Wędzarnia
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wędzarnia
Całkiem zgrabna budowla. Masz zdjęcie "z góry", na etapie murowania i jak widać kanał dymny ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
No i OK.
Jakiś szyber posiada ta Twoja budowla?
No i przede wszystkim - dawaj zdjęcia uwędzonych wyrobów. Wtedy ocenimy, czy budowla Ci się udała.

Jakiś szyber posiada ta Twoja budowla?
No i przede wszystkim - dawaj zdjęcia uwędzonych wyrobów. Wtedy ocenimy, czy budowla Ci się udała.

Niestety nie mam innych zdjęć. jeśli chodzi o kanał dymny to jak się przypatrzysz to idzie dostrzec coś niecoś
(jest to tunel z cegieł na tylnej ściance). Szybru nie zrobiłem ale mogę przymykać komin kawałkiem blaszki jak będzie potrzeba i kanał dymny tak samo. Co do gotowych wyrobów to jeszcze trochę potrwa bo dziś zapeklowałem boczek i teraz oczekuję. Jak wszystko pójdzie po dobrej myśli i się nie otruje po pierwszej konsumpcji to na pewno wstawię fotki z procesu wędzenia.

- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grill murowany jak zrobić?
Na upartego, to by wyciągnął nawet wędzarnię. Palenisko bezpośrednie. Grilla zrób obok.

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Pierwsze wędzenie. Jak obiecałem dodaje fotki z wędzenia; drewno olcha,komin lekko przymięty płytką ceramiczną 9h dymienia temperatury nie znam bo jeszcze się termometru nie dorobiłem ale uważam że była za wysoka bo mięso mocno z ciemniało choć smakuje wyśmienicie. na gnatach które wiszą za boczkiem została już zrobiona grochówa i była pycha. Ogólnie jestem zadowolony. czas teraz na kiełbaski ;D.

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Tak okopcone wędzonki są niestety przede wszystkim niezdrowe ( rakotwórcze
) .
9 godzin to stanowczo za długo poza tym radziłabym zakup termometru .Następnym razem przeprowadź prawidłowo cały proces wędzenia poczytaj sobie najpierw nieco teorii na ten temat.
Proszę nie przekierowywać na inne fora, pomid.
link usunięto.

9 godzin to stanowczo za długo poza tym radziłabym zakup termometru .Następnym razem przeprowadź prawidłowo cały proces wędzenia poczytaj sobie najpierw nieco teorii na ten temat.
Proszę nie przekierowywać na inne fora, pomid.
link usunięto.
- annodomini
ciosek, jest MOC ! Tak jak wyżej "pierwsze koty za płoty" Jak uwędziłem pierwszą szynkę w beczce, to po wyjęciu okazało się, że zwisają z niej jakieś białe sople
Tyle dowaliłem soli do solanki, że wyciekający roztwór utworzył stalaktyty
Nie szło tego jeść, ale mi smakowało i to jest najważniejsze.

-
annodomini gdyby te stalaktyty były z soli to raczej wędzonka była by niejadalna z jej nadmiaru
- to raczej był wyciek białka spowodowany albo za wysoką temperaturą wędzenia lub wadą mięsa.

- annodomini
O tym piszę, była niejadalna, ale moja pierwsza. Nikt nie ruszył, a mi smakowała. Tzn. trochę trząchało i musiałem wypić wiadro wody 

-
A ilu procentowa była ta solanka ? bo nie spotkałam się jeszcze by powstały sople z soli podczas wędzenia a z wyciekiem białka, który właśnie wyglada często jak białe sople i owszem 

- annodomini
Drugie wędzenie to duże pstrągi. Przeczytałem gdzieś, że wieszamy je na stalowym pręcie, którym przebijamy rybę za skrzelami. I nauczony poprzednim doświadczeniem posoliłem przed samym wędzeniem tylko odrobinkę. Pstrągi powiesiłem i wędzę. Zaglądam raz, drugi, wszystko gra. Zrobiłem dłuższą przerwę w zaglądaniu, poszedłem na chwilę do domu. Wracam, odkrywam beczkę, a tu goły pręt. Myślałem, że ktoś mi "zwędził" wędzoną rybę
Ale nie, leżała sobie spokojnie w kawałkach na dnie beczki, w jakiejś smole, mazi i czym tam jeszcze. Znowu jadłem sam. Smakowała wyśmienicie - jak szynka... Ale nie była słona 
-- Pt 01 maja 2015 22:58 --
A co do solanki, to dałem tyle soli ile się rozpuściło. Coś kombinowałem z obranym ziemniakiem, żeby wypłynął.

-- Pt 01 maja 2015 22:58 --
A co do solanki, to dałem tyle soli ile się rozpuściło. Coś kombinowałem z obranym ziemniakiem, żeby wypłynął.
-
Myślę ,że już tak nie robisz
Peklosól do solanki trzeba po prostu odważyć; wszystkie metody z ziemniakiem czy jajkiem są mocno niemiarodajne .
Co do wieszania ryb to to trzeba sobie zrobić takie specjalne haki do ich wieszania i wtedy nic Ci się nie urwie .
zmod, pomid.

Co do wieszania ryb to to trzeba sobie zrobić takie specjalne haki do ich wieszania i wtedy nic Ci się nie urwie .
zmod, pomid.
- annodomini
Dzisiaj już to wiem, ale wspominam dwa pierwsze razy, po tym jak napisaliście do cioska "Nie mów, że będziesz to jadł" itd. Pierwsze najpyszniejsze !
Ale Wy wszyscy jesteście od razu na nie. Przecież piszę że to pierwsze w życiu wędzenie wiec trochę wyrozumiałości. "Prawdziwi polaczki" - tylko zrzędzą!!! Zamiast dać jakieś dobre rady z własnych doświadczeń.