Ewka i jej doniczkowce .

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ewka i jej doniczkowce .

Post »

akwe19,

każdy patent jest dobry, a takie pojemniczki mają od razu podstawki ;:306 Ja zbierałam kubeczki po jogurtach i serkach, no ale był zawsze problem z podstawkami ;:219 Skrętniki śliczne. Też widzę kolejny patent - doniczka w uciętej butelce? Dobrze widzę? Takim sposobem możesz na knocie prowadzić roślinki :D
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I po co ja tu wlazłam? ;:223
Teraz to złotko będzie mi się śnic po nocach przez nie wiem ile, przecudny jest!! ;:oj

Bardzo fajny watek - będę Cię podglądać 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
akwe19
100p
100p
Od: 23 gru 2014, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Roślinki są posadzone na knot , ale podlewam z góry i tylko trochę bo boję się przelania . Na dnie doniczek jest spory drenaż ze styropianu i woda , którą wlewam od razu jest w podstawce. Więc tym knotem kwiatki sobie wypijają co przeleciało . I podlewam dopiero jak wyschnie podłoże . ;:108 ;:108 ;:108 Dzięki wszystkim za odwiedziny . ;:180 ;:180 ;:180 . Złotko jest naprawdę śliczne . A teraz skutki kupowania na allegro . ;:124 ;:124 ;:124 Miała być Marianna , a jest jakiś inny. Co prawda też ładny , ale chciałam Mariannę ;:145 Obrazek Obrazek Może ktoś wie co to za odmiana , jeśli to odmianowy . Moje skrętnikowe przedszkole , też zaczęło rosnąć , tym razem będzie sukces w ukorzenianiu liścia ;:138 ;:138 ;:138 . Obrazek Gdzieś czytałam , że zamiast podstawek mogą być zakrętki od słoików . Czasem przy otwieraniu się wgniecie i już do słoika się nie nadaje a podstawką może być . A na koniec focia ze skrętnikowego parapetu , ta część co prawie cała kwitnie . Obrazek Witam mój skrętnik Marianna okazał się Ziutkiem . Dzięki kaska1ge wiem , że to Ziutek . Dzisiejsza fotka pokazuje podobieństwo do Ziutków forumowiczek :tan :tan :tan Na wczorajszej fotce był ciemniejszy ;:108 ;:108 ;:108 , może jeszcze nie był w pełni rozkwitnięty Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 43&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

Zupełnie nie znam się na skrętnikach, ale Twoje okazy pięknie się prezentują, zwłaszcza jak stoją równiutko w oknie, a za oknem takie widoki, że bajka :D
Ziutek to oficjalna nazwa tego jegomościa? Przedszkolaki też wyglądają imponująco! Z tymi zakrętkami od słoików to całkiem dobry patent, ale jak ma się malutką doniczkę, bo one są dość niskie i czasami woda ucieka nawet z zakrętek na parapet. Dobre są knoty. Ja nie obcinam butelek, tylko zbieram takie większe kubki po śmietanie, kefirze lub dużym jogurcie. Wprawdzie taka wystawka wygląda trochę jak w sklepie ;:306 Ale najważniejsze, że działa.
akwe19
100p
100p

Post »

Witam każdy pomysł jest dobry , nawet kubki po jogurtach . Tak ten skrętnik ma nazwę Ziutek . Jak trochę pogrzebałam na forum , to sporo jest skrętników , które mają nazwy jak imiona . Oprócz Ziutka jest Pola , Renia i jeszcze inne . Widoki za oknem mam faktycznie fajne , żeby jeszcze nie było paru budynków to widziałabym zalew a za nim iglasty las :wit :wit :wit Oczywiście skusiłam się i kupiłam następne skrętniki . Są malutkie ale już maja pączki i to mi się w nich podoba . Dosłownie 2-3 listki a już są gotowe do kwitnięcia . Nie wiem jak przetrwają u mnie zimę , bo dopiero zaczynam przygodę z ich hodowlą . Szkoda by było jakby nie przetrwały .Jutro planuję je przesadzić . Zamówiłam osłonki takie do storczyków i do tego takie zwykłe czarne doniczki , więc w tych osłonkach będą wyglądały jeszcze ładniej . Bo te które już mam też są w małych doniczkach , a osłonki to po to żeby liście nie leżały na parapecie ( skrętniki mają długie liście ).
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 43&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Skrętnikowy zawrót głowy u ciebie ;:138 ;:3 .
akwe19
100p
100p

Post »

Witam :wit :wit :wit Dziś moje skrętniczki dostały osłonki . Jak im listki urosną to nie będą leżały na parapecie . Obrazek Obrazek Teraz wygląda to estetyczniej niż te obcięte butelki :;230 :;230 :;230 . I jeszcze się pochwalę zakwitł mi następny kundelek :heja :heja :heja Obrazek Obrazek Jest sporo ciemniejszy , ciężko było uchwycić kolor . A fiołasek odmianowy ma już jakiś czas pączusie, ale uczy mnie cierpliwości ;:306 ;:306 ;:306 , ciekawe kiedy zakwitnie leniuszek .
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Piękne! ;:167 A powiedz mi, kiedy przesadzasz swoje skrętnikowe maluchy do osobnych doniczek i rozdzielasz z liściem-matką? Ja mam kilka podobnej wielkości w swoim przedszkolu.
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
akwe19
100p
100p

Post »

Niestety jeszcze nie rozsadzałam maluszków . Bo czytałam na forum , że powinny mieć sadzonki listeczki jakieś 5-6 centymetrowe . Moje są jeszcze malutkie mają jakieś 1-2 cm . Muszę niestety jeszcze poczekać , chociaż już bym chętnie je rozsadziła .A te które przesadzałam to kupiłam od Forumki kaska1ge, były już duże z pączusiami . Od razu je opisałam na małych nalepkach , żeby nauczyć się nazw . ;:124 ;:124 ;:124 i włożyłam w osłonki do storczyków . Widziałam , że w Biedronie mają być od 18.05 niedrogie osłonki , ciekawe czy możliwe ( co prawda nie przezroczyste , ale cena dobra 2,79 zł ) i jeszcze takie fikuśne podpórki do storczyków .
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
gosiakam23
50p
50p
Od: 4 maja 2015, o 13:51
Kontakt:

Post »

Witaj:) Jak się cieszę, że tu trafiłam bo wiele mogę od Ciebie się nauczyć:)
Piękne te Twoje kwiaty nie można oczu nacieszyć. Weszłam na to forum i już wyjść nie mogę a tylko chciałam poczytać o petuniach i innych kwiatach balkonowych aby mieć piękny balkon i masz! - oprócz balkonu zmniejsza mi się miejsce na parapecie:) "Skubnęłam" wczoraj za zgodą pani woźnej ze szkoły 6 listków fiołka ale jaka to odmiana to nie wiem bo jestem jeszcze zielona - w tej chwili to liczy się aby tylko wypuściły korzonki więc włożyłam je do wody i zrobiłam tak:

Obrazek

ale zauważyłam, że robisz sadzonki z ciętego listka fiołka? Myślałam, że tylko niektóre kwiaty jak właśnie skrętniki lub begonie można tak rozmnażać ale fiołki? Długo czekałaś na młode rozmnażając w taki sposób?

Widzę, że też jesteś z podlaskiego? :wit
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Gosiu, czy to styropian je podtrzymuje? Będziesz miała problem z wyjęciem listków z tych dziurek jak puszczą gąszcz korzeni. Trzeba było wsadzić je bezpośrednio do ziemi i tylko pilnować, by miały wilgotno, ale nie mokro. To lepszy sposób ukorzeniania listków fiołka. ;:108
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
gosiakam23
50p
50p
Kontakt:

Post »

Tak to jest styropian hm... podpatrzyłam ten sposób na blogu pewnej "ogrodniczki" i tak też zrobiłam... muszę w takim razie chyba większe otworki zrobić. Kurcze ale te ukorzenianie w ziemi... jakoś nie jestem do niego przekonana - po jakim czasie w ziemi się ukorzeniają listki tak samo jak w wodzie? Już sama teraz nie wiem co zrobić :(
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

W ziemi ukorzenia się łatwo, trzeba tylko uważać, by fiołka nie przelać. W wodzie znów jak wypuści korzonki, to musisz go potem wsadzić do ziemi i zanim wypuści maluchy, musi się przystosować do nowych warunków, a to wydłuża proces. Musisz ściąć końcówkę pod kątem i wsadzić ją do ziemi na głębokość 1,5-2 cm. U mnie pierwsze korzonki w ziemi pojawiły się po około 3 tygodniach od wsadzenia, chociaż to różnie bywa. Jeden z listków po miesiącu już miał maluszki. Teraz jest dobra pora roku na takie rozmnażanie, polecam tą metodę! A jeśli chcesz pozostać przy tej to zrób troszkę większe dziurki albo zaopatrz się w jakieś ostre narzędzie, którym potem bez problemu przetniesz styropian (tu tylko wymagana jest nieco chirurgiczna precyzja :wink: ).
gosiakam23
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za rady mycha_paulina - w takim razie wsadzę je do ziemi tylko po jednym zostawię w wodzie dla porównania.
Czy taki listek posadzony w ziemi podlewamy bezpośrednio do doniczki na ziemię czy tak jak przy większych roślinkach do podstawki?
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Lej mało od góry ale nie bezpośrednio na łodyżkę tylko obok. I lepiej częściej a mniej wody lać :) Możesz też wlać trochę wody i przykryć plastikowym kubeczkiem lub folią (zrobić taką szklarenkę, tylko dobrze jest jeśli nie będzie taka całkiem szczelnie zamknięta, żeby mogło tam dochodzić świeże powietrze) ale i bez tego łatwo się rozmnażają w ziemi ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”