Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Nie wiedziałam, że jest tyle pysznogłówek! ;:306

A dalie gdzie!? I to skandal, żeby chryzantemy dawać przed daliami!!! ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och jaka gama pysznogłówek ;:138 one są śliczne :lol: Zanim trafiłam na FO myślałam ,że są tylko czerwone i takie mam, a teraz widzę ile mają cudnych kolorów :)
Ja też lubię jesienią chryzantemy no i astry, są śliczne , bezproblemowe. W ub.r dokupiłam sobie kilka kolorów i czekam na efekty :) A miałam dwa kolorki, teraz nie policzę--zobaczymy jak zakwitną. Chryzantemy kwitną od lipca, ale jesienne najcenniejsze, ich mam mało , ale mam dwa kolorki :)
Podlewaj dalie, niech kwitną :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sławku, dzięki. Bycie stereotypowym (pod każdym względem) mnie nie leży więc i w ogrodzie uciekam od stereotypów.
Pysznogłówki miałem od dość dawna ale takie podstawowe - czerwone i fioletowe. Z czasem zdobyłem inne odmiany.
Dalie i mniejsze, i niższe w tym roku. Przyczyna oczywista - niedobór wody.
Zanim jednak pokażę dalie - jeszcze jedne moje ulubione kwiaty - płomyki wiechowate. Rozpocznę od mojego cennego staruszka, chyba z przedwojennych odmian, bo obecnie w ogóle nie spotyka się płomyków o wąskich płatkach:
Obrazek

Miłko, zgadza się: skandal ;:306 Ale sama widzisz - nie wiedziałaś, że jest tyle pysznogłówek, a teraz wiesz i to dzięki temu, że wstrzymałem pokaz dalii :wink: Spokojnie - jak już rozpocznę z daliami, to polecą aż do jesieni.
Płomyki dzielnie robiły za tło dla liliowców więc niech teraz mają swoje 5 minut!
Obrazek

Karolino tak, dalie są teraz najważniejsze jeśli chodzi o podlewanie!
To byłaś i tak lepsza ode mnie, jeśli chodzi o pysznogłówki; ja znałem tylko fioletową, bo to chyba gatunek. Dopiero potem zachwyciłem się innymi kolorami.
Chryzantemy bardzo lubię ale jeszcze bardziej astry i jest to mój kolejny bzik, o czym się przekonasz jesienią :roll:
Najbardziej różowe z moich płomyków:
Obrazek

i z odrobiną różu płomyki białe:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jacku śliczne te wiatraczkowe floksy ,mnóstwo irysów ,liliowców, pysznogłówek i czegóż tam u Ciebie nie ma ;:oj .U mnie przewaga róż ,wiec na inne kwiatki brakuje miejsca jednak floksy również mam i to parę szt tylko nie wszystkie podpisane .Mam tradycyjne lila i białe to te starsze odmiany bez nazw.Miło spędziłam tu czas
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jadziu za wizytę 8-) Masz wspaniałą kolekcję róż i chętnie oglądam je w cudzych ogrodach. W moim niekoniecznie, bo na początku sadziłem rośliny, których nadwyżki dostawałem od znajomych. Z różami tak się nie da. Więc zakopałem się po uszy w bylinach i tak jest do dziś, tyle że zaczynam zbierać konkretne byliny, bo lubię kolekcjonować. Płomyki też stworzyły kolekcję, choć nie traktuję ich pierwszoplanowo. Raczej jako tło. Oto kilka kolejnych:
- piękna odmiana zdobyta na ubiegłorocznych targach "Zieleń to Życie". Myślałem, że już nie odbije po zimie ale dała radę i teraz jest w pełni kwitnienia:
Obrazek

- kolejna odmiana w delikatnym różu, mocno pachnąca:
Obrazek

- ten prawie biały lekko muśnięty różem:
Obrazek

- na koniec - nienazwany w innej tonacji więc ładnie komponuje się z poprzednimi, bo rosną obok siebie:
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JACEK,moze BLUE BOY :?:
Moj wyglada podobnie,chociaż już raczej przekwitły ...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Twoje floksy są wspaniałe! Co roku je podziwiam. Mam sama 4 odmiany i zauważyłam siewkę o innych cechach więc ją pozostawię. Te niebieskie wyjątkowo urocze! Trochę konkuruja u mnie z daliami o słoneczne miejsca wiec muszę ta największą kępę co toku wyrównać łopatą ;:306 Kępa kwiatów ma metr średnicy!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Jacku piękne odmiany floksów :D moje praktycznie przegrały w tym roku walkę z suszą :( padła mi pompa w studni i niestety nie daję rady wszystkiego podlać,z wielkim żalem wycinam kolejne uschłe badylki i czuję się trochę tak jakbym robiła jesienne porządki :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Sam dobrze wiesz jak lubię płomyki czyli floksy wiechowate.
Ale w tym roku nie mogę ich pokazać bo prawie wszystkie zaschły na amen mimo podlewania.
Mają płytki system korzeniowy i ucierpiały chyba najbardziej.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Grażynko moje floksy też za bardzo nie nadają się do pokazania .Niestety liście mają na wpół zwiędłe a cudnego variegatowego złapał mączniak. Większość już ścięta,ale u Jacka możemy się nimi zachwycać.
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku, mój 'Blue Boy' jest jaśniejszy i raczej w tonacji błękitnolawendowej, a ten pokazywany - fiolet. Ale dzięki za sugestię 8-)
Obrazek

Miłko, bardzo dziękuję :) Gdyby nie miłość do liliowców i dalii na pewno kolekcjonowałbym płomyki wiechowate!
U mnie też dużo siewek i zauważam nawet ciekawe, ale czasowo nie wyrabiam się, by je selekcjonować i jedynie jak mam dzień dobroci ( :wink: ), to przesadzę je w bezpieczne miejsce zamiast wyrzucić (zazwyczaj wysieją się w innych roślinach lub na ścieżce).
Ale są też siewki wyjątkowe. Tę dostałem od sympatycznej forumowiczki ;:196 :
Obrazek

Beatko, niestety tegoroczna susza dała popalić płomykom, bo one przecież lubią wodę. Moje podlewam sporadycznie i też są trochę przyschnięte. Ale raczej nie grozi im wyginięcie więc zregenerują się i pięknie zakwitną w przyszłym roku!
Chyba najstarszy mój płomyk i pojawia się w wielu miejscach, bo chętnie się rozsiewa:
Obrazek

Grażynko wiem, jak lubisz płomyki, bo widziałem, jak pięknie Ci kwitły w latach ubiegłych. Tym bardziej mi żal. U mnie radzą sobie różnie, w zależności od stanowiska. Niektóre ratuje półcień, inne - wilgotne stanowisko lub po prostu wielkie kępy, które sobie lepiej radzą. Ale są też małe, bardziej delikatne i tym się oberwało. Na przykład ta delikatna odmiana musi być cały czas pod ochroną:
Obrazek

Jadziu, "variegatowego" mam tylko tego, co powyżej, a bardzo mi się podobają. Ale one rzeczywiście delikatniejsze. Nie dziwię się - mają dużo mniej chlorofilu. Ale podobają mi się też o "normalnych" liściach, które pięknie rosną! Ten uważany jest za czerwonego:
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku u mnie floksy są już w marnej kondycji.
Zaczynają kwitnąć dzielżany , te które przywiozłeś wszystkie są podobne

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku piekna kolekcja floksów ;:333 ja swoich nie pokażę zbyt wiele bo niestety łączka ich pochłonęła .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Witaj Jacku :wit
Masz bardzo ładne pysznogłówki ;:oj Moje niestety męczy mączniak - muszę je po kwitnieniu wycinać, bo bardzo szpecą na rabatach. Płomyki to także jedne z moich ulubionych kwiatów. Tak długo, obficie kwitną. Lubię też ich zapach, który przywodzi wspomnienia z dziecinnych lat.
Czekam i ja na Twój tegoroczny festiwal dalii. Masz tak wiele przepięknych odmian !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Pysznogłówki cudne tez je lubię białe najwolniej rozrastają się floksy piękne a dalie tez mam słabsze bo nie podlewam ich radzą sobie same .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”