Witam. Przymierzam się do zrobienia śliwowicy więc zabrałem się za poszukiwanie odpowiednich śliwek. Po zapoznaniu się z licznymi wypowiedziami na temat typu śliwek dowiedziałem się że najlepsze będą do tego celu węgierki zwykłe (staropolskie??). No i tutaj zaczyna się problem ponieważ ile ludzi tyle opinii. Jak powinna wyglądać prawdziwa węgierka? Sąsiad ma w ogrodzie jakieś stare drzewko i uważa że to jest ta węgierka staropolska najlepsza na śliwowicę. A są to małe, słodkie kuleczki z których ciężko odchodzi pestka. Jednakże będąc na targu nabyłem węgierkę staropolską (tak sądzi sprzedawca) z której pestki łatwo odchodzą a kształt śliwek jest nieco jajowaty. Nie jestem zawodowcem w dziedzinie owoców więc zawierzyłem sprzedawcy i nabyłem 50 kg. Węgierka kupiona wygląda tak jak poniżej. Czy jest ktoś w stanie po zdjęciach stwierdzić że to węgierka staropolska?:
Przeszukując jednak forum ogrodnicze dowiedziałem się że jest kilka odmian węgierek różniących się smakiem i słodkością.
Znalazłem takie odmiany:
* Lepotica - wczesna węgierka
* węgierka zwykła (późna) - rozumiem ze to jest ta staropolska?
A są nawet klony węgierki jak: Tolar, Nectavit, Promis
Ponadto z innych śliw ktoś zachwalał takie:
* C. Rana, Katinka - bardzo podobne w smaku do zwykłej, odporne na szarkę.
* Sylvia - smak wyśmienity z lekką goryczką
* C. Lepotica, Amers, President, Presenta - wielkością zbliżone do węgierki zwykłej, dużo cukru i kwasów
* Węgierka dąbrowicka - dobra do wyrobów (przemysłowa)
* Damaszka - dużo cukru, pestka ciężko odchodzi
* Węgierka Wangenheima
Widząc jakie jest zamieszanie z tymi odmianami postanowiłem że zamiast kupować na targu gdzie mogę zostać oszukany to kupie sobie drzewka tej najlepszej odmiany i będę sam hodował

Tylko jakie wybrać? Czy znajdzie się tutaj jakiś inny degustator śliwowicy który jest w stanie mi pomóc?
