Identyfikacja róż - część 3
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja róż - część 3
Anastazja80 niby jak mówisz maluszek a mi się widzi, że to Barock tylko to jest róża pnąca, może ktoś ma inne propozycje
Narnijka tak to Nostalgia na bank, a ta bielutka to może być Jan Paweł II, pięknie pachnie -
u mnie padł a raczej odpoczywa w tym roku poszkodowany w trakcie porządków ogrodowych, a więc biel kwiatów i mocny, intensywny zapach.
Może też to być Chopin - centrum kwiatu gęsty odcień kremowej śmietany. Wyczuwalny zapach. Liście duże, jasnozielone, skórzaste i gęste. Pędy silne z bladymi, dużymi kolcami, dobrze rozkrzewione.
Chopin często jest spotykany w szkółkach,
Narnijka tak to Nostalgia na bank, a ta bielutka to może być Jan Paweł II, pięknie pachnie -
u mnie padł a raczej odpoczywa w tym roku poszkodowany w trakcie porządków ogrodowych, a więc biel kwiatów i mocny, intensywny zapach.
Może też to być Chopin - centrum kwiatu gęsty odcień kremowej śmietany. Wyczuwalny zapach. Liście duże, jasnozielone, skórzaste i gęste. Pędy silne z bladymi, dużymi kolcami, dobrze rozkrzewione.
Chopin często jest spotykany w szkółkach,
- Narnijka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 wrz 2013, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tara Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłam jeszcze raz rano kolor kwiatu-środek jest biały, liście nie są takie gęste duże (ale moje rzeczywiście też są skórzaste), za to kolce są różowe, delikatniejsze, takie "wychudzone". Może zrobię zdjęcie-pewnie po kolcach poznasz:-) No i ten zapach..czy Chopin też pachnie cytrynowo?
Pamiętajcie o ogrodach...Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
Tara[b dzięki za podpowiedź, obejrzałam fotki Barock w necie, to nie ta róża, moja ma zdecydowanie bardziej pomarańczowy kolor na początku trącony tak jakby terakotą. szukam dalej i czekam na dalsze podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- Narnijka
Anastazjo nie jestem żadnym znawcą, ale też szukałam Twojej różyczki, może to Monica? Nie wiem czy tutaj można dawać linki, ae w tym wątku na samym dole jest podobna różyczka, właśnie Monica:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=336
Tara- Twojej różyczki tez szukam, rozwinęła może już kwiat? Przyjrzałam się mojej białej róży, nierozwinięte pąki są biało-zielone, nie ma w nich grama kremu. Pachnie dziś bardzo intensywnie, cytrusowo-geraniowo, bardzo orzeźwiająco:-)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=336
Tara- Twojej różyczki tez szukam, rozwinęła może już kwiat? Przyjrzałam się mojej białej róży, nierozwinięte pąki są biało-zielone, nie ma w nich grama kremu. Pachnie dziś bardzo intensywnie, cytrusowo-geraniowo, bardzo orzeźwiająco:-)
-
- 500p
Narnijka , dzięki obejrzałam fotki z linku no i w necie, trochę podobna ale to chyba nie ta. Monica ma intensywniejszą barwę i pączek taki żółto pomarańczowy no w ogóle to Monica taka bardziej atrakcyjna a pączki mojej są całe jednolitej barwy, ale dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- tara
Anastazja80- myślę, że to może być Flora Danica
http://florexpol.eu/roze/1997-roza-wiel ... nica-.html
Narnijkapopularna w szkółkach jest biała róża VIRGO bo Jan Paweł II to mi raczej nie pasuje, nieco inny układ kwiatu
http://florexpol.eu/roze/1997-roza-wiel ... nica-.html
Narnijkapopularna w szkółkach jest biała róża VIRGO bo Jan Paweł II to mi raczej nie pasuje, nieco inny układ kwiatu
- Narnijka
Tara pooglądałam sobie tę różę Virgo w sieci, ale ona ma mniej płatków, jest mniejsza i ma ciemniejsze pędy. Natrafiłam na forum Ogrodowiska zdjęcie róży Jan Paweł II i na tym zdjęciu wygląda jak moja (ostatni post ze zdjęciem). Może poczekam aż kwiat rozkwitnie i wtedy jeszcze raz zrobię zdjęcie. Przeczytałam tez wątek na tym forum o różnicach między różą Chopin a JP II. W każdym razie kwiat ma ogromny, mimo iż nie jest w pełni rozkwitu ma 10cm. No i ten zapach...Czy sa inne białe róże tak intensywnie pachnące cytrynowym drzewkiem herbacianym?
http://www.ogrodowisko.pl/watek/4569-ro ... ale?page=2
Właścicielka tej małej szkółki u mnie nie ma na stałe w ofercie róż, tylko w sezonie przywozi kilka rarytasków. Teraz widziałam u niej w.in. Reine de Violette i jeszcze ze 2 historyczne, Nostalgie i białą o oszałamiającym zapachu, która jest juz u mnie:) Tylko biała i rozpoznana przez Ciebie Nostalgia nie miały etykiety.Nie wiem tylko gdzie ją posadzić, bo nie wiem jaka duża urośnie:-(
http://www.ogrodowisko.pl/watek/4569-ro ... ale?page=2
Właścicielka tej małej szkółki u mnie nie ma na stałe w ofercie róż, tylko w sezonie przywozi kilka rarytasków. Teraz widziałam u niej w.in. Reine de Violette i jeszcze ze 2 historyczne, Nostalgie i białą o oszałamiającym zapachu, która jest juz u mnie:) Tylko biała i rozpoznana przez Ciebie Nostalgia nie miały etykiety.Nie wiem tylko gdzie ją posadzić, bo nie wiem jaka duża urośnie:-(
-
- 500p
Tara, zerknęłam na Florę, niestety szukamy dalej, Flora D. to róża wielkokwiatowa moja jest miniaturą kwiaty mają około 6cm, a ich płatki bardziej zwijają się w rożek. Znalazłam w necie jedno zdjęcie róży miniaturowej bardzo podobnej do mojej nazywa się ''Orange Jewel'' ale niestety jest tylko jedno zdjęcie, nie ma żadnego opisu. Gdzieś na czeskiej stronie znalazłam nazwę Orange Jewel ale nie wiem jak się tam poruszać i jak wyszukać na tej stronie tą różę.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Anastazja , moze nazwe swojej mimiaturki znajdziesz u Kordesa , albo u Poulsena... Oni hoduja wiekszosc miniaturek dostepnych na rynku.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
alexia, dzięki za podpowiedź, zerknę jutro na ich strony dziś godzinkę pozostałą do mojego ulubionego serialu poświęcę na sprzątanie.
Pozdrawiam Anastazja
Pozdrawiam Anastazja
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
Narnijka, pooglądaj sobie różę Artemis, nostalgiczna Tantau (tak jak Nostalgia), ma pistacjowe pąki i mocny zapach
- Narnijka
Danka11 Dziękuję za trop:-) Nie jestem pewna czy to Atremis-ona ma chyba jeszcze więcej płatków? W szkółce dopytałam się-ponoć to jakaś angielka wielkokwiatowa-ale może być inaczej. Mam też drugi krzak tej rózy i na każdym pędzie jest po 4-5 paków.Załączam zdjęcie kwiatu w rozkwicie-kwiat ma 10cm jest ogromny (dla porównania obok Louise Odier), stoi u mnie w sypialni roztacza silną cytrynowo-geraniową woń.
Załączam też kolejną różę NN, kupiona jako parkowa angielska. Kolor sporo bledszy niż na zdjęciach, taki pastelowo różowo-brzoskwiniowy, im bardziej na zewnątrz tym bardziej różowiejące,tylko środek jest lekko morelowy- zapach bardzo silny herbaciano,owocowy, kwiat ogromny! Mam tez taką drugą i jej pędy nie sa wiotkie jak u tej, tylko silne i wyprostowane. Ta ponoć była podpędzona w szklarni żeby zakwitła na Dzień Matki:) Czy to może być Abraham Darby czy raczej Charles Austin?

Załączam też kolejną różę NN, kupiona jako parkowa angielska. Kolor sporo bledszy niż na zdjęciach, taki pastelowo różowo-brzoskwiniowy, im bardziej na zewnątrz tym bardziej różowiejące,tylko środek jest lekko morelowy- zapach bardzo silny herbaciano,owocowy, kwiat ogromny! Mam tez taką drugą i jej pędy nie sa wiotkie jak u tej, tylko silne i wyprostowane. Ta ponoć była podpędzona w szklarni żeby zakwitła na Dzień Matki:) Czy to może być Abraham Darby czy raczej Charles Austin?

- tara
Mi wygląda na Abraham Darby, Austin Charles ma sztywne pędy
- Narnijka
Witaj Tara
Dziękuję za odpowiedź!
Porównałam dziesiątki zdjęć obu i mi tez na Abrahama wygląda. Ma więcej płatków niż Charles Austin, inny układ i więcej różowości.Charles na większości jest bardziej morelowy i kwiat ma mniej obfity. Porównywałam pąki, liście, sam kwiat. Przynajmniej już wiem, gdzie ją posadzić, żeby słońce jej nie smaliło cały dzień:-)
Dalej mam zagwozdkę z tą białą...Nie jest to Artemis ani Virgo ani Chopin. Tara czy ten rozkwitnięty kwiat coś Ci mówi?Co prawda nie widać jeszcze środka, ale układ płatków jest już lepiej widoczny.

Dalej mam zagwozdkę z tą białą...Nie jest to Artemis ani Virgo ani Chopin. Tara czy ten rozkwitnięty kwiat coś Ci mówi?Co prawda nie widać jeszcze środka, ale układ płatków jest już lepiej widoczny.
- tara
patrzę na Alba Maxima - róża jakobińska