Zdegradowana ziemia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zdegradowana ziemia

Post »

Zakładam nowy wątek, bo takiego nie znalazłam. No i nie wiem czy w odpowiedniej sekcji tematycznej.
Otóż mam problem. Kupuję działeczkę budowlaną na której przez 50 lat z okładem był warsztat ślusarski - spawanie i cięcie, wykonywane ogrodzenia, bramy i tym podobne. Teren w większości zabudowany budynkami a wolna powierzchnia wyłożona płytami betonowymi. Oczywiście to wszystko będzie rozwalone. No i teraz pytanie - czy ziemia pod tym wszystkim nie jest przypadkiem martwa, czy zdzierać do żywego :?: . Oczywiście i tak zamierzałam nawieźć tam sporo żyznej ziemi, ale od odpowiedzi na w/w pytanie zależy ile jej trzeba będzie ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Zdegradowana ziemia

Post »

Najlepiej by było dać ziemię do analizy na metale ciężkie, ale to może wynieść dosyć drogo, cóż zdrowie najważniejsze. Lepiej być pewnym, bo innym przypadku można najeść się trucizn.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Taka ziemia raczej jest jałowa i trzeba 2-3 lat żeby przywrócić jej żyzność.
Dla takiej ziemi najważniejsza jest biomasa.
Obornik,poplony,kompost,wszystka zielenina,liście.
Przekopywać ich jak najwięcej i ściółkować jak akurat nic nie rośnie.
Jakieś iglaki,zwykłe drzewa,krzewy spokojnie dadzą sobie radę w takich warunkach ale z bylinami,warzywami,owocami może być kłopot.
Ale jeśli pod płytami było nawiezione dużo piachu albo jakiejś posypki dla utwardzenia to będzie ciężko.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

To co napisał Ogrodnik88 to jest super odpowiedź ja bym dołożył jeszcze kwas humusowy i płodozmian z motylkowych o głębokim penetrowaniu korzeniami . Po zakładzie ślusarskim myślę że nie będzie skażonej ziemi lecz trochę bardziej zasobnej w żelazo :heja
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 23:24

Post »

Siej łubinu ile da się, np. żółty. On ma to do siebie, że rośnie na ubogiej ziemi. Zaorać i jeszcze raz posiać. Zrobi robotę, jak trzeba
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, ja bym wydała jednak kasę na dokładną analizę gleby.
Niemal pewne że używano również różnych chemikaliów i z pewnością sporo wylewano bezpośrednio na ziemię.
Poprawić strukturę i żyzność umiesz sama, ale bałabym się tego co robiono a czego nie wiesz.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Dzięki wszystkim za rady :) .
Natomiast mam jeszcze jeden problem ;:131 . Okazuje się, że pod dwoma domkami na działce są piwnice głębokości około dwa metry ;:oj . Domki będą rozebrane, ale zastanawiam się, czym zasypywać dziury po piwnicach. Na miejscu jednej będzie warzywnik, na drugiej rabata kwiatowa z drzewkami - klony japońskie plus inne byliny oraz kaskada. Czy można by zasypać te dziury gruzem (oczywiście po rozbiciu podłogi w piwnicy i fundamentów). Gruz to będą częściowo cegły a w większości bloczki silikatowe no i kawałki betonu. Zasypałabym do wysokości 1m poniżej poziomu gruntu, na to warstwa tej mojej kiepawej ziemi z działki oraz z wykopu (raczej nie liczę na humus, myślę, że to prawie sam szczery piach) i dopiero około 30-40 cm dobrej ziemi. Na miejscu gdzie będzie warzywnik oczywiście więcej. Czy tak głęboko położona warstwa gruzu będzie jakoś oddziaływała na rosnące rośliny :?: Wiem, że klony lubią lekko kwaśną glebę. Pomidory o pH obojętnym, choć zniosą lekko kwaśną. Nie chcę zostawiać tych piwnic, działka jest za mała.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p
Od: 29 kwie 2014, o 19:49

Post »

Może trzeba by pomyśleć o ziemi z wykopów , niekiedy można załatwić ziemie gdy ktoś kopie pod fundament , pod dom może to być nawet glina lub inna ziemia a póżniej warstwa ziemi dobrej , oczywiście odpowiednia warstwa zewnętrzna powinna mieć swoją grubość , korzenie znajda sobie miejsce.
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

Wszystko zależy od planu zagospodarowania terenu. Piwnice można zasypać lub wykorzystać do budowy zagłębionej w ziemi szklarni-mnożarki, oczka wodnego zbiornika na deszczówkę, szamba - oczyszczalni ścieków, miejsca ukrycia zbiornika na gaz opałowy lub w inny sposób.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Napisałaś, że nie chcesz zostawić piwniczek, a szkoda. Gdyby było można to odkupił bym obie :) Ale to Twój wybór. Co do ziemi po zakładzie ślusarskim, dam sobie głowę obciąć, że jest przesiąknięta chemią, naftą, paliwami, olejem, kwasami i większością pierwiastków z Tablicy Mendelejewa. Opiłki metali i inne ciała stałe typu spieki to nie problem. Problem to chemia. Tam gdzie ma coś rosnąć, szczególnie warzywa i inne konsumpcyjne, zerwij wierzchnią starą warstwę i wypełnij nową. Przy całej inwestycji to będzie niewielki wydatek. Co do zasypanych gruzem piwnic pamiętaj, że w tych miejscach będzie bardzo mocno zdrenowany grunt. A co za tym idzie trudniej będzie utrzymywać wilgoć.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”