Oddzielenie trawnika od żywopłotu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Oddzielenie trawnika od żywopłotu

Post »

Witajcie ponownie :wit Z racji, że mój trawnik zaczął wyglądać tak jak powinien i przez posypanie mocznikiem dostał kopa i rośnie jak na drożdżach to stwierdziłem, że czas oddzielić go od "żywopłotu" z cisów i róż na pniu ;:333 Poza tym docinanie niedokoszonych skrawków jest irytujące ;:223 Więc wpadłem na pomysł, żeby zastosować obrzeża eko bord 45 mm, włókninę i korę sosnową sortowaną 30-80mm. Czy to ma sens ? Czy lepiej dać ostry kant ? Miało by to wyglądać mniej więcej tak:
Obrazek
W korę wsadziłbym jakieś wrzosy, może rododendrony :wink: I tu się nasuwają moje pytania:
Czy włóknina jest konieczna ?
Czy warstwa 4 cm takiej grubej frakcji pokryje ziemię ?
Jak wrzosy wyglądają przez większość sezonu ?
Czy ostry kant się sprawdza i ile pracy trzeba poświęcić przy jakiś 20mb ?
Czy rośliny na trawniku oddzielać na ostry kant czy eko bordem ? (mam na myśli tą magnolię (chyba :? ) po prawej stronie zdjęcia :) )
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :D
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Re: Oddzielenie trawnika od żywopłotu

Post »

jaro710j pisze: Czy włóknina jest konieczna ?

Nie, po zerwaniu trawy i odpowiednio grubej warstwie kory nie ma prawa nic większego wyrosnąć.
jaro710j pisze:
Czy warstwa 4 cm takiej grubej frakcji pokryje ziemię ?

Minimum 8cm.
jaro710j pisze:
Jak wrzosy wyglądają przez większość sezonu ?

Po wypuszczeniu młodych przyrostów są bardzo ładne mimo że jeszcze nie kwitną.
jaro710j pisze:
Czy ostry kant się sprawdza i ile pracy trzeba poświęcić przy jakiś 20mb ?

Wygląda estetycznie tylko trzeba o niego dbać, czas jaki potrzeba na jego wykonanie i konserwację to 20 min co 2-3 miesiące.
jaro710j pisze:
Czy rośliny na trawniku oddzielać na ostry kant czy eko bordem ?

Żadnego eko-bordu. Jak już to kostka, a jak nie to wytnij ostry kant i będzie cacy.

Nad kształtem popracuj jeszcze bo taki oklepany jest.
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A to czemu? co w tym złego? :) proponuje zamontować ekobord tak aby był zlicowany w powierzchnią trawnika...będziesz miał 2 w 1 - niewidoczny ekobord i na stałe równo odcięty trawnik
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widok plastiku mnie odpycha... nie mówiąc że traci barwę po zimie. Trawa silnie rosnąca potrafi go przerosnąć. Wtedy to dopiero jest zabawa z wyrywaniem.
jaro710j
200p
200p

Post »

Dziękuję wszystkim za rady :) A czy dla mniejszej frakcji kory można dać cieńszą warstwę ? A kształt to taka pierwsza myśl :wink: Na razie chyba zastosuję ostry kant, a potem się zobaczy :D
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Im mniejsza frakcja tym grubsza warstwa powinna być :)
jaro710j
200p
200p

Post »

A na włókninie ? Ile małej frakcji minimum trzeba sypnąć ? Czy mogę odcinać darń od spodu nożem, tak jak do rolowania i potem ją położyć do dołu zielonym, na to włóknina i kora ? Ale chyba przy korze wypadałoby dać jednak kostkę ... Sam już nie wiem :roll:
EDIT: I jak zrobić te koła pod roślinami na środku trawnika ?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jaro710j pisze:A na włókninie ? Ile małej frakcji minimum trzeba sypnąć ?
Na agro sypiesz ile chcesz, aby była tylko zakryta. Zrobnej minimum 10cm (bez agro). Darń najlepiej odcinać łopatą od ziemi, najpierw kanty tniesz od sznurka nożem.

Kostka jest praktyczna, wymaga jednak więcej pracy i kasy przy układaniu (kostka, cement, piasek i woda).

jaro710j pisze: EDIT: I jak zrobić te koła pod roślinami na środku trawnika ?

Zakładasz sznurek na pień i rysujesz koło :wink:
jaro710j
200p
200p

Post »

Co do kół pod roślinami to wiem jak zrobić sobie cyrkiel :lol: Chodziło mi bardziej o sposób oddzielenia kory od trawnika :wink: A czy kostki nie można dać na ziemię ? U mnie na kilku kostkach stoją meble ogrodowe i się nie zapadają. Czytałem też gdzieś na forum, że używają kostki na ziemi, żeby łatwo zmieniać kształt rabaty. Ja po kostce będę najwyżej jechać 2 kółkami kosiarki. Chyba nie odpadnie przy dobrym ubiciu ziemi ? I darń nie będzie odbijać jak będzie zielonym do dołu ?
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PiotrekP pisze:Widok plastiku mnie odpycha... nie mówiąc że traci barwę po zimie. Trawa silnie rosnąca potrafi go przerosnąć. Wtedy to dopiero jest zabawa z wyrywaniem.
Pprzecież plastiku nie widać ! Z jednej strony na równo jest przysypany korą a z drugiej strony trawnik jest 2-3 milimetry ponad ekobordem. No jakby człowiek na kolana stanął i rozgarną korę i trawę to faktycznie widać. Koloru absolutnie nic nie traci. U mnie jest położony 4 rok i jak nowy.
Agro mam położoną na ziemię wybraną na 5 cm a i tak ziele przerosło miejscami. A przed domem na pasie zieleni mąż podwójnie złożył agro, na to nasypał żwiru a ziele i tak przerasta :evil:
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
jaro710j
200p
200p

Post »

No właśnie na taką opinię czekałem :) Skoro użytkujesz to od 4 lat i działa, to mi nic więcej nie potrzeba ;:333 Według mnie ładnie wygląda trawnik, na którym nie widać obrzeży. A na chwast się nic nie poradzi ;:223 Trzeba traktować chemią, albo mechanicznie. Na szczęście nie mam dużego problemu z chwastem. Miałem po wertykulacji kilka mniszków, ale po koszeniu wyginęły :lol: A jest jakiś niski jałowiec zadarniający, który by szybko pokrył tą powierzchnię ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”