Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Zuza ależ pięknie u Ciebie ;:oj ;:138 wszystko takie dorodne, na Rododendrona nie mogę się napatrzeć ;:138
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

;:7 Zuza , Dzięki , za odwiedziny (jawne...) u mnie . Ja jestem zatwardzialy skrytoczytacz ;:108 .
Twoj watek czytam i ogladam foty na bierzaca... , jestes "obserwowana"... ;:306 .
To , do popisania :wink: .
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuza u mnie jeden żelazny jak dotąd powojnik Rhapsody dostał mączniaka i musiałam całego ściąć,wyeksmituję go na działkę,niech tam się zbiera.
U mnie okropny wiatr,nie pada,a deszczu bardzo potrzeba,sucha ziemia.
Z powojników skutecznie się wyleczyłam,hoduję skrętniki i mają masę kwiatów ;:167
Pięknie odratowałaś swojego,tez jestem ciekawa jak go reanimowałaś?

Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuziu rododendron pięknie obsypany kwiatami. ;:oj Ja swoje już w większości oberwałam. ;:174 Kwiaty derenia są cudne, muszę poszukać dla niego miejsca. ;:204 Hosty świeżutkie, lubię takie na nóżce. ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Piękny rododendron! Mnóstwo na nim kwiecia! ;:215
Moje dwa, poza białym, zawsze mają rzadko rozmieszczone kwiaty. Nie mam najmniejszego pojęcia, od czego to zależy. Jedzonko dostają. ;:224
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aneczka, otrząśnij się z tej stagnacji Obrazek, bo moje ulubione kolorki pooglądałabym też u Ciebie Obrazek
Anita, już się nie mogłam doczekać tych pączków i kupiłam sobie jeszcze jedną różyczkę - już zapączkowaną Obrazek
Iwonko, ja też do niego wzdycham... Obrazek
Elwi, reanimacja polega na podlewaniu go poprzez zanurzanie całej doniczki w wodzie z odżywką do storczyków i pozostawianie tak przez ok. pół godziny. Potem pozostawiam go do całkowitego przeschnięcia korzeni (zazwyczaj ok tygodnia, czasami dłużej), potem znów podlewam poprzez "kąpiel".
Emotki miałam wcześniej, ale mogę wstawiać tylko z lapka, z tableta są problemy, więc nie zawsze są Obrazek
Beata, no mam taką nadzieję, że jednak te różyska zakwitną Obrazek
Krysiu, dziękuję kochana Obrazek
Alexia, ja też często podczytuję inne wątki, a jak coś mnie interesuje lub nie chcę go zgubić to wtedy się wpisuję Obrazek
"Obserwuj" ile chcesz, a jak popiszesz, to też super, wtedy pogadamy Obrazek
Aniu, u mnie wiatr, ciemne chmury, a deszczu też niet. Skrętników nigdy nie miałam, wstyd, ale zobaczyłam je pierwszy raz dopiero tutaj na Fo ;:131 A co do reanimacji storczyka, spójrz wyżej - pisałam o tym do Elwi Obrazek
Soniu, ja też dziś poobrywałam już Helsinki, reszta jeszcze wciąż cieszy kwiatami, choć wiem że już niedługo Obrazek. Derenia zaproś do ogrodu, warto Obrazek
Lucynko, a zrywasz przekwitłe kwiatostany swoim rodkom? Usunięcie kwiatostanów powoduje, że roślina nie koncentruje się na wydaniu nasion, a na produkcji nowych przyrostów które wydadzą kwiaty w następnym roku. Nieodrywane rodki kwitną słabiej Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Jakoś ostatnio wpadł mi w oko dereń Sibirica Variegata śliczny jest, często przejeżdżam przy domu gdzie rosną i kiedyś nie wiedziałam co to za cudo.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Mój dereń kousa jakoś ciężko się wybarwia na biało, ale pewnie dlatego, że wszystkie gałęzie ma skierowane na północ ;:224 . Bardzo go lubię, chociaż dopiero po latach zakwitł ,potężnie'.
Storczyki - zawsze tak je podlewam - 'kąpiąc'. Wolą mniej wody, niż więcej ;:173.
Powojnik jest piękny, ale ja już dawno wyleczyłam się z wielkokwiatowych. Za mało radości, za dużo kłopotów ;:131 .
Wszystko u Ciebie pięknie rośnie, nie powiem ;:63 ;:63 ;:63 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu - robię wszystko moim rododendronom, co jest zalecane. Przekwitłe kwiatostany obrywam. Tak sobie myślę, że podłoże na mojej działce niezbyt odpowiada zarówno Rh i azaliom. Tych ostatnich już nie sadzę, bo zawiodłam się na nich już kilka razy. ;:223
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Zuza rododendrony bajeczne ,a jaśminowiec ;:224 ,mój paskud w ogóle nie zawiązał pąków ;:222
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Zuziu kwiatowy zawrót głowy u Ciebie w ogródku ;:oj ;:oj Pięknie jest , tylko marzyć o takich okazach ;:215
Trochę mnie zmartwiłaś tymi rodkami. Widziałaś jaki moj jest, może mi się uda go uratować ? A jak nie, to powinnam go wyrzucić :? A chory jest na pewno ...
Twoje są cudne, bardzo ;:80 Zazdraszczam :tan
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Anita, dereń dereń Sibirica Variegata jest śliczny nawet zimą. Pięknie odbijają się czerwone gałęzie od białego śniegu. Ja na mój cousa odmiany chinensis chorowałam ze względu na jego kwiaty i nie zamieniła bym go teraz na żaden inny ;:167
Ania, mój cousa stoi w pełnym słońcu. Mam nadzieję na prawdziwy spektakl za rok ;:108
Storczyk ma masę pąków po regeneracji, a nie kwitł już chyba ze trzy lata :tan
Powojnik kaiser ma tylko jeden kwiat, inne wielkokwiatowe jeszcze nie raczyły zawiązać pąków, a startują od ziemi, więc też nie wiem czy zakwitną. Przestałam się nad nimi umartwiać. Są bo są. Nie mam już do nich uczucia ;:185
Lucynko, to już chyba tylko ziemia ;:108 Jeśli chcesz kup tester do pH ziemi. Kosztuje parę złotych, a dowiesz się co jest nie tak. Rh są wrażliwe, ja bardzo się przygotowałam przed ich sadzeniem, bo wiem że u mnie ziemia nie dla nich. Wykopałam mocno szerokie i dość głębokie doły, wymieniłam w nich ziemię na specjalną do rh wymieszaną z obornikiem i ściółką leśną z przekompostowanego igliwia i domieszałam do tego trochę ziemi rodzimej. Każdemu z krzewów przed wysadzeniem porozcinałam przerośnięte bryły korzeniowe, rozluźniłam je i "natarłam" mikoryzą do rh. Do tego co roku wymieniam wierzchnią warstwę ziemi na taką z lasu, podsypuje nawozem do rh i ściółkuję korą sosnową. Przekwitłe kwiatostany usuwam. Rh lubią wilgoć, a u mnie mają dużo słońca więc też często podlewam.
Marzenko, moje jaśminowce nie szczędzą mi kwiatów ;:215 Nawet malutki słabo rosnący snowbell ma burzę kwiatów. A masz Ty swój w słońcu?
Asiu, cały opis mojego sadzenia rodków opisałam wyżej dla Lucynki ;:108 Choroby grzybowe u rodków są niebezpieczne i często źle się kończą ;:218 Masz Ty go posadzonego samego, czy w pobliżu są inne? Jeśli są, to koniecznie go odseparuj od reszty. Ja bym wycięła wszystkie porażone pędy (pędy te nie na kompost, wyrzucić lub spalić) i wykonała oprysk oraz podlała fungicydem systemicznym. Zadbaj o pH gleby (dobra ziemia, nawóz), ściółkuj, one mają płytki system korzeniowy a lubią wilgoć. Rośliny mocne, łatwiej opierają się chorobom. Ja również polecam mikoryzę, ona wspomaga rodki nawet w mniej przyjaznych dla nich warunkach glebowych. Powodzenia kochana ;:196

------------------------------
Dziś w nocy porządnie padało, nareszcie ;:215 Dziękuję kochane za to dmuchanie chmur do mnie ;:198 Może teraz trawnik trochę odżyje :lol:

Pokazały się pierwsze kwiatki na bzie czarnym Black Beauty. Taki olbrzym urósł z tego przyciętego wiosną krzaczka, pamiętacie? ;:204
Obrazek Obrazek

Nie mogłam się doczekać pąków na nowych różach... kupiłam zapączkowaną różyczkę do donicy. Oto miniaturowa róża Snow? z serii Patiohit?:
Obrazek Obrazek

Biała serduszka jeszcze ma kilka kwiatków ;:oj i ostatni kwiatek bożykwiata
Obrazek Obrazek

A teraz seria pod tytułem "wciąż czekam" ;:198
Naparstnica; łubin; goździk; szałwia; przetacznik; juka; truskawka; pomidor; piwonia i nie pamiętam ;:131
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

No i tutaj wgłębi powoli kończący jaśminowiec, a na pierwszym planie żylistek obsypany pąkami (i zbliżenie). Do serii "wciąż czekam"
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Ale jak to wszystko zakwitnie to będzie cudnie :wink: Piękne portreciki roślin robisz - jaśminowiec - wow ;:167
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Bez cudowny! Się fajnie rozrósł! Mój (Black Lace?) rośnie u mnie trzeci sezon, ale w półcieniu i się jeszcze nie rozhulał. Nawet nie wiem, czy ma pąki, muszę się przyjrzeć!
Pomidor w kwiatkach? Fiu fiu! ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Jaśmin mnie najbardziej urzekł na twojej działeczce nigdzie go nie widziałam w szkółkach może za rok bym się porządniej rozejrzała uwielbiam pachnące roślinki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”