Róże w krainie winem płynącej
- Dyskrecja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże w krainie winem płynącej
Piękny ogród, róże tak piękne, że postanowiłam wpisać się z pochwałami.
Mam pytanie, czym ściółkujesz grządki, wygląda mi to na jakieś drobne kamyczki, co jest pod nimi, czy mata, jak pielęgnujesz glebę????
Mam pytanie, czym ściółkujesz grządki, wygląda mi to na jakieś drobne kamyczki, co jest pod nimi, czy mata, jak pielęgnujesz glebę????
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Nieprawdopodobnie piękne zdjęcia. Laguna urocza, ale serce skradła mi Schneeflocke. Czy to róża okrywowa czy jeszcze taka malutka?
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szpalerek przy ścieżce jak z żurnala jakiegoś czasopisma o ogrodach 

Teresko, Lagunę spokojnie można już nazwać krzaczyskiem, a nie tylko krzakiem

Aspirynkom faktycznie do twarzy z bukszpanami i tak właśnie sobie je wyobrażałam, gdy sadziłam. Niestety to miejsce, które widać na fotce jest ostatnim, gdzie jeszcze bukszpany się ostały

Heniu, witaj w moim małym ogródeczku

Rabatek nie ściółkuję niczym. Kiedyś próbowałam z korą, ale skończyło się na tym, że kora leżała wszędzie wokół (na trawniku, chodnikach, ścieżkach) tylko nie na grządkach, bo tak postanowiły okoliczne kosy

Ewo, dziękuję za uznanie

Schneeflocke to zarówno róża okrywowa jak i maluszek u mnie. Sadziłam krzaczki tej wiosny więc to naprawdę niemowlaki, nawet jeszcze nie raczkujące. Według hodowcy (Noack) róża ma osiągać wysokość 40-50 cm ale wiadomo, że ostatecznie można to regulować cięciem. Ja będę się starała prowadzić te krzaczki nisko, jako płożące. Kupiłam tę odmianę głównie dlatego, że jest polecana do półcienia, a takie właśnie mam miejsce, oraz zdrowotność (ADR). No i oczywiście musiała być biała

Tolinko, nie wiem co mam odpowiedzieć na taki komplement

I jeszcze to, że dodajesz mi skrzydeł

Za chwilkę wstawię jeszcze parę wczorajszych fotek, bo dziś z okazji deszczu nowych nie będzie

Ewuniu, znalazłam dla Ciebie jeszcze jedną fotkę Schneeflocke
. Ona wieczorami przymyka lekko kwiat, zasłaniając wstydliwie "oczko" i wygląda tak:

Dla Alexii mam fotkę Anny Marii de Montravel, także wieczornej:

I bez dedykacji, dla wszystkich, inne różyczki. Królowa ostatnich dni w moim ogrodzie - Laguna:

Herzogin Christiana, rozwijająca teraz jednocześnie kilka takich bukietów:

Rośnie "u stóp" Laguny i mimo swojego bardzo młodego wieku (sadzona w tym roku), buduje całkiem ładny i zgrabny krzaczek:

Dorotko (dorotka350), mam nadzieję, że wciąż zamierzasz ją nabyć?
Gruß an Aachen, zgodnie z przewidywaniami Alexii, zaczyna się zbierać i najnowszy kwiat nie więdnie już i trzymał się wczoraj dzielnie 3. dzień:

I na koniec jeszcze wieczorny widoczek:

Dla Alexii mam fotkę Anny Marii de Montravel, także wieczornej:
I bez dedykacji, dla wszystkich, inne różyczki. Królowa ostatnich dni w moim ogrodzie - Laguna:
Herzogin Christiana, rozwijająca teraz jednocześnie kilka takich bukietów:
Rośnie "u stóp" Laguny i mimo swojego bardzo młodego wieku (sadzona w tym roku), buduje całkiem ładny i zgrabny krzaczek:
Dorotko (dorotka350), mam nadzieję, że wciąż zamierzasz ją nabyć?

Gruß an Aachen, zgodnie z przewidywaniami Alexii, zaczyna się zbierać i najnowszy kwiat nie więdnie już i trzymał się wczoraj dzielnie 3. dzień:
I na koniec jeszcze wieczorny widoczek:
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hallo
, Dzięki za A.M. de Montrawel ! Wspaniale krzaki i pozostale tez. Wszystkie rozane dziewczyny pokazuja istny popis cusownych krzakow oblepionych kwieciem. W sumie moge sie cieszyc , ze nie moge wstawiac zdjec... , bylby obciach. Moje po upalach i dzisiejszej burzy w zwisie... No nie wszystkie , czesc
na slonce i deszcz.

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słów brakuje dla Twoich różanych krzaków. Może tylko powiem cuuudowne. A Twoja Anna Maria de Montravel już w moim kajeciku 

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Dziękuję za dedykację. Z bliska Schneeflocke jest równie urocza jak z daleka. Ostatnio polubiłam własnie takie delikatne różyczki. Czy wszystkie różyczki już Ci zakwitły, czy jeszcze czekasz? Klimat u Ciebie cieplejszy i chyba dłużej możesz się cieszyć z ogrodu.
Alexia, proszę Cię! Twoje róże i obciach? Niemożliwe. Na pewno masz zmagazynowane oszałamiające foty i wstawisz je w momencie, gdy nasze róże już przekwitną
. A po ulewach wszędzie róże w mniejszym lub większym zwisie
.
Daysy, dziękuję
. Anna Maria jest naprawdę fajna, długo trzyma te swoje miniaturowe kwiatuszki, które po deszczach wcale nie wyglądają gorzej niż przed. Jej różyczki są takie bardzo mini-mini ale ich ilość daje niesamowity efekt.
Ewo, widziałam właśnie u Ciebie, że powiększasz kolekcję takich delikatnych, niepełnych różyczek. I nawet jedna z nich mi mocno w oko wpadła
.
Czekam jeszcze na pełnię rozkwitu Stadt Rom i Gärtnerfreunde, choć i te pokazały mi już pierwsze kwiatuszki. Mogę więc powiedzieć, że wszystkie zakwitły. Najpóźniej zaczęły rozwijać kwiaty dwa krzaczki Gärtnerfreude, które teraz wyglądają tak (będę pokazywać je w całości podczas pełnego kwitnienia, a szykuje się spektakl
):

Ciut wcześniej, ale też później niż większość moich panienek, kwitnienie zaczęła Stadt Rom. Na razie kwitnie kilkoma kwiatkami, a większość bukietów wciąż czeka na swój czas (ale są już tuż-tuż):

Jedyna moja róża kwitnąca raz - R. moyesii Geranium - właśnie kończy kwitnienie (trwało 3,5 tygodnia) i widzę na niej ostatnie 2 czy 3 kwiaty. Mało ją pokazywałam, więc spróbuję nadrobić, bo w tym sezonie już więcej jej kwiatów nie zobaczymy:

Będę się jednak cieszyć wielkimi owocami Geranium, w które już teraz róża pcha całą swoją energię:

Jako przerywnik, dziś jeszcze coś z innej bajki. Moje figowce uginają się pod ciężarem takich "bombek", których jest całe mnóstwo i już nie mogę doczekać się, gdy moje podniebienie poczuje ich słodycz
:

Dojrzewają mi też pierwsze maliny (ja nie ścinam wiosną zeszłorocznych pędów do ziemi, tylko przycinam trochę z góry i dzięki temu mam owoce dwukrotnie - na przełomie wiosny i lata na starych pędach oraz późnym latem/wczesną jesienią na tegorocznych pędach).
Zobaczcie, kogo "ustrzeliłam" na najbardziej dojrzałej malince
:

Daysy, dziękuję

Ewo, widziałam właśnie u Ciebie, że powiększasz kolekcję takich delikatnych, niepełnych różyczek. I nawet jedna z nich mi mocno w oko wpadła

Czekam jeszcze na pełnię rozkwitu Stadt Rom i Gärtnerfreunde, choć i te pokazały mi już pierwsze kwiatuszki. Mogę więc powiedzieć, że wszystkie zakwitły. Najpóźniej zaczęły rozwijać kwiaty dwa krzaczki Gärtnerfreude, które teraz wyglądają tak (będę pokazywać je w całości podczas pełnego kwitnienia, a szykuje się spektakl

Ciut wcześniej, ale też później niż większość moich panienek, kwitnienie zaczęła Stadt Rom. Na razie kwitnie kilkoma kwiatkami, a większość bukietów wciąż czeka na swój czas (ale są już tuż-tuż):
Jedyna moja róża kwitnąca raz - R. moyesii Geranium - właśnie kończy kwitnienie (trwało 3,5 tygodnia) i widzę na niej ostatnie 2 czy 3 kwiaty. Mało ją pokazywałam, więc spróbuję nadrobić, bo w tym sezonie już więcej jej kwiatów nie zobaczymy:
Będę się jednak cieszyć wielkimi owocami Geranium, w które już teraz róża pcha całą swoją energię:
Jako przerywnik, dziś jeszcze coś z innej bajki. Moje figowce uginają się pod ciężarem takich "bombek", których jest całe mnóstwo i już nie mogę doczekać się, gdy moje podniebienie poczuje ich słodycz

Dojrzewają mi też pierwsze maliny (ja nie ścinam wiosną zeszłorocznych pędów do ziemi, tylko przycinam trochę z góry i dzięki temu mam owoce dwukrotnie - na przełomie wiosny i lata na starych pędach oraz późnym latem/wczesną jesienią na tegorocznych pędach).
Zobaczcie, kogo "ustrzeliłam" na najbardziej dojrzałej malince

- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Figi
mniam uuuwielbiam
zdjęcia róż jak zwykle piękne ,a w tle widać pięknie skomponowany ogród i proszę mi się tu nie czerwienić tylko zadzierać te skrzydełka i cykać foty 

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Pedrowa dziękuję za zjawiskowe fotki Laguny
I tutaj mam od razu pytanie...Twoja rośnie w pełnym
i jej to nie przeszkadza. Jak myślisz, czy da radę rosnąć w miejscu, gdzie słońce będzie miała tylko przez ok.3 godz.?
Jesienią posadziłam tam dwa krzaczki Novalisa, ale już widzę, że to był błąd. Za mało słonka i kwiatów będzie dużo mniej niż w zeszłym roku
Mocnego one też nie znoszą i myślałam, że w tym miejscu
będzie trochę dłużej... Na jesieni czeka je znów przeprowadzka, a na to miejsce chciałam posadzić właśnie Lagunę...Tylko zastanawiam się czy zniesie przez większość dnia półcień
Herzogin Christiana już jest na mojej jesiennej liście i dołączę mam nadzieję Lagunę. No chyba, że coś mnie podkusi i zamówię wcześniej

Jesienią posadziłam tam dwa krzaczki Novalisa, ale już widzę, że to był błąd. Za mało słonka i kwiatów będzie dużo mniej niż w zeszłym roku

Herzogin Christiana już jest na mojej jesiennej liście i dołączę mam nadzieję Lagunę. No chyba, że coś mnie podkusi i zamówię wcześniej

Tolinko, też uwielbiam te rajskie owoce
. A takie prosto z drzewa, mięciutkie i przesłodkie, to jest właśnie jedna z tych rzeczy, dla których warto żyć
. W zeszłym roku miałam istną klęskę urodzaju fig i z pomocą odwiedzających nas znajomych oraz bliższej i dalszej rodziny nie byliśmy w stanie ich przejeść
. Z tego, czego się już nie dało zjeść zrobiłam nalewkę figową, którą raczyliśmy się aż do maja. A teraz, po tylu miesiącach bez świeżych fig, marzę o takiej "klęsce"
.
Zgodnie z twoim rozkazem, zadarłam dziś skrzydełka i poszłam cykać fotki
. I zaraz nimi zamęczę Ciebie oraz wszystkich innych gości
.
Dorotko, naprawdę nie wiem czy 3 godziny słońca wystarczą Lagunie
. Ja mam w takim właśnie miejscu (3 godziny słońca, a reszta to bardzo głęboki cień) posadzoną Rosarium Uetersen, ale ona właśnie jest z tych, co kwitną nawet w całkowitym cieniu. Laguna, z racji tego, że rozpowszechniona jest o niej opinia jakoby na słońcu jej kwiaty mdlały, jest przez wielu sadzona w półcieniu. Nie spotyka się raczej opinii, by Laguna w ogóle nie kwitła albo jakoś wyjątkowo słabo, więc domniemuję, że i w półcieniu kwitnie. Na pewno róża ta jest warta posiadania, bo daje niesamowity spektakl kwitnienia, a dodatkowo jest super zdrowiuteńka i jeszcze pachnie. Może spróbuj ją zasadzić tam, gdzie planujesz i zobaczysz jak będzie. Dasz jej dużo dobrego jedzonka pod korzenie (a przy tej sile wzrostu to mocno żarłoczna istota
) i poczekasz, co Ci pokaże. Myślę, że jeśli ten cień nie jest u Ciebie bardzo głęboki tylko jasny, to można próbować.
Z H. Christiany też będziesz zadowolona, bo to śliczna różyczka ładnie rosnąca. Ja ją kupowałam w ciemno, znając jedynie fotki z internetu, ale na żywo przekonałam się już, że była warta "grzechu"
.
Skoro o Lagunie piszemy, to teraz pora na jej najnowsze foty. Jestem naprawdę zachwycona tą różą, bo nie tylko daje pokaz kwitnienia, ale po tych kilku dniach tropikalnych upałów zakończonych ulewnymi deszczami i wiatrami, wciąż wygląda niezwykle dobrze. Jakby nic sobie nie robiła z aury, która postanowiła wykończyć wszystkie róże zsyłając na nie 7 plag
(robactwo, susza, tropikalny upał, ulewy, wichury, a na koniec zimno). Zresztą oceńcie sami - oto dzisiejsza sesja z Laguną w roli głównej, która została u mnie niekwestionowaną miss pierwszej dekady czerwca:

Na fotkach widać, że ona wciąż ma wiele pączków do rozwinięcia, więc to pierwsze kwitnienie potrwa jeszcze długo
.
Nie myślcie, że to już koniec zamęczania Was zdjęciami, postaram się jeszcze trochę dzisiaj wstawić
.

Zgodnie z twoim rozkazem, zadarłam dziś skrzydełka i poszłam cykać fotki

Dorotko, naprawdę nie wiem czy 3 godziny słońca wystarczą Lagunie

Z H. Christiany też będziesz zadowolona, bo to śliczna różyczka ładnie rosnąca. Ja ją kupowałam w ciemno, znając jedynie fotki z internetu, ale na żywo przekonałam się już, że była warta "grzechu"

Skoro o Lagunie piszemy, to teraz pora na jej najnowsze foty. Jestem naprawdę zachwycona tą różą, bo nie tylko daje pokaz kwitnienia, ale po tych kilku dniach tropikalnych upałów zakończonych ulewnymi deszczami i wiatrami, wciąż wygląda niezwykle dobrze. Jakby nic sobie nie robiła z aury, która postanowiła wykończyć wszystkie róże zsyłając na nie 7 plag

Na fotkach widać, że ona wciąż ma wiele pączków do rozwinięcia, więc to pierwsze kwitnienie potrwa jeszcze długo

Nie myślcie, że to już koniec zamęczania Was zdjęciami, postaram się jeszcze trochę dzisiaj wstawić

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Laguna jest warta posiadania
Przekonałaś mnie do niej, decyzja zapadła. Tak szczerze, to powiem, że miałam ją na oku już w zeszłym sezonie. Potrzebowałam różowej róży do obsadzenia pergoli. Z jednej strony mam posadzona Hellę, a z drugiej miałam włąśnie posadzić Lagunę. Naczytałam się, że ona nie lubi mocnego słońca i zrezygnowałam. Na jej miejsce posadziłam John Davis - to jest parkowa, ale potrafi "robić" za pnącą. Widziałam u jednej z dziewczyn zjawiskowo kwitnącą i właśnie bardzo dużą. I dzięki temu ją zamówiłam. Rośnie u mnie od zeszłego lata. Jak na razie jest bardzo młoda i dość mała, do osiągnięcia 2 m dużo jej brakuje
. Jak się nie sprawdzi, to będę szukała zastępstwa.

Dorotko, ja też się wahałam przed zakupem Laguny, gdy czytałam opinie o tym, że na słońcu jej źle. Postanowiłam jednak spróbować, bo dokładnie o takiej róży marzyłam na tym miejscu, a jej kwiaty i zapach miałam wcześniej okazję podziwać w realu. Pomyślałam, że w mojej glinie powinna mieć łatwiej na takim stanowisku niż w większości "normalnych" gleb.
John Davis też jest piękną i wielką różą, choć to zupełnie inny odcień różu. Widziałam fotki, na których ta róża bardzo obficie kwitła i wyglądała cudnie. Jednak każda róża potrzebuje jakichś specyficznych dla siebie warunków, by pokazać maksimum możliwości i nie u każdego jednakowo się zachowuje. Może U Ciebie JD potrzebuje jeszcze czasu albo nie czuje się tam "idealnie". U mnie najwyraźniej Laguna trafiła na takie warunki glebowe, jakie jej odpowiadają, dlatego już w 2. roku pokazuje się z najlepszej strony.
Żeby nie było tak monotematycznie, to mam też inne fotki
.
Zgrany duet: Aspirynka z Pomponellą:

Aspirynka solo z bliska:

Aspirynka świecąca o zmierzchu (w oddali po prawej świeci też Gruß an Aachen):

I szpalerek Aspirynek:

Herzogin Christiana:

I na dobranoc widoczek:

John Davis też jest piękną i wielką różą, choć to zupełnie inny odcień różu. Widziałam fotki, na których ta róża bardzo obficie kwitła i wyglądała cudnie. Jednak każda róża potrzebuje jakichś specyficznych dla siebie warunków, by pokazać maksimum możliwości i nie u każdego jednakowo się zachowuje. Może U Ciebie JD potrzebuje jeszcze czasu albo nie czuje się tam "idealnie". U mnie najwyraźniej Laguna trafiła na takie warunki glebowe, jakie jej odpowiadają, dlatego już w 2. roku pokazuje się z najlepszej strony.
Żeby nie było tak monotematycznie, to mam też inne fotki

Zgrany duet: Aspirynka z Pomponellą:
Aspirynka solo z bliska:
Aspirynka świecąca o zmierzchu (w oddali po prawej świeci też Gruß an Aachen):
I szpalerek Aspirynek:
Herzogin Christiana:
I na dobranoc widoczek:

Dzień dobry.
Od dawna śledzę Twój wątek różany, piękne róże pokazujesz.Laguna wyglada u Ciebie zjawiskowo. Muszę ją mieć.
Od dawna śledzę Twój wątek różany, piękne róże pokazujesz.Laguna wyglada u Ciebie zjawiskowo. Muszę ją mieć.
Aga