Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

To jeszcze ja :wink:

Moje pierwiosnki w ogóle nie przekwitają, wręcz przeciwnie mają się coraz lepiej.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Żonkile
Obrazek Obrazek

zakwitł barwinek o ozdobnych liściach Obrazek i floks zaczyna Obrazek i skalnicaObrazek

Co u mnie jeszcze nowego. Słup z prądem zmienił się na podporę pod różę pnącą ( jeśli się przyjmie) a z drugiej jego strony będzie rósł powojnik zimozielony, taki jak na drzewie z kamieniami, żeby słup nie stał łysy jak róża zgubi liście. Obawiam się tylko jednego, czy róża nie będzie przemarzać od betonu jak będzie się pięła przy słupie?.
Obrazek Obrazek

Powstaje nowe miejsce na nasadzenia, brak tylko ziemi :wink: . Oczywiście znowu ciężki teren w sensie oświetlenia wybrałam.
Obrazek

i to by było na tyle
Obrazek

-- 6 maja 2015, o 19:43 --

Grażynko wiem, wiem ;:196 .
Stokrotki są ekspansywne , zauważyłam ale one takie piękne, szkoda mi ich niszczyć ale trzeba będzie. ;:185
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko Ty kokietko, nic się w ogrodzie nie dzieje...oj! bo się kwiatki obrażą ;:302
Te pierwsze żółte tulipany (liliokształtne) są najpiękniejsze, gdzie je kupiłaś ?
W tle widzę świetne grządki jarzynowe ;:63 Stokrotki uwodzicielskie razem z tą największą ;:167
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko - tulipany mimo, że pomylone, jednak przepiękne ;:108 Zielono u Ciebie jak gdyby Twojego ogrodu nie dotknęła susza. Aż czuję zapach tego świeżego, wiosennego chłodu pod starodrzewiem.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ale się uśmiałam z tych najpiękniejszych co na nie psioczyłam, że miały być inne. Muszę sprawdzić bo w dwóch wysyłkowych kupowałam, zobaczę w którym takie mają. Moje kwiatki jak na nie narzekam dopiero zaczynają rosnąć, więc trochę muszę. U mnie zawsze coś się dzieje, przecież wiesz, że nie wysiedzę, a pomysłów mam mnóstwo tylko tej kasiory brak.

Aniu dziękuję, Tobie też się podobają, mi w sumie też, fajnie się zmieniają przy różnych porach dnia. Moja starsza jak je zobaczyła nie mogła się powstrzymać od śmiechu :?:
U mnie susza była , ale ja zaczęłam podlewać bo pod drzewami wszystko, a i nowe nasadzenia. Tak ,dokładnie określasz powietrze jakie tam jest, dużo do specyfiki klimatu wnosi wilgoć z pobliskich łąk, bagienek, lasu i mgieł unoszących się w nocy i rankiem. Myślę, że ten klimat pomaga mi w utrzymaniu roślin na odległość.

Powiedzcie mi lepiej co zrobić z tym miejscem.

Obrazek
z przodu to jest to miejsce za Julką po lewej stronie.( minus dwa chude, zeschłe drzewa ze środka.
Obrazek
Z przodu byłoby wyjście na kwiaty i trawy przy stawie.
Obrazek

Światła trochę dojdzie ale nie słońca jeśli dojdzie to zachodzące. Od przodu są wsadzone pigwoce, z boku bzy kwitnące , w środku wsadziłam pod dzikim bzem krzaczki aronii. Ponieważ rośnie tam olbrzymia olcha z jednej strony, świerk , więc myślałam o jakiejś ścieżce trochę leśnej, wchodzącej przez pigwowce , dalej aronie, taki mini lasek wychodzący na łąkę. Pod siatką brzozy.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj, Dorotko... ;:196
Twój ogród prezentuje się pięknie... I kwitnienia i drzewa i Stokrotki...
Ty nie gadaj, że nie masz co pokazywać... W każdym miejscu u Ciebie jest na czym oko zawiesić...
A ja chętnie bym w tym ogrodzie kawkę a nawet piwko wypiła... :uszy
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Piękne są te twoje fioletowe tulipany ;:167 Ja swoje czerwone wszystkie oddałam Mamie. Bordowe jeszcze toleruję ale czerwone doprowadzały mnie do furii ;:306 Zupełnie nie pasowały do kolorystyki mojego ogrodu. Za to do żółtego zaczęłam się przekonywać. A te twoje żółte na pierwszych zdjęciach są urocze. Ja bym nie żałowała jakby mi takie wyrosły. Żółty ale nie neonowy, tylko taki trochę kremik, super wygląda z bielą. Zrobiłam sobie taką rabatkę przed domem. Plus jakieś limonkowe akcenty.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dorotko, jak pięknie u Ciebie, co tam pomylone odmiany, kolory, grunt, że wszystkie tulipany cudownie rozkwitły i cieszą ogrodniczki :wink: Liliokształtne i strzępiaste są niezawodne w uprawie (bynajmniej z mojego doświadczenia), bo długo kwitną i powtarzają cechy.
A ten ciemny zakątek jest idealnym miejscem na nasadzenia takie leśne, naturalistyczne, a jak jeszcze stworzysz tam ścieżkę, to w ogóle będzie ładnie komponować się. Tylko porozglądaj się po okolicy, co tam rośnie i posadź podobne rośliny, ewentualnie jakieś inne hodowlane odmiany ze szkółek (jak dla mnie paprocie pasowałyby najlepiej, zadarniająca dąbrówka, kokorycz, serduszka wspaniała, tawułka itp.).
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mnie też podobają się te kremowe pomylone tulipany - to są z odmian liliokształtnych ;:215 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

To tam klony palmowe,hosty,żurawki,cebule-no wszystko :lol:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

W TYM miejscu dałabym trawy ozdobne, margerytki, dziewannę, kocanki, wrotycze, rudbekię! Tak kwietnie i łąkowo! Tak mi pasuje do brzóz.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko a co powiesz na paprocie, jest tyle wspaniałych odmian, barwinki, miodunki, zawilce, marzankę wonną / cudnie pachnie kiedy kwitnie /, i te co podała Alana.
Taki naturalistyczny zakątek byłby cudowny a przez niego leśna ścieżyna z grubych plastrów pni drzew iglastych / żeby od razu nie spróchniały /.
Dodałabym jeszcze prosta ławeczkę, żeby w upalne dni można było przysiąść w cieniu. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Masz fajnie na tym ranczo. Lubię Twój ogród, a zmiany...jedna po drugiej.
Co do zakątka, to nie umiem za bardzo Ci podpowiedzieć, ale zachowaj klimat ogrodu. Może parzydło? Polubiłam je, po przesadzeniu w cieniste miejsce.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko (Dorkow0) jak miło, że zaglądasz ;:196 , wróć wreszcie i pokaż swoją wiosenkę i moją ulubioną rabatę. Wiesz, że zawsze zapraszam i na piwko i na kawkę i na co tylko chcesz.

Jolu (April ) czerwone doprowadzają Cię do czerwoności? :;230 . Ja lubię wszystkie kolory w ogrodzie , więc czerwone też zamówiłam tylko miały być w innym miejscu. Zestawienie kolorystyczne o którym mówisz bardzo mi się podoba, a co limonkowego wsadziłaś?

Alana te liliokształtne zamawiałam ale miały być inne, ale to dobrze, że ładnie rosną. Co do ciemnego zakątka to paprocie masz rację, dąbrówka też i inne, tylko kurcze u mnie same ciemne zakątki powstają i we wszystkich to samo rośnie, bo nic tam innego nie da rady ;:306 .

Jolu w takim razie dobrze, że się pomylili skoro tak wszyscy chwalicie ;:170 . Chciałam sprawdzić nazwę tej pomyłki na stronie ale niestety teraz nie mają tulipanów , więc musimy poczekać do jesieni.

Tulapku klony palmowe, żurawki ;:215 , a cebule dałyby radę?
Czyli już mam paprocie w odmianach, kloniki palmowe, żurawki, dąbrówka, barwinki, zawilce(będą tam miały bardzo dobrze).

Miłka ale tam będzie chyba za ciemno na takie zestawienie? Słońce tylko urywkami będzie dochodzić, a tylko zachodzące dotrze w całości. Teraz nie ma liści na olsze z przodu i po bokach więc wydaje się jasne.
Grażynko paprocie w odmianach, barwinki , zawilce i ta ścieżka świetny pomysł ;:215 . Macierzanka to za ciemno chyba by miała. A mała ławeczka lub pieniek - ale wpierw sąsiadkę sławojkę muszę wyeksmitować bo towarzystwo do siedzenia kiepskie ;:306 . Ale to też da się zrobić, bo taki mam plan, na jej miejsce już mam cały scenariusz ułożony ;:224 .

Gosiu ;:196 cieszę się i mam nadzieję, że w tym roku też nas odwidzicie , ocenisz zmiany osobiście i pogoda może będzie lepsza. Zmiany są ale to tu zaczęte, tam zaczęte . Parzydło rzeczywiści w cieniu świetnie rośnie, sama przesadzałam bo w słońcu marnota była, a odmian dużo.

Czyli już mam paprocie w odmianach, kloniki palmowe, żurawki, dąbrówka, barwinki, zawilce, macierzanka jakby dała radę, parzydła. ;:180 wszystkim, teraz znowu czekać na przypływ gotówki :;230 .
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę leśnych klimatów
Obrazek
Obrazek

chyba dużo szyszek będzie :wink:
Obrazek
Obrazek

I wycieczka rowerowa
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Dorotko, a w tym zestawieniu brakuje jeszcze host - one uwielbiają cieniste zakątki ;:65 . Jest ich tyle odmian i wielkości, że na pewno nie będzie nudno :D
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”