Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Post »

No mnie pocieszyłaś. :D Oczywiście zaraz po posadzeniu powojnika podlałam go nawozem. Do towarzystwa dostał filoletową różyczkę Veilchenblau. Ta z kolei potrafi przyrosnąć 3 metry w sezonie i rozrasta się błyskawicznie więc może zrekompensuje czekanie na bujne kwitnienie księcia.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie Kochani. :wit
I tak oto nadeszło lato... u mnie jest to na razie deszczowe lato. Tak długo już nie padało, że póki co nie marudzę, tylko dzielnie to znoszę.
Na początek, jako bardzo dumna mamuśka muszę się pochwalić. Moja Córuś znów przyniosła pasek do domu ;:215 Synuś też ma śliczne świadectwo, ale że to była dopiero pierwsza klasa, to muszę poczekać do trzeciej na jakieś "tryumfy". ;:224

Obrazek

Aniu -Anna55 obawiam się, że Veilchenblau może nad wyraz zdominować biednego, dość niemrawego księciunia. ;:224
Dla Ciebie moja Pastella i Ryuan:

Obrazek

Soniu bardzo się cieszę, że kłosowce Ci kwitną. Bardzo! A jak zobaczysz wiosną jak one się sieją to złapiesz się za głowę. ;:306
Dla Ciebie powojniczki: Błękitny Anioł i Etoile Violette ( w podpisie zdjęcie wkradła mi się literówka -wybaczcie! ):

Obrazek

jolifleur dziękuję. Zwariowałam na punkcie moich roślinek i staram się im dogadzać. ;:333
Proszę: wdzięczna i jakże fotogeniczna Jarzmianka

Obrazek

Gosiu -Pepsi dziękuję za wyzbycie mnie z obaw o ciachanie lawendy. ;:196 A skoro tak lubisz czerwone róże to w prezencie ode mnie masz:
Flammentanz i Venosa Violacea:

Obrazek

Obrazek

Marysiu skoro tak lubisz clematisy i róże to mam dla Ciebie Rose de Rescht i Juuli: ;:196

Obrazek

Iwonko uwielbiam szałwie! Są świetnym towarzystwem dla róż. ;:215
Dla Ciebie Artemis... z szałwią :wink:

Obrazek

Wandeczko moja Eden Rose była zakupiona wiosną u naszej Ewci. A jak wiesz pomyłki się jej raczej nie zdarzają. Ja bynajmniej nie trafiłam na info o jakiejś pomyłce od niej. Ta róża u mnie rozwinęła tylko jeden kwiat i nie miał on ani przez chwilę tego rumieńca. Hmmm... Jednak mocno wierzę, że to jednak ona.
A domniemany Abraham na pewno nim nie jest i rzeczywiście wiele osób upatruje w nim Eden Rose.
Dla Ciebie moja kolejna róża NN, którą podarował mi Mężuś na rocznice ślubu... popatrz co z niej zakwitło! Dokładnie to samo co miało być domniemanym Abrahamkiem:

Obrazek

Obrazek
Czy to może być Eden..?

Anitko, dokładnie tak jak mówisz! Niech Mężuś ma swoją ulubioną różę. :wink:
Oto moja Gertrude Jekyll, róża o najpiękniejszym zapachu w moim ogródku:

Obrazek

Obrazek

No i jeszcze kilka foteczek:

The Fairy zaczyna spektakl:

Obrazek

Posadzona w tym roku Emilia Plater:

Obrazek

Pastella:

Obrazek

Drakiew Kaukaska:

Obrazek

Śliczna Pirouette:

Obrazek

Anemony:

Obrazek

Ostróżka z liliami:

Obrazek

I na zakończenie moja powojnikowa ściana: ;:215 ;:215 ;:215
Są tam: Monte Cassino, Solina, Etoile Violette, Błękitny Anioł i mało widoczna Comte de Bouchaud:

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna kompozycja róż i powojników :D
A powojnikowa ściana ;:180
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu gratulacje dla córy, ;:167 masz szczęście, możesz być dumna z dzieciaków. ;:196 Powojnikowa ściana niesamowita. ;:oj Pewnie dosadzę do swoich, ale jak sobie poradzą w mało zasobnej ziemi. :?: Róże ciągle przyprawiają o ból głowy, ale i tak są cudne. Artemis z szałwią piękna, no i driakiew nie sposób nie pochwalić. ;:138 Czy kłosowce różowe, jednoroczne też się wysiewają.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ściana super! Też próbowałam taką zrobić, ale moje powojniki tak pięknie nie kwitną jak Twoje. Możesz być z nich dumna, Aniu. Gratuluję także postępów twojej córeczki. To wielka radość dla rodziców takie świadectwo.
Aniu, ten twój domniemany Abraham faktycznie bardzo podobny do Eden ;:108
Natomiast kupiona u Ewy twoja Eden jakoś mi na tę odmianę nie pasuje, ale może to tylko te kwiaty, które ppokazałaś na zdjęciu, były jakieś takie dziwne, a kolejne będą w porządku. Ewie także zdarzają się pomyłki. Ja kupiłam u niej Tuscany Superb, a okazało się, że to Cardinal Richelieu (co zresztą potwierdziła sama Ewa).
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu nie wiem czy różowe kłosowce jak się wysieją, to ich ziarenka przetrwają zimę. :oops: Ania -anym zbiera nasionka i co rok wysiewa wprost do gruntu. Tyle wiem. ;:196 Moje różowe przeze mnie wysiane od dwóch miesięcy nawet nie drgnęły i nadal są maleńkie i mają 4-5 listków. ;:222 Coś nie mam szczęścia do wysiewania. Zdecydowanie! ;:222

witch ;:196

Wandeczko rzeczywiście! Jak napisałaś o pomyłce z Tuscany Superb to pamiętam, że było zamieszanie z pomyleniem tejże odmiany (zimą czytałam wszystkie jej wątki). Już wkleiłam zdjęcia do Ewy wątku. Zobaczymy co ona powie w tym temacie. Najgorsze jest to, że ta "moja Eden Rose" od Ewy zakwitła tylko jednym kwiatem. I nie zapowiada się póki co na więcej, by zobaczyć i porównać następne. I tu by się zgadzało, bo Eden Rose to królowa wszystkich róż a jak na królową przystało to i kapryśnica z niej... jak mój krzaczek z jednym kwiatkiem. ;:124 :wink:
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Oj, ale ze mnie gapa, gratuluję czerwonego paska na świadectwie, niewielu może się nim pochwalić :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś dziękuję. ;:196 Moja Julka skończyła piątą i idzie do szóstej. Od trzeciej klasy ma wyróżnienia. Także jestem dumna. I zazdroszczę jej trochę, bo nie siedzi nad książkami a "skubanica" daje radę. Jak sobie pomyślę jakie mogłaby mieć oceny gdyby nad tymi książkami na trochę przysiadła.. ;:224 ;:224 ;:224

Gipsówka zaczyna się wdzięczyć:

Obrazek

I jeszcze raz śliczna Pirouette:

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

To tak jak moja, nic się nie uczy a mimo choróbska miała prawie czerwony pasek z ambicją na za rok by go jednak mieć...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze pewna ciekawostka:
Wiosną przy zakupie róż dostałam od Ewci powojnika bylinowego Mongolian Bells. Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłam, że na krzaczku oprócz tradycyjnie fioletowych pąków są też białe! ;:oj ;:oj ;:oj

Obrazek

No to jeszcze po raz kolejny mój ulubiony zestaw: Artemis, szałwia i ostróżki:

Obrazek

Aguś mam nadzieję, że wspomnienie Córki choroby odchodzi już w siną dal... i tego stresu nie będziecie już przeżywać. ;:168
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Tułacz pstry Chameleon Houttuynia cordata

fiu,fiuuuu ;:224 jestem pod wrażeniem Twojej znajomości profesjonalnego nazewnictwa ;:180 Jeżeli chcesz się podzielić sadzonką to cóż... nie odmówię :wink: Pamiętasz, miałam Ci dać sadzonki mojego czyśćca? Może się w takim razie wymienimy?
Flammentanz nie jest jeszcze taka trudna do zakomponowania, bo kolor ma bardziej malinowy niż ostro czerwony i w kompozycji z Venosa Violacea wygląda bardzo ładnie ;:215 U mnie rośnie róża Grande Amore i ta jest naprawdę czerwona :;230 Ale cóż to za czerwień - brak słów...
Ściana powojnikowa cudowna ;:167 i chyba ma tą zaletę, że nie łapie uwiądu? Dzisiaj byłam u Teściowej i oba powojniki jej padły w pełni kwitnienia. Aż się boję co będzie u mnie :(
Bardzo pięknie rozkwitła Pirouette ;:333 Oglądam ją z ciekawością, ponieważ jej nie mam. Podobnie Gertrude Jekyll ;:224
Gratuluję córci świadectwa ;:63 A... przy okazji wypatrzyłam, że chodzi do szkoły w Kaliszu ;:183 Cudne miasto, bardzo je lubię. Jeszcze kilka lat temu bywaliśmy tam co lato :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Aniu. :wit
Gdzieś mi się zapodział twój wątek, ale z przyjemnością nadrobiłam zaległości.
Bajeczny masz ogródek i jak widzę różanka też bardzo Cię wciągnęła. :uszy
Wątpliwy Eden na 100% jest Edenem, to bardzo charakterystyczna róża.
Za to Abraham faktycznie wątpliwy. ;:185
Co do jagody kamczackiej to aby owoce były duże, należy ją przycinać po owocowaniu.
A potem dobrze zasilić, aby wzmocnić cały krzew.
Radziłabym jeśli mogę :oops: ,...... dokupić odmianę wielkoowocową, wtedy ta co masz będzie świetnym dla niej zapylaczem.
Poza tym lubią słońce a nie wiem w jakim miejscu masz ją posadzoną.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Aniu!
Gratuluję córci i mamie paseczka! To uczucie matczynej dumy- bezcenne!
Pięknie skomponowałaś kolorystycznie te powojniki. Od kilku dni siedzę wieczorami i oglądam clematisy.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aniu, przepiękne fotki Obrazek
Moja edenka jeszcze nie otwarła pąka, a na razie też ma jeden jedyny na krzaczku. Przy tych deszczach i chłodzie wszystko u mnie przystopowało.
A wczoraj tak jak się przy tych deszczach spodziewałam, wycięłam kolejny pęd Jana Pawła II z uwiądem i to jeszcze raz upewniło mnie, że niezbyt jednak dobrym pomysłem było posadzenie go z różą, bo cholerstwa wyplątać nie mogłam.
Dużo liści różanych połamałam, nie mówiąc o moich pokłutych łapkach. A wolałam go wyplątać, żeby grzybkiem róży nie zarażał ;:185
Za to Twoja ściana powojnikowa super Obrazek
Córci pogratuluj wyników Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No to piękne zaskoczenie z tym powojnikiem. Fajnie to musi wyglądać.
Zestaw z Artemisem i mnie się bardzo podoba. Udał Ci się ;:215 . Piruet słodziutka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”