Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

Krysiu! :wit Przepięknie , jest czym nacieszyć oczy i nasycić pięknem duszę.
Kochana, to samo mam z daliami , wszystkie odmianowe przepadły bezpowrotnie. Postępowałam tak jak pisze Jacek, młode wydawałam , starsze sobie - w ziemi spróchniały. Zostawiam fotkę drewnianego ludka / wybacz ,ze tak późno/ . Ten akurat był kupiony , ale wg. wzoru syn sam tez wykonal. Pozdrawiam cieplutko ;:168

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu- - ale masz te jaszczurki wypasione, chyba są już malutkie???
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jesteś niezrównana w pokazywaniu drobnicy zwierzęcej ;:180 Płazy, gady, owady - można na spokojnie przyjrzeć się szczegółom ich budowy i poczytać co nieco na ich temat. Gąsienicy zmrocznika jaszcze nie widziałem ale skoro są dorosłe osobniki, to mam nadzieję, że i gąsienice spotkam. W ub. latach bardzo obficie siał mi się koper i żerowały na nim gąsienice pazia królowej. Przyglądałem się im z lubością, nie żałując kopru.
A co do dalii - uczymy się na błędach i grunt to nie popełniać tych samych w przyszłości :idea: Teraz jak będę miał wybór, to wydam starą karpę a młodą, choćby najmniejszą zostawię dla siebie. Uświadomiłem sobie, że młode karpy od p. Stanisława, które zamawiamy, też są bardzo małe, a rosną z nich wielkie i obficie kwitnące krzaki!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam na koniec pracowitego tygodnia :wit

Obrazek

JacekP pisze:Co za zbieg okoliczności; mój liliowiec 'Fairy Tale Pink' też rośnie w sąsiedztwie paulowni ;:oj Ale to nie ona go zasłania i jest tam tylko półcień do południa. Może to być też przyczyna nornic lub ślimaków, które w tamtym miejscu się rozbestwiły. Na pewno przesadzę w tym roku tego liliowca ;:108
No widzisz Jacku ? faktycznie zbieg okoliczności .
W tym sezonie wyjątkowo szybko zaczęłam ścinać i czyścić liliowce - część nadal kwitnie, niektóre mają nasienniki więc omijam i powoli brnę do przodu. Sporo suchych liści od dołu i brzydko to wyglądało. Zawsze na koniec cięcia dostają oprysk ( woda + woda utleniona ) aby zabezpieczyć cięcia przed infekcją . Taki oprysk stosuję od lat na wiele roślin szczególnie po przycinaniu i sprawdza się .
Lilie rosły w zbyt dużym skupisku i w planach mam rozsypanie ich po całej działce odmianami, bo niektóre to duże kępy - część pójdzie do chętnych.
W tym roku nie wszystkie zakwitły ale nie złoszczę się bo pozostałe miały mnóstwo pąków i do tej pory niektóre wciąż kwitną mimo suszy.

Nie było okazji pokazać wszystkich liliowców więc nadrabiam Clothed in Glory

Obrazek

Strawberry Candy
Obrazek

Ten żółty zakwitł niedawno i nie pamiętam go z ub lat a nic nowego nie sadziłam - tak pięknie wybarwiony i do tego ma delikatny zapach - może ktoś go rozpozna ?

Obrazek
Obrazek

Czyli sezon liliowcowy powoli zmierza ku końcowi ?
Obrazek

beatab pisze:Krysiu z bambusem się zgadza ;:196 , a za lilię dziękuję bo mam ich dość dużo - tylko na moich coś zasychają liście od dołu - planuję je jesienią wykopać i wymoczyć w czymś na grzyby (15szt.)
Pięknie wyglądają hortensje pod brzozą - ja teraz sadzę pod dereniem - mam nadzieję na dobrą współpracę ...
Beatko rozumiem i notatki poprawione.
Ten sezon jest dziwny i wiele rzeczy się dzieje bez widocznej przyczyny ale ?. wykopać nie zaszkodzi bo przy okazji zrobisz przegląd, selekcje i zmienisz ziemię.
Pod brzozami nie mam hortensji, chyba by nie dały rady bo na tej ala pustyni zrobiłam "oazę" dla host ale z obawy o wilgotność rosną w zadołowanych doniczkach .
Zdjęcie zrobione z oddali w kierunku brzóz dało taki efekt ale to zmyłka ....

Obrazek

jode22 pisze:Krysiu, ale co to jest, nie napisałaś co to za bylina, jak się nazywa :?:
O matko ? faktycznie ? Jolu wybacz już uzupełniam - to Sadziec purpurowy . Jest kilka innych odmian ale mnie purpurowy najbardziej się podoba.
Obrazek

Tak chodzi mi po głowie myśl aby pośrodku rzędu sadźca posadzić wysoką i sztywną bylinę kwitnącą w tym samym czasie. Chyba dobry duet kolorystyczny , to byliny kwitnące od II połowy lata .
Chodzi mi o Rudbekię Herbstsonne - piękne kwiaty , bardzo wysoka ( przerasta często 2,5 m) długo i obficie kwitnie, rośnie kępiasto, nie "rozłazi" się więc same plusy

Obrazek
Obrazek
Obrazek

alicjad31 pisze:Krysiu ładne dalie :D moje pozostałe chyba nie zakwitną w tym roku ,oby choć bulwy były dobre do przechowania ,a myśle ,że powinny być bo ziemia u mnie wilgotna .
Zdjęcie z wnusia przesłodkie ;:167 i ta żabka na nodze ;:333
Ta hortensja o dużych płatkach piękna LE VASTERIVAL GREAT STAR h-wiechowata bardzo ładna ,aż sie uśmiechnęłam kiedy ją zobaczyłam .
Masz tylu małych gości na działeczce taka mini fauna .Zostawiam pozdrowienia
Alicjo w imieniu dalii dziękuję - faktycznie piękne i dorodne. Ja nie miałam nigdy takiej sytuacji aby któraś nie zakwitła więc mam nadzieję, że pozostałe zdążą bo są w pąkach.

Kwiaty odmiany LE VASTERIVAL GREAT STAR sa urocze a krzew dorodny i wielki. Zaczyna być tam ciasno a ja jeszcze do towarzystwa posadziłam Miskant Zebrinus i przed nim 2 rozplenice japońskie ? wiosna było dużo miejsca ... Trzeba cos wykopać ?

Obrazek

Kasiula17 pisze:Witaj Krysiu. ;:196
Masz cudnych gości i widać ze będzie ich więcej bo jaszczurki maja spore brzuszki. :;230
Piękne masz widoki, kolory aż bija po oczach, Ślicznie wyglądają trawy, takie nieuczesane a jednak mają to coś. :tan
Dalie dodają sporo uroku, mało ich mam ale nie można mieć wszystkiego, zimą mam z nimi problem.
Kasiu często mam do czynienia z maluszkami - niedawno trafiła do ręki tak maleńka jaszczurka, że prawie przezroczyste ciałko miała.

Obrazek

Żabka trawiasta tez nie większa ale póki co nie udało mi się złapać kijanki zielonej żaby ? takie toto sprytne ... każdego dnia siedzę nad stawem i poluję ... i nic .
Kiedyś biorąc wiaderkiem wodę ze stawu nabrałam też zaskrońca - niewielkie rozmiary więc się wśliznął i wystraszył mnie...
Obrazek

cyma2704 pisze:Krysiu dajesz radę z tyloma obowiązkami i jeszcze ogród pięknie pokazujesz. ;:180
Sentencja mądra i pewnie często sprawdza się w życiu. Wody zazdroszczę, ;:215 u mnie tylko kamienne naczynie dla żab i jaszczurek. Hortensje cudne, niestety wody potrzebują sporo, żeby kwitnąć obficie.
Soniu lubię to co robię, praca na działce daje mi dużo radości i satysfakcji. Hortensje faktycznie potrzebują sporo wody a teraz przy upałach dostają duże ilości w pierwszej kolejności aby kwiatostany nie zmarnowały się ?
Dla Ciebie kwiat ogrodowej hortensji i kolejne mądre myśli , tym razem Konfucjusza

Obrazek

takasobie pisze:Cudownie znów popatrzeć na migawki z Twojego ogrodu. Wszędzie widać Twoje pracowite ręce i miłość do każdej rośliny!
Dalia, która pokazałaś, coś mi przypomina, gdzieś już u kogoś ja widziałam więc będę ją miała na względzie. Myślałam, ze to Wanda's Capella, ale ten pąk pomarańczowawy mnie zmylił...
Uwielbiam Twoje oczko! W moim kociołku też całkiem fajnie, ale nenufar nie chciał zakwitnąć.
Piękne hortensje. Patrzę na nie z nadzieją, że i u mnie niebawem się rozrosną i będą cieszyć oko.
Dziękuję za fotorelację o zmroczniku ;:196 Zawsze fajnie się dowiedzieć czegoś nowego!

Miłko dziękuję za kolejne odwiedziny i wiem, że w temacie dalii mogę na Ciebie liczyć - masz pamięć wzrokową i bystre oko .
Odmianę Wanda's Capella miałam przez kilka lat - poniżej jej zdjęcia z naszego katalogu
Obrazek

No nic ... poczekamy na spokojniejszy czas .
Wspomniałam o drugiej dalii NN tez z dużymi kwiatami - zdjęcia poniżej.
Kwiaty czysto żółte i ta mi bardziej pasuje na Kelvin Floodlight . Porównywałam do zdjęć w naszym katalogu i jestem prawie pewna.
Jeszcze muszę zrobić zdjęcie idealnie z przodu takie jak Ty wsławiłaś w katalogu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

marzena06 pisze:Krysiu zaskoczyłaś mnie opisanymi liliami ,kilka z nich miałam nieopisanych dzięki Tobie wreszcie nie będą bezimienne , spodobała mi się ta trawa ,akurat coś takiego brakuje mi w nasadzeniu co to jest ,ta płożąca trawa obok red barona oraz turzycy Buchanana???
Marzenko czasami "psotne łapki" przenoszą etykiety ale w liliach często wciskam mocniej i spora część ledwo wystaje z ziemi więc nadzieja, że się nie zagubią. Dzięki temu nazwy gotowe ? chyba , że dostawca pomyli .
Wstawiam dla Ciebie zdjęcie ubiegłoroczne z tej części rabaty - trawy sa podpisane po kolei .
W tym roku dużo większe i dłuższe - wiosną nie wiedziałam czy je przycinać nisko czy zostawić trochę bo sa różne metody .
Wybrałam pośrednią i przycięłam częściowo , w następnym roku te turzyce przytnę nisko. Z moich obserwacji wynika, że dla ich wyglądu będzie lepiej.

Obrazek

Obecny ich stan - zdjęcia raczej słabe a może nie umiem trawek fotografować :D
Turzyca Buchannana - po prawej turzyca Frosted Curls
Obrazek

wiosną sadzone w innym miejscu tak wyglądają
Obrazek

Turzyca Bronze Form i Imperata cylindrica Red Baron
Obrazek

Mam kilka innych niskich bo trawki bardzo lubię i testuję w różnych miejscach
Turzyca ptasie łapki ?Variegata?.
Obrazek

I kolejna trawa NN niska, wąska zielono-niebieska
Obrazek

bwoj54 pisze:Krysiu! :wit Przepięknie , jest czym nacieszyć oczy i nasycić pięknem duszę.
Kochana, to samo mam z daliami , wszystkie odmianowe przepadły bezpowrotnie. Postępowałam tak jak pisze Jacek, młode wydawałam , starsze sobie - w ziemi spróchniały. Zostawiam fotkę drewnianego ludka / wybacz ,ze tak późno/ . Ten akurat był kupiony , ale wg. wzoru syn sam tez wykonal. Pozdrawiam cieplutko ;:168
Bogusiu bardzo dziękuję ,że pamiętałaś o mojej prośbie. Ludzik faktycznie sprytnie zrobiony.
Kłącza dalii podobnie jak innych roślin bulwy czy tez cebule starzeją się i teraz wiemy ... na czym to polega .

beatab pisze:Krysiu- - ale masz te jaszczurki wypasione, chyba są już malutkie???
Beatko dobra gospodyni dba o wszystko co żyje w jej obejściu .

Obrazek

Został mi tylko post Jacka ale już późno więc Jacku :D ... do jutra .
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Krysiu Twój ogród ciągle wygląda pięknie ...jak by wcale nie było suszy i upałów .
Zdjęcie z brzozami świetnie ...uwielbiam brzozy .
Moje liliowce też już poszły do wycieńcza rosną w najsłabszej ziemi i tu było najbardziej sucho ...podlewanie nie pomogło .
Dzisiaj dużo chłodniej i wreszcie troszkę deszczu :)
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Popieram Krysi ogród jest fascynujący...Ta maleńka jaszczurka jest cudna, mała kruszyna co jest kilka dni na świecie a już poznała dobra duszyczkę. ;:196 Dalie i ich kwiaty :tan bardzo ładnie trawy wyglądają. ;:215 piękne turzyce i Pan Baron. ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Krysiu, jestem w domku i podziwiam ogrody, a u Ciebie zawsze jest co podziwiać ;:138 Rudbekia śliczna, moja jeszcze mała kępka ale bardzo ją lubię ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Ta druga cytrynowa piękność to jest Kelvin Floodlight! Miałam go kilka sezonów, doskonała dalia! Niestety nic nie jest wieczne! Ciepło wspominam wszystkie odmiany, które były, a których już nie mam. Ale są następne, które cieszą oko. Można się wymieniać, kupować. Jak ja to lubię i strasznie żałuję, że nie mam większego areału na słońcu. ;:3
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czytam jak sobie poradziłaś z roślinami w towarzystwie brzóz.
Rewelacyjny pomysł
Brzozy zawsze mi sie podobały
Nawet kiedyś chciałam mieć cały lasek brzozowy
Może kiedyś? ;:173
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

I kolejna trawa NN niska, wąska zielono-niebieska
Krysiu, to sesleria skalna. Pięknie Ci rośnie! Chyba lubi wilgoć, bo posadziłem ja w suchym miejscu i z roku na rok była coraz marniejsza. Teraz nie wiem, czy jeszcze żyje, bo podczas suszy dużo roślin wypadło i nawet nie sprawdzam dokładnie co :(
Muszę porównać 'Kelvina Floodlight' z dalią, która u mnie zakwitnie też na żółto. Może uda mi się ja zidentyfikować!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

JacekP pisze:Jesteś niezrównana w pokazywaniu drobnicy zwierzęcej ;:180 Płazy, gady, owady - można na spokojnie przyjrzeć się szczegółom ich budowy i poczytać co nieco na ich temat. Gąsienicy zmrocznika jaszcze nie widziałem ale skoro są dorosłe osobniki, to mam nadzieję, że i gąsienice spotkam. W ub. latach bardzo obficie siał mi się koper i żerowały na nim gąsienice pazia królowej. Przyglądałem się im z lubością, nie żałując kopru.
A co do dalii - uczymy się na błędach i grunt to nie popełniać tych samych w przyszłości :idea: Teraz jak będę miał wybór, to wydam starą karpę a młodą, choćby najmniejszą zostawię dla siebie. Uświadomiłem sobie, że młode karpy od p. Stanisława, które zamawiamy, też są bardzo małe, a rosną z nich wielkie i obficie kwitnące krzaki!
Widzisz Jacku bo mnie wszystko ciekawi ? nawet to co małe i czasami lupa potrzebna bo tez mam pod ręką na działce ? Wczoraj trafiła mi się gąsienica zmrocznika chyba w czasie wylinki ale aparatu nie miałam ze sobą więc ? domek dla niej zrobiłam i niech czeka na sesję .

Dalie to nasza pasja -choć ograniczyłam ich ilość znacznie ale nadal je uprawiam - wiesz o tym.

Obrazek

Błędy zawsze będą bo przy takiej ilości trudno się ich ustrzec... Tym bardziej, że prócz pasji mamy normalne życie więc czas ograniczony i wiele zajęć robimy w pośpiechu.

Obrazek

W tym sezonie urzekła mnie dalia Show'n'Tell dalia strzępiasta - pierwsze kwiaty były już pod koniec lipca. Pojedynczy kwiat rozkwita dość długo ? to takie stopniowanie napięcia aby na koncu pokazać na co ją stać . Kwiaty ogromne ale i solidne pędy.
Zostanie u mnie na dłużej

Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

evastyl pisze:Krysiu Twój ogród ciągle wygląda pięknie ...jak by wcale nie było suszy i upałów .
Zdjęcie z brzozami świetnie ...uwielbiam brzozy .
Moje liliowce też już poszły do wycieńcza rosną w najsłabszej ziemi i tu było najbardziej sucho ...podlewanie nie pomogło .
Dzisiaj dużo chłodniej i wreszcie troszkę deszczu :)
Ewciu susza jest a do tego ja do tak niskiego poziomu wody nie przyzwyczajona bo zawsze walczyłam ze zbyt mokrym podłożem a tu takie zmiany ...
Liliowce co roku przycinam ale w takim terminie to jeszcze nie.

Kasiula17 pisze:Popieram Krysi ogród jest fascynujący...Ta maleńka jaszczurka jest cudna, mała kruszyna co jest kilka dni na świecie a już poznała dobra duszyczkę. ;:196 Dalie i ich kwiaty :tan bardzo ładnie trawy wyglądają. ;:215 piękne turzyce i Pan Baron. ;:196
Kasiu to miłe gdy ktos tak ocenia naszą pracę - dziękuję ;:196
W tym czasie sporo drobiazgu na działce pod nogami się kręci i wierz mi ale z tego powodu zwolniłam tempo i patrzę gdzie stawiam stopę ...
Przy przeglądzie kwiatów widząc rózne owady też sie zastanawiam - pożyteczne czy szkodniki.
Z końcem czerwca pojawiło sie mnóstwo takich owadów szczególnie na kwiatach baldaszkowatych a także wiechowatych .
Zmięk żółty (Rhagonycha fulva) na kwiatach tawliny jarzębolistnej SEM

Obrazek
Obrazek
W naszym kraju spotkać można kilkanaście gatunków tego małego pomocnika ogrodowego.
Okazało się ,że ten chrząszcz mimo ,że mały ale pomaga nam w walce ze szkodnikami bo zarówno w postaci dorosłej jak i larwalnej prowadzi drapieżny tryb życia i poluje na drobne owady.
iwona0042 pisze:Witaj Krysiu, jestem w domku i podziwiam ogrody, a u Ciebie zawsze jest co podziwiać ;:138 Rudbekia śliczna, moja jeszcze mała kępka ale bardzo ją lubię ;:108
Iwonko witam i życzę dużo zdrowia i spokoju. Sezon działkowy za rok tez będzie więc teraz zadbaj o siebie a reszta poczeka.
Rudbekia Herbstsonne zyskuje na uroku jak rośnie w większej kępie ale chyba większość bylin lepiej się prezentuje w dużych kępach a te wysokie obowiązkowo .

takasobie pisze:Krysiu! Ta druga cytrynowa piękność to jest Kelvin Floodlight! Miałam go kilka sezonów, doskonała dalia! Niestety nic nie jest wieczne! Ciepło wspominam wszystkie odmiany, które były, a których już nie mam. Ale są następne, które cieszą oko. Można się wymieniać, kupować. Jak ja to lubię i strasznie żałuję, że nie mam większego areału na słońcu. ;:3
Miłko dziękuję za potwierdzenie. Mam ja od ub roku ale była malutka, teraz to solidna kępa i kwiatów masa .
Warto wymieniać stan posiadanej kolekcji przynajmniej częściowo wtedy towarzyszą nam większe emocje.

Margo2 pisze:Czytam jak sobie poradziłaś z roślinami w towarzystwie brzóz.
Rewelacyjny pomysł .Brzozy zawsze mi sie podobały Nawet kiedyś chciałam mieć cały lasek brzozowy. Może kiedyś? ;:173
Gosiu bo tak czasami bywa,że spełniając jakieś marzenie sadzimy roślinę ( w tym wypadku drzewa) i okazuje się,że rośnie nam nowy kłopot ale ... zawsze jest jakieś wyjście :D
O lasku brzozowym nie marzę bo działka za mała.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jak tu ślicznie i kolorowo. ;:oj ;:oj
Krysiu masz cudnie ukwiecony ogród, piękne przysłowia i można czuć się jak w raju. :tan
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Kolorowo suszy nie wdać ciekawe czy ten deszcz co wczoraj popadał wpłynie na usychające rośliny i całkowicie nie znikną .. Moje hortensje mimo podlewania mają zaschniętych sporo liści aby tylko całkowicie mi nie znikły .. Dalie też w opłakanym stanie , tak suchego lata jeszcze u mnie nie było ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu głośno nie chwaliłam Twoich dalii, wszystkie śliczne, ale masz rację, ta Show'n'Tell dalia strzępiasta jest cudna ;:215
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu :wit
Twoje okazy roślin są wręcz niesamowite i pogratulować Ci trzeba i wiedzy i gustu i umiejętności ich hodowania ;:333
Zdjęcia roślin,działki i ich ujęcia wprost rewelacyjne ;:433
Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”