Uprawa czarnej porzeczki

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Porzeczka czarna - uprawa

Post »

U mnie to samo.
Sadzonki z jesieni ubiegłego roku jakiś czas temu przestały rosnąć w górę. A jak już się pojawiły nowe listki to te na dole zżółkły.
Prawdopodobnie tak jak wspominaliście- za słabe są jeszcze i nie uciągną tyle zielonego.
Oczywiście bez owoców :)
Piotrek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W razie mocnego słońca dobrze jest cieniować.Nawet daszek ze starej firanki osłabi promienie słoneczne i zmniejszy zapotrzebowanie na wodę.
Oinone
200p
200p
Od: 16 paź 2010, o 08:53

Post »

To pewnie głupie pytanie, ale kiedy najlepiej zbierać czarną Bonę i Tisel?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma głupich pytań,bywają głupie odpowiedzi :D .Postaram się wspiąć na wyżyny resztek intelektu jaki mi pozostał i odpowiem:jak dojrzeją. ;:306
Teraz ciut poważniej.Zależy od przeznaczenia.Jeśli na galaretki i dżemy,to zanim dojrzeją całkowicie.Są odrobinę mniej aromatyczne ale mają więcej pektyn.Jak na nalewkę w pełni dojrzałe.Max aromatu i i cukrów a mniej pektyn
Oinone
200p
200p

Post »

--> kaLo ;-)

dzięki
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje porzeczki dzisiaj pięknie pozowały :)
Obrazek Obrazek
Oinone
200p
200p

Post »

A ja wrzucę swoje, brzydkie :shock: Pytanie czy tylko dlatego, ze były obciążone owocami a są jednoroczne i w dodatku chyba przenawożone...

Obrazek Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie w Policach Limanowej to ciężkie gleby zasadowe.Krzewy jagodowe preferują lżejsze gleby o pH 5,5-6,5.Będą kłopociki.
Oinone
200p
200p

Post »

Gleby są ciężkie, bo to glina :roll: tego nie zmienię... ale w bliskiej okolicy widziałam czarne porzeczki i b. ładnie rosną...dlatego łudzę się, że to jednak ta młodość :) przyszły rok pokaże...
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Oinone pisze:A ja wrzucę swoje, brzydkie :shock: Pytanie czy tylko dlatego, ze były obciążone owocami a są jednoroczne i w dodatku chyba przenawożone...

Obrazek Obrazek
Moim zdaniem trawa zabiera im całą wilgoć oraz składniki pokarmowe. Oddarń 1-metrowy pas wokół krzewu. Ja też mam gliniastą glebę i poradziłam sobie tak, że wokół starych krzewów porzeczki rozłożyłam obornik, przysypałam ziemią próchniczną i wyściółkowałam słomą - ten zabieg trzeba powtarzać dwa razy w roku - wczesną wiosną i późną jesienią. Porzeczki odpłaciły się dwukrotnie większym plonem. Nowe krzaki natomiast sadziłam w dołki, w które dałam obornik, na to kompost, na to ziemię próchniczną i dopiero do gruntu wsadziłam krzew. I też oczywiście wyściółkowałam.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Metello
100p
100p
Od: 10 wrz 2014, o 21:04

Post »

Corazonbianco ma rację, krzewy (zwłaszcza młode) nie lubią konkurencji i zazwyczaj przegrywają o pokarm i wodę z silniej rosnącymi trawami i innymi roślinami zarastającymi. Trzeba zakasać rękawy i wypielić teren wokół krzewów.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Oinone
200p
200p

Post »

dzięki Paniom,

biorę się do roboty...
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Odmładzanie czarnej porzeczki

Post »

Minęło nieco czasu od ostatniego wpisu ale chcę pochwalić się efektami odmładzania "na wiadro"

Zapomniałam poprzedniej wiosny o tym, że mam oddzielić patyczki, jesienią nie było czasu ale dziś zabrałam się do pracy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, wytworzyło się masę korzeni i nie obawiam się o przyjęcie tej sadzonki w nowym miejscu. Wyzwaniem było odnalezienie miejsca, gdzie tą "sadzonkę" odciąć od macierzystej rośliny ale udało się.
Zastanawiam się tylko, czy przyciąć ją teraz nisko żeby się rozkrzewiła czy po zbiorach.

Dziękuję kaLo za podpowiedzi w kwestii moich porzeczek ;:180

P.S.
"Mamunia" nadal rośnie, owocuje i wypuszcza nowe pędy. Jeszcze ją zostawię ;:108
Czerwona wykopana z gruzu także ma się nie źle, choć wciąż dochodzi do formy po przesadzeniu.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super Ci poszło. ;:333 Nie masz miejsca na trzy krzewy porzeczek? Tyle można otrzymać po podziale tej "sadzoneczki" i było by to z korzyścią dla zdrowia poszczególnych krzewów. Jak z widocznych na zdjęciach oczek wyrosną nowe pędy ,zrobi się gąszcz trudny do opanowania.
Nie ma potrzeby przycinać.Z taką masą korzeni da sobie radę .Wytnij w całości te najcieńsze patyczki,zostaw po 2 najmocniejsze pędy na każdym z trzech klonów. Możesz jeszcze ew.oberwać część kwiatostanów,gdyby zbyt obficie zakwitła.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Świetna sprawa ;:333 ja bym jednak zrobił z tego trzy krzaki, tak jak Kalo mówi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”