliwowicy?
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Mam żywopłot z tarniny, w tym roku sporo jest owoców, nie wiem czy warto czekać do mrozów, boję się , że ulegną zepsuciu lub zgniją. Zwykle zbieram je w połowie października i przeznaczam na pyszną nalewkę.
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Wangenheima na pewno nie jest bardziej aromatyczna od zwykłej (chociaż mówią, że o gustach się nie dyskutuje). A węgierka zwykła z końca października - toż to sam cukier i aromatdedert pisze:Co do robienia sliwowicy to i owszem będzie mój pierwszy raz, dlatego szukam opowiedniej odmiany po to zeby nie był to ostatni raz ;) Powinna być jak najbardziej słodka i aromatyczna. Słyszałem tez że najlepsza (ortotodksyjna) śliwowica wychodzi na w. Wangenheima gdyż jest slodsza i bardziej aromatyczna od zwykłej. Na pewno kupie kilka odmian i z czasem sam porównam. Jakie podkładki polecacie?
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Im więcej odpowiedzi tym mam większy mętlik w głowie. Znalazlem info że Zibarte tak naprawde jest kwasna a przeciez tu tez o cukier chodzi. Pozostanie mi chyba jednak kupić kilka odmian i samemu porównać. Czy na tym forum są sprzedawcy takich drzewek? Wolalbym kupić tutaj niż na allegro.
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Do wyżej wymienionych tutaj przez Kolegów i Koleżanki , znakomitych odmian na śliwowicę dodałbym jeszcze śliwę Valjevka , którą ja od lat używam jako składnik suszu do wigilijnego kompotu, ma znakomity smak i aromat, są lata , że jest słodsza od śliwki Promis, bardzo dobrze pestka odchodzi od miąższu i wcześniej owocuje( wrzesień) od węgierek, przez co nie ma niebezpieczeństwa jak teraz z nagłym atakiem wczesnej zimy. Dodam jeszcze, że będąc rok temu w Chorwacji dowiedziałem się, że tak jak u nas węgierka zwykła jest podstawą do produkcji śliwowicy, tak u nich na Bałkanach używa się do tego procesu właśnie Valjevki , a śliwowica to u nich trunek narodowy. Można tylko gdybać która lepsza; nasza łącka czy ich południowosłowiańska.
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Będę polemizowaćvader2 pisze:będąc rok temu w Chorwacji dowiedziałem się, że tak jak u nas węgierka zwykła jest podstawą do produkcji śliwowicy, tak u nich na Bałkanach używa się do tego procesu właśnie Valjevki , a śliwowica to u nich trunek narodowy. Można tylko gdybać która lepsza; nasza łącka czy ich południowosłowiańska.
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Tu są opisane stare bardzo ciekawe odmiany śliwek alkoholowych z tego regionu https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search
oryginalny tekst tu http://rakija-uglavnom.blogspot.com/201 ... ljiva.html
Niemiecka Zibarte to coś w rodzaju Serbskiej Trnovača - naturalna hybryda z tarniną
oryginalny tekst tu http://rakija-uglavnom.blogspot.com/201 ... ljiva.html
Niemiecka Zibarte to coś w rodzaju Serbskiej Trnovača - naturalna hybryda z tarniną
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Tam prawie każdy gospodarz sobie produkuje Rakiję na własny użytek, maja do tego prawo, w rejonie w którym ja byłem , właśnie z powodu wyniszczenia starych odmian śliw przez szarkę, śliwowicę miejscowi robili z Valijevki i muszę powiedzieć, że była i jest bardzo dobra , mam jeszcze jedną butelkę ich domowej roboty.pelikano11 pisze:Będę polemizowaćvader2 pisze:będąc rok temu w Chorwacji dowiedziałem się, że tak jak u nas węgierka zwykła jest podstawą do produkcji śliwowicy, tak u nich na Bałkanach używa się do tego procesu właśnie Valjevki , a śliwowica to u nich trunek narodowy. Można tylko gdybać która lepsza; nasza łącka czy ich południowosłowiańska.przez wieki trunkową śliwą tego regionu była Pozegaca (Madarka) - czyli znana nam stara węgierka. Niestety szarka ją wybiła, podobnie jak i u nas.
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Czyli rakije robi się głównie ze śliwek? A myślałem że jest to wieloowocowy bimber.
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Masz na myśli odporna na szarke? Jeśli tak to czemu w. Zwykła na jej podkładce odporna już nie jest? Nie znam się więc pytam z ciekawości.pelikano11 pisze:...
W.Wangenheima to bardzo smaczna śliwka i dość odporna - ale czy to taki cud miód do śliwowicy (i nie tylko)? Porównaj sobie smak ze zwykłą.
A czy podkładki Ishtara i węgierki na niej są gdzieś już dostępne?
-
marcinpruszcz
- 500p

- Posty: 942
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
http://szkolkarstwo.pl/article.php?id=284Najważniejsza była jednak duża zdrowotność drzew ? nasilenie objawów szarki było dwukrotnie mniejsze u drzew rosnących na 'Garli' niż na 'Węgierce Wangenheima'. Tak więc, nie tylko właściwości odmiany szlachetnej, ale i podkładki miały znaczący wpływ na odporność drzewa.
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Rakija to pojęcie szersze niż śliwowica, śliwowica jest tylko jedną z rodzajów wódek owocowych zwanych rakijami, które faktycznie mogą być produkowane tez z innych owoców.dedert pisze:Czyli rakije robi się głównie ze śliwek? A myślałem że jest to wieloowocowy bimber.
Śliwowica jak szczególny gatunek rakiji jest produkowana na bazie śliwek.
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Wybrwlem w takim razie odpowiednie odmiany, pytanie teraz jakie podkłady wybrać: alycz czy wangenheima? Czym się kierować przy wyborze podkładek, jakością gleby, nawodnieniem?
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Dziś właśnie wkopałem śliwki. Nabyłem ich 4 odmiany, niestety Węgierka zwykła skończyła się w tej szkółce, w której kupowałem pozostałe odmiany ale będę dalej szukał.
Nabyłem:
Sylvia (podkł. Wangenheima)
Katinka (podkł. Wangenheima)
Lepotica (podkł. Wangenheima)
Valjevka (podkł. Ałycza)
Wszystkie poza Katinką mają już boczne odrosty. Sprzedawca powiedział żeby je podciąć na wiosnę, a Katince obciąć ten wierzchołek. Zgadza się?
Nabyłem:
Sylvia (podkł. Wangenheima)
Katinka (podkł. Wangenheima)
Lepotica (podkł. Wangenheima)
Valjevka (podkł. Ałycza)
Wszystkie poza Katinką mają już boczne odrosty. Sprzedawca powiedział żeby je podciąć na wiosnę, a Katince obciąć ten wierzchołek. Zgadza się?
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Tak, lepiej na wiosnę, nie jest dobrze tuż przed zimą robić takie cięcia. Świetny dobór odmian, jeszcze przydałaby się węgierka Promis lub Tolar i można myśleć nie tylko o śliwowicy, ale także o pysznych powidłach i kompotach.
Re: Jaka węgierka do śliwowicy?
Silvia - smaczna, deserowa, ilość cukrów do kwasów zrównoważona, trochę mało aromatyczna (jak dla mnie). Nie wiem jak do śliwowicy, ale do nalewki wybrałbym inną. Chodź na przetwory i do użytku amatorskiego w stanie świeżym - owoce godne polecenia.
Katinka - duży plus za wczesność dojrzewania owoców, niestety brak intensywności aromatu, w niektóre lata może nie zawierać dostatecznej ilości cukrów i w tedy traci na smaku. Jak do śliwowicy wybrałbym inną. Do zjedzenia w stanie świeżym bardzo dobra.
Lepotica - podobna do Silvi, owoce dość twarde, aromat średni, ale smak bardzo przyjemny, czy będzie pasowała do śliwowicy? Osobiście wybrałbym do tego celu Węgierkę Dąbrowicką jeśli chodzi o podobny czas dojrzewania.
Valjewka - dużo cukrów, dużo soku, aromat dość przeciętny, ale chyba do śliwowicy będzie pasować najlepiej w/g mnie. Potrzebuje dobrej gleby podobnie jak Węgierki Wangenheima - bo może drobnieć i tracić na smaku.
Wybór dobry jeśli chodzi o odmiany, ale czy do wybranego celu?...
Czas pokaże, ale raczej widzę to słabo.
Katinka - duży plus za wczesność dojrzewania owoców, niestety brak intensywności aromatu, w niektóre lata może nie zawierać dostatecznej ilości cukrów i w tedy traci na smaku. Jak do śliwowicy wybrałbym inną. Do zjedzenia w stanie świeżym bardzo dobra.
Lepotica - podobna do Silvi, owoce dość twarde, aromat średni, ale smak bardzo przyjemny, czy będzie pasowała do śliwowicy? Osobiście wybrałbym do tego celu Węgierkę Dąbrowicką jeśli chodzi o podobny czas dojrzewania.
Valjewka - dużo cukrów, dużo soku, aromat dość przeciętny, ale chyba do śliwowicy będzie pasować najlepiej w/g mnie. Potrzebuje dobrej gleby podobnie jak Węgierki Wangenheima - bo może drobnieć i tracić na smaku.
Wybór dobry jeśli chodzi o odmiany, ale czy do wybranego celu?...
Czas pokaże, ale raczej widzę to słabo.




