Drzwiczki do pieca chlebowego ,według mnie, to te z drugiego zdjęcia . W piecu chlebowym nie ma paleniska tylko pali się bezpośrednio w komorze z której potem się wygarnia żar i popiół.TomekD pisze:To chyba drzwiczki pieca tylko są.
Chleb żytni domowy na zakwasie
- 
				chudziak
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 2565
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
- TomekD
- 200p 
- Posty: 281
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Masz rację, mój błąd.
Pomieszałem kolejność otwierania zdjęć i jeszcze ostatnie mi zginęło.
Nie mam praktycznych doświadczeń z wędzeniem więc nic więcej dalej nie dopiszę.
Moja beczka na mini-wędzarenkę (60l) stoi trzeci rok i czeka. W założeniu miała być wersja z w pełni tradycyjnym, choć elektrycznym dymogeneratorem z kontrolowaną temperaturą spalania zrębków. Taki zboczony zawodowo, inżynierski kaprys miał to być. Może w końcu kiedyś się zrobi
			
			
									
						
							Pomieszałem kolejność otwierania zdjęć i jeszcze ostatnie mi zginęło.
Nie mam praktycznych doświadczeń z wędzeniem więc nic więcej dalej nie dopiszę.
Moja beczka na mini-wędzarenkę (60l) stoi trzeci rok i czeka. W założeniu miała być wersja z w pełni tradycyjnym, choć elektrycznym dymogeneratorem z kontrolowaną temperaturą spalania zrębków. Taki zboczony zawodowo, inżynierski kaprys miał to być. Może w końcu kiedyś się zrobi

pozdrawiam, Tomek
			
						- BozenaX
- 200p 
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jak obiecałam, zdaję relację.
Dzisiaj po raz pierwszy rozpaliłam w piecu. Spaliłam karton po ogórkach z B. i kilka małych szczap drewna bukowego.
Piec się trochę okopcił i odrobinkę podgrzał się trzon. Przez dwa najbliższe tygodnie mam zamiar go wygrzewać, z każdym dniem coraz bardziej.
Odbyło się też pierwsze wędzenie.
Tutaj przed.
http://naforum.zapodaj.net/4d87d8fcb6cd.jpg.html
Po wędzeniu
http://naforum.zapodaj.net/bf3e54b7ea91.jpg.html
A żeby nie było że nie w temacie to do wędzonek upiekłam chleb.
http://naforum.zapodaj.net/26e58367848c.jpg.html
Z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy dym z komina-ciągnie bardzo dobrze.
Chudziak, oczywiście masz rację w każdej kwestii. Odnośnie drzwiczek paleniska, rzeczywiście mogłyby być większe.
Komora paleniska jest jednak zdecydowanie większa 50x60x30 cm. Wędziło się bardzo dobrze.
Tomku, tak jak napisałeś, piec i wędzarnia to jedna zabudowa. Może na tym zdjęciu będzie to lepiej widać.
			
			
									
						
										
						Dzisiaj po raz pierwszy rozpaliłam w piecu. Spaliłam karton po ogórkach z B. i kilka małych szczap drewna bukowego.
Piec się trochę okopcił i odrobinkę podgrzał się trzon. Przez dwa najbliższe tygodnie mam zamiar go wygrzewać, z każdym dniem coraz bardziej.
Odbyło się też pierwsze wędzenie.
Tutaj przed.
http://naforum.zapodaj.net/4d87d8fcb6cd.jpg.html
Po wędzeniu
http://naforum.zapodaj.net/bf3e54b7ea91.jpg.html
A żeby nie było że nie w temacie to do wędzonek upiekłam chleb.
http://naforum.zapodaj.net/26e58367848c.jpg.html
Z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy dym z komina-ciągnie bardzo dobrze.
Chudziak, oczywiście masz rację w każdej kwestii. Odnośnie drzwiczek paleniska, rzeczywiście mogłyby być większe.
Komora paleniska jest jednak zdecydowanie większa 50x60x30 cm. Wędziło się bardzo dobrze.
Tomku, tak jak napisałeś, piec i wędzarnia to jedna zabudowa. Może na tym zdjęciu będzie to lepiej widać.
- BozenaX
- 200p 
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Przepraszam, nie mogę już edytować. Wklejam w kolejności w jakiej być powinny.  
 
Dym z komina
http://naforum.zapodaj.net/142338088644.jpg.html
Całość
http://naforum.zapodaj.net/cb1665e3e263.jpg.html
			
			
									
						
										
						 
 Dym z komina
http://naforum.zapodaj.net/142338088644.jpg.html
Całość
http://naforum.zapodaj.net/cb1665e3e263.jpg.html
- Manuela
- 100p 
- Posty: 163
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mój zakwas przestał w lodówce do wczoraj od zrobienia, ale był dobry i miał miły zapach  Właśnie piekę chlebek, ale nie sądzę, że się uda, później wrzucę fotkę co mi wyrosło
 Właśnie piekę chlebek, ale nie sądzę, że się uda, później wrzucę fotkę co mi wyrosło 
			
			
									
						
							 Właśnie piekę chlebek, ale nie sądzę, że się uda, później wrzucę fotkę co mi wyrosło
 Właśnie piekę chlebek, ale nie sądzę, że się uda, później wrzucę fotkę co mi wyrosło 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
			
						http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- Manuela
- 100p 
- Posty: 163
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Więc chleb wyszedł, wklejam to co zostało  
 
Miałam taki przepis:http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-najlepszy/
ale...nie wyszedł mi jak na obrazkach, miałam inne ciasto, ponadto chyba za mało je wyrobiłam bo w środku za słabo się wypiekł, ale pierwsze koty za płoty Ale był smaczny, i chlebowy
 Ale był smaczny, i chlebowy 
  
 
			
			
									
						
							 
 Miałam taki przepis:http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-najlepszy/
ale...nie wyszedł mi jak na obrazkach, miałam inne ciasto, ponadto chyba za mało je wyrobiłam bo w środku za słabo się wypiekł, ale pierwsze koty za płoty
 Ale był smaczny, i chlebowy
 Ale był smaczny, i chlebowy 
 
 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
			
						http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- BozenaX
- 200p 
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Wcześniej przedstawiałam mój piec i wędzarnię. Były jeszcze w powijakach. Obecnie budowa jest już ukończona. Wygląda tak

Pieczemy chleb, ciasta, bułki, mięso, ziemniaki i wszystko co się do tego nadaje. Doskonała z pieca wychodzi babka ziemniaczana i pizza.
W minioną sobotę upiekłyśmy z córką bułki i drożdżówkę:


Jak co miesiąc odbyło się wędzenie kiełbasy. Tym razem z dzika z małym dodatkiem wieprzowiny.

Jesteśmy bardzo zadowoleni z posiadania pieca i wędzarni. Aura sprzyja, więc ciągle coś pitrasimy i większość potraw znika bezpośrednio po ich wyjęciu. Zapach unosi się po całym ogrodzie. Elwis za punkt honoru przyjął obronę mienia wraz z zawartością.

			
			
									
						
										
						
Pieczemy chleb, ciasta, bułki, mięso, ziemniaki i wszystko co się do tego nadaje. Doskonała z pieca wychodzi babka ziemniaczana i pizza.
W minioną sobotę upiekłyśmy z córką bułki i drożdżówkę:


Jak co miesiąc odbyło się wędzenie kiełbasy. Tym razem z dzika z małym dodatkiem wieprzowiny.

Jesteśmy bardzo zadowoleni z posiadania pieca i wędzarni. Aura sprzyja, więc ciągle coś pitrasimy i większość potraw znika bezpośrednio po ich wyjęciu. Zapach unosi się po całym ogrodzie. Elwis za punkt honoru przyjął obronę mienia wraz z zawartością.

- jokaer
- -Moderator Forum-. 
- Posty: 7606
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Upiekłam chleb mieszany, żytni + mąka pszenna, na zakwasie + troszkę drożdży, bo miałam mało zakwasu.
Chciałam w ogóle taki chleb ciemny. Wiem, że to osiąga się poprzez karmel i ja zrobiłam ten karmel.
Jednak chyba za mało bo nie jest ciemnobrązowy. To ile 
   trzeba dać tego karmelu, żeby wyszedł taki ciemny?
  trzeba dać tego karmelu, żeby wyszedł taki ciemny?
Fotkę chyba jutro zrobię jak już go ukroję.
			
			
									
						
							Chciałam w ogóle taki chleb ciemny. Wiem, że to osiąga się poprzez karmel i ja zrobiłam ten karmel.
Jednak chyba za mało bo nie jest ciemnobrązowy. To ile
 
   trzeba dać tego karmelu, żeby wyszedł taki ciemny?
  trzeba dać tego karmelu, żeby wyszedł taki ciemny?Fotkę chyba jutro zrobię jak już go ukroję.
Pozdrawiam- Jola   Spis treści w uprawie warzyw 
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
			
						----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- koniczynka2014
- 1000p 
- Posty: 1005
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Toruń
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jolu, może za dużo mąki pszennej a za mało żytniej ? Ja nigdy nie daję karmelu i wychodzą ciemne.
			
			
									
						
							Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
			
						Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
- jokaer
- -Moderator Forum-. 
- Posty: 7606
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
W miarę wystygł ( piekłam go w żeliwnym garnku z pokrywą, więc właściwie jeszcze ciepławy) i okazało się, że nie jest tak źle.  
 

On nie jest z mąki razowej bo taka mi się skończyła, dodałam trochę otrąb i chciałam po prostu zobaczyć jak to jest z tym karmelem.
Z tym że upaliłam miodu trochę, nie cukru.
Bardzo smaczny 
 
			
Koniczynko, tak po prawdzie, nie wiem jak może wyjść inaczej ciemny. Bo piekłam grahamy z mąki razowej pszennej, ale one ciemne też nie są, jak to pszenne grahamy.
			
			
									
						
							 
 
On nie jest z mąki razowej bo taka mi się skończyła, dodałam trochę otrąb i chciałam po prostu zobaczyć jak to jest z tym karmelem.
Z tym że upaliłam miodu trochę, nie cukru.
Bardzo smaczny
 
 Koniczynko, tak po prawdzie, nie wiem jak może wyjść inaczej ciemny. Bo piekłam grahamy z mąki razowej pszennej, ale one ciemne też nie są, jak to pszenne grahamy.
Pozdrawiam- Jola   Spis treści w uprawie warzyw 
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
			
						----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- 
				x2-k-a
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Melasa też przyciemnia chleb. Lubię piec chleb z melasą.
			
			
									
						
										
						Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Dla ciemnego koloru chleba dodaję parzoną kawę zbożową, napar i fusy, nie dodaje słodyczy jak karmel czy melasa, to też ziarno, tyle, że upalone. Jak piekę ozdobne chleby pszenne to daję kakao.
			
			
									
						
										
						Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mnie taki chleb się niestety nie udaje..albo to wina piekarnika albo zakwasu  
			
			
									
						
										
						













 
 
		
