Zakątek na Debowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakątek na Debowym

Post »

Pięknie, kolorowo, wesoło. Zdjęcia z szerszej perspektywy pokazują jak pięknie to wszystko zaaranżowałaś. Oprócz doznać artystycznych, oglądając Twoje zdjęcia, poznaje nazwy odmian. Bardzo dziękuję, że je podpisujesz. Dzięki tobie nazwałam moją lilie NN- teraz red flavour. Pięknie sfotografowałaś gipsówkę. JA też posadziłam swoją jako tło róż niedaleko tarasu i odkąd zakwitła zalatuje na taras niezbyt przyjemny zapach (podobnie pachniał ścięty do wazonu, gdy był jeszcze niebieskawy mikołajek). Czy też to zauważyłaś?
Spodobał mi się kolorek tej róży, jest podobna do mojej queen of hearts, czy to ona czy inna odmiana?

Obrazek
cyma2704 pisze:Aniu takie ładne róże, a te trzy paskudy zjadające płatki, to chyba udusiłaś.
Te paskudy to piękne chrząszcze Kruszczyca złotawka, z mojej obserwacji wynika, że zupełnie niegroźnie. Zjadają tylko pyłek. Uwielbiają białe i jasne kwiaty. Larwy tych owadów są bardzo pożyteczne, bo żywią się zbutwiałym drewnem i liśćmi, a tym samym przyczyniają się do powstawania kompostu.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Aniu,mam nadzieję że imieninki masz dzisiaj, a nawet jeśli nie-to niech ogród Ci jeszcze bardziej wypięknieje, , chociaż nie wiem czy to możliwe ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko350 ależ proszę .Rosomane Janon to cudna róża, będziesz z niej zadowolona.Ja jeszcze znalazłam miejsce na dwie,więc jakieś czerwone teraz muszę sobie upatrzeć jeszcze ;:7
Dzięki.Tak też zrobię.Na jesieni też kilka posadzę.w końcu będę i ja miała jesienne doświadczenie i kwestię porównawczą w kwestii lilii. :wink:

kogra-Grażynko Ale wiesz jak to jest.Jak jakieś mocno korcą.Dziękuję za odpowiedź w sprawie lilii.
Kupie tylko parę i zobaczę co mi z tego wyjdzie. :wink:
Twoje l liliowce są cudne.Moje nie takie efektowne.ale też mnie bardzo cieszą ;:167
To Thuja Whipcord. dredzik ja nazywam. Swietna jest.Kupiłam ja w ogrodniczym,Blisko mnie.Nie mogłam jej się oprzeć.

Filemon24-Anitko Ja też czekałam trochę a nim tak się zrobiło z roślinkami..To i u ciebie będzie ładnie.Oj juz jest :)

mati1999-Mati Już zdecydowałam się na zakup,kilku lilii.A resztę na wiosnę dokupię jeszcze.
Chippendale właśnie ma nowe pączki, po mału szykuje się do ponownego kwitnienia.Także za kilka dni ci ja pokaże ;:108

Tulap-Mati Nigdy nie kupowałam lilii w lilypolu.Ale przejrzę, zobaczę co mają.Może mnie czymś skuszą ;:14
Róże w tym roku nawet ładnie rosną.
Cleome mam pierwszy raz,Z nasionek :)
Tak wczoraj mniałam imieninki.Dziękuję za piękne.życzenia ;:196

Tajeczko Cudne lato mamy.Tylko trochę sucho.W rabatach podlewam co raz.
Clemki jakoś rosną. jaszczurkę co raz widzę, bo Fiona przyniesie, pobawi się nią i zostawia, :)

cyma2704-Soniu a_nie-ala dokładnie napisała.Te paskudy, nie są groźne. One w środku buszują i wyjadają pyłki.
O dzięki w sprawie lili.Kilka kupie i spróbuję, a jak wyjdzie zobaczymy na drugi rok. :roll:

koziorozec-Martuś Dziękuję bardzo.Tak to jest , jak dużo roślin się podoba, chce się je mieć.Więc ciągnie się co się da do ogrodu. :D
Ja zawsze zachwycam się twoim ogrodem ,pięknym i bujnym ;:333

becia123-Beatko Dzięki wielkie za info o liliach .I za miłe słowa ;:196

Kasiulko17; kasia100780;Beaby-Betako; alicjad31-Alu ; iwek-Iwonko Dziękuję bardzo za miłe słowa i informacje.;:196

a_nie-Alu Dziękuję za tak miłe słowa.Wiesz jak to jest tyramy, robimy, i ciągle modernizujemy.ciągle cos mam się podoba, przesadzamy , dosadzamy i tak to mamy.Ale i satysfakcja i jest, prawda?Ta pomarańczowo- czerwona róża to Emilien Guillot, cudna jest,Duży kwiat,ładny kolorek i pięknie z pachnie. :)
Od mojej gipsówki nie zauważyłam brzydkiego zapachu. :roll:
Dzięki za szczegółowe informacje co do tych paskud- chrząszcze Kruszczyca złotawka,.Ja je lubię i też już dawno przeczytałam,że one nie są groźne. :)

-- 27 lip 2015, o 07:44 --

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

LILIA JUDITH SAFFINGNA
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Emilien Guillot - cudna róża ;:167
Obrazek
Róża Leonardo da Vinci
Obrazek
Rhapsody in Blue
Obrazek
Obrazek
Obrazek[/URL]

-- 27 lip 2015, o 07:46 --

I jeszcze takie

Obrazek
Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise
Obrazek
Obrazek
Hortensja bukietowa Kyushiu
Obrazek
Obrazek
Hortensja LIMELIGHT
Obrazek
Obrazek
LILIA NYMPH późno sadzona w maju( pod koniec) .Zakwitła tylko jednym kwiatkiem
Obrazek
nie zawodna REDFLAVOUR ;:167 od kilku lat, jedna z moich pierwszych
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dynia Bambino.Takie nasionka kupiłam w ogrodniczym i tak posiała,Najpierw w kubeczku.Potem do ziemi po majowych przymrozkach.była już większa, tym sposobem.
W tym roku też tak zrobiłam.Właśnie w sobotę jedna juz zerwałam.Największą, jaka była .a była taka.I była pyszna zupka- krem z dyni dla moich gości imieninowych :)
Obrazek

A po imieninach przybyło roślinek . co mnie oczywiście bardzo cieszy:)
i znowu myślenie , gdzie tu he posadzić ??
Powojnik Carnaby i Niobe.
Róża NN ,ale piękna.
3 lawendy Hidcate.
Tujka a i hortensja Sundae, zapomniałam ją dodać do zdjątka :)

Obrazek
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu troszkę spóźnione, ale serdeczne życzenia z okazji imienin. Wspaniałe prezenty dostałaś, na pewno będą cieszyć oko w ogrodzie.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Aniu cudowne widoki zaserwowałaś, podziwiam Twoją znajomość lilii,
Lilie też mam, bo bardzo je lubię, ale ze znajomością nazw to już u mnie gorzej
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, gratuluję ogromnej dyni ;:180 Mnie udało się kiedyś wyhodować tylko ozdobne, ale były ładne ;:333
Masz piękną i bogatą kolekcję liliowców ;:180 70 sztuk to już bardzo poważna liczba. Na razie nazwy nie przyszły mi do głowy, oprócz jednej - ten z falbankami różowo-żółty to może być Diva's Choice ;:224
Można dojść do nazw, jeżeli pamiętasz gdzie kupowałaś. Wielu dostawców nie zmienia oferty zbyt często :wink:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aniu Twoje kolorowe piękności mnie po prostu powaliły na kolana, u mnie sporo szkód wyrządziły burze i wichury, no cóż uroki tegorocznego lata, a dynie masz fantastyczne moje ozdobne mają dopiero zawiązki kwiatowe szok !
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Oczywiście spóźnione imieninowe uściski. Sprezentowana róża, rzeczywiście pięna. Emilien Guillot- już sobie zanotowałam, ale to róża krzaczasta. Czy dla takiej znajdę miejsce?
Spodobała mi się lilia na zdjęciu pod rhapsody in blue. Taka z jaśniejszym środkiem. Jaka to odmiana? Może już kiedyś ją nazywałaś, ale mi umknęło.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyganka77-Asiuniu Dzięki ;:196
Nowe rośliny zawsze mocno cieszą :)
ewunia7-Ewuś Witaj.Dziękuję bardzo ;:168
Nie wszystkie lilie mam z nazwami.Tak samo jak liliowce/Ale pomału znajduję ich imiona :|

Elwi-Eluś W tym roku mam chyba najwcześniej taka dynię.Ale jeszcze inne mniejsze są.Urosną, na pyszne dania :wink:
liliowców się trochę uzbierało.Kupowałam w bardzo róznych miejscach.Od sklepów ogrodniczych , po szkółki.I trochę dostała od siostry :)

JP II
Obrazek
Pillu
Obrazek
Clematis Ville de Lyon.
Obrazek

Obrazek

Jeżówka MILKSHAKE
Obrazek
jeżówka hot lava
Obrazek
JEŻÓWKA SUPREME CANTALOUPE
Obrazek
Jeżówka Hot Papaya
Obrazek[
JEŻÓWKA ALBA
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wybaczcie na resztę odpowiem jutro, bo padam już ;:19
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trzynastka-Celinko Dziękuję za miłe słowa.U mnie mało deszczu, mało burz.Sucho. :roll:
dynie jak pisałam wcześniej,Sadzę do kubeczków ( cukinie też, patisony) I mam wszystko wcześniej :D

a_nie-Aluniu Dziękuję za imieninowe uściski ;:196
Emilien Guillot naprawdę cudna.Nowa też cieszy,Takiej nawet nie miałam.Już nowe roślinki w ziemi.Nie pamiętam nazwy tej lilii pod Rhapsody in Blue.Jak sobie przypomnę to ci dam znać

Obrazek
NN
Obrazek
]Obrazek
Obrazek
NN
Obrazek
Obrazek
Liliowiec Ed Murray
Obrazek
Liliowiec Cara Mia
Obrazek
Clematis Arabella
Obrazek
Clematis Jan Pałweł II i Ville de Lyon :)
Obrazek
Hosty i Hosta Orange Marmalade
Obrazek
Obrazek
Hosta Paradise Glory
Obrazek
Obrazek
Obrazek

LILIA MISTER JOB
Obrazek
Lilia azjatycka Landini
Obrazek
LILIA RED DUTCH
Obrazek
Obrazek
Mainzer Fastnacht ...
]Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Widzę, że u Ciebie popadało :tan Po tych upałach i deszcz i niższe temperatury to ulga dla nas i naszych ogrodów :D
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jeżóweczki. ;:oj ;:oj lilie cudna zwłaszcza drzewiaste. ;:196 Piękne masz połączenia, rabaty ślicznie wyglądają. :tan
Liliowce cudne i w takich alejkach. ;:oj
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Jeżówki są śliczne a w dodatku tak mi się ostatnio spodobały, szkoda tylko że u mnie w szkółkach taki mały wybór.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ale piękne kolory jeżówki :shock: cudne clematisy, piękne róze, a szczególnie podoba mi się ciemna fioletowa-niepełna-cudna :) piękne liliowce ;:138 powiedz mi dlaczego u mnie dynie kwitną a nie zawiązują owoców ? Ty masz już duże , a ja pełno kwiecia i chyba jedną malutką :?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”