Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

Zapraszam do kwitnącego ogrodu ,susza i upały ogromne ,ale w moim ogrodzie ciągle kwitnie dużo roślin.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eukomisy aż stuliły listki,żeby było mniejsze parowanie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

jabłuszka rajskie
Obrazek

dojrzały pyszne śliweczki i wczoraj zrobiłam z nich kompociki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elmshorn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Edge of Gold
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[url=http:Obrazek//s847.photobucket.com/user/marbruz52/media/marbruz52012/SAM_4039_zpsv1r8r7jp.jpg.html]Obrazek[/URL]

niedługo zakwitną karczochy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś załapałam się na nowe widoki. :D Dzielżan energetyczny, taki piękny łan. ;:oj Elmshorn postarał się, ;:215 aż poczytałam co to za cudo. Czy taki zdrowy, jak sprzedawcy zachwalają. :?: Dalie kwitną cudnie i wszystkie opisane. ;:180
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu toż ja żartowałam, przy takim upale to nawet zazdrość nie wychodzi :;230 :;230
Byłam ciekawa Twoich dalii, ale widzę są kwitną. Czy mi się wydaje że nie wszystkie jeszcze i jakoś skromniejsze kwiaty :?: :?: Skoro języczka nie sklapnięta tzn że wilgoć jest! :;230 Eukomis od Ciebie przepadł niestety, bo cebulka już prawie nic nie narosła ;:222 Tych czerwonych śliweczek mieliśmy już parę i spróbowaliśmy smaku :D Twoje floksy jeszcze we wspaniałej formie, bo moje niestety już przekwitają i bardzo opadają, za to widzę pączki na marcinkach ;:oj
Życzę wody z nieba i chłodu oraz wspanialej niedzieli ;:196

-15.51-
Martuś mnie podlewa od paru godzin ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

O rany..... ;:oj ........jakie wielgachne karczochy ?
Co z nimi robisz zjadasz czy zostawiasz ?
Są całkiem smaczne, próbowałaś już ?
Pięknie kwitną Ci dzielżany, floksy, dalie.....
Masz ładnie kolorowy ogródek mimo tych paskudnych upałów.
Na szczęście się trochę ochłodziło, tylko parno strasznie......może znowu popada ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś u Ciebie wcale oznak upału nie widać. Nawet języczki nie tracą turgoru. Pięknie :) No i dalie takie ładne, takie zdrowe. Mogę tylko pozazdrościć. W moim ogrodzie to bardzo zły rok dla tych roślin. Najpierw za wcześnie wysadzone zwarzył mi je przymrozek, a teraz większość zaatakowała szara pleśń. Porażka :( Już cztery wycięłam do ziemi bo brązowe badyle tylko szpeciły. Na szczęście jest kilka które trzymają fason i sprawiają, że mimo wszystko chcę je mieć w swoim ogrodzie. Jedna z nich to czerwona od Ciebie z żółtym środeczkiem. Jest przepiękna i kwitnie na całego na rabacie gdzie powoli przekwitają liliowce ;:196 ;:167 No i tytoń leśny. Jestem nim zachwycona. To chyba najładniejsza roślinka jednoroczna, którą wysiałam. Strasznie mi się podobają te wysokie dzwoneczki i jasnozielone liście, które spokojnie dają radę w te upały. Muszę koniecznie zebrać nasiona bo zagości u mnie już na stałe. ;:167
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Marto U Ciebie jak zwykle ogród pokazany na bogato :shock: ..Takie łany dzielżanów... ;:oj niewiele ogrodów może sobie na nie pozwolić , bo musiałyby być kosztem innych roślin . A jak się chce coraz więcej roślin a zamiast ogrodu - jest grajdołek :roll: to trzeba z niektórych roślin rezygnować... ;:131 Ja praktycznie już go wyeksmitowałam w całości do innych ogrodów ..w zamian posadziłam liliowce na które już nie miałam miejsca...Ale jakaś namiastka w żółtym kolorze powinna się znaleźć po przesadzeniu i u mnie.
Mój ogródek nie widziany i nie podlewany od 3 dni ...w tym upale nie mam się jak dostać na działkę , eM się nie nadaje, dzieci wyjechały, wegetuję w domu... ;:173

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Martusiu, kwitnie ogród u Ciebie pięknymi kolorami, szkoda, że nie mogłam go zobaczyć naocznie, cudne Cleome, Dzielżany, które uwielbiam, ach może za rok :wit
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Kontakt:

Post »

:wit piękny masz ogród zresztą widziałam go w realu,zawsze tu zaglądam cichaczem.Proszę powiedz mi bo wyczytałam że robisz sok z aronii czy nie za wcześnie- gdzieś czytałam że trzeba ją przemrozić to traci tą gorycz.Czy łączysz ją z innymi owocami. ;:3 ,Pozdrawiam
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu,róże w przed ogródku dobrze sie spisują ,jedna tylko gubi listki ,to Burgundy Ice,reszta dopchana zdrowiutkimi liśćmi od ziemi do samej góry,dzielżanów mam dużo więcej to tylko fragmencik ,bo nie mogę ich wszystkich naraz ujęć aparatem,to jest szpaler około30 metrowy ,Elmshorn jest zdrowy i kwitnie barzo długo ,,jest u mnie drugi rok ,jak w jesieni przyszły przymrozki i już wszystko zmroziło,i było brązowo ,to on jeden stał kwitnący różowy i śmiesznie wyglądał,inic sobie nie robił z codziennych jesiennych przymrozków,dopiero większe mrozy go pokonały,dalie byłyby piękniejsze,gdyby nie slimaki,teraz trudno im wszystko nadrobić ,czego bardzo żałuję ,bo je uwielbiam ,podobnie jak piwonie,i chciałabym ich jeszcze więcej nazbierać ,ale trudno o piękne sadzonki i kolory dalii,które ja bym chciała,z moich wybranych (większe ilości w tamtym roku dostały mi się 3 szt i w tym też 3 nowe sztuki z całej listy,ale pomału może uzbieram ,już mam pomysł na nowe miejsce dla nich ,ale w tym roku nie wyrobiłam z nową rabatą przez przed ogródek ,który pochłonął mi dużo pracy i czasu,a taka ilość dalii zmieściła się w ogrodzie bez problemu ,kilka dalii mam darowane i niektóre są niespodzianką ,pozdrawiam ;:196 ;:196

Marysiu,ja też żartuję ,nie wyczułaś mnie?dalii dużo jeszcze nie kwitnie,a te co kwitną kwiaty mają duże ale takie krótkie na łodyżkach ,jakby sie spieszyły z kwitnięciem a nie urosły,dopiero teraz następne wybijają wyższe ogonki,są po prostu spóźnione ,bo zjadły je ślimaki i wybijały niektóre od nowa,,eukomisów man pod dostatkiem,to spokojna głowa.floksy dobrze sie mają ,ale to sprawiło ciągłe podlewanie ,języczki tez podlewam ,bo ciągle wiszą ,dzisiaj były burze dookoła,i u mnie podlało troszkę przez pół godzinki,bardzo spokojnie ,pod roślinkami o bujnych liściach i w gęstwinie sucho ,ale puste miejsca trochę nawilżone ,przynajmniej dzisiaj nie muszę podlewać ,i zapowiadają jeszcze w nocy opady i burze,żeby tylko nie było gradu,pozdrawiam niedzielnie ;:196

Grażynko,jeszcze nie jadłam karczochów ,podobno pyszne,ale mają tak cudne kwiaty ,że czekam na nie z niecierpliwością ,może w końcu zjem chociaż jednego ,bo pewnie więcej będzie mi żal ;:306 ,wolę kwiaty a zjeść mogę coś innego,tak teraz czas dzielżanów,floksów ,i cudnych dalii,mój ogród ,to mimo ciągłego podlewania uważam ,że jest tak na granicy zipania ,sa miejsca,gdzie rośliny są w stanie krytycznym,u mnie nie padało ani kropli 3 tygodnie ,a wcześniej tylko troszeczkę,więc susza u mnie ogromna i jeszcze te upały,teraz jest po małej burzy i półgodzinnego niewielkiego deszczyku,więc też się ochłodziło,ale ziemia mało podlana,może nie będę narzekać ,bo przynajmniej dzisiaj nie muszę podlewać,pozdrawiam ;:168

Aniu,witaj tak masz niewiele czasu na forum ,rozumiem Ciebie ,bo dojeżdżasz do pracy i duzo pewnie tracisz czasu na dojazd,a potem dom i synek i ogródek i już człowiek ma dość,ale miło,że wstąpiłaś ,u mnie dalie zdrowiutkie ,nawet nie wiem które od ciebie ,bo jeszcze znajoma kolezanki ze sląska przywiozła mi sporo i teraz mam poplątanie,ale może ty je rozpoznasz,cieszę sie ,że jakaś dalia ode mnie kwitnie,bo to zawsze tak do końca nie wiadomo,jak przezimowała karpa ,czasem na wiosnę niestety wypadają ,a tytoń leśny nie zdążyłam w tym roku wysiać ,ale widzę ,ze jakiś wysiał się sam i rośnie,pozdrawiam gorąco ;:196 ;:196

Maryniu,jaki tam ogród bogaty ,taki zwykły wiejski ,gdzie rosną rośliny bardzo popularne i takie babcine ,bo mam na ich punkcie hopla ,może ilość robi wrażenie,bo było miejsce ,ja nie mam żółtego dzielżanu ,może kiedyś zawita do mojego ogrodu,ale zawsze zapomnę kupić ,3 dni to dużo jak wcześniej też nie było deszczu ,ale myślę ,że roślinki przetrwaja ,bo podlewałaś wcześniej ,mnie nie było tydzień i też jakoś przetrwały ,jak ja sie cieszę ,że jestem niezależna i jadę gdzie chcę i kiedy chcę i nie muszę sie nikogo prosić i czekać kiedy bym ewentualnie mogła pojechać ,nigdy nie lubiłam być od nikogo zależna w żadnej sprawie,taka Zosia -samosia ze mnie,ale dużo moich koleżanek nie jeździ i teraz bardzo mi zazdroszczą ,nikt dla nich nie ma czasu ,dzieci na swoim ,mężowi się nie chce,albo wypił piwo i siedzą w domu czasem oddalonego nawet od sklepu pozdrawiam i życzę deszczyku ,u mnie dzisiaj był półgodzinny i delikatny ,nie wiele podlał przesuszoną ziemie ,ale zawsze coś,pozdrawiam ;:196

Iwonko,trzymam Cie za słowo ,ważne żebyśmy były zdrowe ,to wszystko jest realne,pozdrawiam ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Justynko,tak Cię mało na forum,nie masz czasu?odezwij się czasem jak teraz ,byłaś u mnie na wiosnę i nie widziałaś takiego pełnego ogrodu,może kiedyś jeszcze wstąpisz,sok z aronii robię ,bo jest już dojrzała a ja nie uważam ,że jest gorzka, nigdy ją nie przemrażałam bo dla mnie nie ma takiej potrzeby,a zostawić ją na krzewie nie możesz bo Ci wszystko zaraz zjedzą ptaki i nie będziesz mieć ani jednej aronii,ja robę kompociki i soki ,czasem z samej aronii ,ale ponieważ ona jest bezsmakowa to czasem mieszam ją z maliną ,właśnie zaczęła się u mnie jesienna malina ,wiec wtedy soczek jest aromatyczny i zdrowy,mrożę jarzębinę i tarninę ,jak robię nalewki ,ale wtedy zrywam dojrzałe i wkładam na jedną noc do zamrażarki i już goryczka znika,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Martuś ;:196 Ależ pięknie u Ciebie ;:215 ;:215 Nie widać suszy , chyba całe noce podlewasz :D
Floksy , eukomisy , dzielżany - wszystko cudne ;:333 Dalie ;:oj ;:oj moje po przymrozkach zakwitną ;:306
Fajnie że deszczyk Ci podlał ogród :D nie musisz podlewać i to nie to co podlewanie , u mnie nadal susza ;:145
Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę ;:168 ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam do ogrodu ,bo jeszcze coś kwitnie to można pospacerować.

Pod brzozami w lasku trawa zupełnie wypalona,pewnie nie będzie grzybków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zakwitnął jakiś spóźniony floks
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu taki ogród już znam ! jak szybko rok minął . Jakie ładne te różowe jeżówki ale przez to że jest ich tak dużo ;:167 I dalia śliczna się załapała. Od wtorku już chłodniej to nie będzie tak wysychać. Może coś się zmieni :D Rudbekie zawsze kojarzą mi się z końcem lata. Śpij dobrze i dobrego nowego tygodnia ;:196 ja jutro na kontrolę oczu :roll:
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Marto.
Ogród jak na tę aurę cudnie się prezentuje. ;:138 Dużo Ci jeszcze kwiatów kwitnie. Masz dorodną kleomę. Moja późno posadzona taka ni ja. Nie urosła. Rabatki już pustoszeją. Wszystko co podeschło ścinam. Tak bardzo szpeciły.
Ogród Ci podlało. Mój dalej czeka na deszcz. ;:222 A kiedy przyjdzie nie wiadomo.
Pozdrawiam i życzę kolorowych snów. Też już idę lulać. Noc troszkę chłodniejsza to może usnę szybko. :wit ;:196
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Kontakt:

Post »

:wit Dzięki tak zrobię też mamy maliny jesienne,myślę że wyjdzie pyszny sok,na forum bywam rzadko -brak czasu,ale Twój ogród zawsze mnie inspiruje ;:180 .U nas teraz spokojnie cały czas pada ziemia nasiąka :tan .pozdrawiam ;:167
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”