Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD

Post »

Maryniu, skąd ja to znam, niby nie ma już miejsca do sadzenia, ale jak na coś ciekawego natrafimy, to miejsce jednak się znajdzie. ;:306
Nacieszyłam oczy Twoimi pięknymi fotkami ;:138 teraz biegnę zwiedzać kolejny ogródek. ;:65
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu no u Ciebie zawsze zobaczę piękne zdjęcia roślin ;:215 , a miejsca do sadzenia to i u nie deficyt, a jeszcze tyle do posadzenia :wit
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Ale bajkowo u Ciebie ;) Masz świetne fotograficzne oko, umiejętności, no i ładny zbiór roślin, w tym moich ulubionych azalii.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu - u Ciebie, jak zawsze, pięknie. Ciekawe roślinki, a zdjęcia - oczywiście - super! ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Nareszcie upragnione ;:3 przedziera się bardzo nieśmiało przez chmury :tan

anym ;:180 - w ramach walki z nudą wybrałam się na zielony ryneczek a tam mnóstwo roślin wszelakich więc mimo wewnętrznych oporów nie omieszkałam się skusić na co nieco.. Humor od razu mi się poprawił! :)

Tajka dziewanna była zawsze poza moim zainteresowaniem ale jak ją zobaczyłam to sama wskoczyła mi do torby! :wink: Nie byłam od kilku dni u siebie więc nie wiem co się tam dzieje u mnie...Piwonie pewno leżą... ;:131 Azalie obite mają kwiaty... zobaczymy!Mam nadzieję,że się dzisiaj wybierzemy bez przeszkód...

cyma2704 Przyznam,że ja generalnie wolę fotografować ogród w pochmurny dzień ale i popołudniowe słoneczko dające ciepłe refleksy też lubię. Powojnik jeszcze na balkonie bo to najnowszy ryneczkowy łup! :) A begonie pojadą na cmentarz do misy gdzie kwitną całe lato...

dorcia7 czyli mimo różnic mamy po równo...u Ciebie do bani i u mnie też ! :)

stasia_ogrod ;:180 dostałam świetną radę od pań na ryneczku bo podobała mi się bardzo biała "plastikowa" hosta ale nie uległam...Powiedziałam,że host już nie kupuję bo i miejsca też nie mam usłyszałam :pani wykopie jakąś "starą" i miejsce się znajdzie na nową! Niby proste... ;:oj ;:306

iwona0042 ;:180 niestety , musimy się nauczyć rezygnować...albo jak wyżej! ;:306

Jurek serdecznie witam nowego Gościa i bardzo dziękuję za miłe słowa! ;:180 Taka opinia bardzo cieszy mnie i moje fotograficzne oko! :D Zapraszam jeszcze, skoro Ci się podoba u mnie!

plocczanka ;:180 i za Twoją miłą dla mnie opinię i sympatyczną wizytę jestem wdzięczna! :)

Bardzo dziękuję moim miłym Gościom za tak sympatyczne i miłe ;:167 wizyty! :tan

Obrazek

Obrazek
to moje przetrzymane przez zimę
Obrazek Obrazek
sadzonki cleome i jeszcze innych całe mnóstwo najwyższy czas :oops: wysadzić
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
cannon`s double
Obrazek

Obrazek

Obrazek
bodziszek korzeniasty
Obrazek

w cienistym zakątku kolorowo
Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Fakt, kolorowo i ... dobrze ;:63 . Trzeba się napatrzeć i nacieszyć oczy, bo takie kolorki tylko wiosną. Później bardziej jakby przydymione ;:224 .
Bodziszek korzeniasty właśnie rano 'pstryknęłam, ale sam kwiatuszek, bo podobały mnie się jego pręciki :tan . Trzymam go jako roślinę okrywową pod powojniki, bo płytko się korzeni, a osłania podłoże , które się nie nagrzewa, mówiąc krótko: dwa w jednym ;:306 .
Twoje koleusy są nieziemskie, ale mnie wyjątkowo nie lubią. Jeżdżę je oglądać do znajomych ;:218 .
Jeszcze tyle do sadzenia? ;:oj .
Ja dzisiaj od 7.00 rano wysadzam wszelkie jednoroczne. Teraz mam 'przerwę kawową' ;:304 .
Zostały mi aksamitki, ale coś je zżarło - ponad połowę i nawet nie ma śladu korzonka ;:145 . Myślałam, że one ze swoim zapachem są niejadalne, ale widać nie ;:161 . Trochę szkoda, bo miałam ciekawe kwiatki ;:174 .

Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udało mi się wreszcie być na działce i trochę nowych zdjęć pstryknąć . Niektóre rośliny pomierzwione ale wszystko znacznie podrosło i zakwitło.Zrobił się rzeczywisty busz... Trawniki trzeba było wykosić bo trawa ruszyła ze zdwojoną siłą ..Posadziłam nowe nabytki ale własnych sadzonek mam sporo do sadzenia.. Brak czasu daje się we znaki bo robót się spiętrzyło trochę przez tę niepogodę.
Aniu ;:196 po deszczach jest wilgotno ale nie za mokro...robić można i sadzić jak najbardziej .Chwasty ruszyły, ślimaków jakby mniej ale się trafiają...mnóstwo małych żabek ,skaczą spod nóg ,można się przestraszyć! Jutro może wreszcie zagospodaruję moje sadzonki , tylko gdzie je upchać... ;:7 Nie jest to takie łatwe, chyba parę skrzynek uruchomię bo gruntu nie starczy...
No i aż się prosi zrobić opryski przeciw grzybom i owadom...Dzisiaj nie zdążyłam ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
trawy już wystartowały
Obrazek

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu na jednym ze zdjęć jest chyba szałwia?, takie niebieskie kwiatuchy śliczne?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Maryniu szałwia to omszona? Siałaś czy z rynku? Ja posiałam,ale nie powschodziła. Nasiona nie były świeże i też nie spodziewałam się,że powschodzi,ale i tak wysiałam.
Pytam się , bo wybieram się na Twój ryneczek z myślą,że ją kupię.
U mnie dziś też bez deszczu.Było pryskanie ,ale na mszyce. Potem trułam ślimaki.
Może jutro będzie ogród spryskany na grzyba. Jak nie poupychasz wszystkiego to podrzuć do mnie. Widzę dużo pustych miejsc. A tak na serio to jutro też wysadzę kleomę i inne wysiewy.

Śliczne koleusy. Mi nie udało się ich przechować.Wysiałam,ale tylko wyszły dwa kolorki. ;:222 :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Maryniu,ale królestwo w Twoim ogrodzie,taka ilość i jakość jak we dworskich włościach ,pięknie jak dobrze,że tutaj jestem,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, tak spaceruję sobie po ogrodach i dochodzę do wniosku, że muszę znowu ostrogowca zaprosić do siebie.
Tylko gdzie go upchnąć. ;:131 Na tarasie cały czas stoją jakieś rośliny do posadzenia, a mnie już dawno skończyły się pomysły, gdzie je umieścić.

Ładne masz rododendrony i piwonie. ;:138 Moja żółta P. delavayi w tym roku nie zakwitnie. :(
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna ta piwonia żółta.
Te "okrętki" , które weszły na iglaka to chyba wiciokrzew?
Fajny efekt ;:108

Krzewy w pełni kwitnienia, pięknie Maryniu jak zawsze :D
U mnie mały przestój, kilka kwiatków a dużo zieleni ;:3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu koleusy i kleome wyjątkowo dorodne, ;:215 moja kleome ma 5 cm. ;:306 Piwonie zawsze podziwiam, masz tyle kwitnących roślin. ;:oj Azalie i rododendrony piękne i bodziszki z kwiatami. Znowu mnie kuszą, bo jakoś mało mam koloru o tej porze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwona0042 ;:196 Tak Iwonko to jedna z moich szałwii , których odmian mam kilka. Miło , że zajrzałaś!

Biedronka641 ;:167 Alu szałwia omszona , kilka roślin mam do posadzenia z mix-u jaki posiałam,marzą mi się inne kolory choć różowej jakąś odmianę mam.Udała mi się omączona niebieska i po raz pierwszy u mnie biała.
Na "mój" ryneczek się wybierasz? Daj cynk to za przewodnika będę na ryneczku i nie tylko. :heja
A może się wybierzesz za m-c do Boguchwały na targi ogrodnicze??? Tam byś miała większy wybór różności! :) Ja co roku tam jestem i na pusto nie wychodzę, zawsze coś tam wypatrzymy z koleżanką.

koziorozec ;:196 Martuś takie komplementy od właścicielki arboretum to miód na moje ;:167 ;:180

chinanit ;:196 Mario to masz jak ja dosłownie :roll: ...mnóstwo sadzonek po zimie a z miejscem i pomyślunkiem na bakier!
Moją żółtą piwonię przesadzałam w marcu i o dziwo pokazała się ale już przekwita bo niewiele kwiatów miała ale na smaka było ! :D
Ostrogowca się pozbyłam swego czasu ..a on się sam odnalazł po latach i wdzięczy do obiektywu :) Może kiedyś dopadnę jeszcze białego.

witch Aga ;:196 no dzięki, że zauważyłaś moją bidulę, troszkę zmaltretowana ale wdzięczna! Wiciokrzew się bujnął na sąsiadkę a ja mu nie przeszkadzam tylko oprysk na mszyce muszę mu dzisiaj zafundować.dziękuję za mile słowa!

cyma2704 ;:196 Soniu koleusy musiałam oberwać i rozdałam sąsiadkom blokowym bo porosły olbrzymy a mnie się sadzonkować nie chciało,zresztą co za dużo... :wink: Cleome po raz pierwszy wysiałam i kilka mam..No nie powiem,coś tam kwitnie u mnie nie spektakularne to widoki bo rośliny upchnięte tak jak na to warunki działkowe /tylko/ pozwalają...rozmachu to ja tutaj wziąć nie mogę ;:131 ...Ale pocieszyć serducho tak!

trochę wczorajszych jeszcze majowych...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za chwilę ;:71
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Maryniu w końcu pogoda się wyklarowała, myślę że u Ciebie także. Jest mokro i trawa szaleje, a trzeba będzie opryskać przynajmniej róże od chorób grzybowych.
Cudna czerwona piwonia. ;:138 Moja koperkowa już przekwitła, a pozostałe jeszcze małe pąki mają.
Miłego dnia. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”