Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Soniu super wygląda perovskia z jeżówkami....Pięknie się razem skomponowały....
;:138
Z kleome nigdzie się u mnie jeszcze nie spotkałam.Pierwszy raz widzę.Cudna.
W końcu nadchodzi czas ma hortensje, będą czarować nas swoimi widokami.
Juki z firletką super.A ja jej u siebie nie mam....Jak to! A coraz bardziej mi się podoba, fajny ma pokrój.
Dlaczego szałwie pójdą na kompostownik? Co ty od nich chcesz?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu strasznie wysokie masz te rozwary ;:oj Moje nie przekraczają 30 cm. Ja podpórki porobiłam sobie z drutu powlekanego zielonym plastikiem w formie obręczy, są niemal niewidoczne, a do tego lekkie. Na zimę łatwo je uprzątnąć. Kleome widzę pierwszy raz, a ona taka cudna ;:167 Runiankę też posiadam, nawet w dwóch odmianach, bo jeszcze variegata mi się spodobała ;:333 Białe jeżówki też piękne ;:108 Podłączę się do pytania Oli - dlaczego na kompostownik???
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu czekam na hibiskusy, bo mam żywopłot z nich. Jak zakwitną w masie, są piękne. Runianka ma w godzinach południowych trochę cienia, radzi sobie całkiem dobrze, w czasie upałów podlewam co trzy dni. Z deszczu się cieszę niezmiernie, nawet dwa berberysy mi uschły przez te upały. ;:223 Vanilkę mam drugi rok, ale będzie mieć kilkanaście kwiatów. ;:215 Też może w weekend uda mi się choć jedną rabatę uporządkować. ;:218

Olu dzięki, ;:196 lubię to zestawienie i właśnie młodą perowskię chcę posadzić z drugiej strony. Perowskia będzie tłem dla jeżówek. Białą cleome dostałam jedną w ubiegłym roku i wysiałam wiosną. Dostałam w tym roku jeszcze różową i chyba filoletową. Niedługo kwiaty się wybarwią, zobaczymy. ;:65 Pozbieram nasiona, mogę się jesienią podzielić. :) Firletka też pierwszy rok i skoro sama się wysiewa, z pewnością zagości na dłużej. Szałwii bezodmianowej mam kilkanaście, rosną ogromne krzaczory, ;:202 które zagłuszyłyby kule bukszpanowe. To był eksperyment z nasionami miniaturowej, ale wyrosła zwykła. ;:222 Dokupię niebieskiej miniaturki, nie jest tak ekspansywna.

Małgosiu rozwary z siewu, dlatego tak wyglądają. Może kiedyś wymienię na te niskie, ale ciągle się zastanawiam, jak ta rabata ma wyglądać i co roku zostają. Kleome jest śliczna, tylko trzeba co roku dość wcześnie siać, żeby zakwitła w lipcu. Nasiona pozbieram. Szałwii mam tyle, że na kilka ogródków wystarczy. ;:306 Jak przekwitnie nie jest zbyt piękna, raczej straszy na rabatach, wystarczy więc kilka sztuk.

Jakiś zmutowany rozwar się pokazał.

Obrazek

Jeżówka Guawa Ice

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu hortensje już Ci kwitną ? Oj odprawiasz nad nimi czary .... :D
Piękne ujęcie - białe jeżówki na tle perowskiej niebieskości - delikatne w odbiorze i urocze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu perowskia z jeżówkami to przypadkowe połączenie, ale cieszę się, że jest udane i się podoba. ;:196 Vanilka chyba najwcześniejsza z bukietowych, rozwija kwiaty z najbardziej nasłonecznionej strony. Inne hortensje jeszcze się nie spieszą. Zakwitła natomiast ukorzeniona w tym roku malutka, ogrodowa od Mewy.

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu jaka ona śliczna ;:oj Ten delikatny kolorek ;:167 Co to za odmiana?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu rozwar może nie zmutowany a będzie pełny.Mam podobnego. Jeszcze pochwalę u Ciebie kleomę, bo Ci już kwitnie.
Mojej jeszcze trochę do kwitnienia. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu to Forever You and Me, kolor ma wyjątkowo delikatny. Ma tylko dwie gałązki, jeden kwiat uszczyknęłam, ale drugi musiałam zobaczyć rozwinięty. ;:65

Alu pierwszy taki kwiat rozwaru widzę. ;:131 Kleome mam ponad dwadzieścia sztuk, dopiero zaczynają kwitnienie.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

u mnie jeszcze nawet anabellki nie kwitną :) takie mam opóźnienie, jak zwykle pięknie ;:167
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Jakbyś miała nasionek na zbyciu to ja chętnie przyjmę .
Pamiętaj o mnie kochana. ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypominam się z nasionami miesięcznicy, miałam wysłać, ale zapomniałam komu. :oops:

Anitko dzięki. ;:196 Będziesz się dłużej cieszyć swoimi, jak zakwitną i nam się rozłoży w czasie możliwość podziwiania hortensji. ;:65 U mnie róże przekwitły i ponownie zapączkowane, a u innych podziwiam w pełni kwitnienia. Marketowa róża jedynie kwitnie, ma sporo pąków.

Obrazek Obrazek

Olu zapisałam w kajeciku. ;:108 Pozbieram nasiona kleome i wyślę chętnym.

Kleome na razie w trzech kolorach: białym, jasno i ciemnoróżowym.

Obrazek

Zakwitła lilia orientalna, pachnie cudnie.

Obrazek

Fragment rabaty do przeróbki. Za kłosowcami rośnie krzewuszka, którą zastąpi hortensja, a kostrzewę siną chyba żurawki.

Obrazek

No i zdjęcie dla osób o mocnych nerwach, mój trawnik po 8 tygodniach suszy i ususzone po przycięciu bukszpany.

Obrazek

Użyteczne rośliny zdecydowanie ładniejsze od trawnika.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hostowisko przeżyło suszę.

Obrazek

Powojniki kończą kwitnienie.

Obrazek

Zaplecione trzy pędy hortensji Magical Moonlight, mam nadzieję na mocny pień.

Obrazek
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

8 tygodni suszy -to straszna wiadomość.
Przecież ciągle zapowiadają opady a ciebie omijają.
Dobrze ,że dałaś zdjęcie zaplecionej hortensji.
Polecę zobaczyć która ma trzy pędy i też zaplotę.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko od wczoraj pada, mam nadzieję, że za kilka dni trawa trochę odżyje. Tylko znowu zapowiadają upały, a na moim piasku wody z opadów wystarczy na trzy dni. ;:145 Zaplatam ostatnio krzewy, bo sadzone w pierwszym roku ogrodu rozrosły się bardzo. Nie chcę już takich szerokich. Tylko Pinki Vinki widoczna po lewej stronie na zdjęciu przy hostach, jest niższa, ale też szeroka. Czteroletnie Limelight i Pink Diamond mają po 170 cm wysokości i tyle szerokości.

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Soniu, nasyciłam oczy Twoimi roślinami. Zaskoczyło mnie, że coś jest w stanie zdominować odętkę. Ja posadziłam w minionym roku, ale wiem, co z niej za ziółko. Już mam ładną białą kępkę, pewnie za rok będę wyrywać odrosty, ale mnie to nie przeszkadza. Wciąż czekam na kwitnienie rozwarów, szczególnie białego - właśnie podwójnego. Trawnik masz tragiczny - wybacz szczerość, ale sama wiesz lepiej. U mnie w porę podlało, chociaż i tak było zielono, bo mniszki wypuszczają liście nie bacząc na aurę.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jako początkująca kierowałam się teoretycznymi opisami roślin. Większość po czterech latach rośnie niezgodnie z naukowymi teoriami. ;:306 Dereń miał mieć po dziesięciu latach dwa metry szerokości, a u mnie ma po czterech, dlatego odętka znalazła się za nim. Trawnik, to nasz największy błąd, który teraz będzie trudno poprawić. Na koniec budowy byliśmy tak wydrenowani z pieniędzy, że nie nawieźliśmy lepszej ziemi. Teraz nie ma możliwości wjazdu ciężarówki, trzeba by rozbierać płot, a M już nie ma siły do kolejnych fachowców. Może kiedyś dojrzeje do tego. ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”