Na starym po nowemu - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu - cz. 2

Post »

Beatko masz cudowny asparagus ;:167 Przypomina mi te asparagusy mojej babci stojące na komodzie. Miała ich chyba ze 4 w wielkich donicach. Teraz już prawie nikt go nie hoduje w domu.Brzoskwinki smacznie wyglądają masz też wielgachną Budleję. Ciekawe czy chętnie odwiedzają ją motyle ????
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea witaj!
Przeleciałam bieżący wątek i powiem szczerze że nie doczytałam czy domek traktujecie jako weekendowy czy miejsce zamieszkania? Wyszedł śliczny ganeczek i dobrze że remont został zrobiony solidnie, bo to będzie procentowało na przyszłość ;:333 Co to jest http://www.fotosik.pl/zdjecie/f3cf4ad7623cdc01 bo bardzo mi się spodobało? to jakaś wisząca doniczka homonto? Podoba mi się u Ciebie ;:108
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Beatko :wit
Dużo kwiecia pięknego jeszcze widzę i ciebie ;:108 To ;:333
Kobea ładna,W tym roku jej nie siałm, może na drugi rok, posieje na nową działkę :D
Hortusie ślicznie wyglądają .
I Krwawniki masz ciekawe :wink:
ciekawe czy z nasion tez można ??
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu - studnia będzie kończona jak będzie zrobiony ganek, bo nie wiemy co jeszcze z deseczek będzie potrzebne. Pewnie dopiero w przyszłym roku.
No ja się w rozplenicy tez zkochałam tylko nie wiem czy ona będzie większa, czy już taką niską sobie ją kupiłam (pisało, że 80 cm, ale ma na razie z tego połowę). Kwitnie super.
Brzoskwinie bardziej pachnące brzoskwinią i bardziej smakujące jak brzoskwinia od tych importowanych - jestem w miłym szoku :heja

Jadziu - to dokładnie taki właśnie staromodny asparagus, ma metrowe łodyzki, jest super. Zanim go nabyłam - musiałam mu załatwić miejscówkę na zimę, bo u mnie nie ma warunków - a, że się udało to na razie jest u mnie, potem bedzie u sąsiadki aż do ciepłej kolejnej wiosny.
Budleja jest cudna, to fakt, motyli na niej mnóstwo, i tych dziennych i tych nocnych. Pachnie miodem na kilometr.
Zawsze przycinałam suche kwiatostany, teraz postanowiłam zostawić je samym sobie. I w sumie to prezentuje się to całkiem fajnie.

Marysiu - :wit Bardzo mi miło. Dziękuję.
To domek mieszkalny, maleńki ale bardzo przytulny, z fajnym klimatem.
Ganek jeszcze czeka na swój finał, może niebawem się to uda nam sfinalizować. Ale remont jeszcze nie zakończony, wprawdzie te najbrudniejsze roboty już za nami (zrywanie podłóg, kucie ścian, itp) ale i tak jeszcze sporo przed nami. Mawiają, żeby powolutku ale aby do skutku... ;:130
To doniczka, osłonka z kory brzozy. W ubiegłym roku miałam w niej niebieską lobelię, a w tym roku początkowo truskawkę a teraz mam białą bakopę.
Mimo, że nie jest duża to się fajnie prezentuje.

Aniu - wiesz, ogród dopiero odżywa po tej suszy, wielu roślinom nawet spasowały te upały, jak widzę.
Wody w studni nadal jednak nie ma....
Dwa krwawniki dostałam od naszych miłych koleżanek z FO, a tego różowego kupiłam (zaryzykowałam kupując tylko doniczkę z etykietą,. Ale jest taki o jaki mi chodziło). Szukam jeszcze Terrakoty.
Bardzo mocno się rostasta. Ale nie próbowałam z nasion, więc nie podpowiem. Natomiast z rozsad przyjmują się świetnie.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tej pierwszej roślinki zupełnie nie znam , ładnie kwitnie ;:138 Ale śliczny czerwony krwawnik,, różowa hortensja, u mnie kwiaty w tym roku zaschły zanim się rozwinęły. Ładny , duży Budleja, no i rudbekie ni8ezawodne. A jakie brzoskwinie, chyba póżne, bo moje dawno zapomniane :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea miałam krwawniki terracota i paprica cudne były, ale zostały na następny rok żółte i przepylone czerwone (no może ciemno różowe). Ja też mam dom z drugiej ręki i mieszkając robię go na własną modłę i nic to że mieszkałam na budowie jak zawsze mogłam uciec do ogrodu i nie przejmować się remontem :D
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj w Wojsławicach też był czerwony cudny krwawnik, nie kupiłam bo ni9e sposób wszystko kupić, ale kupie bo jest śliczny. Kiedyś kupiłam w wysyłkowej i był żółty jak na rowie . A tu widzę, ze sa śliczne czerwone jednak :)
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karola - to kobea, jednoroczna. Wysiewałam ją bardzo wcześnie i cieszę się, ze zdązyła zakwitnąć. Udała mi się w tym roku pierwszy raz, dotąd nie chciało jej się wychylać spod ziemi.
Ale kwiat utrzymuje się bardzo krótko, niestety. Tylko tak jak w hibiskusie - zaraz pojawia się kolejny.
Brzoskwinię rzeczywiście udało mi się przetrzymać na maksa - ale dzisiaj już wszystko pozbierane, i u mnie po jej owocach też ani śladu. Myślę, że to dzięki temu miała tak wielkie i aromatyczne owoce. I chyba dzięki tym upałom - bardzo zdrowe.

Ten krwawnik jest ciemno różowy - Cerise Queen. Jest niski - osiąga ok 50 cm.
Mogę wysłać - bardzo się rozrasta. Piszą, ze najlepiej na wiosnę go rozsadzać / kwiecień.

No ja też x lat temu / ok 20 - kupiłam żółty krwawnik i jakoś się w nim nie zakochałam, troszkę się od niego więc w tym ogrodzie broniłam. Ale Paula / Steasi mnie do nich ponownie przekonała i nie żałuję. Nawet ten biały jest cudny bo jest bardzo wysoki i świetnie się prezentuje. Ale przy kilku kolorkach być może miejsce się znajdzie i dla tego żółtego. Ale najpierw Terracota.
To mocne byliny, ekspansywne ale mają bardzo delikatny pokrój.

Marysiu - tzn, że te krwawniki się przebarwiły? Czy przepadły?
No ja już w tym momencie też nie mogę się przejmować tym remontem. jedynie co to nie mogę się doczekac drenażu by ogród można było wreszcie sklecić w jakąś całość i roślinki poupychać na swoje docelowe miejsca...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea nie wiem ;:185 jedynie w pierwszym roku wyglądały efektownie. Po dwóch latach mam ciemno różowe i jasno żółte. Wysyłałam koleżance nasiona i też wykiełkowały kolorowe więc mogę z moich pozbierać, a nuż jakaś ładna mieszanka wyjdzie :D Razem z nagietkami...chcesz?
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea, Marysiu ja też chce choćby nasionka :) też kiedyś kupiłam , miał być czerwony a wyszedł żółty jak na rowie i wyrzuciłam bo się panoszył, a te różowe, c zerwone są śliczne :)
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj zebrałam nasiona więc będą ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - no to troszkę się zmartwiłam Terrakotą, myślałam, że ten krwawnik już zawsze taki ładny będzie.
Brałam pod uwagę kupno nasion takiego nagietka, ale skoro pcha się sam w moje ramiona wraz z krwawnikami - to czemu nie ;:168

Karola - kiedy tylko zechcesz to bardzo chętnie podeślę tego różowego, teraz na jesień lub na wiosnę - jak wolisz ;:304
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea chętnie przygarnę , może być teraz i pisz co w zamian :) coś sobie upatrz u mnie :) siewki hibiskusów może ?nasiona....
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karola - krrwawnik już czeka na wysyłkę. Możesz go sobie porozdzielać, bo ma ładne kępki.

Ależ piękna pogoda, ogród wraca do wyglądalności po upalnym lecie.
;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to już mam krwawnik ;:108 nasionek nie trzeba :lol:
Moje Arboretum