Na ostatnim zdjeciu jest tykwa, ktorej nasiona przywieziono z Turcji - nie wiem jaka to odmiana ale teraz jest juz duzo wieksza. Niestety rosnie tylko ta jedna, pozostale uschly i odpadly.

Tyle odmian w jednym miejscu w życiu nie widziałam. Masz rację, białe kwiatki tykwy wieczorową porą to piękny widok.
 Tyle odmian w jednym miejscu w życiu nie widziałam. Masz rację, białe kwiatki tykwy wieczorową porą to piękny widok.

na tarasie, zagubiona w liściach dzikiego wina.
  na tarasie, zagubiona w liściach dzikiego wina. 

Ciesze sie, ze mam owoce prawie z kadej posadzonej odmiany. Ciekawe tylko gdzie ja będę je suszyla, bo jezeli wszystkie dojrzeja i zdrewnieja to będę miala ok ......50 sztuk
 Ciesze sie, ze mam owoce prawie z kadej posadzonej odmiany. Ciekawe tylko gdzie ja będę je suszyla, bo jezeli wszystkie dojrzeja i zdrewnieja to będę miala ok ......50 sztuk  

Udalo mi sie wysuszyc wszystkie tykwy, a mialam ich chyba 14 szt. Jesien byla dosyc ciepla i wystawialam stojak  z tykwami na balkon, gdzie grzaly sie na sloneczku, a na noc zabieralam do domu. Suszyly sie w cieplym, przewiewnym pomieszczeniu a gdy tylko zauwazylam jakies plamki plesni to od razu przecieralam spirytusem (albo octem).
 Udalo mi sie wysuszyc wszystkie tykwy, a mialam ich chyba 14 szt. Jesien byla dosyc ciepla i wystawialam stojak  z tykwami na balkon, gdzie grzaly sie na sloneczku, a na noc zabieralam do domu. Suszyly sie w cieplym, przewiewnym pomieszczeniu a gdy tylko zauwazylam jakies plamki plesni to od razu przecieralam spirytusem (albo octem). Zrobiłam z niej lampę.
 Zrobiłam z niej lampę.   

. Pozdrawiam
 . Pozdrawiam

Taka jest tylko jedna, ale za to jaka duza
 Taka jest tylko jedna, ale za to jaka duza   
  Tych bylo dwie ale zostala rowniez jedna - druga w pewnym momencie przestala rosnac i zmiekla
 Tych bylo dwie ale zostala rowniez jedna - druga w pewnym momencie przestala rosnac i zmiekla  
  Jedna kobra powiesila sie na plocie a pozostale 6 szt rosna prosto.
 Jedna kobra powiesila sie na plocie a pozostale 6 szt rosna prosto. A tu krolestwo tykw "z dziobkem" , tych doliczylam sie...14szt
 A tu krolestwo tykw "z dziobkem" , tych doliczylam sie...14szt   

Widzę że masz w tym roku urodzaj.
 Widzę że masz w tym roku urodzaj.  Jest co podziwiać
 Jest co podziwiać  
  zastrajkowały i przetrwało po jednej "Dorotce" na krzaczku. Dobre i to, będę miała nasionka
  zastrajkowały i przetrwało po jednej "Dorotce" na krzaczku. Dobre i to, będę miała nasionka 
  ...może od ciebie?
 ...może od ciebie? skubana...
 skubana...

/
 /

Dobrze, ze nie wisiala wysoko.
 Dobrze, ze nie wisiala wysoko. 

, dlatego jeszcze sobie powiszą, a dokładnie do dnia w którym zapowiedzą przymorski
 , dlatego jeszcze sobie powiszą, a dokładnie do dnia w którym zapowiedzą przymorski 

Zawiązały kilka owoców,nie wiem,czy zdążą dojrzeć do mrozów. Zwłaszcza jedna teraz zaczęła szaleć i oprócz dwóch sporych już owoców ,zawiązała sporo maluchów. Zastanawiam się,czy nie powinnam ich oberwać? . Krzak jest  ładny ,zdrowy.
  Zawiązały kilka owoców,nie wiem,czy zdążą dojrzeć do mrozów. Zwłaszcza jedna teraz zaczęła szaleć i oprócz dwóch sporych już owoców ,zawiązała sporo maluchów. Zastanawiam się,czy nie powinnam ich oberwać? . Krzak jest  ładny ,zdrowy.