Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Śliwa - choroby i szkodniki

Post »

W doświadczeniach wykonywanych w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach (obecnie Instytut Ogrodnictwa) najwyższą skuteczność w zwalczaniu przędziorków uzyskiwano opryskując drzewa preparatami olejowymi na początku fazy zielonego pąka kwiatowego. Najczęściej wykazywały one podobną skuteczność, jak inne standardowe akarycydy. Po ich zastosowaniu nie stwierdzano obecności tych szkodników w sadach do 8, a nawet do 10 tygodni po opryskiwaniu. Czasami środki olejowe mogą wykazać objawy niewielkiej toksyczności na liściach, widoczne w postaci drobnych plamek, które nie mają ujemnego wpływu na dalszy rozwój liści. Fitotoksyczność występuje wówczas, gdy po użyciu preparatów olejowych temperatura przez kilka dni obniża się do zera lub poniżej.
rpilski
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cewe, dzięki za ten cytat, stawia on w innym świetle szkodliwość ew. przymrozków po opryskach olejem niż w tekstach, które dotychczas czytałem.
Pozdrawiam,
Radek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zaatakowana młoda śliwka

Post »

Zaraz przeniosę.
Trochę to trwało, dopiero dzisiaj byłem się podpytać. Są pewni, że to szkodnik z kornikowatych. Prawdopodobnie jakiś ogłodek. Do pewnej identyfikacji potrzebowaliby samego owada.
Co do zwalczania to polecają przyzwyczaić się do tego szkodnika. Można się go pozbyć poprzez wycinanie i palenie zaatakowanych gałęzi. Właściwie słuszne byłyby też insektycydy systemiczne, ale na obecną chwilę nie ma żadnego zarejestrowanego.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Moja śliwka węgierka, ma dziwnie jasno-zielone listki, nie powinny być ciemno-zielone?

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ewa
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

cewe pisze:Polecam opryski olejowe.Ja jeszcze nie mam zaatakowanych roślin i drzew przez mszyce w tym roku.
No to się pochwaliłem za wcześnie chyba.Dzisiaj na kilku pojedynczych wierzchołkach śliwy oraz porzeczek pierwsze oznaki żerowania mszyc.Wykonano profilaktyczny oprysk roślinny wraz z dokarmianiem dolistnym.

-- 15 maja 2015, o 20:22 --

Ewa2019- to może oznaczać np. niedobór żelaza.Mogą nabrać jeszcze koloru,bo to chyba młodziutkie listki w fazie rozwoju,ale pewności nie mam po zdjęciu.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Zaatakowana młoda śliwka

Post »

Dzięki ,wydaje mi się ,że zidentyfikowałem robaka.Napisałem o tym w -śliwa choroby i szkodniki.
banan213
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2015, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek Obrazek
Witam!
Drzewko opryskałem Mospilanem wczoraj ale po chwili deszcz zaczął padać i nie wiem czy nie powinienem powtórzyć oprysku? Proszę o radę i czy dobry preparat użyłem.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Dobry, dobry.
Z tym, że nie powinno się go stosować więcej niż raz w sezonie, a zatem lepiej go wykorzystać w czasie owocówki.

ewa2019 - pokaż dojrzałe listki; młode trudno ocenić na monitorze. I napisz w jakim jest wieku i glebie ta węgierka.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Śliwka ma 5 lat-tak na prawdę to nie pojadłam sobie tych śliwek. Rośnie w gliniastej ziemi, liście na zdjęciu są na całym
drzewie takie same. W poprzednim sezonie,, opanowała ją mszyca (chyba) prawie wszystkie owoce były spleśniałe ;:131
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

No dobra- trochę niedożywiona ta śliwka; jeśli to gliniaste piachy(tak mi się kojarzy Lubuskie), to nawożenie organiczne bym zalecał. Jak nie masz kompostu, to do jesieni zrobisz, a może obornika zdobędziesz. Można też od razu wieloskładnikowy NPK+mikro ; coś jak Azofoska.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

W tym roku nie zrobiłem żadnego oprysku podczas końca kwitnienia. Czy teraz gdy są już małe śliweczki troszkę mniejsze on ziarnka grochu można i czy należy prysnąć Mospilanem?
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

Teraz już za późno. Ja zrobiłem to kilka dni temu, bo nie spodziewałem się, że tak dobrze po raz pierwszy zawiąże mi owoce młoda śliwka. I też wydaje się, że za późno, bo na sporej ilości zawiązków widzę uszkodzenia owocnicą.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Dzięki maryann spróbuję powciskać dookoła śliwki obornik granulowany, zrobię dookoła misę ,wsypując trochę azofoski.
Dam znać, jak zauważę poprawę :wit
Pozdrawiam Ewa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jakie jest pH ziemi,bo jeśli wysokie,to są trudności z pobieraniem nie tylko żelaza ale i innych mikroelementów.Chloroza od braku żelaza ujawnia się na najmłodszych liściach,więc to chyba coś innego.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Spróbuję zrobić foto jeszcze raz-może jutro.
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”