Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

JACKU,ja też zaglądam :wit
Chociaż u Ciebie ostatnio tylko liliowce ale za to jakie ;:63
U mnie już raczej przekwitają i mają ciężko,bo ich wcale nie podlewam :(
Napisz na pw jakie irysy wsadziłeś ...
Pozdrówki,
Sławek
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czemu na pw ja też chętnie posłucham ;:oj
Jacku fotki robisz perfekcyjne ,ale ja bardzo lubię cię czytać :D Przedstawiasz swoje kolekcje jak dumny tata ukochane dzieci :D
Pochwal się co nowego ci przybyło :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Karolino to, co na zdjęciu, to róża? Niesamowicie wielka! :shock: Jak widzisz u mnie to raczej drobnica bylinowa i muszę pilnować, by rośliny nie właziły na siebie, bo sadzę dość gęsto. Teraz jeśli nie podlewam, to wbijam tyczki i wiążę rośliny, które się rozłażą.
Tak, płomyki sadzę jako tło dla liliowców i jest to sprawdzony układ zarówno pod względem wysokości jak i pokroju. Liliowce nie mają szczególnie ładnych liści, które w dodatku zasychają więc muszą mieć jakąś "ścianę" zieleni.

Sławku, cieszę się, że zaglądasz 8-) Tak, jestem monotematyczny ale świadomie i z rozmysłem. Powoli inne rośliny albo wylatują albo stają się tłem, w najlepszym wypadku uzupełnieniem moich ulubionych kolekcji. Właśnie przygotowuję nowy teren, by w przyszłym roku mieć gdzie sadzić kolejne dalie i - kosaćce. A skoro o nich mowa - w tym tygodniu przywiozłem z wymiany następujące i raczej stare odmiany: 'Song of Norway', 'Omnious Stranger', 'Cascadero', 'Swington', 'Sweether than Wine', 'Dime a Dance', 'Dusky Challanger' i jeszcze jedna nn, która okazała się pomyłką od samego Cayeuxa (nawet tam się mylą!) ale oczywiście piękna pomyłka!

Beatko, spełniając Twoją prośbę, podałem nazwy nowych kosaćców powyżej. 'Dusky Challenger' nie ukrywam, że zachwycił mnie u Ciebie i jak tylko miałem okazję - zdobyłem go :tan
Cieszę się, że lubisz czytać, bo samo oglądanie zdjęć jest nużące i uwsteczniające, jeśli chodzi o umiejętność pisania, czytania czy twórcze, kreatywne myślenie, budowanie wyobraźni. I jako lingwista ubolewam nad tym. Elaboratów staram się tu nie pisać, bo nie to miejsce ale przynajmniej opisać zdjęcia i z sensem każdemu odpowiedzieć.
Tak, rośliny traktuję jak ukochane dzieci, a szczególnie te, które sam wyhodowałem. Więc na koniec pokazu liliowców - część moich tegorocznych siewek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I mam prośbę: proszę o opinie, która bądź które Wam się najbardziej podobają? :) To dla mnie cenne wskazówki, które siewki przeznaczyć do dalszej reprodukcji.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jak dla mnie do wszystkie Twoje siewki liliowców są ładne. Jednak najbardziej urzekły mnie 7/15, 14/15 i 16/15. Mają niesamowicie nasycone kolory i ciekawe wybarwienie.
Twoja "czarna" seria liliowców odmianowych jest zachwycająca. Ostatnio pociągają mnie kwiaty w ciemnych odcieniach. Zamówiłam sobie nawet dwie kolejne odmiany, w tym 'Black Stockings'. Na zdjęciu jakoś inaczej wygląda niż Twój. Jest bardziej "falbaniasty".
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Liliowce przepiękne i kapitalnie je komponujesz z innymi ;:138 Ja mam mało miejsca i nie mogę robić rabat , dlatego u mnie większość to rośliny wysokie pod którymi da się przejść, ewentualnie posadzić jakieś niższe . Ta na drzewie to róża , jest ogromna, miała 7 m. a teraz więcej bo stale rośnie. Pokryła całe drzewo i nadal rośnie to dajemy jej liny po których się pnie i stopniowo pokrywa podwórko :D Mam w takiej formie glicynie również :) Ale drobnicy też trochę :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

:wit Jacku - regularnie oglądam Twój wątek ale mało piszę, bo ja z tych co podziwiają bez słów ;:215
Teraz jednak napiszę o nowych siewkach, bo udały się bardzo ;:333 Ja bym chętnie widziała u siebie siewki: 20/15 - chociaż nie przepadam za tym kolorem ale jest cudna, 11/15 - ciekawy kolor, 14/15 - jest śliczna ..... przyznam, że ciężko wybrać.
Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów ;:138
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
ogrodniczka01
1000p
1000p
Od: 18 lip 2009, o 11:45

Post »

Jacku najbardziej podoba mi się siewka 20/15 9/15 14/15 ;:131
Pozdrawiam i Zapraszam-Asia Ogród
Moje wątki
Sprzedam
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkie siewki ciekawe, ja jednak wybieram 7/15, 20/15 i 16/15.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku liliowce pierwsza klasa ,a siewki , wszystkie piękne ;:333

-- poniedziałek, 10 sie 2015, 11:15 --

A jak dalie :?:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, bardzo dziękuję 8-) Jak zakwitnie Twój 'Black Stockings', to porównamy. Z taką nazwą go dostałem ale kto wie, może pomyłka? Ja też bardzo lubię te ciemne liliowce.
Siewka 14/15 to i mój faworyt ;:136
Dziś trochę innych kwiatów z mojego ogrodu. Lilie nie zawiodły:
Obrazek

Karolino, podziwiam za tworzenie ogrodu ponad głowami ;:oj Ja raczej pozbywam się drzew, bo potrzebuję słoneczne rabaty dla bylin. Właśnie wycinam dwie stare tuje. Glicynię też mam ale prowadzę w formie małego drzewka.
Obrazek

Krysiu, cieszę się, że do mnie zaglądasz. Jesteś pierwszą forumowiczką, od której dostałem rośliny i do dziś np. Twoje dzielżany zdobią mój ogród w wielu wersjach, bo się pokrzyżowały ;:168
Bardzo dobre typy siewek! Dwie z nich to - 14/15 i 20/15 to absolutne faworytki!
Obrazek

Ogrodniczko, świetny wybór ;:333
Rozwary z nasion wyszły ładne - jasnoróżowe:
Obrazek

Lidziu, dziękuję za Twoje typy. W przyszłym roku powinny pokazać w pełni swoją urodę.
Wczesne chryzantemy rozpoczęły kwitnąć już w lipcu:
Obrazek

Alicjo, dalie powoli rosną w siłę. Robię co mogę, by dały radę w te upały. Wkrótce zacznę je pokazywać, a na razie wszystkiego po trochu:
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne i duże kwiaty ma twoja chryzantema a u mnie przy tej suszy są w tym roku o połowę mniejsze ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

O! Nareszcie coś innego niż liliowce. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No tak ,. chryzantemki które szczególnie lubię , dalie śliczne, nie widać suszy --na szczęście :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko, chryzantema ma drobne kwiatki. To tylko na zdjęciu tak wygląda :)
Dziś pokażę moje pysznogłówki. Mają pecha, bo kwitną w tym samym czasie co liliowce i rzadko je pokazuję. To moja najnowsza:
Obrazek

Loki, teraz mały odpoczynek przed kolejną kolekcją - daliami, której pokazanie zajmie ok. miesiąca. Więc znów będzie monotematycznie ;:306
Obrazek

Karolino, dalie dopiero czekają na pokaz i teraz najwięcej przy nich opieki (podlewanie). Chryzantemy też bardzo lubię i stereotypem jest kojarzenie ich tylko z jesienią. Wiele odmian zakwita latem ale to prawda - późną jesienią (listopad) są bezkonkurencyjne!
Jednak dziś pysznogłówki, a że miałem kiedyś "fazę" na nie - kilka odmianowych jest do dziś u mnie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i takie najzwyklejsze bez nazwy:
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

JACKU,zadziwiają mnie Twoje kolekcje :wit
Pysznogłówek nigdy nie miałem,chociaż zaczynają mi się podobać...
Nie jesteś stereotypowym ogrodnikiem,o nie ;:185
Czy dalie u Ciebie mniejsze niż zwykle :?: Bo u mnie - tak :!:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”