Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
Przepiękna na Twoja pomocnica. Urocza.
A to przejście kamienne bajkowe... Pewnie drogi interes. Ta tęcza z Laguną? wyszła superowo.
A to przejście kamienne bajkowe... Pewnie drogi interes. Ta tęcza z Laguną? wyszła superowo.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Dziękuję, Majeczkomajka411 pisze:Zdjęcie, które teraz zamieściłaś wyjaśniają co tam się dziejew takim ujęciu jest już bardzo ładnie.
Co jakiś czas skuszę się na zakup ostróżki, ale to wszystko nie to co Ty masz...![]()
Mi też wydaje się, że to jest sprawa odmiany. Masz pięknie w ogrodziezdjęcia, to tylko klatka stop.

Z tymi ostróżkami to jest - miałam już wiele odmian, ale nigdy nie przetrwały dłużej niż dwa sezony - nie wiem, czy to z powodu odmiany, czy ślimaków, ale już ich nie mam. Wciąż kupuję nowe, bo po prostu lubię, ale już tylko od tego jednego sprzedawcy z ogrodniczego. To dobre źródło i ostróżki mocne, wielkie, trwałe - nie giną po roku czy dwóch. Niektóre po 3 sezonach są wysokie na 1,5m, a łodygi mają niczym grube rurki. T młodsze muszą się jeszcze wzmocnić, ale widać, że będą równie mocarne

- Alania
Kamień mamy z naszego gruntu, więc było darmowoPashmina2006 pisze:Przepiękna na Twoja pomocnica. Urocza.

Z tęczą załapała się róża Camelot - jeszcze młodziutka, ma dopiero drugi sezon.
Tutaj masz Lagunę

Alania to mój słodziaczek

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Widzę że coś się dzieje. Jestem okropnie ciekawa.
Psiak słodki. Zawsze chciałam takiego maluszka z kokardką. ...a wyszło jak zwykle.
Ogród masz boski. Napatrzeć się nie mogę i mam niedosyt. Poproszę o jeszcze.
Psiak słodki. Zawsze chciałam takiego maluszka z kokardką. ...a wyszło jak zwykle.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Mam marzenie, żeby to kiedyś zobaczyć na własne oczy
Naprawdę masz niesamowity talent do kompozycji.
Nie tylko różanych
ta część przed domem też wygląda świetnie.
Jestem bardzo ciekawa jak będzie wyglądał domek ogrodnika
Też chciałabym taki.Oglądasz Domo?
Monty Donn ma rewelacyjny domek. Takie miejsce na wszystkie ogrodowe szpargały jest konieczne
Tylko, że ja już nie mam miejsca

Nie tylko różanych
Monty Donn ma rewelacyjny domek. Takie miejsce na wszystkie ogrodowe szpargały jest konieczne
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniczko, ogród cudowny
Bardzo fajnie wygląda taki symetryczny układ z centrum w postaci poidełka
To poidełko to był pomysł na szóstkę
A przed domem masz w rondzie kilka okręgów bukszpanowych? Nie wiem czy dobrze widzę
Jeżeli tak, to nie sprawia kłopotu ich strzyżenie? W końcu jeszcze róże między nimi...
A na tym zdjęciu przy ścianie altanki jaka róża jest?

Tak się dopytuję i drążę, bo właśnie odkryłam, że jesienią powinnam dokonać zmiany na rabacie
Potrzebna mi róża tworząca duży krzaczor, obficie kwitnąca, w kolorze najlepiej czysty lub ciemny róż. Co byś poleciła?

Tak się dopytuję i drążę, bo właśnie odkryłam, że jesienią powinnam dokonać zmiany na rabacie

- Alania
Ja też tuptamPEPSI pisze:Widzę że coś się dzieje. Jestem okropnie ciekawa.

Wstawię na bieżąco fotki

Dzisiaj pochmurno, więc fotek nie zrobię, bo nie będą ciekawe. No, chyba, że uda się bez deszczu

-- Pn 29 cze 2015 06:58 --
Dzięki, GosiuMargo2 pisze:Mam marzenie, żeby to kiedyś zobaczyć na własne oczy![]()
Nie tylko różanych

Nie oglądam Monty Dona. A jaki ma ten domek? Mój będzie ceglany z dwuskrzydłowymi drzwiami - kolor stolarki do przemyślenia, bo nie mogę się zdecydować, czy białe, czy brązowe

- Alania
Ta jasna to młoda New Dawn, a bardziej różowa to wielki krzaczor bez nazwyElwi pisze:Moniczko, ogród cudownyBardzo fajnie wygląda taki symetryczny układ z centrum w postaci poidełka
To poidełko to był pomysł na szóstkę
A przed domem masz w rondzie kilka okręgów bukszpanowych? Nie wiem czy dobrze widzę
Jeżeli tak, to nie sprawia kłopotu ich strzyżenie? W końcu jeszcze róże między nimi...
Tak się dopytuję i drążę, bo właśnie odkryłam, że jesienią powinnam dokonać zmiany na rabaciePotrzebna mi róża tworząca duży krzaczor, obficie kwitnąca, w kolorze najlepiej czysty lub ciemny róż. Co byś poleciła?

Bukszpanowe obwódki wewnątrz ronda są dwie - zewnętrzna i jedna wewnątrz, a w samym centrum stożek cisowy - póki co daję radę z cięciem

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Doskonale dobierasz nie tylko roślinność, ale przede wszystkim elementy ozdobne.
Pokazuj więcej ujęć takich jak to zdjęcie gdzie jest poidełko z ptaszkami, a w oddali widać metalowe pergole.
Sądzę, że masz wszystko dobrze przemyślane... co gdzie i po co stanie w ogrodzie ...

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też marzę o domku ogrodnika. W tym roku zaczęliśmy robić przymiarki w postaci oglądania zdjęć w internecie i robienia pomiarów czy mamy dostatecznie dużo miejsca ale na razie na tym się skończyło. Dosyć kosztowna inwestycja. ale ziarenko zasadzone pomysł kiełkuje i może za dwa- trzy lata coś z tego będzie.
Bardzo lubię Twój przed ogródek. Poproszę o więcej zdjęć zwłaszcza rabat z trawami i bukszpanami.
Bardzo lubię Twój przed ogródek. Poproszę o więcej zdjęć zwłaszcza rabat z trawami i bukszpanami.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- Alania
Majeczko, staram się planować spokojnie. Prace, zakupy rozłożone są w czasie w latach, więc jest możliwość przemyślenia wszystkiego bez pośpiechumajka411 pisze:Hey.... lubię w ciszy zwiedzać zakamarki, które nam pokazujesz.... wiesz, co pomyślałam !
Doskonale dobierasz nie tylko roślinność, ale przede wszystkim elementy ozdobne.
Pokazuj więcej ujęć takich jak to zdjęcie gdzie jest poidełko z ptaszkami, a w oddali widać metalowe pergole.
Sądzę, że masz wszystko dobrze przemyślane... co gdzie i po co stanie w ogrodzie ...![]()
![]()

- Alania
To prawda, są to kosztowne inwestycje, dlatego też sama czekałam długo i cieszę się, że w końcu możliwa jest realizacjaSoczewka pisze:Ja też marzę o domku ogrodnika. W tym roku zaczęliśmy robić przymiarki w postaci oglądania zdjęć w internecie i robienia pomiarów czy mamy dostatecznie dużo miejsca ale na razie na tym się skończyło. Dosyć kosztowna inwestycja. ale ziarenko zasadzone pomysł kiełkuje i może za dwa- trzy lata coś z tego będzie.

Póki co schną kolejne warstwy - nie da się murować za dużo na raz, bo by wyszły krzywe ściany. Na jeden dzień mniej więcej tyle się udaje

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja sobie upatrzyłam drewniany z przedłużeniem na altankę ale koszt to około 10tys i oczywiście musi być róża pnąca albo kilka 

Pozdrawiam Monika
- Alania
Nasz domek tez trochę będzie kosztował, bo dużo cegły trzeba. To są bardzo drogie inwestycje. Wiem chyba jaki drewniany domek masz na uwadze - widziałam coś takiego. Cena jednak faktycznie zaporowa
Albo zarobki zbyt skromne na nasze ogrodowe potrzeby

Albo zarobki zbyt skromne na nasze ogrodowe potrzeby

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Moniś mam nadzieję, że pomieścicie w domku wszystkie Twoje ogrodowe gadżety.
Zapowiada się ciekawie... a znając Ciebie na pewno będzie ślicznie...
Ja też apeluję o więcej zdjęć z szerszej perspektywy. Masz tak cudny ogród, że żal go pokazywać głównie w portretach. Nie marnuj tego skarbu, tylko chwal się nim ile wlezie! Ja go uwielbiam!!!

Ja też apeluję o więcej zdjęć z szerszej perspektywy. Masz tak cudny ogród, że żal go pokazywać głównie w portretach. Nie marnuj tego skarbu, tylko chwal się nim ile wlezie! Ja go uwielbiam!!!