Nacieszyłam oczy Twoimi pięknymi fotkami
Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD
- stasia_ogrod
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD
Maryniu, skąd ja to znam, niby nie ma już miejsca do sadzenia, ale jak na coś ciekawego natrafimy, to miejsce jednak się znajdzie.
teraz biegnę zwiedzać kolejny ogródek. 
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maryniu no u Ciebie zawsze zobaczę piękne zdjęcia roślin
, a miejsca do sadzenia to i u nie deficyt, a jeszcze tyle do posadzenia 
-
Jurek

- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Ale bajkowo u Ciebie ;) Masz świetne fotograficzne oko, umiejętności, no i ładny zbiór roślin, w tym moich ulubionych azalii.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maryniu - u Ciebie, jak zawsze, pięknie. Ciekawe roślinki, a zdjęcia - oczywiście - super!

- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Nareszcie upragnione
przedziera się bardzo nieśmiało przez chmury
anym
- w ramach walki z nudą wybrałam się na zielony ryneczek a tam mnóstwo roślin wszelakich więc mimo wewnętrznych oporów nie omieszkałam się skusić na co nieco.. Humor od razu mi się poprawił!
Tajka dziewanna była zawsze poza moim zainteresowaniem ale jak ją zobaczyłam to sama wskoczyła mi do torby!
Nie byłam od kilku dni u siebie więc nie wiem co się tam dzieje u mnie...Piwonie pewno leżą...
Azalie obite mają kwiaty... zobaczymy!Mam nadzieję,że się dzisiaj wybierzemy bez przeszkód...
cyma2704 Przyznam,że ja generalnie wolę fotografować ogród w pochmurny dzień ale i popołudniowe słoneczko dające ciepłe refleksy też lubię. Powojnik jeszcze na balkonie bo to najnowszy ryneczkowy łup!
A begonie pojadą na cmentarz do misy gdzie kwitną całe lato...
dorcia7 czyli mimo różnic mamy po równo...u Ciebie do bani i u mnie też !
stasia_ogrod
dostałam świetną radę od pań na ryneczku bo podobała mi się bardzo biała "plastikowa" hosta ale nie uległam...Powiedziałam,że host już nie kupuję bo i miejsca też nie mam usłyszałam :pani wykopie jakąś "starą" i miejsce się znajdzie na nową! Niby proste...
iwona0042
niestety , musimy się nauczyć rezygnować...albo jak wyżej!
Jurek serdecznie witam nowego Gościa i bardzo dziękuję za miłe słowa!
Taka opinia bardzo cieszy mnie i moje fotograficzne oko!
Zapraszam jeszcze, skoro Ci się podoba u mnie!
plocczanka
i za Twoją miłą dla mnie opinię i sympatyczną wizytę jestem wdzięczna!
Bardzo dziękuję moim miłym Gościom za tak sympatyczne i miłe
wizyty!

to moje przetrzymane przez zimę

sadzonki cleome i jeszcze innych całe mnóstwo najwyższy czas
wysadzić

cannon`s double

bodziszek korzeniasty

w cienistym zakątku kolorowo

anym
Tajka dziewanna była zawsze poza moim zainteresowaniem ale jak ją zobaczyłam to sama wskoczyła mi do torby!
cyma2704 Przyznam,że ja generalnie wolę fotografować ogród w pochmurny dzień ale i popołudniowe słoneczko dające ciepłe refleksy też lubię. Powojnik jeszcze na balkonie bo to najnowszy ryneczkowy łup!
dorcia7 czyli mimo różnic mamy po równo...u Ciebie do bani i u mnie też !
stasia_ogrod
iwona0042
Jurek serdecznie witam nowego Gościa i bardzo dziękuję za miłe słowa!
plocczanka
Bardzo dziękuję moim miłym Gościom za tak sympatyczne i miłe

to moje przetrzymane przez zimę

sadzonki cleome i jeszcze innych całe mnóstwo najwyższy czas

cannon`s double

bodziszek korzeniasty

w cienistym zakątku kolorowo

- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Fakt, kolorowo i ... dobrze
. Trzeba się napatrzeć i nacieszyć oczy, bo takie kolorki tylko wiosną. Później bardziej jakby przydymione
.
Bodziszek korzeniasty właśnie rano 'pstryknęłam, ale sam kwiatuszek, bo podobały mnie się jego pręciki
. Trzymam go jako roślinę okrywową pod powojniki, bo płytko się korzeni, a osłania podłoże , które się nie nagrzewa, mówiąc krótko: dwa w jednym
.
Twoje koleusy są nieziemskie, ale mnie wyjątkowo nie lubią. Jeżdżę je oglądać do znajomych
.
Jeszcze tyle do sadzenia?
.
Ja dzisiaj od 7.00 rano wysadzam wszelkie jednoroczne. Teraz mam 'przerwę kawową'
.
Zostały mi aksamitki, ale coś je zżarło - ponad połowę i nawet nie ma śladu korzonka
. Myślałam, że one ze swoim zapachem są niejadalne, ale widać nie
. Trochę szkoda, bo miałam ciekawe kwiatki
.
Miłego dnia
Bodziszek korzeniasty właśnie rano 'pstryknęłam, ale sam kwiatuszek, bo podobały mnie się jego pręciki
Twoje koleusy są nieziemskie, ale mnie wyjątkowo nie lubią. Jeżdżę je oglądać do znajomych
Jeszcze tyle do sadzenia?
Ja dzisiaj od 7.00 rano wysadzam wszelkie jednoroczne. Teraz mam 'przerwę kawową'
Zostały mi aksamitki, ale coś je zżarło - ponad połowę i nawet nie ma śladu korzonka
Miłego dnia
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- marpa

Udało mi się wreszcie być na działce i trochę nowych zdjęć pstryknąć . Niektóre rośliny pomierzwione ale wszystko znacznie podrosło i zakwitło.Zrobił się rzeczywisty busz... Trawniki trzeba było wykosić bo trawa ruszyła ze zdwojoną siłą ..Posadziłam nowe nabytki ale własnych sadzonek mam sporo do sadzenia.. Brak czasu daje się we znaki bo robót się spiętrzyło trochę przez tę niepogodę.
Aniu
po deszczach jest wilgotno ale nie za mokro...robić można i sadzić jak najbardziej .Chwasty ruszyły, ślimaków jakby mniej ale się trafiają...mnóstwo małych żabek ,skaczą spod nóg ,można się przestraszyć! Jutro może wreszcie zagospodaruję moje sadzonki , tylko gdzie je upchać...
Nie jest to takie łatwe, chyba parę skrzynek uruchomię bo gruntu nie starczy...
No i aż się prosi zrobić opryski przeciw grzybom i owadom...Dzisiaj nie zdążyłam ...

trawy już wystartowały

Aniu
No i aż się prosi zrobić opryski przeciw grzybom i owadom...Dzisiaj nie zdążyłam ...

trawy już wystartowały

- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Maryniu na jednym ze zdjęć jest chyba szałwia?, takie niebieskie kwiatuchy śliczne?
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Maryniu szałwia to omszona? Siałaś czy z rynku? Ja posiałam,ale nie powschodziła. Nasiona nie były świeże i też nie spodziewałam się,że powschodzi,ale i tak wysiałam.
Pytam się , bo wybieram się na Twój ryneczek z myślą,że ją kupię.
U mnie dziś też bez deszczu.Było pryskanie ,ale na mszyce. Potem trułam ślimaki.
Może jutro będzie ogród spryskany na grzyba. Jak nie poupychasz wszystkiego to podrzuć do mnie. Widzę dużo pustych miejsc. A tak na serio to jutro też wysadzę kleomę i inne wysiewy.
Śliczne koleusy. Mi nie udało się ich przechować.Wysiałam,ale tylko wyszły dwa kolorki.

Pytam się , bo wybieram się na Twój ryneczek z myślą,że ją kupię.
U mnie dziś też bez deszczu.Było pryskanie ,ale na mszyce. Potem trułam ślimaki.
Może jutro będzie ogród spryskany na grzyba. Jak nie poupychasz wszystkiego to podrzuć do mnie. Widzę dużo pustych miejsc. A tak na serio to jutro też wysadzę kleomę i inne wysiewy.
Śliczne koleusy. Mi nie udało się ich przechować.Wysiałam,ale tylko wyszły dwa kolorki.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Maryniu,ale królestwo w Twoim ogrodzie,taka ilość i jakość jak we dworskich włościach ,pięknie jak dobrze,że tutaj jestem,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie 
- chinanit

- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Marysiu, tak spaceruję sobie po ogrodach i dochodzę do wniosku, że muszę znowu ostrogowca zaprosić do siebie.
Tylko gdzie go upchnąć.
Na tarasie cały czas stoją jakieś rośliny do posadzenia, a mnie już dawno skończyły się pomysły, gdzie je umieścić.
Ładne masz rododendrony i piwonie.
Moja żółta P. delavayi w tym roku nie zakwitnie. 
Tylko gdzie go upchnąć.
Ładne masz rododendrony i piwonie.
Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
- witch
- 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna ta piwonia żółta.
Te "okrętki" , które weszły na iglaka to chyba wiciokrzew?
Fajny efekt
Krzewy w pełni kwitnienia, pięknie Maryniu jak zawsze
U mnie mały przestój, kilka kwiatków a dużo zieleni
Te "okrętki" , które weszły na iglaka to chyba wiciokrzew?
Fajny efekt
Krzewy w pełni kwitnienia, pięknie Maryniu jak zawsze
U mnie mały przestój, kilka kwiatków a dużo zieleni
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Marysiu koleusy i kleome wyjątkowo dorodne,
moja kleome ma 5 cm.
Piwonie zawsze podziwiam, masz tyle kwitnących roślin.
Azalie i rododendrony piękne i bodziszki z kwiatami. Znowu mnie kuszą, bo jakoś mało mam koloru o tej porze.
- marpa

iwona0042
Tak Iwonko to jedna z moich szałwii , których odmian mam kilka. Miło , że zajrzałaś!
Biedronka641
Alu szałwia omszona , kilka roślin mam do posadzenia z mix-u jaki posiałam,marzą mi się inne kolory choć różowej jakąś odmianę mam.Udała mi się omączona niebieska i po raz pierwszy u mnie biała.
Na "mój" ryneczek się wybierasz? Daj cynk to za przewodnika będę na ryneczku i nie tylko.
A może się wybierzesz za m-c do Boguchwały na targi ogrodnicze??? Tam byś miała większy wybór różności!
Ja co roku tam jestem i na pusto nie wychodzę, zawsze coś tam wypatrzymy z koleżanką.
koziorozec
Martuś takie komplementy od właścicielki arboretum to miód na moje
chinanit
Mario to masz jak ja dosłownie
...mnóstwo sadzonek po zimie a z miejscem i pomyślunkiem na bakier!
Moją żółtą piwonię przesadzałam w marcu i o dziwo pokazała się ale już przekwita bo niewiele kwiatów miała ale na smaka było !
Ostrogowca się pozbyłam swego czasu ..a on się sam odnalazł po latach i wdzięczy do obiektywu
Może kiedyś dopadnę jeszcze białego.
witch Aga
no dzięki, że zauważyłaś moją bidulę, troszkę zmaltretowana ale wdzięczna! Wiciokrzew się bujnął na sąsiadkę a ja mu nie przeszkadzam tylko oprysk na mszyce muszę mu dzisiaj zafundować.dziękuję za mile słowa!
cyma2704
Soniu koleusy musiałam oberwać i rozdałam sąsiadkom blokowym bo porosły olbrzymy a mnie się sadzonkować nie chciało,zresztą co za dużo...
Cleome po raz pierwszy wysiałam i kilka mam..No nie powiem,coś tam kwitnie u mnie nie spektakularne to widoki bo rośliny upchnięte tak jak na to warunki działkowe /tylko/ pozwalają...rozmachu to ja tutaj wziąć nie mogę
...Ale pocieszyć serducho tak!
trochę wczorajszych jeszcze majowych...

Za chwilę

Biedronka641
Na "mój" ryneczek się wybierasz? Daj cynk to za przewodnika będę na ryneczku i nie tylko.
A może się wybierzesz za m-c do Boguchwały na targi ogrodnicze??? Tam byś miała większy wybór różności!
koziorozec
chinanit
Moją żółtą piwonię przesadzałam w marcu i o dziwo pokazała się ale już przekwita bo niewiele kwiatów miała ale na smaka było !
Ostrogowca się pozbyłam swego czasu ..a on się sam odnalazł po latach i wdzięczy do obiektywu
witch Aga
cyma2704
trochę wczorajszych jeszcze majowych...

Za chwilę
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Maryniu w końcu pogoda się wyklarowała, myślę że u Ciebie także. Jest mokro i trawa szaleje, a trzeba będzie opryskać przynajmniej róże od chorób grzybowych.
Cudna czerwona piwonia.
Moja koperkowa już przekwitła, a pozostałe jeszcze małe pąki mają.
Miłego dnia.
Cudna czerwona piwonia.
Miłego dnia.