Ogród 100 róż cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. III

Post »

Aniu, jak Cię nie ma, to nie ma, ale jak już wrócisz to z wielką pompą ;:180 Cudne fotki, cudne róże ;:224 Masz odmiany, których nie posiadam. Napisz mi jak Ci się sprawuje St. Cecilia i Alan Titchmarsh? Na fotkach są śliczne ;:215 Jak długo je masz?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kurfürstin Sophie do zachcenia Petticoat również kiedyś nawet się nad nią zastanawiałam .Kolorowo na Twoich różanych rabatkach .U mnie na razie królują lilie ale za chwilkę znów zakwitną królowe ,bo szykuje się Elżbietka i Tradescant
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Twój ogród różany zachwyca ;:138 Pracy wykonujesz w nim sporo, żeby tak wyglądał ;:180 A bukiecik w domku śliczny, są tam krwawniki?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Jak by to powiedzieć, nie lubię zapachu lawendy. Zawsze szerokim łukiem omijałam mydła lawendowe, woreczki zapachowe i wszystkie rzeczy o tym zapachu. Jednak posadziłam lawendę ( wszak to klasyczne połączenie), a ona jest tak naprawdę granatowa( mój ulubiony kolor) i zapach świeżej jest do zaakceptowania. Kolor lawendowy u róż kojarzył mi się z trupim, a ja wolę ciepłe kolory, stąd sporo róż w moim ogrodzie żółtych, czerwonych i pomarańczowych.
LFC ląduje na jesiennej liście zakupów. Kojarzy mi się z koktajlem jagodowy :D
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Przy Kurfürstin Sophie zatrzymałam się na dłużej.Raaaanyyyy :D :D super ciągle mi jakaś różyczka wpada w oko...St. Cecilia ;:oj
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Jak oglądam róże u Ciebie, to moja lista chciejstw wydłuża się niebotycznie ;:198
Niestety, albo raczej stety masz je wszystkie w moich ulubionych odcieniach ;:oj
Utrzymuj Swój wątek koniecznie, będę zimą wpadała i wypatrywała nazw ślicznotek do internetowych koszyków zakupowych ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam pięknie po długiej przerwie. Miałam kłopoty z zalogowaniem , ale jest już dobrze. Wszystkie zamówione róże posadziłam, większość kwitnie.Tylko Lawender Ice w ilości 2 szt. przyszły mizerne .Mam nadzieję że przeżyją. Aniu , nie pokazujesz wcale Christinki ,czyżbyś
jej nie miała ? Miałaś ją chyba przesadzać . Moja jeszcze nie kwitnie , ale buduje bardzo ładny krzaczek, ma też już pączki . Jestem jej bardzo c
iekawa. Nowaliski idą jak burza, kwitną cały czas. Za mało mam róż w ciemniejszym kolorze różowym ,są same bladawce. Może mi coś doradzisz w tym temacie , ale nie mogą być za wysokie , najwyżej do 1m. Pozdrawiam serdecznie Ela
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu jestem ciekawa czy Alan Titchmarsh ma sztywne, czy pokładające się pędy? ;:218 I czy jego kolor można porównać do koloru Princess Anne?
A St.Cecilia wpadła mi w oko, śliczna jest ;:167 Jak długo rośnie u Ciebie?
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witajcie Kochani :wit

Tereniu, dzisiaj dopiero zorientowałam się, że założyłaś wątek :) Super, masz się czym chwalić !
Róże szybko rosną; ani się nie obejrzysz, a stworzą busz, do którego trudno się będzie dostać:-) Fajnie, że kupiłaś Cecylkę. To bezproblemowa róża. Moja w pierwszym roku też nie szalała.

Moniś, Ty też masz wiele odmian, których ja nie mam i wszystko wskazuje na to, że już nie będę miała ;:204 . Masz jeszcze mnóstwo miejsca do zapełnienia; z jednej strony trochę zazdroszczę, ale z drugiej ? zupełnie nie... :D
Alan Titchmarsh i St. Cecilia to nasadzenia z wiosny 2012. Alan w pierwszych latach trochę się pokładał, miał wiotkie pędy, a kwiaty dość szybko się osypywały ? zwłaszcza w czerwcu. W tym roku doczekałam się sztywnych pędów i trwalszych kwiatów ? mimo ekstremalnych warunków pogodowych. Z Cecylką natomiast nigdy nie było problemów. Kwitnie rzetelnie i nie choruje:-)

Jadziu, to trochę przykurzone fotki :wink: coś tam zawsze kwitnie, ale generalnie jest łysawo :;230 Całość ratują głównie jeżówki i liliowce:-) Mojej Tradescant jeszcze daleko do powtarzania.

Justynko, dziękuję. Tak, w bukiecie są 2 odmiany krwawnika, ale bij zabij ? nie wiem jakie :D
Rzeczywiście dużo czasu poświęcam na utrzymanie ogrodu, chociaż w tym roku bywają momenty, że przestaję to wszystko ogarniać... :;230

Nenka, no nie mogę ! Ja też nie znoszę zapachu lawendy (podobnie jak jaśminu) ! A moim najulubieńszym kolorem jest granatowy ! Lawendę oczywiście posadziłam, bo fantastycznie komponuje się z różami...
Lubię za to lawendowe, fioletowe i purpurowe róże :D

Joasia, miejsca masz mnóstwo :) Pewnie zmieszczą się obie ? i Kurfürstin Sophie, i St. Cecilia :D

Zuzka, ;:196 Mam nadzieję, że podsunę Ci jakiegoś pomysła na nowe zakupy :D

Elu, mam nadzieję, że Twoje LI się wykaraskają i dadzą czadu jak nie jesienią, to na drugi rok.
Herzogin Christianę mam, a jakże :) Nigdy bym się ich nie pozbyła. Dobrze pamiętasz - na wiosnę je przesadzałam, więc nie szalały jak w ubiegłym roku. W tym okresie, gdy ładnie kwitły, ja albo nie miałam czasu na fotki, albo brakowało mi na nie weny...
To fajowa róża. Na pewno nie będziesz żałowała.
Z ciemniejszych różowych, do 1m, zachwyciła mnie ostatnio Boscobel. Lubię też Claire Marshall, mimo jej trochę nieporządnego pokroju, niezawodną Princess Anne, czy różyczkę Sir John Betjeman (żarówa :D ).

Dorotko, Alan Titchmarsh przez pierwsze trzy sezony miał wiotkie, często pokładające się pędy (post do Moniki). W tym roku przeobraził się w rasową, piękną angielkę :D Ma inny kolor niż PA, jaśniejszy.
St. Cecilia rośnie u mnie od wiosny 2012.

Ostatnio obiecałam się pochwalić... Przedstawiam zatem Antona ? młodszego pomocnika ogrodnika :D Póki co, chyba bardziej absorbujący niż sam ogród :;230
Obrazek Obrazek

Jako, że w większości ogrodów nastała cisza przed burzą... Burzą kwiatów oczywiście ? wrzucam trochę fotek sprzed cięcia róż :-)

First Lady i Eden Rose oraz Purple Lodge
Obrazek Obrazek

Vesalius
Obrazek

Na rabacie z wiśnią kanzan
Obrazek

Obrazek

Clematis Prince Charles
Obrazek

First Lady
Obrazek

Pashmina
Obrazek

Rosenfee
Obrazek

White Meidiland
Obrazek

śliczna jeżówka Strawberry Shortcake oraz Aleksandra Princess de Luxemburg
Obrazek Obrazek

Granny
Obrazek

i szersze ujęcie
Obrazek

fragment rabaty z aspirynami
Obrazek

i kolejny fragment tej rabaty; w tle- przyszłe kurtyny cisowe i rabatka biało-fioletowa
Obrazek

Tej róży nie można odmówić urody... Eden Rose 85 (Pierre de Ronsard)
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Cudo, cudo, cudo ;:215 ;:303
Aniu, proszę o więcej fotek i opis co rosnie na biało - fioletowej rabacie ;:180 Pięknie to wygląda ;:215 Tylko czemu tak mało tych wspaniałych zdjęć ;:224
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Monia, a mnie się wydawało, że tak dużo zdjęć wrzuciłam... :;230
Na rabatce biało-fioletowej rosną: Purple Lodge, Artemis, Spirit of Freedom, White Meidiland, Old Port i Carmeline oraz nieco dalej ? już za żywopłotem - Purple Eden i Hippolyte.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wow, znów cudowności na każdym zdjęciu ;:167 Cykaj te foty, cykaj, bo szkoda takich widoków nie uwieczniać.
Zaskoczyłaś mnie Aniu, że w tych polecanych różach nie znalazła się Harlow Carr ;:oj Byłam pewna, że ją pierwszą wymienisz ;:224 Podpadła Ci?
Anton rewelacja ;:167 Ale fakt, jak sobie przypominam opiekę nad małym szczeniakiem, to tak jak z małym dzieckiem ;:108 Nie dziwie się, że czasu nie masz. Jaka to rasa? Wygląda, że będzie duży :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Ana!
Jaki słodziutki piesiorek ;:oj. Gratuluję! I imię mi się podoba (jako rusycyście ;:306).
A zdjęć Twoich rabat i poszczególnych róż ciągle nam mało! Chyba się nie dziwisz?

;:196 - Jagi
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Piszesz że jest szansa dla mojego Alana T? Że nie bedzie leżał na glebie? Suuuuper!
Bladawców wolę u Ciebie nie ogladać, bo powstaje kolejna lista chciejstw...

I wszystkiego naj naj imieninowo!
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, wszystkiego najlepszego ;:196
Chociaż to Ty sprawiłaś nam prezent tymi zdjęciami.
Uwielbiam Twój ogród.
Patrzę i patrze próbując choć w części Cię naśladować, ale nie potrafię.
Na jednym ze zdjęć zauważyłam oryginalną podporę pod powojnik
Czy to własnoręczna robota?
Własnie coś takiego planowałam dla swojej róży.
Ja zastanawiałam się nad Safirą, First Lady jakoś do mnie nie przemówiła
Chyba wolałabym kwiaty bardziej rozwarte.
Anton ;:167
Czy to labrador?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”