Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Lucynko wcale się nie dziwię że się męczysz tyle kwiatów oplewić, koteczka wygłaskać i jeszcze zdjęcia zrobić i wkleić, bo gołąbki M karmi i oporządza. A kto chodzi na spacerki z pieskiem? Ładny ten czerwony len i właśnie sobie przypomniałam że miałam rozwar ;:202 A Heliotrop miałam rok temu z siewu wyrósł ogromny, śliczny, ale zimy w doniczce nie przetrwał :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nareszcie spadł obfity deszcz! :tan
Przy okazji znacznie się ochłodziło [17 stopni C], toteż wcześniej wróciliśmy z działki. Cieszę się, bo roślinki odetchną, ptaki, zwierzaki i ludzie takoż.

Marysiu [Maska] - żebyś wiedziała, jak ja się męczę podczas wklejania zdjęć!!! ;:223
Plewienie , podlewanie tudzież inne zajęcia działkowe w ogóle mnie nie męczą, a "praca z kompem" - okrutnie. ;:145
Kochana, teraz to ja karmię i kotę, i psa, i gołębie, i robię wszystko, co trzeba na działce, bo M 'poderwał fuchę' i od ponad miesiąca wyjeżdża na siódmą do pracy, wraca ok. piętnastej prosto na działkę, zjada obiad, odbywa sjestę, by na koniec dnia dokarmić swoje ptaki.
W normalnych czasach [gdy M uczciwie korzysta z dobrodziejstwa emerytury] to M wychodzi z pieskiem na spacerki, w anormalnych - jak teraz - oczywiście ja. ;:224

O parapet puka deszcz. Znowu pada! ;:138 ;:138 ;:138

Mam trochę nowych zdjęć, ale właśnie przyszedł synuś, który jutro wyjeżdża do Czarnogóry [a mnie dojdzie jeszcze karmienie jego papużek] i muszę przerwać kontakt z laptopem na jakiś czas. Później wstawię foty.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko ładnie wyglądają Twoje tawułki posadzone razem , mam podobne odmiany ale każda rośnie oddzielnie i nie ma tak ciekawego efektu.U mnie wczoraj i dzisiaj solidnie popadało, więc przyroda trochę odżyje. Aż serce ściskało jak widziałam na mieście uschnięte drzewa i krzewy.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko niech pada, roślinom potrzeba, oby tylko spokojny deszczyk był :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko fajnie, ze pada roślinkom się przyda. Byle wiatr szkód nie narobił.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Beatko - moje tawułki także rosły dawniej w oddaleniu i jakoś mi umykały z pola widzenia, dlatego ostatecznie znalazłam im miejsce , wprawdzie za siatką, ale takie, gdzie widzę je wszystkie jednocześnie.
U mnie na osiedlu trawa praktycznie wyschła. Zastanawiam się, czy po tym deszczu odbije...

Iwonko [00..] - zaczęło się potężną ulewą, ale szczęśliwie trwało to tylko chwilę, po czym padał rzęsisty ale drobny deszczyk i dłuuugo.
Nawet dwa razy zagrzmiało, nie u nas jednak lecz gdzieś dalej. Jest super. Gorzej, że jutro ma być tylko 15-16 stopni. ;:222

Teraz trochę obiecanych zdjęć, a następnie zajrzę do Waszych ogrodów. Mam nadzieję znowu podziwiać piękne kwiatki.
A żeby Wam się lepiej oglądało moje kwiaty, poczęstuję Was malinami z pierwszego zbioru. Warto było biegać z wężem na przemian z konewką.

Się Państwo częstują.

Obrazek

Pierwszego pomidorka [z pola] zjem po połowie z eMem. Obrazek

Rozwar rozwarł pąki. ObrazekJuka wkłada suknię ślubną. Obrazek

ObrazekOdętki wirginijskie powoli odsłaniają swoje piękne oblicza.
Różowa Obrazek i biała Obrazek

Ukochane lilie. Obrazek Dalia pomponikowa. Obrazek

Kilka portrecików.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitła pierwsza rudbekia owłosiona i powojnik 'Peride'

Obrazek Obrazek

Na dzisiaj wystarczy. Muszę jeszcze zdążyć na spacer po Waszych ogrodach. ;:65 ;:65 ;:65

-- 9 lip 2015, o 21:37 --

Julio - dopiero Cię spotkałam.
Wiatru nie było, na szczęście. Najważniejsza ta woda z nieba ;:215
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Lucynko, bardzo dużo pięknych kolorów w Twoim ogrodzie. Róże piękne, tylko podziwiam, bo jak dla mnie zbyt kapryśne.
Piszesz "ukochane lilie"? To tak jak u mnie. ;:167 Festiwal liliowy trwa i jeszcze długo potrwa. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Ach jakie cudne maliny i pomidora widzę ;:215 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko a mogę plasterek pomidorka, odstąpię malinki :lol: Ja już tak czekam na własne pomidorki, bo tych sklepowych to nie kupuję ;:185 Jaka cudna czerwona lilia, rozwar mi chyba przepadł :? A różyczki i pozostałe śliczne takie przynapite :;230 Masz tych gąb do wyżywienia ;:185
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

:wit Heliotrop peruwiański śliczny. Len ślicznie zakwitł. Ogórecznik pięknie rozkwita
Hosty śliczne Kociak śliczne sobie drzemie wśród pomidorków
Rozwar wielkokwiatowy już za chwileczkę pięknie zakwitnie
Tawułki pięknie kwitną. Powojniki śliczne. Jakie smakowite malinki :roll:
:shock: Już pierwszy pomidorek Ci dojrzał. Rozwar pięknie rozkwitł Juka ślicznie zakwitła
Odętki wirginijskie pięknie powolutku odsłaniają swe oblicze. Lilia piękna.
Dalia pomponikowi urocza. Róże piękne :D
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko - początkowo i ja bałam się zaprosić róże do mojego 'ogrodu', ale gdy przechodziłam obok innych działek i widziałam te piękności, pozazdrościłam i zaczęłam sprowadzać kolejne róże do siebie. Nie wiadomo kiedy kolekcja zrobiła się całkiem, całkiem jak na możliwości areałowe.
Lilie kocham. To piękne kwiaty i takie dostojne! No i cudnie pachną. Niechaj kwitną jak najdłużej.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Iwonko [i P...] - malinki smaczne i soczyste. Tylko ja wiem, ile wody pod nie wylałam i ile potu po mnie spływało. Zresztą podobnie było z truskawkami. A pomidorkiem sama jestem zaskoczona, bo póki co tylko jeden dojrzał i chwilowo nie widzę kolejnych zbliżających się do zarumienienia.
Ten jeden smaku narobił, a do kupnych nie mam przekonania. ;:204

Czekam na te. Obrazek

ObrazekNa fasolkę, marchewkę, pietruchę też. Obrazek

Marysiu [Maska] - odnoszę wrażenie, że Ty w ogóle nie sypiasz ..... ;:oj
Niestety, ja sypiam i w dodatku co najmniej 7 godz. A ponieważ nie potrafię drzemać w dzień, muszę pilnować nocnego snu.
Dlaczego 'niestety'? Ano dlatego że zdążyłam skonsumować swoją połowe pomidorka, a chętnie bym się z Tobą podzieliła. ;:173
Ja też nie kupuję pomidorów w sklepach, ale od czasu do czasu na ryneczku u sprawdzonej pani i tylko te śliwkowe, bo one nie mają tych twardych białych i zielonych środków.
Oj, mam kogo żywić, ale cóż ja mam innego do roboty..... Przynajmniej się nie nudzę. :wit

ObrazekGołębie lgną do mnie. M zazdrosny ;:306 Obrazek

Paulinko - taki strumień pochwał!
Jestem zażenowana, ale nie powiem, że nie zrobiło mi się cieplutko na serduchu. Bardzo Ci dziękuję ;:180 ;:180 ;:196
Dla Ciebie
Obrazek I jeszcze ... dla podniebienia ... Obrazek

Po obiedzie wybywam na działkę, bo się nieco ociepliło, a w domu nuuudno! ;:222
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Róże masz piękne ;:215 . Ja na początku działkowania kupiłam kilka, ale to chyba były wielkokwiatowe. Marnie rosły i pozbyłam się ich bez żalu. Teraz oglądam je w cudzych ogrodach i do swojego nowego ogrodu ma zamiar je też zaprosić ;:65 . U mnie cały dzień chłodno, wietrznie a teraz jeszcze co chwilę kropi ;:oj . No ale roślinom przyda się chwila wytchnienia ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Lilie piękne :D
Pomidorki przepięknie rosną
Fasolka , marchewka pietruszka również pięknie rosną
Żółciutka różyczka piękna
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko sypiam, sypiam chociaż czasem zarywam sen ale potem nadrabiam, bo ja też muszę 7 godz. Ostatnio przez kury to jak rano nie mogę powtórnie usnąć oczy zamykają mi się po obiedzie, cóż starzeję się bo kiedyś w dzień nie było mowy o śnie :wink: Ja też mam ochot dokupić lilii, ale muszę przeanalizować które żeby mi po sezonie nie przepadły. Takie różowe bladawce mi się podobają ;:215 Moja fasolka nie do pokazania ;:145 ale pomidorki będą tylko w tunelu :D
A może w tym kółeczku zamiast marchewki liliowce? :tan
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko brawo jak wszystko rośnie ;:215 nie ma to jak deszcz , żadne podlewanie go nie zastąpi. Kolekcja różyczek imponująca. Też dziś dostrzegłam pierwszego czerwieniejącego pomidorka , ale na krzaczku koktajlowych, więc z nikim się nie dzieliłam ;:224 sama zeżarłam :;230
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”