Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże i hortensje. cz. 15

Post »

Jolu, uskubnę i coś przywiozę. A czy na pewno tam będziesz, bo nie ma Ciebie na liście ;:108
Anula, ja niby staram się kontrolować dobieranie koloów tulipanów, ale jak widzisz ze względu na pomyłki i tak powstaje nieoczekiwana plama i zestawienia. W końcu przestało mi to przeszkadzać, bo wiosna powinna być bogata w barwy i pełna radości i niespodzianek.
Kloniki to zdecydowanie są do zacisznych zakątków, a więc poczekaj, aż takowe ci się z czasem ukształtują :D
---------------------------------
Biorę się dzisiaj do pierwszego oprysku na mszyce, bo dłużej już nie da się czekać. Muszę tylko rozrobić tę śmiedzącą miksturę, a nie należy to jak wiecie do przyjemności, więc ciągle zwlekam.

Różyczki Ascot, jedne z moich ulubionych, mają cudne listeczki. I jakoś na szczęście mszycom one akurat nie smakują.
Obrazek

I do znudzenia tulipany, ale to już ostatnia sesja, bo czuję, że nastąpił przesyt i nikt nie chce już oglądać.
Obrazek

Te tulipanki, Mount Tacoma, były u mnie w tym roku na drugim miejscu po Angelique. Z daleka wyglądały jak piwonie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu rzeczone Angelique. Na razie na miejscu pierwszym. Kwitną u mnie drugi rok równie pięknie.
Obrazek

Obrazek

Jakieś pojedyncze resztki tulipanowe, nie wiadomo skąd i gdzie.
Obrazek

Kwitną tiarelle ;:167
Obrazek

Ostatni raz strzępiaste Masqotte.
Obrazek

I te pomarańczowe o długiej nazwie i ładnym miseczkowatym kształcie kwiatów. :)
Obrazek

Ładniutkie fioletowe, które miały na etykiecie tylko nazwę Triumph, ale to jest nazwa grupy, a nie odmiany. Póki co więc nie mają imienia.
Obrazek

Przy furtce nie w pełni rozwinięte (bo od północy) White Parrot.
Obrazek

I zupełnie nie przypominające wcześniejszych żółtasków Alaqua, które okazały się najwspanialszą tegoroczną pomyłką. I z radością daję im trzecie miejsce na podium.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec bardzo oryginalna odmiana Green Wave, która u mnie kończy ten sezon tulipanowy.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże i hortensje. cz. 15

Post »

Wando, moje mszyce jakoś mniej wybredne i było ich tyle na różach, że aż uginały się młode łodyżki. Ascot nie była wyjątkiem :lol: Nawet nie zabierałam się za ręczne zbieranie czy pryskanie wodą tylko wytoczyłam ciężkie działa i załatwiłam badziewie ;:163
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Wandziu, co Ty? Jakie tulipany się znudziły??? ;:oj Takie okazy, jak Ty masz, można oglądać w nieskończoność ;:108 Aquila teraz dopiero czarują ;:167 Uwielbiam takie odmiany tulipanów, które zmieniają się w trakcie kwitnienia ;:167 Dzięki temu jedna odmiana dostarcza wrażeń za trzy inne ;:306
Podczas wizyty u Ciebie zobaczyłam takie same parroty jak u mnie - green wave. Oczywiście takich nie zamawiałam, miały być Libretto Parrot :evil: Te obecne - green wave niezbyt mi się udały... Jak na papuzie są za mało "mięsiste", u mnie jakieś takie... jak wyskubane piórka :wink: Twoje znacznie ładniejsze ;:108
Przerwa w kwitnieniu? Chyba nie będzie zbyt długa, bo pierwsze róże wystartują pewno już za 3 tygodnie ;:65
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wandziu, nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia, potrafisz tak pokazać swe roślinki, że wszystkie wzbudzają zainteresowanie, poza tym Twoje kompozycje są tak oryginalne, że chce się patrzeć i patrzeć. Tulipankowe szaleństwo, fajnie, że piszesz nazwy, przy czasie "ściągnę" dla swoich ;:306, kloniki mnie zauroczyły jest jeszcze tyle ciekawych roślin, które chciałoby się mieć, a tu miejsca brak ;:223
Krótko mówiąc po prostu ślicznie ;:63
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu białe tulipany Mount Tacoma są cudne. ;:167 Mają ciekawą budowę kwiatu. ;:108
Za Twoją poradą w tym roku posadziłam różę Ascot i nie mogę doczekać się jej kwitnienia. :) Chociaż moja jest malutka, ledwie listki wypuściła, a Black Magic z wiosennego sadzenia padła zupełnie, chyba przez te zimne noce. :)
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Wandeczko, oglądam Twoje zdjęcia i oczy robią mi się coraz to bardziej okrągłe z podziwu !
Takiego wspaniałego tulipanowego festiwalu barw i kształtów dawno nie miałam okazji podziwiać ;:180
Rabatki, w nowej oprawie z granitowych ścieżek, nabrały dyskretnej elegancji i wyrafinowanego wdzięku.
Twoje piękne żurawki i tiarelle skusiły mnie jesienią do zakupu kolejnych kilku sztuk i jestem z nich bardzo zadowolona. Ogromnie lubię ich delikatne kwiatuszki - są po prostu urocze !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Alaqua są piękne. Widzę, że podobne tulipany nam się podobają, Angelique to również moje ulubione. Kupiłam Mount Tacoma jesienią, ale w ogródku ich nie widzę, za to podejrzanie dużo mam Grand Perfection... W sumie też ładne.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

Wandziu, po prostu pięknie. Tak pięknych odmian tulipanów i w takiej ilości nie widziałam jeszcze w żadnym ogrodzie. Cudowny widok.
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alaqua i Green Wave są przecudne ;:173

W ogóle pięknie masz w swoim ogrodzie :)
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Tulipany nuda ;:oj , przecież za chwilę przekwitną. To różami będziesz nas męczyć do pierwszych mrozów, a potem wspominki przez całą zimę :;230
Mount Tacoma mam trzeci rok. W ubiegłym sezonie mnie rozczarował kwitnąc jednym kwiatkiem, po wykopaniu i przesadzeniu w inne miejsce zdecydowanie się poprawił.
Oprysk od robali zrobiłam już prawie dwa tygodnie temu, więc kończy się ochrona. Może teraz dwa w jednym, znalazłam już pierwszego grzyba u dwóch zawodniczek, a i nimułka różana coraz śmielej atakuje. Chodzę i zrywam pozwijane listki.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Wandziu tulipanki i ogród cudne :tan . Moje gratulacje. Śledzę twój wątek , ale rzadko się odzywam.
Pozdrowienia Jola
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu tulipanki się nie znudziły,ja wczoraj co rusz jak byłam na działce to na nie spoglądałam i podziwiałam,ostatnie już kwitną...
Ja już jakiś czas temu opryskałam róże,bo ostro jakieś białe robaczki się rozpanoszyły i atakowały liście ;:124
Nimułka gdzieniegdzie buszuje,ale jakby mniej jej było,a mszyce jak na razie wytępione ;:215
Greene Vave cudne ;:167
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tam przesytu nie mam , a nawet zdążyłam zapisać kolejnego tulipana na jesień (Mount Tacoma) :wink: .
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mnie też nie znudziły się tulipany ;:215
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Wandziu, przychodzę do Ciebie na ucztę tulipanową, szkoda, że się powoli kończy.
Chyba czas pomyśleć o jesieni :;230 ... pamiętam, że u Ciebie w wątku była rozmowa o wyleganiu rozchodników i pojawiały się rady, żeby je uszczykiwać... Tylko kiedy to robić, teraz?
Pozdrawiam
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”