Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Aniu masz bardzo pracowitego M-ma i możesz bez troski o ogród dochodzić do zdrowia. ;:138
Rabata bardzo fajna i te obwódki z trawek ciekawie wyglądają.
Gratuluję wyhodowania figi, a ogórki z pewnością dojrzeją, gdyż one jak tworzą zawiązki, to w oczach rosną, a Twoim regionie tak szybko jeszcze przymrozków nie będzie. :)
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczna nowa rabata pod domem, nie wiedziałam ,żer można tak przesadzać hortensje jeszcze z kwiatami :?: Ale widze rosną . Rabata wykończona trawkami śliczna. Nie wiedziałam ,że masz problem z nogą , co się stało ? życzę zdrówka . Masz dobrego M , to super ;:108
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Danusiu, rabatka skończona, no i fajnie to wyglada ;:215
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tajka, ładne imię mi nadałaś. eM się bardzo stara, Wreszcie zrozumiał co znaczy ściółkowanie. Do tej pory myślał ze to taka moja fantazja.Teraz pilnuje ściółki lepiej ode mnie. :tan
Figę mam już parę lat.Wędrowała po ogrodzie aż znalazła stałe miejsce.Przewiewne, słoneczne, wilgotne i osłonięte od wiatru. Myślę że w przyszłym roku będzie współpracowała i wyda troszkę owoców. Ta w doniczce pójdzie do ludzi. Szkoda mi miejsca w domu. W szklarni też już będzie jej za ciasno. Wczoraj eM wyjął ją z donicy, bo jakoś liście i owoce przestały przybierać. eM troszkę się opierał przed przesadzeniem, ale jak wyjął to w donicy były same korzenie, zero ziemi, tylko ta co samym wierzchu. Ze dwa dni postoi w szklarni na przeciągu a potem do ogrodu, aż do przymrozków. Chyba że wcześniej się jej pozbędę.
Ogórki rosną, zawiązki są, ale jednak jest trochę za zimno. Za to w skrzyniach jest ładnie zielono.
Karolinko, hortensjom przesadzenie nie zaszkodziło. Zobaczymy w przyszłym roku jak ta rabata będzie się prezentowała. Pomiędzy hortensje eM wkopał dwa duże krzaki parzydła leśnego.
Z nogą męczę się już dwa pełne miesiące. Ze stopy powycinali jakieś guzy. Noga pomału się goi, ale jeszcze pewnie z miesiąc nie założę normalnych butów, a w sandałkach troszkę chłodno się robi, mimo że dwie pary skarpetek zakładam. Jak tak dalej pójdzie to ogród jesienią będę przez szybę oglądała. ;:303
Iwonko, rabatka właściwie skończona, jeszcze czekam na szyszki. |Zobaczymy jak to latem będzie wyglądało.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Danusiu noga trochę Cię unieruchomiła, ale na pewno było to konieczne więc mówi się trudno. Życzę żeby jak najszybciej udało się ubrać normalne buty i śmigać po ogrodzie ;:65 Cały czas chodzę i już mam zamiar zrobić listę co gdzie poprzesadzać, bo do wiosny zapomnę. Nie wszystko da się teraz. Pozdrawiam serdecznie i jak będzie okazja to zrób dla mnie sadzonkę cząbru górskiego ;:180
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

DANUSIU śledzę Twoje przsadzania hortensji i chyba w tym tygodniu zrobię podejście do swoich. Mam dwie do przesadzenia i zamierzałam to zrobić na wiosnę ale skoro Ty z bukietami zmieniłaś lokum - pójdę twoim śladem.
A szyszki polecam, ja mam taką rabatę hortensjowo- hostowo- żurawkowa pod domem i ścielę ich podłoże szyszkami z igliwiem - fajnie to wygląda. Całej jeszcze nie usłałam bo to cala długośc domu to potrzeba tych szyszek ale myślę, że do zimy zdążę.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, zanim nogę wykuruję to kręgosłup załatwię kulami na amen. ;:223
Cząber już się ukorzenia.
eM przesadza pod moje dyktando wszystko co trzeba. Wiosną może być różnie. Jesień długa przed nami. pogoda sprzyja.
Krysiu, u mnie zawsze największe przesadzanie jest jesienią.
Wiosną najpierw jest za zimno, albo padają deszcze, i do tego zmarznięta długo ziemia, a jak już nadchodzi czas przesadzania to słońce za mocno grzeje.
Poza tym teraz jeszcze są liście na drzewach i łatwiej mi rozeznać się co gdzie wsadzić. Wiosną zanim wyjdą byliny z ziemi, wydaje się że rabaty są puste, a potem latem jest straszne zagęszczenie.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Danusiu przyszłam zajrzeć jak nóżka - widzę że jeszcze ją kurujesz ??
Praca wre - mimo że unieruchomiona jesteś to i tak przesadzanie jest ;:333 dobrze mieć takiego pomocnika ;:108
Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Danusiu długo każą Ci skakać na jednej nodze ,ale niech się porządnie wygoi potem pójdziesz na rehabilitację na kręgosłup .Dobrze ,ze masz takiego pracowitego pomocnika
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, minęły dwa miesiące, a ja dopiero pierwsze małe kroki bez kul stawiam po domu. Dzień robi się coraz krótszy, staram się, korzystać z każdej chwili i szwendam się po ogrodzie. Pomocnik pracuje, a jak wraca z pracy, zjemy obiad i zostaje krótka chwila żeby zrobić coś na powietrzu. Noc szybko nadchodzi. Teraz zostaną już tylko weekendy do prac ogrodowych. Cieszę się że w dzień jest ciepło, pogodnie.
Wczoraj pomalowałam koszyczek i zrobiłam doniczkę na rhipsalisa.
Koszyk schnie, a doniczkę muszę jeszcze wykończyć

Obrazek

Jadziu, długo, oj długo. Pomocnik to mój wielki skarb.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Moje zagmatwane sprawy rodzinne wyłączyły mnie z FO na ładnych kilka miesięcy. Wracam powoli, mnóstwo do czytania.
Twój ogród jest naprawdę niesamowity, o wielu roślinach mogę tylko pomarzyć. A zioła? ;:180 A syrop z płatków róż? ;:180
Pytań mam cały worek ale będę je zadawała powolutku... ;:173
Czy można jeszcze teraz zrobić syrop z płatków róży?
Z niepokojem czytałam o powrocie do sprawności po operacji stopy. Czeka mnie coś podobnego i boję się. ;:202
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Helenko, ja też co jakiś czas mam przerwę na forum i już nawet nie próbuję nadrabiać zaległości. Może zimą, na razie na bieżąco staram się zaglądać do zaprzyjaźnionych wątków.
Mój ogród jest przeciętny, ale nie ukrywam że pochwały są mile widziane. ;:303
Pytaj jak masz potrzebę, jak będę umiała to chętnie odpowiem.
Ja cały czas robię syrop z płatków róż. To nie jest to samo co latem jak kwitną stulistne, ale lepszy rydz niż nic.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zastanawiam się kiedy wyjąć begonie z donicy, cały czas kwitną, czy pierwsze przymrozki jej nie zaszkodzą ?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Danusiu przepraszam za przekręcenie Imienia. :oops: ;:196
Potwierdzam, że ściółkowanie jest bardzo pożyteczne. Zimą chroni przed mrozem, po deszczu gleba się nie zaskorupia, jest pulchna, chwasty chociaż nieliczne, ale o wiele łatwiej wyrwać, zatrzymuje wilgoć w podłożu, same zalety.
Jaki śliczny, błękitny koszyczek. ;:138
Życzę powrotu do zdrowia i upragnionego deszczu. :)
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, nic nie szkodzi, co rusz ktoś pomyli imię, ale przecież to nic obraźliwego.
Koszyczek jest śnieżnobiały, tylko w słońcu zdjęcie tak wyszło. Do kompletu zrobiłam doniczkę na rhipsalisa.

Obrazek

Obrazek

Kwiatek jeszcze malutki, ale ubranko już ma ;:303 .
Masz rację ze ściółkowaniem, ja nawet niektóre chwasty i zielone części roślin wykorzystuję. Wczoraj ścięłam koper włoski, pocięłam drobno sekatorem i ułożyłam na grządce gdzie będzie rzodkiewka. Dziś potnę krzaki papryki. I tak co dzień po troszku walczę z jesienną suszą. ;:223
U mnie jesień jest zazwyczaj długa i ciepła. Cieszę się z tego powodu, bo jeszcze troszkę pracy mam do wykonania.
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

Danutko :wit doniczka bardzo ciekawa i pomysłowa. Pochwal się z czego ją zrobiłaś. Bardzo ucieszyła mnie wiadomość o pozostawieniu kul. Zyczę Ci ;:196 wszystkiego dobrego.Ulka
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”