Na starym po nowemu - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu - cz. 2

Post »

Piękna ta Kalina . :D Ciekawe jaką ma prawdziwą nazwę . :wink: Szkoda , że do końca jej nie znamy . :D Klonika długo masz u siebie ? ile przyrasta ? :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Karola - ale tysiące wianków by było z tych stokrotek, jak nie więcej ;:170

Pawełku - mam nadzieję, że prędzej czy później znajdzie się nazwa tej kaliny - karteczka gdzieś się dobrze schowała, ale jest.... Wczoraj się dowiedziałam gdzie była kupowana, więc jak tam podjadę to o nią spytam.
Klon jest u mnie od miesiąca. To Atropurpureum, rośnie wolniutko ale nawet mały jest piękny, dorasta do 2-3 m.
Tak bardzo się cieszę, że forumowa koleżanka pomyślała i o mnie jak go sobie kupowała bo cenę wypatrzyła oszałamiającą za bardzo ładną sadzonkę...
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Po cichutku podglądam sobie ten wątek i czytam, czytam, czytam :) Czy mogłabym prosić o przepis na syrop z sosny? Z góry bardzo dziękuje :)
Ula
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ula! :wit
Miło mi bardzo.

Wisia na pewno przepisem się podzieli - ja tylko dysponuję bardzo dobrą recepturą na syrop z mniszka / zresztą też stąd (z FO) zaczerpnięty. Właśnie go kończę od wczoraj, jeszcze tylko dwie godzinki i będzie gotowe.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Oj przytuliłabym nosek do tej kaliny - cudne kwiatki , moja skimia też już pomału dogorywa ja ją lubię w takim stanie pąkowo-oczekującym ;:65
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
rikkuu
200p
200p

Post »

Beaby pisze:Witaj Ula! :wit
Miło mi bardzo.

Wisia na pewno przepisem się podzieli - ja tylko dysponuję bardzo dobrą recepturą na syrop z mniszka / zresztą też stąd (z FO) zaczerpnięty. Właśnie go kończę od wczoraj, jeszcze tylko dwie godzinki i będzie gotowe.
Syrop z mniszka też kiedyś robiłam i wykorzystałam go do zrobienia pysznej wiśniówki :D teraz czekam aż zakwitnie czarny bez, bo uwielbiam syrop z jego kwiatów. Cytrynówka z tym syropem jest nieziemska :)

Wisiu, bardzo proszę o przepis na syrop z sosny:)
Ula
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Ula, ja przesypuję młode pędy sosny cukrem w słoju , zawiązuję słoik lnianą tkaniną, można też zamknąć zakrętką , ale nie mocno , słoik stawiam na słonecznym parapecie naokoło 3 - 4 tygodni, co kilka dni mieszam ,żeby cukier lepiej się rozpuścił . Jak puści sok , przelewam przez gazę do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcam , przechowuję w chłodnym , ciemnym miejscu ( piwnica , może być lodówka). Robię dwie wersje, bezalkoholową i ze spirytusem ( wolę tę drugą , spirytusu daję niewielką ilość ( to nie nalewka)) , można spasteryzować, ale ja tego nie robię. naokoło 1kg pędów sosnowych daję 75 dag - 80 dag cukru. Pędy nie mogą być wyrośnięte , bo wtedy jest mało soku.

Beatko, przepraszam, że podaję w Twoim wątku :oops:
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
rikkuu
200p
200p

Post »

wisia7 pisze:Ula, ja przesypuję młode pędy sosny cukrem w słoju , zawiązuję słoik lnianą tkaniną, można też zamknąć zakrętką , ale nie mocno , słoik stawiam na słonecznym parapecie naokoło 3 - 4 tygodni, co kilka dni mieszam ,żeby cukier lepiej się rozpuścił . Jak puści sok , przelewam przez gazę do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcam , przechowuję w chłodnym , ciemnym miejscu ( piwnica , może być lodówka). Robię dwie wersje, bezalkoholową i ze spirytusem ( wolę tę drugą , spirytusu daję niewielką ilość ( to nie nalewka)) , można spasteryzować, ale ja tego nie robię. naokoło 1kg pędów sosnowych daję 75 dag - 80 dag cukru. Pędy nie mogą być wyrośnięte , bo wtedy jest mało soku.

Beatko, przepraszam, że podaję w Twoim wątku :oops:

Wisiu, bardzo dziękuję za przepis :D
Ula
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Pysznie się tu zrobiło, z mniszka w tym roku nie robię, bo schylać się nie mogę, czuby jeszcze za małe ale na pewno będą, za to robię syrop z kwiatów forsycji. Kwiaty zalewam sokiem z cytryny i polewam miodem, pierwszego dnia co kilka godzin potrząsam słoikiem, kulam go obracam, a potem stoi. pierwszy stał trzy dni, ale już następne będą się spokojnie macerowały.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko - oj, długo przy tej kalinie stałam, nie mogłam się nasycić tym zapachem.
Ale jest na tyle już duża, że zmieszczą się nasze oba nosy :;230

Wisiu - no co Ty, za co przepraszać. To ja dziękuję za ten przepis. ;:196
Będzie musiało jewszcze sporo czasu upłynąć zanim zdobędę u siebie kilogram pędów sosny.
Ale chętnie spróbuję z mniejszych proporcji jak na początek.

Danusiu - były pyszne nalewki to teraz są zdrowe syropy ;:138
Nie słyszałam jeszcze nigdy o syropie z forsycji. Nawet bym nie pomyślała, że i tak można.
A na co?
Stał tylko trzy dni bo od razu skonsumowany? ;:304
Jesteś skarbnicą właśnie takiej wiedzy, no i talentu artystycznego ;:180 ;:168

Ula - smacznego własnego syropu sosnowego!

Pawełku - ta kalina to Kalina Burkwooda ANNE RUSSELL.
Na pewno jest na mojej liście konieczności ogrodowych. :uszy
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A Twoja wiosna - gdzie? :wink:
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Piękny lasek piwiniowy ;:333 ;:198
Powiedz, jasnotę na jakim stanowisku masz, bo moja słabiutka i mało kwitnie. Może miejscówkę ma nieodpowiednią :roll:
A dereń płożący i ja mam, ale wolniutko sobie przyrasta. Jest w półcieniu, chyba powinien być w całkowitym cieniu, bo latem i liście potrafią mu się czerwienić od słonka. No i mi chyba jeszcze nie kwitł, albo nieznacznie. Mam go 3 sezon.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Beatko, o forsycji dużo trzeba by było pisać, jak jesteś zainteresowana to poczytaj tu http://magia-ogrodu.blogspot.com/2015/0 ... odzie.html, podobnie robię kwiaty fiołka i płatki róży.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Danusiu, poczytałam o forsycji i bardzo ciekawie tam o niej piszesz. Rośnie u mnie przed domem tyle lat a ja z niej nie korzystam ;:174 Pora to zmienić ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko / Menysek - no głównie w kościach :;230
Czuję tę wiosnę też w chwastach i w trawie ;:oj No i na ciele - wczoraj rano kosiłam i jestem tak pogryziona po rękach, raz, ze koszenie, dwa, że przed burzą - spiętrzenie złośliwości latających. Ale na własną odpowiedzialnośc, bo było ciepło i podciągnęłam sobie rękawki.
I najwazniejsze to to, że wszystko zaczyna ruszać, że co nieco juz tak pieknie kwitnie. Hosty już spore, liatra ładnie się rozrasta, krwawniki zaczynają podboje ziemskie, len chyba będzie kwitł juz niebawem, tak samo jak neizapominajki, rogownica. Jak widzisz i ja spotkałam wiosnę w pełnej krasie ;:138 ;:3

Zuza, piwonie mają już pączki, cieszę się.
Jasnotę mam tę ze srebrnym paskiem po środku. Ładnie się rosrasta na glinie w pełnym słońcu, na takim samym stanowisku ale w ziemi - ta rośnie u mnie powolutku, kwitnie ale mniej.
O dereniu czytałam żeby go traktować jak barwinek, więc cień i półcień. Czytałam też, że jest niebywale ekspansywny jeśli mu miejsce spasuje. Mój ma słońce do 13tej. Nie mam pojęcia po ilu latach kwitnie... Myślałam, że od razu ;:oj
Puściłam go u stóp clematisa.

Danusiu - dziękuję za kolejny link, jak zwykle skorzystam.

Ewuś - Dana ma bardzo ciekawe pomysły, receptury, sposoby - można w ciemno stosować. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”