Sporo masz jeszcze u siebie kolorów, hosty w świetnej kondycji, ogród wygląda świeżo i zachęca do pobytu wśród rabatek
Ogród "po 30-tce" - II część
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród "po 30-tce" - II część
U mnie też tylko po wierzchu mokro, a pod spodem suchy piaseczek. Ale i tak wzięłam się za przesadzanie
. Wrzesień to mój ukochany miesiąc.
Sporo masz jeszcze u siebie kolorów, hosty w świetnej kondycji, ogród wygląda świeżo i zachęca do pobytu wśród rabatek
- Pulpa222
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Margo2 - Gosiu, cieszę się, że moje 'kolorki' Cię nie rażą kontrastami, a sadzonki, pewnie, że trzeba podlewać. Sporo u mnie czeka, przeważnie żurawek. Wilgoci na 2 cm, niestety
.
wanda7 - Wandziu, fakt, hosty dały radę, a koloru jeszcze dość. I dobrze, bo szarość znowu mnie wsadzi do 'kąta'.
Też się biorę za porządki i oczywiście roszady
. Jadę też do Skierniewic po tulipany, to i kilka roślinek przywiozę
. Nie zwracam uwagi, że to się zrobił jarmark; mam swoje ścieżki, gdzie jeszcze mogę coś ciekawego znaleźć i maksymalnie po 2 godzinach wracam zadowolona do domu
.
Purple Hase

Korona

i ... różności

wanda7 - Wandziu, fakt, hosty dały radę, a koloru jeszcze dość. I dobrze, bo szarość znowu mnie wsadzi do 'kąta'.
Też się biorę za porządki i oczywiście roszady
Purple Hase

Korona

i ... różności

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- dorkow0

- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Aniu, różności kolorowe, a dalie cudnej urody.
Moje, cóż, w tym roku to kompletna porażka, ale się nie poddaję. W przyszłym też posadzę, a co...
Co do deszczu, to już się nawet nie wkurzam. Nia padało dalej, sucho jest, ale z uporem maniaka przesadzam rośliny, bo przsadzić muszę.
Zdrowia życzę i spokojnego deszczu. Choć ten, to uparty okropnie jest.
Moje, cóż, w tym roku to kompletna porażka, ale się nie poddaję. W przyszłym też posadzę, a co...
Co do deszczu, to już się nawet nie wkurzam. Nia padało dalej, sucho jest, ale z uporem maniaka przesadzam rośliny, bo przsadzić muszę.
Zdrowia życzę i spokojnego deszczu. Choć ten, to uparty okropnie jest.
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Aniu kochana, ależ u Ciebie kolorowo
dalie cudowne i hosty ślicznie wybarwione a u mnie już zimowity zakwitły. 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O Purple Hase musimy wiosną poważnie porozmawiać!
Korony też miłe dla oka! Już masz kolekcję, można powiedzieć!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A jak tam Twój tamaryszek?
Przyjął się?
U mnie też było sucho, tylko po wierzchu zlało
Ale dzisiaj, a właściwie teraz leje od ponad godziny
Mam nadzieje, że dojdzie głębiej
Przyjął się?
U mnie też było sucho, tylko po wierzchu zlało
Ale dzisiaj, a właściwie teraz leje od ponad godziny
Mam nadzieje, że dojdzie głębiej
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Aniu
U mnie leje po nocach i to bardzo porządnie .Mokro mam bardzo ,aż za bardzo ,ale może dzięki temu zielsko wyjdzie lepiej .
Kolorki u Ciebie piękne .Pozdrawiam
U mnie leje po nocach i to bardzo porządnie .Mokro mam bardzo ,aż za bardzo ,ale może dzięki temu zielsko wyjdzie lepiej .
Kolorki u Ciebie piękne .Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Znowu zamilkłaś Aniu???Fo czeka!Pracujesz ogrodowo pochwal się!

- ASK_anulla

- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Aniu, bardzo się stęskniłam za Tobą i Twoim ogrodem
. Wciąż nie mamy komputera, ale się "włamałam" na chwilę do mamy. Współczuję strat roślinnych, ale to, co przetrwało, nadal jest godne podziwu.
U mnie wciąż trwa ogrodowy przestój. Susza i upały uniemożliwiają jakiekolwiek prace w ogrodzie, poza wycinaniem suszków. Nawet chwastów nie da się wyrywać z zaskorupionej ziemi. Mimo to rośliny przetrwają. Nieliczne egzemplarze uschły, lub zostały wygryzione przez nornice, pozostałe... nie są w szczytowej formie, ale żyją. Byle do deszczu...
U mnie wciąż trwa ogrodowy przestój. Susza i upały uniemożliwiają jakiekolwiek prace w ogrodzie, poza wycinaniem suszków. Nawet chwastów nie da się wyrywać z zaskorupionej ziemi. Mimo to rośliny przetrwają. Nieliczne egzemplarze uschły, lub zostały wygryzione przez nornice, pozostałe... nie są w szczytowej formie, ale żyją. Byle do deszczu...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- drozd

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witaj Aniu. Pewnie domyślasz się jak trafiłem do Twojego ogrodu. Tak, to za przyczyną Kasi. Po krótkiej prezentacji przez Kasię nie mogłem sobie odmówić tej przyjemności i strona po stronie "pospacerowałem" po Twoim ogrodzie. Jest, jest co oglądać. Pomijając bogactwo i różnorodność roślin tych wielkich mniejszych i malutkich,, szczególnie ujęła mnie estetyka,ładne kompozycje a przede wszystkim bardzo zadbane i zdrowe rośliny. Wiem nie jest to łatwe, przez to naprawdę podziwiam Twój wielki wysiłek tworzeniu pięknego miejsca.
Życzę wytrwałości i dalszych sukcesów w prowadzeniu ogrodu.
Miło spędziłem czas - Dziękuję
Życzę wytrwałości i dalszych sukcesów w prowadzeniu ogrodu.
Miło spędziłem czas - Dziękuję
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Aniu, wyjęłaś mi te słowa z ustPulpa222 pisze: Tendencje czy trendy, inaczej mówiąc ułożone w jakiś styl ogrody, bardzo lubię oglądać, ale nie mogłabym takiego mieć u siebie. Wpływ mają dwie emocje: przekora i chaos kolorystyczny, którego potrzebuję do egzystencji. Jestem niewolnicą kolorów i myślę, że stąd u mnie tyle barw i faktur roślin. W przyrodzie nikt ich nie układa, a ją podziwiamy, więc czemu nie?.
Mam nadzieję, że u Ciebie chociaż trochę ostatnio popadało...Wiem, że to wszystko mało, ale jak spadnie z nieba choćby mała ilość deszczu, to zawsze więcej niż ręczne podlewanie. Rośliny dostają po "równo", co nie zawsze nam się udaje.
PS. Widziałam u Ciebie chyba Robin Hood...? Jak się sprawuje? Jesteś z niej zadowolona?
PS.2 Jak myślisz, początek października, max połowa będzie chyba dobrym terminem na zmianę domów dla pewnych różanych krzaczków?
- Pulpa222

Ja jeszcze żyję, kiepsko, ale żyję, ogród chyba nawet lepiej ode mnie, chociaż od miesiąca nie kiwnęłam nawet palcem
. Dopadło mnie kilka tzw. plag egipskich - w przenośni oczywiście, stąd mój 'przestój' na forum. Wszelkie prace, związane z przesadzaniem zostawiam do wiosny, teraz tylko muszę gdzieś ulokować swoje doniczkowce, bo tych trochę się nazbierało. Ale do rzeczy:
dorkow0 - Dorota, dalie mam pierwszy sezon i może dlatego tak nieźle rosną
. Reszta bylin dała radę, gorzej z rododendronami, ale też powinny przeżyć. Deszczu troszkę było, ale i tak za mało
.

stasia_ogrod - Stasiu - dzięki, że zaglądasz, a zimowitów nie mam, więc mnie nie straszą jesienią
.

takasobie - Miłka, masz rację, te 10 dalii zupełnie mnie wystarczy, chociaż, jak znam życie, to kilka dołączy wiosną
. Nie za wiele, bo już wiem, że bez pełnego słońca, po prostu nie są ładne, jak powinny być.

kirengeszoma dłoniasta - to to żółte
Margo2 - tamaryszek się nie przyjął, nic a nic
. Szkoda gadać
.
Sucho dalej, chociaż deszczu trochę było, ale żeby nadrobić zaległości, musiałoby lać przez tydzień.

alicjad31 - Alu, wiem, że nie przepadasz za zbyt dużym deszczem. Dziękuję za odwiedziny
.

marpa - Maryniu, ogród od ponad miesiąca 'leży odłogiem', ale sobie chyba nie narzeka, tylko coraz więcej zielska
.

Zaraz wracam
dorkow0 - Dorota, dalie mam pierwszy sezon i może dlatego tak nieźle rosną

stasia_ogrod - Stasiu - dzięki, że zaglądasz, a zimowitów nie mam, więc mnie nie straszą jesienią

takasobie - Miłka, masz rację, te 10 dalii zupełnie mnie wystarczy, chociaż, jak znam życie, to kilka dołączy wiosną

kirengeszoma dłoniasta - to to żółte
Margo2 - tamaryszek się nie przyjął, nic a nic
Sucho dalej, chociaż deszczu trochę było, ale żeby nadrobić zaległości, musiałoby lać przez tydzień.

alicjad31 - Alu, wiem, że nie przepadasz za zbyt dużym deszczem. Dziękuję za odwiedziny

marpa - Maryniu, ogród od ponad miesiąca 'leży odłogiem', ale sobie chyba nie narzeka, tylko coraz więcej zielska

Zaraz wracam
Pozdrawiam Ania
- alicjad31

Witaj Aniu .
Coś Cię dopadło i osłabiło życzę Ci szybkiej poprawy
,
Ja też jestem jakaś taka nijaka ,a jeszcze na dodatek miałam pogrzeb w rodzinie .
Zielsko wyrywam i układam na kupki , nawet dobrze idzie .Między zielskiem na ziemi pokazuje się ładna trawka ,myślę ,że przetrwała ta po dawnym trawniku .I przyszło mi do głowy ,żeby ją zostawić .
Pozdrawiam i zdrówka życzę
Coś Cię dopadło i osłabiło życzę Ci szybkiej poprawy
Ja też jestem jakaś taka nijaka ,a jeszcze na dodatek miałam pogrzeb w rodzinie .
Zielsko wyrywam i układam na kupki , nawet dobrze idzie .Między zielskiem na ziemi pokazuje się ładna trawka ,myślę ,że przetrwała ta po dawnym trawniku .I przyszło mi do głowy ,żeby ją zostawić .
Pozdrawiam i zdrówka życzę
Pozdrawiam Alicja
- Pulpa222

ASK_anulla - witaj Aniu; cieszę się, że jakoś sobie radzisz
. No cóż, cały czas dokonujemy wyborów, więc FO poczeka, aż się dobrze zagnieździsz w swoim nowym miejscu
. Lato nie było zbyt przyjazne, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że wszystko odrośnie, a jak nie, to będą nowe roślinki
.

drozd - Janusz, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że mnie odwiedziłeś. Tyle miłych słów
.
Widziałam Twoje rośliny, więc wiem, że masz gliniastą glebę. Moja jest mocno piaszczysta, ale wiele lat jest już zasilania wszelkimi dostępnymi środkami, więc warstwa żyzna, jest trochę grubsza.
Nie zmienia to faktu, że wodę leję hektolitrami, ale chyba warto. W tym sezonie tylko 'pękłam', bo susza trwała zbyt długo. Zobaczymy wiosną, jak drzewa i krzewy sobie poradziły
.

dorotka350 - nie mam Robin Hooda; nawet myślałam, żeby go kupić, ale już nie ma gdzie sadzić
.
Z deszczem masz rację, jak pada, to wszędzie, ale ciągle go mało.
Kolory to dla mnie, jak życiodajna woda. Tak mam
. Lubię oglądać inne, wymuskane, jedno- czy dwubarwne ogrody, ale to nie moja bajka. Ja muszę mieć kolorystyczny chaos
.

alicja31d - Alu, cieszę się, że sobie radzisz z zielskiem, bo masz go ogrom
. Ja powoli wychodzę na 'prostą'
.

to nie mój dach

drozd - Janusz, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że mnie odwiedziłeś. Tyle miłych słów
Widziałam Twoje rośliny, więc wiem, że masz gliniastą glebę. Moja jest mocno piaszczysta, ale wiele lat jest już zasilania wszelkimi dostępnymi środkami, więc warstwa żyzna, jest trochę grubsza.
Nie zmienia to faktu, że wodę leję hektolitrami, ale chyba warto. W tym sezonie tylko 'pękłam', bo susza trwała zbyt długo. Zobaczymy wiosną, jak drzewa i krzewy sobie poradziły

dorotka350 - nie mam Robin Hooda; nawet myślałam, żeby go kupić, ale już nie ma gdzie sadzić
Z deszczem masz rację, jak pada, to wszędzie, ale ciągle go mało.
Kolory to dla mnie, jak życiodajna woda. Tak mam

alicja31d - Alu, cieszę się, że sobie radzisz z zielskiem, bo masz go ogrom

to nie mój dach

Pozdrawiam Ania
- alicjad31

Aniu zdrowiej
Śliczny ogród ,piękne kwiaty pokazałaś jak zawsze

Śliczny ogród ,piękne kwiaty pokazałaś jak zawsze
Pozdrawiam Alicja